Thursday, July 9, 2015

Μακαρονάδα με μύδια

Όπως σας έλεγα στο περασμένο ποστ, αφού καθάρισα τα μύδια, πέρασα στην μακαρονάδα μέσα στην οποία τα ονειρευόμουν. Ήταν μία από τις ωραιότερες μακαρονάδες που έχω φάει. Τελικά μου αρέσουν πολύ τα θαλασσινά. Δεν είναι όμως απλά τα θαλασσινά που την έκαναν νόστιμη, αλλά ΑΥΤΑ τα θαλασσινά, που ήταν φρεσκοσυντηρημένα. Κακά τα ψέματα. Άλλη γεύση από τα κατεψυγμένα μύδια.

Ένα λάθος που κάνουν μερικά εστιατόρια με τις μακαρονάδες με θαλασσινά, είναι να προσθέτουν πάρα πολλά υλικά. Πάρα πολλή ντομάτα, πάρα πολύ πιπέρι, πάρα πολλή πιπεριά κλπ. Αποτέλεσμα, οι λεπτές γεύσεις των θαλασσινών χάνοται και πραγματικά δεν ξέρεις τι τρως. Κάποτε έφαγα μια αστακομακαρονάδα, που δεν ήξερα αν τρώω αστακομακαρονάδα ή αραμπιάτα...Τα θαλασσινά έχουν τόσο τέλεια γεύση! Μην την καλύπτετε με τόνους ντομάτας και μπαχαρικών!


Πριν προχωρήστε στη συνταγή, σας υπενθυμίζω ότι τα οστρακοειδή αλλά και οι γαρίδες, θέλουν πολύ λίγα λεπτά βράσιμο, διαφορετικά σκληραίνουν και γίνονται σαν λαστιχάκι :-)


Η συνταγή μπορεί να παραμείνει και ως έχει και να τα απολαύστε σκέτα χωρίς ζυμαρικά, σαν ουζομεζέ.


Μακαρονάδα με φρέσκα μύδια
Υλικά για 5-6 μερίδες
1 κιλό μύδια με το κέλυφος (χρησιμοποίησα φρεσκοσυντηρημένα, μέσα σε συσκευασία με νερό)
1/2 κιλό σπαγκέτι ή λιγκουίνι
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλάτι
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μύδια όπως περιέγραψα εδώ.
Μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα και τα γυρίζουμε για λίγα λεπτά να μαραθούν και να γυαλίσουν τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε. Ανάλογα πόσο καλά θέλετε μαγειρεμένα τα λαχανικά σας, τα αφήνετε και να μαγειρευτούν.


Αφού μαλακώσουν σύμφωνα με τα γούστα μας, προσθέτουμε τα μύδια.
Κλείνουμε με καπάκι το τηγάνι και αφήνουμε τα μύδια να μαγειρευτούν και να ανοίξουν για 6-8 λεπτά. Δεν χρειάζονται παραπάνω.
Ανοίγουμε και ανακατεύουμε ενδιάμεσα έτσι ώστε όλα να έρθουν σε επαφή με την θερμοκρασία του τηγανιού και να ανοίξουν.
Αν βρούμε κάποιο μύδι μετά το μαγείρεμα που δεν άνοιξε, το πετάμε.
(Στα δικά μου, βιαζόμουν να τα ετοιμάσω για να πάω για μπάνιο. Με το που ανοίξανε τα έκλεισα. Όταν τα ξαναζέστανα μετά για να τα βάλω στην μακαρονάδα, άνοιξαν ακόμα περισσότερο).


Τα μύδια θα βγάλουν ζουμάκι. Το πιο νόστιμο ζουμάκι που έχετε δοκιμάσει. Αφού ανοίξουν, τραβήξτε τα από το μάτι, ώστε να μην εξατμιστεί, για να το χρησιμοποιήσετε στη μακαρονάδα σας. Σε αυτό το σημείο είναι έτοιμα και μπορείτε να τα καταναλώσετε σαν έναν τέλειο μεζέ!

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά. Αν τα βουτυρώνετε μπορείτε να το κάνετε τώρα. Εγώ δεν τα βουτυρώνω.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη πιατέλα ή ταψί.
Αδειάζουμε τα μισά μύδια και τη μισή σάλτσα στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα από πάνω και αφήνουμε να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.

Οι υπομονετικοί μπορεί να θελήσουν να αδειάσουν ένα-ένα μύδι για να τα φάνε με την μακαρονάδα τους. Εγώ προτιμούσα να αδειάζω κάθε μύδι τη στιγμή που τα γύριζα ανάμεσα στα μακαρόνια μου. Στη συνέχεια έγλυφα τα κελύφη ;-)Θεϊκή γεύση!



Κατά τη φωτογράφηση, κάποιο μουτράκι έμεινε παραπονεμένο. Με κοιτούσε (ή μάλλον κοιτούσε τη μακαρονάδα) και παρατηρούσε κατά πόσο τον έπαιρνε (είναι γατούλης) να ανέβει στο τραπέζι.


Κάποια στιγμή έβαλε το χεράκι του για να μετρήσει την υπομονή μου :-) Πάντως μύδια δεν του έδωσα. Τα κράτησα όλα για μας!



Αν σας μείνουν, (δύσκολο) φυλάξτε τα στο ψυγείο και καταναλώστε τα σύντομα. Εγώ πάντως κατανάλωσα το τελευταίο πιάτο 2 μέρες μετά και εξακολουθούσαν να είναι τέλεια!

Tip: Μπορείτε να σβήσετε τα μύδια με κρασί ή ούζο. Εγώ για τη μακαρονάδα τα ήθελα μόνο με το δικό τους ζουμάκι. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αν θελήσετε να τα φάτε αχνιστά σαν μεζέ. Συνταγή σύντομα. 

5 comments:

  1. Εχω πεθανει στο γέλιο με την γάτα πίσω απο το πιάτο!
    Καλημέρα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα δεν έχει πλάκα;;; :-)))

      Delete
  2. Δίπλα στην γάτα έπρεπε να είμαι κ εγώ!!κάπως έτσι την κοιτάω την μακαρονάδα σου!!

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραίο φαγητό! Και εγώ σαν το γατούλη το κοίταζα, χιχι!

    ReplyDelete