Friday, February 13, 2009

Χορτόπιτα

Μαζέψαμε τα χόρτα μας λοιπόν και ήρθε η ώρα να τα μαγειρέψουμε. Όσα ήταν για βραστά, τα βράσαμε και τώρα με τα υπόλοιπα θα φτιάξουμε μια χορτόπιτα. Λεπτομέρειες για το φύλλο θα βρείτε στο τέλος του σεντονιού... εεεε...του ποστ ήθελα να πω.

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε δικό σας φύλλο χωρίς πολλά λάδια, δίνω μια απλή συνταγή για ζυμάρι και ακολουθεί και η χορτόπιτα πλήρως:

Υλικά για το φύλλο
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλυτζάνι λάδι
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύουμε. Αν σας δυσκολεύει η ζύμη σας να γίνει ομοιογενής, ρίξτε λίγο λαδάκι και λίγο νεράκι ακόμα. Αφήστε τη να σταθεί ένα μισάωρο (εγώ την άφησα όσο έφτιαχνα τη γέμιση).

Και τώρα ας ασχοληθούμε με τη γέμισή μας.
Τώρα, αν σας πω ότι δε ζύγισα τα χόρτα ακριβώς...ξέρω τι θα πείτε...Στο περίπου όμως ξέρω πόσα ήταν.

1/2 κιλό περίπου χόρτα άγρια (Αγριέψτε τους να αγριέψουν ντε)!
Έβαλα καυκαλίθρες, μάραθο, αγγουρίτσα, λάπατα και μυρώνι (το βαφτίσαμε επιτέλους).
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας ξερό δυόσμο
1 κουταλιάς σούπας ξερά μυρωδικά ανάμικτα
αλάτι
πιπέρι
λίγο λάδι
200 γρ. περίπου φέτα (ή όση θέλετε)
Στην πίτα, για ακόμα πιο γλυκιά γεύση, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο κρεμμυδάκι και πράσσο. Εγώ δεν είχα, γι' αυτό έβαλα ξερό κρεμμύδι. Αν παραλείψετε δε τη φέτα, είναι και νηστίσιμη.

Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα χόρτα μας όσες φορές χρειάζεται για να είναι καθαρά.
Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι λίγο λάδι να ζεσταθεί. Στο μεταξύ, μέσα στο τηγάνι κόβουμε τα χόρτα γύρω στα 2 εκατοστά μήκος.
Ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι.
Τα γυρίζουμε όλα μαζί έτσι ώστε να σωταριστούν, να μαλακώσουν και να πιούν τα υγρά τους. Τα συγκεκριμένα δεν έβγαλαν πολλά υγρά.
Όταν μαλακώσουν (δοκιμάστε ντε!), αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε τα μυρωδικά (δυόσμο κλπ) , αλάτι, πιπέρι και τη φέτα και ανακατέψτε. Αν δεν έχουν μαλακώσει και έχουν τελειώσει τα υγρά τους, προσθέστε λίγο νερό και βράστε για λίγο μέχρι να μαλακώσουν.

Πάμε τώρα στα δύσκολα.
Ας φτιάξουμε φύλλο.
Το ζυμαράκι μας, αφού ξεκουράστηκε είναι έτοιμο να το ανοίξουμε. Και τι θα κάνει μια νοικοκυρά που δεν ξέρει να ανοίγει φύλλο; Θα μείνει χωρίς πιτούλα; Ε όχι! Δε θα την αφήσουμε έτσι.

