Friday, September 7, 2012

Μουστοκούλουρα μαλακά με μούστο (χυμό σταφυλιών)

Τελικά έχει γίνει παράδοση, τέτοια εποχή κάθε χρόνο, να βάζω συνταγή για μουστοκούλουρα. Εξακολουθώ να πειραματίζομαι όπως φαινεται!


Έχει επικρατήσει η έκφραση "μουστοκούλουρα", ενώ στην πραγματικότητα, οι περισσότερες συνταγές ζητάνε πετιμέζι. Άρα μιλάμε για πετιμεζοκούλουρα. Και ξέρω πολύ καλά, ότι για πολλούς από σας, είναι δύσκολο να βρείτε πετιμέζι. Επίσης είναι ακριβό. Αν θέλετε να φτιάξετε πετιμέζι, οδηγίες έχω δώσει εδώ. Αλλά αν το βρίσκετε δύσκολο να φτιάξετε ή να  βρείτε πετιμέζι, αλλά παρόλα αυτά πεθυμείτε ένα μουστοκουλουράκι (είναι νόστιμα τα άτιμα), τότε δεν έχετε παρά να φτιάξετε μούστο, χυμό σταφυλιών δηλαδή στο σπίτι. Δεν είναι δύσκολο να στύψετε με τα χέρια σας σε σουρωτήρι  ή αποχυμωτή λίγα σταφύλια, τόσα ώστε να έχετε την ποσότητα που χρειάζεστε για να φτιάξετε λίγα μουστοκούλουρα. Σωστά;


Μουστοκούλουρα μαλακά με μούστο
Υλικά για 2 ταψιά 
½ κούπα ελαιόλαδο
¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
1 ½ κούπας μούστο (χυμό σταφυλιών)
½ κούπα ζάχαρη
½ κ. γ. σόδα
1 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ κ. γ. κανέλλα
¼ κ. γ. γαρίφαλο
800-850 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του συν λίγο ακόμα


Εκτέλεση 
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, το πορτοκάλι και το μούστο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα κανελλογαρίφαλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά με σύρμα. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα και το μπέικιν πάουνερ. Συνεχίζουμε, ρίχνοντας το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μας πια, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις και ανεβάζουμε τη σχάρα του φούρνου ψηλά αν χρειάζεται.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.
Πλάθουμε κουλουράκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Αν καθώς τα πλάθετε κολλάει η ζύμη, μην προσθέσετε πολύ αλεύρι ακόμα, γιατί θα γίνουν σφιχτά. Προτιμήστε είτε να αλευρώνετε ελαφρά τα χέρια σας πριν πιάσετε ένα κομμάτι ζύμης, ή να πασπαλίζετε λίγο τη ζύμη από την οποία θα παίρνετε κομμάτι για να πλάσετε κουλουράκι.
Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς.
Αν τα κουλουράκια σας είναι μεγάλα, ψήστε παραπάνω ή μέχρι να πάρουν χρώμα πάνω κάτω.


Tip: Καθώς κρυώνουν τα κουλουράκια, σκληραίνουν. Γι’ αυτό, αν θέλετε να παραμείνουν μαλακά, μην τα παραψήσετε! Αν ανοίξετε ένα κουλουράκι αφού κρυώσει και σας φαίνεται άψητο, βάλτε τα πάλι στο φούρνο για 5 λεπτά ακόμα. Ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του και οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν.

Καλό σκ!

update: Τα κουλουράκια ΔΕΝ πρέπει να παραψηθούν γιατί σκληραίνουν!
Δεν έχουν πολλή ζάχαρη. Αν θέλετε περισσότερη προσθέστε. Για πιο έντονη γεύση μουστοκούλουρου κάνετε τη συνταγη με πετιμέζι.

36 comments:

  1. Deli,αυτή την εποχή παντού μοσχομυρίζουν!
    Δε θυμάμαι,έχεις συνταγή για τραγανά;Μου αρέσουν περισσότερο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι Ελένη μου! Η συνταγή της πρώτης χρονιάς είναι με κριτσινιστά μουστοκούλουρα!

      Delete
  2. Αχ τα λατρεύω τα μουστοκούλουρα ... ναχα μερικά τώρα !!!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. φαίνονται θεικά!!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία συνταγή Κική μου!Μού αρέσουν μαλακά!!Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  5. εγω προτιμω ενα απο τα δικα σου!
    καλο σαββατοκυριακο

    ειρηνη

    ReplyDelete
  6. Με τον μούστο τα προτιμώ κι εγώ, που να βρίσκω πετιμέζι τώρα; Το Σάββατο θα έχω όσο μούστο θέλω!!

