Thursday, July 30, 2015

Κανελόνια γεμιστά με λαχανικά στον φούρνο

Καλοκαίρι. Ο βασιλιάς των φρούτων και των λαχανικών. Και ο βασιλιάς της καρδιάς μου! Λατρεύω το καλοκαίρι. Λατρεύω τη ζέστη του, τη θάλασσα, τα φαγητά και τα φρούτα που μπορείς να φας κατά τη διάρκειά του. Ξέρω ότι με μισείτε όλοι όσοι δεν αντέχετε τη ζέστη, αλλά τι να κάνω βρε παιδιά! Δεν αντέχω το κρύο! I love καλοκαίρι!


Έχεις τώρα για παράδειγμα αυτό το πιάτο μπροστά σου. Όχι πες μου. Μπορείς να βρεις τέτοια νοστιμιά το χειμώνα;;; Όχι πες δηλαδή! Το χειμώνα πέφτεις με τα μούτρα στα κρεατικά και στα όσπρια. Άντε και στις σούπες για να μην κρυώνεις. Ενώ το καλοκαιράκι, έχεις τόοοοοσα λαχανικά να τα κάνεις λαδερά, βραστά, σαλάτες, να τα φας ωμά, να τα βάλεις σε ζυμαρικά που τα λατρεύω! Ουπς! Είπα ζυμαρικά που λατρεύω! ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που βάζω συνταγή για ζυμαρικά το λέω. Σόρυ παιδιά. Λατρεύω ζυμαρικά! Ουπς! Το ξανάπα!


Να σας πω επίσης, ότι εκτός από τα ζυμαρικά που λατρεύω (ουπς) τελευταία έχω λατρέψει και τη φρέσκια ρίγανη. Τελικά, με τα χρόνια κατάλαβα ότι δεν είμαι του αποξηραμένου μυρωδικού. Είμαι του φρέσκου. Τα τελευταία χρόνια εκτίμησα τη νοστιμάδα του βασιλικού, την ιδιαίτερη γεύση του δεντρολίβανου, την αψάδα της ρίγανης. Όλα όμως φρέσκα. Δεν καταλάβαινα τι βρίσκουν στον αποξηραμένο βασιλικό (για να μη σας πω και στη ρίγανη). Αντιθέτως, όταν τα δοκίμασα όλα αυτά φρέσκα, απόρησα γιατί τα τρώμε αποξηραμένα! Δοκιμάστε φρέσκα μυρωδικά όταν έχετε την ευκαιρία!

Πάμε να δούμε πώς θα φτιάξετε αυτό το λάιτ φαγητούλι; Τι λέτε;
 


Κανελόνια γεμιστά με λαχανικά στον φούρνο
Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ (και ένα ολόκληρο κουτί κανελόνια)
1 πακέτο κανελόνια που δεν χρειάζονται προβράσιμο
για τη γέμιση
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κλαδάκι βασιλικό (τα φύλλα του)
3 μικρά κολοκύθια
1-2 μικρά καρότα
1 μέτρια μελιτζάνα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ξερό κρεμμύδι
10 μανιτάρια αγαρικά
1 μέτρια ντομάτα
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα καπνιστή
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
1 κ. σ. ελαιόλαδο για το ταψί
για τη σάλτσα
4-5 ντομάτες φρέσκιες ή ένα βάζο χειροποίητη ντομάτα ή έτοιμη
1 κλαδάκι βασιλικό (τα φύλλα ψιλοκομμένα)
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη (τα φύλλα)
1/2 πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια
αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
προαιρετικά για την αμαρτία
3-4 κ. σ. τυρί τριμμένο (έβαλα ρεγκάτο)

Εκτέλεση
Μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά για τη γέμιση, παράλληλα μπορούμε να φτιάξουμε τη σάλτσα, η οποία, καλό είναι όταν χρησιμοποιούμε προβρασμένα ζυμαρικά, να την προσθέτουμε ζεστή.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τη ντομάτα τριμμένη, τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να βράσει, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται, μέχρι να φτιάξουμε τα λαχανικά (περίπου 20 λεπτά). Η σάλτσα θα πρέπει να μείνει νερουλή!

Για να γεμίσουν όλα τα κανελόνια, χρειαζόμαστε περίπου 900 γρ. γέμιση. Λέω περίπου, γιατί άλλα λαχανικά ζυγίζουν λίγο (μανιτάρια), άλλα περισσότερο (καρότα).
Σε ένα μπλεντεράκι, τρίβουμε τα λαχανικά. Προσοχή να μην γίνουν χυμός ή πουρές. Απλώς να ψιλοτριφτούν. Μην σας απασχολήσει αν μένουν και λίγο μεγαλύτερα κομμάτια.
Αφού τρίψουμε τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, πάπρικα και ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ το αλάτι για να μη ζουμιάσει η γέμισή μας.
Λαδώνουμε ελαφρώς το πυρέξ μας.
Παίρνουμε ένα-ένα κανελόνι και το κρατάμε όρθιο, κλείνοντας με τα δάχτυλά μας την κάτω πλευρά.
Από την πάνω πλευρά, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι. Γεμίστε το καλά, σπρώχνοντας τη γέμιση.
Τοποθετούμε σε σειρά όλα τα γεμισμένα κανελόνια, κοντά το ένα στο άλλο, μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί.


Από πάνω, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας ζεστή όπως είναι.


Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με τριμένο τυρί.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα κανελόνια.
Τρώγονται ευχάριστα ζεστά, όσο και κρύα.
Αν προσέξετε κατά το κόψιμο, θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε τα κανελόνια και να κόψετε όμορφα κομμάτια. Είναι πεντανόστιμα!

4 comments:

  1. Κι εγω τα λατρευω τα ζυμαρικα!! Ειναι φανταστικη η γεμιση λαχανικων που εφτιαξες. Κατι διαφορετικο επιτελους!

    ReplyDelete
  2. Εγώ πάλι που προτιμώ το χειμώνα και με το ζόρι αντέχω τώρα τι να κάνω;
    Θα φτιάξω αυτό το νοστιμότατο φαγάκι να πάνε τα φαρμάκια κάτω, χιχι!
    Και εγώ τα τελευταία χρόνια αγάπησα τα φρέσκα μυρωδικά, δεν έχουν σχέση με τα ξερά, είναι σαν άλλο μυρωδικό!

    ReplyDelete
  3. Κ εγώ λατρεύω ζυμαρικά!και ειδικά τα κανελόνια!!Τέλεια η συνταγή σου!!

    ReplyDelete
  4. Δεν ξέρω αν εγώ έκανα καποιο λάθος , αλλά σε μισή ώρα δεν είχαν ψηθεί αρκετά τα λαχανικά ώστε να μαλακώσουν κ να βγάλουν τη γλυκά τους . Το αποτέλεσμα ήταν κάκιστο . Λυπάμαι

    ReplyDelete