Thursday, March 15, 2012

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού

Μου φαίνεται ότι από δω και πέρα, πρέπει να βάζω συνταγές, ανάλογες με την κατάσταση που επικρατεί σε μένα, σε σχέση με τις δουλειές που έχω. Έχω πχ πήξιμο; Πάρτε μια κρεμούλα, ένα ζελεδάκι, μια πηχτή, κάτι! Είμαι χαλαρή και light; Πάρτε ένα ελαφρύ γλυκούλι, ένα μπεζεδάκι πχ, ένα ελαφρύ φαγητούλι, μια σουπίτσα, κάτι τέτοιο βρε αδερφέ!

Σήμερα το μενού έχει κρέμα. Κωδικός "πήζω" χαχα! Πολλή δουλειά, πολλή διάβασμα, πολλές έκτακτες δουλειές, προετοιμασία γιορτών, ταξιδιού και άλλα τέτοια. Άρα κρεμούλα σήμερα και μάλιστα νηστίσιμη.
 

Απλή, ελαφριά και ανάλογα πόσο γλυκά είναι τα πορτοκάλια σας, κανονίζετε και πόση ζάχαρη θα βάλετε. Μπορείτε να μην βάλετε καθόλου ζάχαρη αν αντέχετε την ξινάδα των πορτοκαλιών, ή αν είναι γλυκά. Διαβάστε το τιπ πριν αποφασίσετε να την κάνετε. Την κρέμα την έκανα την Καθαρή Δευτέρα, γι΄αυτό και τα σχετικά συνοδευτικά δίπλα της (χαλβάς και ταραμοσαλάτα)!


Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού
Υλικά
1/2 λίτρο φυσικό χυμό πορτοκαλιού (μπορεί να γίνει και με έτοιμο φυσικό χυμό)
6 κ. σ. ζάχαρη
4 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση
Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού*  να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ενώ ανακατεύουμε με σύρμα.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μοιράζουμε σε 4-5 μπωλάκια.
Σερβίρουμε σκέτη ή με πετιμέζι ροδιού, μέλι ή όπως επιθυμεί ο καθένας.

Tip: Τα πορτοκάλια τα δικά μου ήταν αρκετά ξινά, με αποτέλεσμα η κρέμα να βγει ξινή. Μπορείτε να αναμίξετε χυμό πορτοκαλιού και μανταρινιού, που είναι πιο γλυκός, ή να βάλετε χυμό και νερό μαζί για να αραιώσει αν είναι ξινός.

Και να μου το θυμάστε: Μέχρι να πούμε κίμινο, το Πάσχα θα έχει έρθει και θα έχει περάσει! Καλέ πώς περνάει ο καιρός;;;


45 comments:

  1. Καλησπέρα Κική μου.
    Περαστικός και είπα να ρίξω μια ματιά στην κουζίνα σου. Γευστική, αρωματική, πεντανόστιμη και όπως πάντα υπέροχη.
    Νάσαι καλά.

    ReplyDelete
  2. Εχω δικά μου πορτοκάλια και μανταρίνια ...ΜΕΛΙ....συνεπώς δεν θα βάλω καθόλου ζάχαρη....ωραία και υγιεινή συνταγούλα...θα την κάνω αύριο....ευχαριστούμε.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την 'Ελεν! Να είσαι καλά!

      Delete
  3. Έχω κι εγώ δικά μου πορτοκάλια και πολύ γλυκά (ψέμματα! Είναι Κρητικά και τα παίρνω από το κοντινό Σ/Μ!!).
    Αλλά την κρεμούλα την λιγουρεύτηκα και θα την κάνω σύντομα. Μπορεί να σκεφτώ και καμιά προσθήκη. Θα δούμε
    Τις Καλημέρες μου από τα Βόρεια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Σταύρο! Γελάω! Περιμένω να δω παραλλαγή!