Για όσες δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλλο, ξεχάστε τη διαδικασία με ζυμάρι και άνοιγμα φύλλου και πάρτε έτοιμο. Προτιμήστε τη συσκευασία που λέει "χωριάτικο φύλλο", διότι τι πίτα θα είναι αν δεν έχει χωριάτικο φύλλο;

Για όσες είστε μαστόρισσες στο άνοιγμα φύλλου, εγώ είμαι η τελευταία που θα δώσει οδηγίες. Παρόλα αυτά, για όσες το επιχειρήσουν και δεν το έχουν ξανακάνει , συμβουλεύω να κάνουν τα εξής:

Για να ανοίξουμε φύλλο θέλουμε ένα πλάστη και μια μεγάλη καθαρή επιφάνεια.
Πασπαλίστε την επιφάνεια με αλεύρι ή νισεστέ (που είναι πιο λεπτό άλευρο) όπως μάθαμε στην κοτόπιτα, για να μην κολλάει το φύλλο καθώς θα το ανοίγετε με τον πλάστη. Πάνω και κάτω από το φύλλο επίσης θα πρέπει να πασπαλίζετε με αλεύρι για να μη σας κολλήσει γύρω απο τον πλάστη.
Όταν ανοίγουμε φύλλο, δεν το ανοίγουμε με όλο το ζυμάρι αλλά με μικρά ζυμαράκια (μικρότερα από μπάλα του τένις) που προσπαθούμε να το ανοίξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τελικά, λέγοντας όλα αυτά, σκέφτομαι ότι η υπόθεση "φύλλο", θέλει ειδικό ποστ...να μη σας πω και βίντεο...

Ας προχωρήσω και στην 3η λύση. Επειδή για όλους υπάρχει μια λύση που να τους αγγίζει, έτσι κι εδώ υπάρχει και μια 3η.

Ένας εύκολος τρόπος για να ανοίξετε φύλλο είναι να το ανοίξετε με μηχάνημα.
Τι; Δεν ξέρατε ότι υπάρχει μηχάνημα; Όλα τα καλά υπάρχουν! Με το ίδιο μηχάνημα ανοίγουμε και φύλλο για μακαρόνια.

Αυτό το μηχάνημα (το οποίο είναι ιταλικό), το είχα αγοράσει στην Κρήτη εδώ και 15 χρόνια περίπου. Μου έκανε μάλιστα εντύπωση ότι υπήρχε παντού σε όλα τα μαγαζιά. Ήταν φανερό ότι εκεί έφτιαχναν πίτες!
Όσοι το έχετε, υποθέτω ξέρετε και να το χρησιμοποιείτε.

Μερικές συμβουλές για όσους ανοίξουν φύλλο με τέτοιο τρόπο:
Το μηχάνημα αυτό δεν πλένεται. Ό,τι υπόλειμμα υπάρχει από παλιότερη χρήση, καθαρίζει με τον εξής τρόπο:
Όταν ανοίγουμε φύλλο με το μηχάνημα, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να καθαρίσουμε το μηχάνημα με ένα μικρό κομμάτι ζύμης. Περνάμε 2-3 φορές τη ζύμη από τους κυλίνδρους μέχρι να καθαρίσει εντελώς και πετάμε το ζυμάρι αυτό.
Το μηχάνημα διαθέτει 7 σκάλες. Η 1η βγάζει το φύλλο χοντρό και όσο πάμε προς την τελευταία το φύλλο λεπταίνει.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης σαν μεγάλο αυγό και τα περνάμε από την 1η σκάλα.
Περνάμε το κομμάτι της ζύμης δύο φορές από την κάθε σκάλα μέχρι να φτάσουμε στην 5η σκάλα.
6η και 7η σκάλα δίνει φύλλο πάρα πολύ λεπτό.
Εγώ έφτιαξα την πίτα σταματώντας στο 5. Στις φωτογραφίες βλέπετε πως ξεκίνησε από ένα μικρό μπαλάκι και πως σιγά σιγά μεγάλωσε και έγινε μακρόστενο φύλλο.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Φτιάχνουμε το φύλλο, το ισιώνουμε με ένα μαχαίρι για να έχει ίδιο μέγεθος και βάζουμε κουταλιές-κουταλιές γέμιση κατά μήκος. Κλείνουμε το φύλλο και το στριφογυρνάμε. Κλείνουμε τις άκρες κολλώντας τις με λίγο νεράκι.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλη τη γέμιση και τη ζύμη.
Τα ρετάλια που κόβουμε από το ίσιωμα του φύλλου, τα κάνουμε κι αυτά πάλι φύλλο αφού τα πλάσουμε λίγο στα χέρια μας.
Με όποιον τρόπο κι αν ανοίξουμε φύλλο για να κάνουμε την πίτα μας (έτοιμο, πλάστη, μηχάνημα), είτε θα στρώσουμε φύλλα πάνω-κάτω στο λαδωμένο μας ταψί, είτε θα κάνουμε ίσια μπαστουνάκια, είτε στριφογυριστά σαν τη δική μου. Με αυτή τη δοσολογία εγώ έφτιαξα 6 πίτες.
Τέλος, ψήνουμε στους 190 για 40 λεπτά ή ανάλογα το φούρνο.

