Monday, December 17, 2012

Κις λορέν

Ενας συμμαθητής του γιου μου, συχνά-πυκνά μου "κολλάει" για το τι θα του φτιάξω. Ένα διάστημα με βασάνιζε κάθε φορά που με έβλεπε για να του φτιάξω κις λορέν. Μας έφτιαχνε η δασκάλα μου, μου έλεγε. Και επειδή σου έφτιαχνε η δασκάλα σου βρε πουλάκι μου πρέπει να βασανίζεις εμένα τώρα; του έλεγα εγώ. Χαχα! Άσε που δεν έχω ξαναφτιάξει κις λορέν ποτέ μου!
Από τα πολλά βασανιστήρια ποτ μου έκανε, στο τέλος υπέκυψα. Διάβασα καμιά δεκαριά συνταγές για κις λορέν και αποφάσισα να κάνω τα εξής και σας συστήνω να την κάνετε κι εσείς τώρα στις γιορτές!


Κις λορέν
Υλικά για τη βάση
250 γρ. αλεύρι (έβαλα για όλες τις χρήσεις και σκληρό μαζί)
125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο κρύο
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
1 κ. σ. παγωμένο νερό
για τη γέμιση
300 ml κρέμα γάλακτος 18%
3 αυγά
200 γρ. ανάμικτα τυριά τριμμένα (τσένταρ, γκούντα, έμενταλ, μοτσαρέλα)
200 γρ. μπέικον καπνιστό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα πιπέρι


Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπωλάκι, χτυπάμε το αυγό με το νερό. Μέσα σε μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια.
Τρίβουμε το μίγμα με τα δάχτυλα γρήγορα, για να μην ζεσταθεί.
Αφού ανακατευτεί το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέτουμε το αυγό με το νερό λίγο-λίγο, μέχρι η ζύμη μας να έχει ενιαία μορφή, αλλά όχι λασπωμένη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη κα τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μέσα σε ένα πιάτο ή μπωλ, χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Αν έχουμε σκοπό να ψήσουμε την τάρτα αμέσως, βάζουμε κι αυτό το μίγμα το ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη η ζύμη.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον αφαιρώντας τα ορατά λίπη. Μπορούμε αν θέλουμε να φύγουν καλύτερα τα λίπη να το σωτάρουμε και να πετάξουμε το λίπος που θα βγάλει, ή ακόμα και να το βράσουμε. Εγώ απλά πέταξα τα ορατά λίπη όσο μπορούσα.
Για τα τυριά χρησιμοποίησα έτοιμο μίγμα τριμμένων τυριών. Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε έμενταλ και γραβιέρα, ή ένταμ ή κάποιο συνδυασμό τυριών που επιθυμείτε.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι μας, πάνω σε ταρτιέρτα διαμέτρου 30 εκατοστών, φροντίζοντας να πιάσει η ζύμη και λίγο από τα τοιχώματα.
Προσθέτουμε πάνω στη ζύμη το μπέικον, τα τυριά και από πάνω το μίγμα με τα αυγά.


Σ’ αυτή τη φάση, άφησα την τάρτα στο ψυγείο 2-3 ώρες και την έψησα αργότερα.
Μπορείτε όμως να την ψήσετε αμέσως, στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά.
Αφήστε τη για 10 λεπτά ακόμα μέσα σε σβηστό φούρνο και σερβίρετε.

Καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Σήμερα γιορτάζει το νησί μας!

18 comments:

  1. Χρόνια πολλά σε όλους που γιορτάζουν!
    Ωραία η τάρτα σου, Κική μου! Η γεύση της είναι όνειρο!
    Από τον φόβο μου, ψήνω άδεια την τάρτα για να είναι τραγανή και να μη μουλιάσει από τα υγρά της γέμισης. Η δική σου ψήθηκε ωραιότατα με την γέμιση απ ότι βλέπω! Λες άδικα να κάνω διπλό ψήσιμο?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άλλες φορές κι εγώ χώρια τα ψήνω. Σ' αυτήν δεν χρειάστηκε και έγινε καλή!

      Delete
  2. Κάτι ήξερε το παιδί που σε πίεζε τόσο καιρό! Υπέροχη φαίνεται η κις λορέν και η γέμισή της είναι σκέτος πειρασμός!

    ReplyDelete
  3. Πω...πω....ωραία που φαίνεται!!! Έφτιαξα και εγώ μία και έγινε περίφημη, με γέμιση σολωμό και σπανάκι! Αποθήκευσα όμως και τη δική σου για να τη φτιάξω τα Χριστούγεννα!
    Καλή βδομάδα Κική μου!!!

    ReplyDelete
  4. Latreuw quiche lorraine! Einai foveri tarta.
    Filia!

    ReplyDelete
  5. Και συ πάλι γιατί "αντιστεκόσουν" τόσο καιρό Κική;
    Δίκιο είχε το παιδί και επέμενε. Και το οπτικό αποτέλεσμα σαφώς και είνα "υπέρ" σου :-)))

    ReplyDelete
  6. Ολοι την αγαπάμε!

    ReplyDelete
  7. Κι εμείς αγαπάμε πολύ την κις λορέν!
    Χρόνια πολλά στο νησί σας Κική μου!
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  8. Χρόνια σας πολλά,Deli!
    Ποτέ δεν κατάλαβα τη διαφορά κις λορέν και τάρτας,αλλά κι έτσι νόστιμη είναι με τόσα υλικά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν νομίζω ότι έχουν διαφορά ως προς το θέμα τάρτας. Νομίζω ότι η γέμιση της δίνει την ονομασία. Η τάρτα δηλαδή με τα συγκεκριμένα (ή με παραλλαγές) υλικά, κάνει την κις λορέν. Έτσι νομίζω. Αν ξέρει κάποιος άλλος καλύτερα, ας ενημερώσει κι εμάς.

      Delete
  9. Πλούσια σε υλικά και γεύση η κις λορεν σου Κική μου.Χρόνια πολλά και του χρόνου.

    ReplyDelete
  10. Υπέροχη! Άλλη μία συνταγή σου που θα ακολουθήσω πιστά Κική μου!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  11. Φτιάχνω και εγώ αλλά η δική σου κις φαίνεται καλύτερη!!!Μπράβο σου!! Θα την δοκιμάσω σίγουρα και εγώ

    ReplyDelete
  12. H Κισ λωραιν είναι πολύ ωραία τάρτα. Και τρώγεται από όλους.
    Πολύ ωραία τηνέκανες και δίκιο έχει ο συμμαθητής που την ζητάει..χιχι

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  13. Ευχαριστώ πολύ όλες!

    ReplyDelete
  14. Παίζει να μπορώ να βάλω σφολιάτα έτοιμη από την κατάψυξη ως βάση;Λες να γίνει καλή;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ψήσε λίγο το φύλλο μόνο του για 10 λεπτά και πρόσθεσε τα υλικά μετά για να μη μουλιάσει.

      Delete
    2. Μπορείς να τα βάλεις και απευθείας αλλά υποθετικά μιλώντας, επειδή έχει πολλά υγρά φοβάμαι μη μουλιάσει το φύλλο

      Delete