      Delete
  4. Η κρεμούλα είναι από πορτοκάλια? Με τη φωνή του Γκιωνάκη!!!! Αυτή θα φτιαχτεί την Μεγαλοβδομάδα που τα πιράνχας μου τρώνε και τους τοίχους του σπιτιού!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Και η λεμονάδα από λεμόνια! Χαχα!

      Delete
  5. Καλημέρα Κική μου!Ωραία συνταγή και μέλι απο πάνω μμμ!!!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και με πετιμέζι ροδιού!

      Delete
  6. Πορτοκαλένια και γι'αυτό νόστιμη η κρεμούλα σου!!
    Όσο για τις δουλειές μια από τα ίδια ακριβώς!!
    Φιλιά, καλημέρα.

    ReplyDelete
  7. Πήζω πήζεις πήζει σαν την κρέμα!!χαχαχα
    Καλέ έφτασε Πάσχα;;διάβασα ταξιδάκι;; να περάσεις καλά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έφτασε όπου να 'ναι! Θα πάω στην Πάτρα για μία μέρα με παιδιά του σχολείου!

      Delete
  8. Ο καιρός περνάει και πίσω δεν γυρνάει, Κική.
    Ιδιαίτερη η κρεμούλα και αρωματική.
    Την καλημέρα μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άσε! Δεν θέλω να το σκέφτομαι!

      Delete
  9. Καλημέρα Κική! Τι εύκολη κρέμα είναι αυτή! Επιτέλους ωραιότατη κρεμούλα που δεν περιέχει αυγά! Μου έδωσες ωραία ιδέα για γλυκάκι!
    Φιλιά, να έχεις μια όμορφη μέρα εύχομαι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ερμιόνη, ναι! Εντελώς αθώα κρέμα! χαχα!

      Delete
  10. Ευχαρίστως την έτρωγα κι εγώ που δεν νηστεύω!!
    Φτιάχνω μια παρόμοια με χυμό μήλου, νομίζω ότι με οποιοδήποτε χυμό μπορούμε να φτιάξουμε λαχταριστές νηστίσιμες κρεμούλες!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ακριβώς! Με οποιοδήποτε χυμό, και με πιο γλυκούς από τον πορτοκαλένιο!

      Delete
  11. Deli,το ίδιο με την Έλενα,θα την έτρωγα ευχαρίστως!
    Είδες,σαν το νεράκι κυλάει ο χρόνος,όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο γρήγορα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Μια χαρά η κρεμούλα και μου αρέσει που έχει σιμιγδάλι, θα θυμίζει ίσως και κάτι από χαλβά σιμιγδαλένιο? Όντως είτε με σιμιγδάλι, είτε με κορν φλάουρ και οποιοδήποτε χυμό κάνουμε νηστίσιμες κρέμες.
    Και με κανελίτσα θα είναι ωραία!

    Καλή δύναμη Κική με όλα! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπα, δεν θυμίζει χαλβά. Πιο πολύ θυμίζει κρέμα γαλακτομπούρεκου, αλλά στο ξινό της.

      Delete
  13. Την έφτιαξαααα,αλλά σκέτηηη..το προχώρησα λιγάκι την έβαλα σε μικρό ταψάκι με δυο στρώσεις μπισκότα ολικής και λιωμένη κουβερτούρα πάνω από τα μπισκόπτα και στο τελείωμα.Σαν τουρτίτσα έγινε.
    Είδες,είχα λίγη έμπνευση,είναι που δεν είχα γλυκό για το απογευματινό καφεδάκι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αααα! Τι ωραία! Πολύ καλή ιδέα! Μου αρέσει που υλοποιείς τις προτάσεις μου άμεσα! χαχα!