TIP:
Μην πλένετε τα ξύλινα σκεύη (πλάστες κλπ) στο πλυντήριο πιάτων γιατί καταστρέφονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσετε ένα ξύλινο σκεύος, αλείψτε το με λάδι και αφήστε έτσι για αρκετές ώρες.

Λοιπόν; Χορτάσαμε χόρτα;

40 comments:

  1. ωραίες οι 3 λύσεις αλλά υπάρχει και 4η, γιατί δε τη λέτε; να την πω εγώ; το ταπεράκι! αν σας στείλω φωτό να με δείτε πως έχω σπαράξει στο κλάμα κι ένα βουνό χαρτομάντηλα από δίπλα, δε μπορεί, θα λυπηθείτε, εμέν, το εριβάλλον, και θα μου ταπερώσετε έναν σαλίγκαρο, νεσπά; :ΡΡΡ

    (btw, ζυμαρικά φρέσκα έχετε φτιάξει στη μηχανή?)

    ReplyDelete
  2. Δυσκολο το ανοιγμα του φυλλου
    Η πεθερά μου κανει μια χορτοπιτα με αγρια χορτα και ειναι μουρλιά
    Πιστευω παντως πως τα χορτα ειναι αυτα που κανουν τη διαφορα αλλα και το φυλλο βεβαια
    Εγω παντως δεν ξερω γιατι αλλα ποτε μου δεν την πετυχα
    καλο βραδυ

    ReplyDelete
  3. Χαρτ , άτιμο τρελοκοτσιδουλίνι, έψαχνα να βρω ποια 4η λύση ξέχασα! χαχα! Να σου στείλω ταπερακι τάχιστα. Άσε που με το ποστ έχω πεθυμήσει τρελά χορτοπιτα και με βλέπω το πσκ να ψάχνω για χόρτα.
    Έχω κάνει ζυμαρικά αλλά ορκίστηκα να μην ξανακάνω γιατί δεν έχω το ειδικό εξάρτημα που τα κόβει και παιδεύτηκα. Κακώς ορκίστηκα όμως, γιατί τώρα που έβλεπα το μηχάνημα στις φωτό σκέφτηκα να ξαναφτιάξω αλλά πολύ λίγα για να μην παιδευτώ!

    Μαμά Βίκυ , εγώ δεν κάνω συχνά αλλά θα ήθελα. Σίγουρα τα χόρτα παίζουν ρόλο όπως και το σπιτικό φύλλο...Η μάνα μου έφτιαχνε πίτες αφού μάζευε χορταράκια. Γενικά στο σπίτι τα χόρτα παίζανε πολύ...

    ReplyDelete
  4. Τετοια ωρα τι βλεπουν τα ματακια μου καλε,χορτοπιτες βλεπουν και αναστεναζουν... αχ αχ τι μας κανεις καλε Κικη!

    ReplyDelete
  5. Χορτάσαμε και χόρτα και χορτοσαλίγκαρα!!!
    Αυτό το μηχανηματάκι που ανοίγει φύλλο, θα ψάξω να το βρω, τώρα που το είδα το ... ζήλεψα.
    Αυγά δεν βάζεις καθόλου στην πίτα Κικίτσα??

