Friday, March 9, 2012

Πώς να βγάλετε τη λεκτική επαλήθευση από τον νέο μπλόγκερ. Όχι στην ενοχλητική λεκτική επαλήθευση!

Δουλεύεις, ζεις, έχεις κοινωνική ζωή, μεγαλώνεις παιδιά, έχεις υποχρεώσεις, μαγειρεύεις γιατί σου αρέσει ή πρέπει (το πρώτο, το πρώτο), έχεις μπλογκ και έχεις φίλες/ους μπλόγκερς που επισκέπτεσαι και θες να λες έστω ένα γεια. Ξεκλέβεις λοιπόν μια ωρίτσα για να πας βόλτα στα σπίτια των φίλων σου. Πας να αφήσεις το σχολιάκι σου και δεν σε πιστεύει ότι δεν είσαι ρομπότ. Πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι άνθρωπος και δεν θα γράψεις μπούρδες. Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, βρε δεν είμαι ρομπότ, ένα γεια θέλω να πω! Τίποτα αυτό. Εκεί! Όχι, θα γράψεις τη λεκτική επαλήθευση (word verification). Και δεν φτάνει που παλιότερα χρειαζόταν να γράψεις μόνο μία λέξη, τώρα έγιναν δύο! Διπλάσιο χρόνο δηλαδή. Και αν κάνεις λάθος (πολύ πιθανό με τον κινέζικο τρόπο που είναι γραμμένες, ξημέρωσες! Χτες χρειάστηκα ένα 4ωρο για να αφήσω σχόλιο σε κάμποσα από τα μπλογκ που παρακολουθώ (είναι η ίωση που με κράτησε σπίτι, αλλιώς πού χρόνος ελεύθερος;)

Το ακόμα καλύτερο, είναι ότι ο ιδιοκτήτης του μπλογκ, δεν ξέρει ότι οι επισκέπτες του χρειάζεται να το κάνουν αυτό για να αφήσουν σχόλιο, γιατί 1) ο ίδιος ως ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να το κάνει και 2) αν δεν του το πει κάποιος δεν το ξέρει, γιατί ο μπλόγκερ το έχει πια σαν default (πακετάκι), ειδικά στο νέο τύπο μπλόγκερ.

Παλιότερα, τη λεκτική επαλήθευση, την χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι μπλόγκερ, σαν τρόπο αποφυγής των σχολίων spam. Πράγματι, ήταν μεγάλος μπελάς τα spam σχόλια. Έρχονταν στο ιμέιλ σου, ανέβαιναν αυτόματα στις αναρτήσεις σου και έρπεπε να τα σβήσεις από παντού. Όμως, ο μπλόγκερ εδώ και κανά χρόνο, ελέγχει μόνος του τα spam σχόλια και έχουμε ησυχάσει από αυτό. Ένας άλλος τρόπος να ησυχάσεις από τα spam σχόλια, είναι να βάλετε moderation (μετριασμό σχολίων) στα παλιά ποστ/αναρτήσεις. Εγώ έχω βάλει στα ποστ που είναι πάνω από 5 ημερών παλιά. Έτσι, ησύχασα παλιότερα από τα spam. Τώρα δεν τίθεται καν θέμα, γιατί ο ίδιος ο μπλόγκερ δεν τα ανεβάζει καν!

Άρα...δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει λεκτική επαλήθευση. Πιστέψτε με!

Εχετε σκεφτεί πόσες φορές έχετε αποτρέψει επισκέπτη σας να αφήσει σχόλιο στην ανάρτησή σας; Ποιος έχει χρόνο να πληκτρολογεί από ελληνικά σε αγγλικά ακατανόητες λέξεις, που πιθανότατα θα τις γράψει λάθος και όσο περισσότερο τις γράφεις λάθος, τόσο πιο δυσνότηες λέξεις εμφανίζει, αφού με το λάθος που έκανες, θεώρησε ότι είσαι ελέφαντας εεεεεεεεε ρομπότ ήθελα να πω! Στο τέλος νευριάζεις και φεύγεις χωρίς να αφήσεις σχόλιο! Ακόμα χειρότερα, αφήνεις σχόλιο, δεν θυμάσαι αν ο άλλος έχει λεκτική επαλήθευση, κάνει η σελίδα reload για να εμφανίσει τη λεκτική επαλήθευση, εσύ νομίζεις ότι κάνει reload για να εμφανίσει το σχόλιο και βγαίνεις. Το σχόλιο πήγε περίπατο φυσικά, γιατί δεν ανέβηκε ποτέ! Να πω και τη συνέχεια; Πας στο επόμενο μπλογκ, γράφεις σχόλιο, δεν κοιτάς την οθόνη από συνήθεια που κοιτάς το πληκτρολόγιο, και όταν σηκώσεις τα μάτια σου στην οθόνη βλέπεις ότι έγραψες τα πάντα σε γκρίκλις, διότι ξέχασες να αλλάξεις τη γλώσσα από αγγλικά (που ήθελε η λεκτική αηδία) σε ελληνικά, και βλαστημάς για 2η φορά το προηγούμενο μπλογκ, το οποίο έχει ακόμα λεκτική επαλήθευση στα σχόλια και τώρα πρέπει να ξαναγράψει όλο το σχόλιο στα ελληνικά! ΟΥΦ! Κουράστηκα!