      Delete
  14. Κικίτσα τέλεια η πορτοκαλοκρεμούλα! Χωρίς βούτυρα, αυγά, κρέμα γάλακτος κλπ που θα ήταν απαγορευτικά για μένα!
    Σ ευχαριστώωωωωω

    Λες να την δοκιμάσω με αγάρ αγάρ για πηκτικό μέσο?
    Που να δεις εδώ, που γιορτάζεται και το Καθολικό Πάσχα, το οποίο φέτος είναι πιο νωρίς από το δικό μας... Όχι δεν θα καταλάβω, ταραχή θα μου έρθει....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αγάρ αγάρ. Πού να το βρω εδώ; Έχω πήξει όμως με ζελατίνη και γίνεται ωραιότατο ζελεδάκι!

      Delete
  15. Τέλεια κρέμα πορτοκαλιού!!! Γεια στα χέρια σου!!!
    Καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  16. Καλημέρα.Μπηκα να "χαζέψω" λίγο, να βρω καμοιά ιδέα,και χάζεψα πραγματικα! Φαίνεται τέλεια η κρεμούλα! Θα τη φτιάξω το απόγευμα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τη Φανή! Χάζεψε όσο θες! :-)

      Delete
  17. Η κρέμα σου πολύ ωραία Κική.
    Ωραίο & θρεπτικό γλυκάκι.Κι εύκολο.

    Καλό αυτό που η ανάρτηση παει με το τρέξιμο και το ''πήξιμο'' της καθημερινότητας. χιχι
    Τι κοντεύει το Πάσχα? Ηρθε! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μάριον, να ήξερες πώς το περιμένω το Πάσχα!

      Delete
  18. Κική μου καλησπέρα! Πολύ μ' αρέσουν αυτές οι νηστίσιμες κρέμες αλλά να σου πω κάτι; Εμένα το μάτι μου κόλλησε στην ταραμοσαλάτα! Αδυναμίες βλέπεις :)
    Φιλιά πολλά!Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Αν θυμάμαι καλά, δεν υπάρχει εκεί ταραμάς! Αν δεν φοβόμουν μην χαλάσει, θα σου έστελνα!

      Delete
  19. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ!!!!!ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΗΗ Η ΚΡΕΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ!!!!ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΩ!!!!!!!
    ΚΑΛΟ Σ/Κ!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τηνε! Εύχομαι να σου αρέσει!

      Delete
  20. Κική η κρέμα σου είναι ιδανική για νηστίσιμο γλυκό τύπου γαλακτομπούρεκο! Την έχεις δοκιμάσει έτσι; Επίσης ΄την κάνω σε ατομικά μπουρεκάκια με αχνοζάχαρη από πάνω σαν μπουγατσάκια.
    Όλο στο πιο παχυντικό πάει το μυαλό μου γμτ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα το άτιμο εκεί πάει, αλλά είπα να το κάνω λάιτ! Χαχα!

      Delete
  21. Γίνεται επίσης πολύ ωραία και με κόρν φλάουρ αντί σιμιγδαλιού και με ένα σιροπάκι απο πάνω απο χυμό πορτοκαλιού αφού το δέσουμε με ζάχαρη...έτσι την φτιάχνω εγώ.Αύριο θα δοκιμάσω και την δικιά σου με το σιμιγδάλι !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και με κορν φλάουρ, μια χαρά γίνεται!

      Delete
  22. ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΩ!
    ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΕΧΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ...(ωχ κακή φράση είπα)...
    και ξυνά και γλυκά (αλλά μπλιάχ τα δεύτερα)με λίγη περισσότερη ζαχαρίτσα θα γίνει μούρλια!
    Οσο για το Πάσχα...είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχω καμία πρεμούρα,δυστυχώς

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε νιώθω Χαρουλίνι μου! Καφέ θα πιούμε τουλάχιστον;

      Delete
  23. Γειά σου Κική, λατρεύω το site σου! Ερώτηση: Πειράζει να βάλω στη κρέμα πορτοκαλιού σιμιγδάλι χοντρό (αυτό έχω στο σπίτι..)?
    Σ' ευχαριστώ Claudia (από την Ζάκυνθο :ο)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι :-)
      Όχι δεν πειράζει. Απλώς θα είναι πιο κοκκώδες!

      Delete