    ReplyDelete
  6. Παλάβωσα εντελώς! Τι ωραία πράματα ειναι αυτά;
    Για να είμαι ειλικρινής παρόλο που έχω το μηχανάκι, βαριέμαι τόσο να το στήνω και να το ξεστήνω που όλο κι έχω καταφέρει να ανοίγω φύλλο με πλάστη σε πλαστήρι. Θυμηθείτε πως θέλει αρκετό αλευράκι από κάτω για ν ανοίγει και να μη κολλάει.

    ReplyDelete
  7. ΄Εγραψα τόσα για ό,τι βλέπω και δεν μου τα "τυπώνει" γιατί?

    ReplyDelete
  8. Τι βλέπω βρε παιδί μου; Έχω το μηχανάκι αλλά βαριέμαι το στήσιμο και το μάζεμα. Έτσι σιγά-σιγά έμαθα να ανοιγω ικανοποιητικό φύλλο και το προτιμώ.

    ReplyDelete
  9. Α...δεν αντέχεται αυτό το βασανιστήριο της χορτοσαλιγγαρόπιτας!Πού είναι κι αυτός ο δρ Σποκ με την τηλεμετεφορά? Θα ξεγελαστώ με δήθεν πίτα από τον φούρνο και το Σ/Κ θα βγω με τα μαχαίρια μου και όποιο χόρτο πάρει ο χάρος:)))))
    Πολύ λιχουδιάρικα τα φτιάξατε χρυσοχέρα μας!

    ReplyDelete
  10. Αυτά είναι τα ωραία Κική!! Σούπερ τα σαλιγκαράκια. Το μηχάνημα το ζήλεψα κι εγώ αλλά δε με βλέπω να το παίρνω. Μάλλον θα παραμείνω στον παραδοσιακό τρόπο. Ωραία πιτάκια πάντως είτε στη νηστίσιμη είτε στην εκδοχή με τυρί.

    ReplyDelete
  11. deli, delicious η χορτόπιτά σου!
    είμαι φανατική αυτής της πίτας ΄με χειροποίητο φύλλο βέβαια.

    The truth is, ότι το μηχάνημα αυτό ειναι βολικό για πίτα-σαλίγκαρο, αλλά παιδευτικό για πίτα σε ταψί, πρέπει κανείς να ανοίξει τα άπειρα μακρόστενα φύλα..

    Πάντως για ζυμαρικά, είναι αρκετά βολικό γιατί έχει και κόλπο να κόβει ταλιατέλες.

    καλημέρα-μιαμ :)

    ReplyDelete
  12. καλημέρα. τι ωραί που τα γράφεις!!
    ξέρω να ανοιγω φύλλο και χορτόπιτα ξέρω να φτιάχνω, οχι σαν την μαμμα μου βεβαίως, βεβαίως, αλλα... τρώγετε...
    εμεις κάνουμε μπαστούνια και την ψήνουμε στο πετροκάζ. αλλη γεύση!!! και άμα έχεις και τζάκι στο τζάκι, Η ΓΕΥΣΗ!!
    φιλιά καρυστινά

    ReplyDelete
  13. Deli,ασυναγώνιστη η χορτόπιτα με άγρια χορταράκια!Άλλη γεύση,άλλο άρωμα!
    Φύλλο λεπτό ν΄ανοίγω δεν τα καταφέρνω-το κάνω πιο χοντρό,όπως στην κοτόπιτα,αλλά για εντός περιορίζομαι στο σπανάκι.Τη μηχανή την έχω εδώ και χρόνια.Μια φορά πήγα να την χρησιμοποιήσω,δεν τα κατάφερα και τώρα πιάνει χώρο σε κάποιο ντουλάπι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Vrika afto to blog entelws tihaia prin ligo kairo. Edw kai ligo kairo prospathw na asxolitho ki egw ligo me thn magirikh. Parolo pou zousa san foithths sto exwteriko, kai ephta monos mou, ektos patrikou(...periergo gia ellina :-)) apo ta 20 mou. Twra sta 30 mou apofasisa pws einai kairos na mathw na kanw kati perissotero apo ena kotopoulo sto fourno! Pou mallon ki afto einai panw apo to mesw oro apo oti vlepw apo gnwstous kai foilous.
    To blog sou einai pragmatika poli analytiko eidika gia arharious...alla pera apo afto mou aresei pou exeis ena apistefto meraki se afto pou kaneis pou pragmatika thavmazw stous anthrwpous.

