Monday, March 12, 2012

Κορνεδάκια της Αγγελικής

Άλλος έχει τα χωνάκια για κορνεδάκια και άλλος τα φτιάχνει. Παρόλο που είμαι φανατική γλυκατζού, υπάρχουν και μερικά γλυκά που δεν με συγκινούν. Τέτοια είναι τα σου, το σαλάμι, τα κορνέ και δεν θυμάμαι τώρα ποια άλλα! χαχα! Τα σου μου αρέσουν όταν μπαγιατέψουν και λιώσει η καραμέλα, το σαλάμι δεν μου πολυαρέσει επειδή έχει πολύ βούτυρο και τα κορνέ να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι αν μου αρέσουν επειδή έχω να φάω πάρα πολλά χρόνια! Μάλλον θα μου αρέσουν, επειδή έχουν σιροπιασμένο φύλλο και μου αρέσουν τα σιροπιαστά. Βέβαια, να πω εδώ, ότι στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι, τουτέστιν, όταν δεν έχω άλλο γλυκό να παίζει στο σπίτι, κάνω την καρδιά μου κόμπο και τρώω κάτι από τα παραπάνω!

 
Χωνάκια για κορνεδάκια έχω (μου τα είχαν κάνει δώρο-νομίζω η Έλενα, σωστά;), αλλά δεν τα έχω χρησιμοποιήσει παρόλο που τα έχω κάπου 4 χρόνια και βάλε. Τώρα που μόλις τα φωτογράφισα (φωτό επάνω), είδα ότι είναι 8! Άρα δεν είναι τυχαίο μάλλον το νούμερο (8άδα τα πουλάνε, 8 βγάζει η συνταγή). Κορνεδάκια έφτιαξε όμως η φίλη μου η Αγγελική και μου έστειλε τη συνταγή. Και πριν κλείσει κι αυτή καμιά τετραετία στο συρτάρι μου, είπα να τη βάλω.  Η αλήθεια είναι ότι στις φωτό είναι δελεαστικά και κάποια στιγμή θα τα φτιάξω κι εγώ, αφού έχω και τα κατάλληλα μεταλλικά χωνάκια! Συνταγή (παραλλαγή από πολλές που διάβασε), εκτέλεση και φωτό, Αγγελικής! Ευχαριστώ συνονόματη!

Κορνέδες
για 8 κορνέ
Για τα κορνέ:
1 φύλλο σφολιάτας
1 αυγό χτυπηµένο

Για την κρέµα:
300 ml γάλα φρέσκο
200 ml κρέµα γάλακτος
1 λοβό βανίλιας ή 1 βανίλια απλή
100 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
1 αυγό
κρόκοι από 2 αυγά

1 δόση σαντιγί (πχ 1 φάκελο σκόνη σαντιγί)

Για το σιρόπι:
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
1 βανίλια

Εκτέλεση
Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες (3-4 εκ.) και τις αλείφουµε µε το αυγό. Παίρνουµε µεταλλικά κορνέ** και τα τυλίγουμε µε τις λωρίδες. (Λίγο νεράκι στην αρχή βοηθάει να κολλήσει καλύτερα η σφολιάτα πάνω στα κορνέ). Στρώνουμε µία λαδόκολλα σε ένα ταψί, τα αραδιάζουµε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώµα. Τα αφήνουµε να κρυώσουν και αφαιρούμε τα μεταλλικά κορνέ.



Κρέµα: Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το γάλα, την κρέµα γάλακτος και το λοβό βανίλιας (σχισμένη κατά μήκος) ή τη βανίλια σκόνη. Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τη ζάχαρη µε το κορν φλάουρ και τα αυγά και µόλις πάρει βράση το γάλα µε την κρέµα αποσύρουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε λίγο στα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρουν τη θερµοκρασία του γάλακτος τα αδειάζουµε στο υπόλοιπο γάλα, ξαναβάζουµε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουµε το ανακάτεµα έως ότου η κρέµα αρχίσει να κοχλάζει. Μεταφέρουµε την κρέµα σε ένα ταψί για να κρυώσει, σκεπάζοντάς την µε µεµβράνη για να µην κάνει κρούστα. Μετά φτιάχνουμε τη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες της (θέλει 200 ml γάλα) και προσθέτουμε τη μισή σαντιγί στην κρέμα μας. Χτυπάµε µε το σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει η κρέμα μας λεία και μαλακή.

Σιρόπι: Το σιρόπι θέλει 25 λεπτά χαμηλή φωτιά και βράσιμο. Βουτάμε στο σιρόπι τα (κρύα πια) κορνεδάκια, αλλά όχι τόσο ώστε να μουλιάσουν και τα αφήνουμε να στεγνώσουν ελαφρά.
Γεμίζουμε με την κρέμα όλα τα κορνεδάκια μέχρι τη μέση περίπου και τελειώνουμε το γέμισμα με σκέτη σαντιγί. Γαρνίρουμε με κερασάκια. Εγώ δεν είχα και έβαλα ρόδι που εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως του πάει πολύ.

Βάζουμε τα γλυκά για λίγη ώρα στο ψυγείο, ώσπου να σφίξουν... και σερβίρουμε!!!