    ReplyDelete
  7. Κική μου είναι τα αγαπημένα του άντρα μου! Εχω την εντύπωση ότι κ εδώ πουλάνε μούστο, θα κοιτάξω να βρω και θα κάνω την συνταγή σου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  8. Αυτό το "μουστοκούλουρα με μούστο" μου θύμισε Γκιωνάκη και το "Πορτοκαλάδα από πορτοκάλι;;" !!!

    Μετά κατάλαβα τί εννοείτε!

    ReplyDelete
  9. Αχ, έτσι μου αρέσουν τα μουστοκούλουρα!!

    ReplyDelete
  10. Κική, και εγώ τα φτιάχνω με πετιμέζι τα μουστοκούλουρα, δικής μου παρασκευής μάλιστα, το πετιμέζι. Εδώ βρίσκουμε για πολύ λίγο χρονικό διάστημα μούστο κατόπιν παραγγελίας και εξαφανίζεται πολύ γρήγορα. Από ότι βλέπω, από τον χρόνο ψησίματος, τα προτιμάς και εσύ μαλακά.
    Καλοφάγωτα.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το μούστο δεν μπορείς να τον βρεις φρέσκο για πολύ. Το πετιμέζι αντίθετα ολοχρονίς. Και ναι! Μου αρέσουν τα μαλακά! Καλή εβδομάδα!

      Delete
  11. Καλη εβδομαδα Κικη μου, μυρωδατη σαν τα κουλουρακια σου.

    ReplyDelete
  12. kalimera.na se rotiso kati.an anti gia zaxari mporo na valo neseste?k episis ksero oti vazoun k ligo kakao,posi posotita mporo na valo na paroun esto ligo tin geusi?

    ReplyDelete
  13. Γιατί να βάλεις νισεστέ αντί για ζάχαρη; Δεν κατάλαβα. Είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα!
    Μπορείς να βάλεις μερικές κουταλιές κακάο, αλλά αφαίρεσε λίγο αλεύρι για να μην παρασφίξουν!

    ReplyDelete
  14. δεν βγήκαν καλά, κάπως άγλυκα και σκληρά παρόλο που τήρησα το χρόνο ψησίματος, πρόσθεσα μάλιστα και λίγο πετιμέζι για περισσότερη γεύση αλλά δεν...ήταν άγευστα, δεν είχαν το χαρακτηριστικό άρωμα και την ξινόγλυκη γεύση του μουστοκούλουρου
    στο μόνο σημείο που άλλαξα τη συνταγή ήταν που αντί για χυμό πορτοκάλι επειδή δεν είχα, έβαλα ποτό (αμοργιανή ψημένη ρακή)

    ReplyDelete
  15. Έκανες ήδη δύο αλλαγές. Περισσότερο πετιμέζι και καθόλου πορτοκάλι. Το πορτοκάλι αντιδρά με τη σόδα και κάνει τα μουστοκούλουρα αφράτα. Το ποτό όχι. Οπότε δεν θα έβγαιναν σαν τα δικά μου. Έχω κι άλλη συνταγή με πετιμέζι για μουστοκούλουρα παρόλα αυτά.
    Εύχομαι να βρεις κάποια συνταγή στο ίντερνετ που να σου ταιριάζει.

    ReplyDelete
  16. τα εφτιαξα ειναι πολυ αφρατα .αλλα λιγο αγλυκα που νομιζω οτι φταιει ο χυμος του σταφυλιου που μαλλον δεν ηταν πολυ γλυκος .εχεις καμοια ιδεα να τα γλυκανω λιγο προσθετα (ισως κατι σαν γλασο; λεω τωρα ...)θα ταιριαζε κατι γευστικα ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σίγουρα με πετιμέζι θα ήταν πιο γλυκά. Εμένα δεν με πειράζει που δεν είναι πολύ γλυκά. Μπορείς να βάλεις ένα απλό γλάσο ζάχαρης επάνω. Ανακάτεψε άχνη ζάχαρη με σταγόνες νερού μέχρι να έχεις ένα πυκνό γλάσο που να στέκεται και άπλωσέ το όπου θες πάνω τους. Άστα να στεγνώσουν λίγο!

      Delete
    2. Στο γλάσο μπορείς να βάλεις και λίγη κανελλίτσα!

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Δεν γίνονται καθόλου ωραία . ΣΚΛΗΡΑ , ΑΓΛΥΚΑ και καμία γεύση από μουστοκούλουρο!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για το σκληρά φταίει το ψήσιμό σου. Το άγλυκα είναι θέμα γούστου. Για πιο έντονη γεύση, φτιάξε τα με πετιμέζι http://mikrikouzina.blogspot.gr/2011/09/blog-post_26.html .

      Delete
  19. Λατρεύω τα μουστοκούλουρα!κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα!!!καλησπέρα!!!

    ReplyDelete