    ReplyDelete
  15. Όσο πιο πολλά και διαφορετικά τα χόρτα, τόσο πιο νόστιμη η χορτόπιτα.
    Μιαμ η πίτα σου Κική, τελεία και παύλα.

    ReplyDelete
  16. Είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά αξίζει η πιτούλα Κική.Και από πίτες άλλο τίποτα.Η χορτόπιτα με μπόλικη φέτα είναι από τις αγαπημένες μου πίτες.Στην Ήπειρο την κάνουν με πολλά τραγανά φύλλα σε ταψί ή σαν μπουρέκι.
    Και οι φωτογραφίες σου τέλειες.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  17. μ' αρέσουν οι χορτοπιτες Κική μου, πολύ!!

    αυτή, μαλλον για τη Σαρακοστή τη βλεπω.
    τωρα, τιγκα στα τυριά ειμαι: να με ζουληξεις, τυρι θα βγει :ΡΡ

    σε φιλώ και την καλησπέρα μου!

    ReplyDelete
  18. Εξαίρετο ποστ όπως και το προηγούμενο με τα χόρτα.

    το TIP που έδωσες είναι μια μεγάλη πραγματικότητα. Μην αμελήσετε να το κάνετε σε καινούργια είδη.

    ReplyDelete
  19. Αχ μετα απο αυτο το ποστ με βλεπω το σ/κ να παω μαζεψω λαχανα! Στην Ηπειρο την λεμε λαχανοπιτα.. και γενικα δε λεμε παμε να μαζεψουμε χορτα, λεμε παμε να μαζεψουμε λαχανα :-). ετσι σαλιγκαρακια δεν την εχω κανει, μονο σε μπαστουνια..
    Ωρα να το δοκιμασω!

    ReplyDelete
  20. Δημιουργία σε βασανίζω νυχτιάτικα!

    Έλενα , όχι. Δεν βάζω καθολου αυγά. Δεν μου αρέσουν πολύ τα αυγά στις πίτες... Το μηχάνημα, για τότε που το πήρα, δεν ήταν φτηνό. Μάλιστα μου είχε κάνει τόση εντυπωση που πήρα και στη μάνα μου η οποία δεν το έχει χρησιμοποιήσει. Κι εγώ σπάνια, αλλά που και που το χρησιμοποιώ...

    Νένα κι εγώ βαριέμαι το στήσιμο αλλά η κουζίνα μου είναι μικρή, οπότε μερικές φορές βολεύει περισσότερο από το να ανοίγω φύλλο με πλάστη (που θέλει χώρο). Μην ανησυχείς για τα σχόλια. Υπάρχει μοντερέισον, τα ανεβάζω εγώ και γι΄αυτό δεν τα βλέπεις αμέσως...

    Ισιδώρα , αχ να ήσουν κοντά να μαζεύαμε μαζί. Περιττό να σας πω ότι θέλω κατεπιγόντως χορτοπιτα! Έστω σπανακόπιτα...

    Ρένα , το μηχάνημα χρησιμοποιειται αναγκαστικά όταν βαριέμαι να μαζέψω όλο το τραπέζι για να ανοίξω φύλλο (μικρή κουζίνα δεν είπαμε;). Ευχαριστώ!

    Μαγισσούλι , όπως τα λες. Το μηχάνημα βολεύει για μακρόστενα φύλλα. Όχι για μεγάλο φύλλο. Το εξάρτημα για τις ταλιατέλες δεν το έχω, γι αυτ'ο παιδευόμουν ώρες όταν έφτιαξα ζυμαρικά...

    Venceremos , στο πετρογκάς Στο τζάκι; Πως;;; Πες μας!!!

