Friday, August 1, 2014

Πατάτες ακορντεόν με μπέικον

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και στο νησί, το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι είναι τι να μαγειρέψω. Ο χρόνος μοιράζεται σε μπάνια, βόλτες, φίλους, ζαχαροπλαστική, γυμναστήριο και κουζίνα μόνο για τα απαραίτητα. Γρήγορα γεύματα, που να μην απαιτούν πολύωρη προετοιμασία ή μαγείρεμα.


Οι πατάτες είναι αγαπημένο φαγητό της οικογένειας και τώρα που βρισκόμαστε πάλι όλοι μαζί, βρίσκουμε τρόπους να τις μαγειρεύουμε. Τις "ακορντεονάτες" πατάτες τις έχω συναντήσει συχνά πυκνά σε μπλογκς και όλο έλεγα να τις κάνω κι εγώ, γιατί ήμουν σίγουρη ότι θα αρέσουν.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τις κάνετε. Εγώ διάλεξα έναν εύκολο. Δύο υλικά όλα όλα: πατάτες και μπέικον. Άντε τέσσερα με το αλάτι και το λάδι για το ταψί. Μόνο αυτά. Και αν το μπέικον σας φαίνεται πολύ λιπαρό, μπορείτε να βάλετε γαλοπούλα βραστή ή καπνιστή.
Τα υλικά που δίνω είναι χωρίς μέτρημα, γιατί δεν χρειάζεται. Υπολογίστε μία φέτα μπέικον για κάθε πατάτα.


Πατάτες ακορντεόν με μπέικον
Υλικά
πατάτες μέτριες (όσες θέλετε, υπολογίστε 1-2 για κάθε άτομο)
1 φέτα μπέικον για κάθε πατάτα
αλάτι με μπαχαρικά*
λίγο λάδι για το ταψί

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, τις χαράζουμε χωρίς να κόψουμε το κάτω μέρος, έτσι ώστε να παραμείνουν ενωμένες. Αν δεν μπορείτε να το πετύχετε αυτό εύκολα, βάλτε στα πλαϊνά της πατάτας δύο κουτάλες ή κάτι άλλο, έτσι ώστε το μαχαίρι σας να σταματάει στο ύψος τους εμποδίου και να μην κόβεται η  πατάτα μέχρι κάτω.


Παίρνουμε μια φέτα μπέικον, την διπλώνουμε δύο φορές και την κόβουμε στα σημεία που τη διπλώσαμε. Ξανακόβουμε κάθετα, οπότε τώρα έχουμε οχτώ μικρά κομμάτια.
Ανοίγουμε απαλά τις φέτες της πατάτας και αλατίζουμε ελαφρώς.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, βάζουμε μια φετούλα μπέικον σε κάθε άνοιγμα που έχουμε κάνει (εγώ ακουμπούσα στο άνοιγμα το μπέικον και με την ανάποδη του μαχαιριού το έσπρωχνα μέσα).
Κάνουμε το ίδιο για όλες τις πατάτες.


Λαδώνουμε ένα ταψάκι, τις τοποθετούμε μέσα, βάζουμε λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για μιάμιση περίπου ώρα. Μετά από 10-15 λεπτά ψησίματος, βάζουμε αλουμινόχαρτο για να μην ξεροψηθεί το μπέικον. Αν χρειαστεί νερό ξαναπροσθέτουμε.


*Αλάτι με μπαχαρικά μπορείτε να φτιάξετε βάζοντας σε απλό ψιλό αλάτι τα μπαχαρικά που σας αρέσουν: σκόνη μουστάρδα, πάπρικα, κλπ.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα μαχαίρια είναι σχεδιασμένα το καθένα για διαφορετική χρήση. Το να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο μαχαίρι για το κάθε υλικό, κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη στην κουζίνα. Τα λαχανικά με φλούδα όπως η πατάτα, το αγγούρι, το καρότο, θέλουν μαχαιράκι χωρίς δόντια, σε αντίθεση με τη ντομάτα :-)

Καλό μήνα!

10 comments:

  1. Δεν είναι μόνο πολύ νόστιμες, είναι και πολύ όμορφες παρουσιάσιμες για τραπέζι! Καλημέρα Κική!

    ReplyDelete
  2. Καλό μήνα Κική μου!!Τίς είχα φτιάξει παλιά!!Ωραία πρόταση γιά συνοδευτικό!!
    Νάσαι καλά πού μού τίς θύμισες!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  3. Ένα θα πω: γιαμ!!! :) Φιλιά!!

    ReplyDelete
  4. Ομορφιά και νοστιμιά στο πιάτο!

    ReplyDelete
  5. Αχ, κι εγώ τις έχω δει να κυκλοφορούν αυτές τις πατάτες και ήθελα να τις φτιάξω, είναι στη λίστα μου!! Τώρα χαίρομαι ακόμα περισσότερο, που θα έχω και οδηγίες στα ελληνικά χαχα! :)
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα! :)

    ReplyDelete
  6. Ντίμη νόστιμες ε;

    ReplyDelete
  7. Μάγδα, χαχα! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Μάρθα ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  9. Μυρωδία να τις κάνεις! Θα σου αρέσουν!

    ReplyDelete