* Μεταλλικά κορνέ έχουν τα καταστήματα µε είδη κουζίνας. Εγώ είπα να μην ξοδέψω χρήματα (είναι και ακριβά τα άτιμα!!!), γιατί μην ξεχνάμε πως διανύουμε και περίοδο οικονομικής κρίσης, και έφτιαξα μόνη μου κώνους από χαρτόνι. Όμως μετά το ψήσιμο η σφολιάτα είχε κολλήσει επάνω τους και δυσκολεύτηκα να τα αφαιρέσω. Την επόμενη φορά θα τυλίξω τους κώνους με λαδόκολλα πριν τυλίξω γύρω τους τη σφολιάτα. Ίσως και λίγο βούτυρο από κάτω να βοηθούσε στο να αφαιρέσεις τα χαρτόνια πι εύκολα μετά.

Καλή εβδομάδα!

32 comments:

  1. Deli,όπως το λες,στην αναβροχιά ό,τι βρεθεί...
    Δύσκολο γλυκό,τουλάχιστον για μένα.Μου αρέσουν,μόνο τη σαντιγί βγάζω,με χαλάει όταν είναι αρκετή,προτιμώ την κρέμα.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

    Πέρασε η ίωση;Εδώ πάλι τσουχτερό κρύο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οι ιώσεις πάνε κι έρχονται! Θέλω καλικαίριιιι!

      Delete
  2. Πωπω... τα έχω φτιάξει και είναι τέλεια!!! Πολύ νόστιμα!!!!
    Καλό βράδυ!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Είναι καταπληκτικό γλυκό!!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Κική και καλή εβδομάδα! Ζόρικο γλυκάκι αλλά αξίζει τον κόπο νομίζω! Η κρέμα της γέμισης φαίνεται υπέροχη και με το σιρόπιασμα θα απογειώνονται!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγλω το σιρόπιασμα θέλω! ;-)

      Delete
    2. Και εγώ επίσης μόνο έτσι μου αρέσει πραγματικά η σφολιατα!

      Delete
  5. Ήταν κάποτε πολύ της μόδας τα μεγάλα κορνέ, θυμάμε.
    Πόσο τα λαχταρούσα πασπαλισμένα με ινδοκάρυδο.
    Ευχαριστώ για το tutorial για μας που δεν έχουμε μεταλλικές φορμίτσες.
    Καλημέρα και φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! Αυτό έλεγα. Έπιασα τα παλιά γλυκά. Σάμαλι, κορνέδες! χαχα!

      Delete
  6. Κική μου πολύ όμορφη συνταγή! Μπράβο στην συνονόματη Αγγελική! Επειδή μου αρέσουν τα πιο άγλυκα γλυκά οοοοόταν τα κάνω δεν θα βάλω σιρόπι.
    (όσο εύκολα αυξάνουν τα κιλά μου τόσο αργά χάνονται :(( Έχω καιρό μπροστά μου...)

    ReplyDelete
  7. Φιλενάδα άνοιξες πληγές πάλι... λέω να τα ξανακάνω σύντομα διότι μου τρέχουν τα σάλια!!!! χαχαχα

    ReplyDelete
  8. Ααααα.... εγώ δεν στα είχα πάρει αυτά τα χωνάκια???
    Είχα πάρει και για μένα και ακόμα να τα χρησιμοποιήσω χα χα χαα!!
    Μα τι όμορφα τα έφτιαξες τα κορνεδάκια!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι καλέ! Αφού το έγραψα κιόλας! Μόνο που δεν τα έκανα εγώ!

      Delete
  9. μμμμμ...άκρως λαχταριστά!!! παίρνω καμιά 10αριά! φιλάκια, καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλέ 8 είναι όλα! Τα πήρες όλα κι έφυγες! χαχα!

      Delete
  10. Αχ Κική και Αγγελική... θα ορμήσω στην οθόνη λέμε

    ReplyDelete
  11. τελεια!!!!
    Τι μας κανεις παλι θα φαμε κτι γλυκο για να συνέλθουμε!!!!!

    ReplyDelete
  12. Εγώ με τα σιροπιαστά έχω ένα πρόβλημα αλλά φαίνονται τόσο λαχαριστά που θα τα έτρωγα και ας είχα πρόβλημα στο στομάχι μετά. Μπράβο στη Αγγελική!

    ReplyDelete
  13. Εχώ πολλά χρόνια να φάω κορνεδάκια!Τι μου θύμησες!

    ReplyDelete
  14. Κική είναι εντυπωσιακά!
    Κι εγώ δεν έχω το gadget αλλά τη μια φορά που τα έφτιαξα κάλυψα με αλουμινόχαρτο το χαρτί και το βουτύρωσα και μια άλλη που έφτιαξα μεγάλους χωνιά (για άλλη συνταγή) έκοψα τον πάτο από αλουμινένιο ταψάκι και έφτιαξα μερικούς.

    ReplyDelete
  15. ζηλευωωωωω!!!θελωωωω!!!και το γλυκο και το γκατζετ!

    ReplyDelete
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ 2016 ΤΑ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΤΕΛΕΙΑ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΗΡΘΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ ΚΟΠΕΛΙΑ ΠΟΥ ΤΗς ΦΑΝΗΚΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΛΥΚΟ ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ !!! ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

    ReplyDelete