    Ελένη , καλά...μη νομίζεις ότι και το δικό μου φύλλο είναι χαρτί...Το μηχάνημα είναι συνηθεια...

    Γιάννη από την Πεύκη , καλωσήρθες. Χαίρομαι που είσαι στα 30 και μπορείς να ζεις εκτός του πατρικού σπιτιού. Πολλοί και να ήθελαν στην Ελλάδα, με τους μισθούς τους βασικούς δεν θα τα κατάφερναν. Πάντως χαίρομαι που ζεις μόνος για έλληνα...
    Αυτό που λες είναι για μένα πολύ ευχάριστο. Ένας από τους λόγους που ήθελα να φτιάξω αυτό το μπλογκ, ήταν για να απευθυνθώ όχι τόσο σε έμπειρες/ους, αυτές/οί ξέρουν ήδη πολλά, αλλά σε ανθρώπους που είτε είναι αρχάριοι, ειτε τους φοβίζουν οι πολύπλοκες συνταγές με δυσεύρετα υλικά. Μπορεί κανμιά φορά να γίνεται κουραστική η πολλή ανάλυση, αλλά είναι απαραιτητη πιστεύω για ανθρώπους που δεν ξέρουν και θέλουν ακρίβεια. Κι εγώ που ειμαι εμπειρη ας πούμε, θέλω ακρίβεια. Το ότι έχω καταφέρει να μπάσω ανθρώπους που δεν τους αρέσει πολύ η μαγειρική ή τη θεωρούν δύσκολη, στην κουζίνα και να μαγειρέψουν ή να κάνουν ένα γλυκό, είναι η επιτυχία του μπλογκ. Σ΄ευχαριστώ πολύ λοιπόν που είσαι ένας από αυτούς και μου το λες!

    Elie , ευχαριστώ. Όντως, όσο πιο πολλά χόρτα διαφορετικά, τόσο καλύτερη!

    Λίλα ευχαριστώ! Στην Ήπειρο φτιάχνουν ΤΙΣ πίτες!

    Μαριλένα , χαχα! Νηστίσιμη να την κάνεις στη νηστεία!

    Κογιότ ! Επιτέλους μια αδερφή ψυχή. Κι εμείς στην Πάτρα τα χόρτα λάχανα τα λέγαμε. Όσο για το λάχανο (σαλάτα) το λέγαμε μάπα!
    Εδώ που ήρθα έμαθα τη μάπα να τη λέω λάχανο! Αχ να πηγαίναμε μαζί για λάχανα!

    Ρε παιδαααααά! Κάποιος να πάμε να μαζέψουμε μαζί!!! Θέλω χορτοπιταααααα!!!!

    ReplyDelete
  21. Deli, αν μέναμε κοντά θ'αδειάζανε οι πεδιάδες και οι πλαγιές στο πέρασμά μας, όπως όταν περνούν τα κατσικάκια και το τοπίο πίσω τους μένει γυμνό...:) Κάτι άκουσα για κακοκαιρία αύριο και μεθαύριο και τι να κάνω, έτρεξα στη λαϊκή και ψώνισα ότι χόρτο βρήκα: παπαρούνες (ναι, φυτρώσανε ήδη), τσουκνίδες, σέσκουλα, ζώχια, λαχανίδες και λάπαθα... Μα να το διακυνδύνευα να μείνω χωρίς χορταρικό Σ/Κ ?
    Ξέχασα να σας πω οτι μ' αυτήν τη χρήσιμη μηχανή για φύλλο, μου φτιάχνει η μάδερ ενίοτε, τυλιχτά γαλακτομπούρεκα, κολασμένα! Δοκιμάστε τα να κολαστείτε κι εσείς:))))

    ReplyDelete
  22. Δε με λυπάσαι, μαρή, που μου τρέχουνε τα σάλια;;
    Πού να βρω χόρτα εδώ η έρημηηηη;;;;

    ReplyDelete
  23. Kiki ?
    Με πέθανες!!!
    Αχ και θα τόχεις κρίμα στο λαιμό σου...ειμαι ικανή να φάω ενα ταψι μόνη μου.

    ReplyDelete
  24. Τρελαίνομαι για πίτες!!!!

    ReplyDelete
  25. μα δεν νομίζω να υπάρχει σπίτι στην Κρήτη χωρίς τέτοιο μηχανήμα ....εκτός του ότι γενικώς φτιάχνουν πολλές πίτες
    "λαχανοπιτακια" και "μυζηθροπιτάκια" είναι αναγκαίο εργαλείο για το φύλλο στα καλιτσούνια!

    ReplyDelete
  26. Ισιδώρα εγώ που να τρέξω να βρω χόρτα τώρα που μου 'κατσε και δεν ξέρω μόνη να τα μαζεύω και η λαϊκή μας είναι του κ.... (πιπέρι)! Γαλακτομπούρεκο με τη μηχανή; Άσε καλύτερα...Που να βρίσκω μαραγκό μετά να μεγαλώνω τις πόρτες...:-p

    Ατζουλίνα , σπανακοπιτίτσα;

    Φαραώνα , αν είναι καλή... κι εγώ!

    Εύα κι εμένα μου αρέσουν. Μερικές πολύ πολύ!

    Νατάσσα , ωωωω! Τι μου θύμισες!!! Πες μου πλιζ...σε ποια σκάλα σταματάτε για τα καλιτσούνια; 4; 5;

    ReplyDelete
  27. Είναι δύσκοληηηηηηη!! Και γω μικρό, μήηηηπως λέω μήηηηπως να μου στέλνατε κανένα ταπεράκι με μια χορτοπιτίτσα??
    Ωραία συνταγή, αλλά πως θα ανοίξω κανονικό φυλλο, στο τραπέζι μου που είναι 1*1??

    ReplyDelete
  28. Αχ! Κική μου!Πρωί πρωί Σαββάτου!Πού να βρώ εγώ τώρα χορτόπιτα;;!!Τέτοια περιγραφή!!Δεν είναι που είμαι άσχετη με το να κάνω πίτες, τρελλαίνομαι για δαύτες [να τις τρώω εννοείται]!Με παρέσυρες στην... ονειροφαντασία, να τις κάνω κιόλας![λέεεεες]!!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. καλημέρα, λοιπόν βάζεις τα μπαστούνια σου στο ταψι με αρκετο λάδι για να μπορέσει να ψηθεί. ππόσο δεν ξέρω, με το μάτι..
    πρέπει να ΄ςεχει μεγάλο πετροκάζ με δυο η μέ τρείς φωτιές. ξεκινάς να ψηνεις φορώντας γάντια , γιατι φέρνεις το ταψι συνεχως γύρω γύρω. δεν το αφήνουμε ακούνητο η σε ένα μέρος γιατί απλα..καίγεται.
    Οταν ψηθεί το κάτω μέρος, τραβάμε το ταψι απο την φωτιά, γυρίζουμε τα μπαστούνια και ψήνουμε απο την άλλη.Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και στο τζάκι. εχουμε πολλη θράκα και ακουμπάμε το ταψι στην σιδερωστιά.
    πραγματικά σου λέω ...δεν συ κρίνετε..αλλά καλύτερα να το δει κανείς πριν το επιχειρήσει μόνος του.
    ααα γιορτάζεις???
    αν ναι χρόνια σου πολλά.
    εγω τι??
    αν γιορτάζω???
    ΝΑΙ λεμεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!
    φιλιά καρυστινά

    ReplyDelete
  30. περνάμε το φύλλο 1-2 φορές στην πέντε
    και αναλογα με το πως εξελίσεται μία στην 4 και μία στην τρία σκάλα, αν είναι πολύ μαλακό κατευθείαν στην τρία :)

    ReplyDelete
  31. Το μηχανηματακι αυτο φτιαχνει και μακαρονια;
    Για να το ψαξω λιγακι πως γινεται και αν εχω αποριες θα ρωτησω.

    Η χορτοπιττα σουπερ, αλλά αυτη η αγκουριτσα τι ειναι; χορτο;

    ReplyDelete
  32. Λαχανάκι , 1 επί 1 και μιλάς; Μια χαρά είσαι! Στέλνω διαδικτυακό ταπεράκι!!!

    Όλγα , εδώ κάνεις μπατζίνα! Στη χορτόπιτα θα κολλήσεις;

    Venceremos , εντυπωσιακό! Πρέπει να δίνει εντελώς άλλη γεύση. Φαντάζομαι οι άνθρωποι θα οδηγήθηκαν παλιά να την κάνουν έτσι από την έλλειψη ηλεκτρικού φούρνου.
    Χρόνια πολλααααά!

    Νατάσσα , μπερδεύτηκα. Αφού πηγαίνοντας από το 1 στο 4 η σκάλες λεπταίνουν το φύλλο, πως γίνεται να το κάνεις ανάποδα;;;

    Αντώνη , αν πάρεις και το εξάρτημα που κόβει ζυμαρικά, ναι. Κάνει και ζυμαρικά. Ή τα κάνεις χωρίς το εξάρτημα και τα κόβεις με μαχαίρι.
    Η αγγουρίτσα είναι χόρτο. Το λένε έτσι ίσως επειδή τα φύλλα του όντως μοιάζουν με τα φύλλα της αγγουριάς.

    ReplyDelete
  33. Λατρεύω τη χορτόπιτα μα ο άνδρας μου τη φιάχνει ..τέλεια .Βέβαια κάθε φορά με ότι χόρτα μπορούμε να βρούμε η να αγοράσουμε .Εχεις δοκιμάσει άγρια πράσα; δίνουν μια γεύση υπέροχη.Υπέροχο το μπλοκ σου.

    ReplyDelete
  34. Καλώς τη μαγείρισσα Αχτίδα. Έλα να σε κεράσουμε.
    Άγρια πράσσα; Όχι!!! Άλλος μπελάς με βρήκε! Θα τρέχω να βρω άγρια πράσα!!! Χαχα!
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  35. Θα πω κι εγω οτι ειπε η αλλη Αγγελικη. Που να βρω χορτα;;;;;

    ReplyDelete
  36. Κικιτσα μου
    πρεπει καποτε να μαθω να ανοιγω φυλλο!....κι ολο αναβαλλω να παρω εναν πλαστη σωστο....ομως εδω ειμαι σιγουρη οτι βρηκα τον ανθρωπο μου! θα με κατατοπισεις πλήρως!
    προς τον παρον βολευομαι με τον πλαστο(ξερεις αυτο το χυλο με καλαμποκαλευρο)
    :)

    ReplyDelete
  37. Δέσποινα , να σου στείλω; Αχ τα έρμα τα ξενιτεμένα μας!!!

    Κουκ , δεν είναι τίποτα. Ακόμα και για μένα που δεν το κάνω συχνά, είναι πια απλό. Δεν είμαι τέλεια, αλλά το φύλλο που χεριάζομαι το καταφέρνω! Πάρε σε πρώτη ευκαιρία έναν πλάστη και δοκίμασε. Ή πάρε έναν μικρούλη (σαν αυτόν που έκανα πίτσα) και δοκίμασε με μικρά ζυμαράκια.
    Ναι, ξέρω τον πλαστό αλλά δεν έχω κάνει.

    ReplyDelete
  38. ΓΕΙΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΠΛΑΣΤΗ ΜΟΥ ΜΙΡΙΖΕΙ ΜΟΥΧΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια. Μόνο με χλωρίνη ξέρω ότι φεύγει η μούχλα αλλά δεν στο συστήνω για αντικείμενο πάνω στο οποίο θα ακουμπήσεις τρόφιμα. Μήπως να τον αντικαταστίσεις;

      Delete
  39. ΓΕΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑ. Ο ΠΛΑΣΤΗΣ ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΟΥΧΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

    ReplyDelete