Εκνευριστήκατε αρκετά; Μη μου πείτε ότι δεν το έχετε αντιμετωπίσει;

Λοιπόν, στο διά ταύτα. Όσοι έχετε τον παλιό τύπο μπλόγκερ (υποθέτω πάνω από ένα χρόνο μπλογκ δηλαδή, μπορεί και περισσότερο), τα πράγματα είναι απλά, αν και δεν πιστεύω ότι κανένας παλιός μπλόγκερ έχει κρατήσει τη λεκτική επαλήθευση. Όσι έχετε τον παλιό τύπο μπλόγκερ λοιπόν, πάτε στις ρυθμίσεις/settings, σχόλια/comments και λίγο πριν το τέλος της σελίδας, εκεί που λέει show word verification for comments/λεκτική επαλήθευση στα σχόλια (ή κάτι τέτοιο, δεν έχω τον μπλόγκερ σε ελληνική γλώσσα), κάνετε κλικ στο όχι! Μετά σώστε την αλλαγή που κάνατε και είσαστε έτοιμοι!

Όσοι έχετε τον νέο τύπο μπλόγκερ, δηλαδή τα περισσότερα από τα νέα μπλογκ που βλέπω τελευταία. Έχετε τόσο ωραία μπλογκ! Βοηθήστε μας να μπορούμε να αφήνουμε σχόλιο χωρίς να παιδευόμαστε! Είναι ωραία η επικοινωνία μεταξύ μας!

Εσείς λοιπόν, πρέπει να κάνετε κάτι άλλο. Χτες, προσπαθούσαμε με τη Θεανώ, να βγάλει τη λεκτική επαλήθευση και είδα, ότι με τον νέο τύπο μπλόγκερ δεν μπορούσε! Έψαξα στο ίντερνετ και η απάντηση για βοήθεια ήταν απλή. Όταν μπαίνετε στις ρυθμίσεις σας, πάνω δεξιά, σας προτείνει να δοκιμάσετε τον νέο τύπο μπλόγκερ ή τον παλιό, ανάλογα τι έχετε. Όσοι έχετε το νέο τύπο μπλόγκερ λοιπόν, πατήστε εκεί που λέει να αλλάξετε στον παλιό τύπο μπλόγκερ (πάνω δεξιά). Αλλάζετε, κάνετε τις ρυθμίσεις που περιέγραψα παραπάνω όπως όσοι έχουν τον παλιό και το σώζετε. Μετά, το ξανα-αλλάζετε στο νέο τύπο μπλόγκερ, αφού αυτόν έχετε συνηθίσει. Μην φοβάστε. Το μπλογκ σας δεν θα πάθει τίποτα. Αν φοβάστε, συμβουλευτείτε τη Θεανώ που το έκανε και συνεχίζει να μπλογκάρει κανονικά. Στην ανάγκη, κρατήστε ένα back up πριν το κάνετε αν φοβάστε. Δεν υπάρχει λόγος όμως. Ξαναλέω. Συμβουλευτείτε και τη Θεανώ, η οποία έχει τον νέο τύπο μπλόγκερ. Επίσης, αν δεν ξέρετε αν έχετε λεκτική επαλήθευση, ρωτήστε μας να σας πούμε! Ρωτήστε τους φίλους σας που τη βλέπουν κάθε φορά που θέλουν να σχολιάσουν! By the way, χάλια είναι ο νέος τύπος. Γύρισα για λίγο για να δω πώς είναι! Μπρρρρ! Τρέμω την ώρα που θα μας υποχρεώσει να τον έχουμε!

Λοιπόν, τι λέτε; Τη βγάζουμε; Κάνετε επίσης share αν πιστεύετε ότι ενδιαφέρει κι άλλους! Να βοηθήσουμε όσους θέλουν να τη βγάλουν!

Update: Για όσους δεν βρίσκετε πού είναι η επιλογή για να γυρίσετε στον παλιό τύπο μπλογκ και να κάνετε τη ρύθμιση, γύρισα το δικό μου στη νέα, για να δω τι ακριβώς βλέπετε. Εκεί λοιπόν που λέει τα ιστολόγιά μου, δεξιά έχει επιλογή γλώσσας και δίπλα ένα εργαλείο σαν ρόδα. Αν πατήσετε αυτό, προ-τελευταίο βγαίνει η επιλογή "Παλιά διεπαφή μπλόγκερ". Αυτό πατάτε και κάνετε τη ρύθμιση όπως περιγράφω παραπάνω.

56 comments:

  1. Είσαι πολυτάλαντη!! Εγώ όπως είπα δεν πρόκειται να αφήσω σχόλιο όπου υπάρχει γιατί είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβω τα γράμματα που προτείνει.
    Τη νέα έκδοση δεν τη θέλω με τίποτα!!!!!
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα τελικά έτσι θα κάνω κι εγώ! Γίνεται όλο και πιο δύσκολο ν' αφήσεις σχόλιο!

      Delete
  2. Πες τα Κική μου! Με εκνευρίζει αφάνταστα αυτή η διαδικασία, να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας...
    Δεν έχει άδικο η Ξανθή που δηλώνει ότι δεν θα ξαναφήσει σχόλιο όπου υπάρχει λεκτική επαλήθευση! Εγώ θα αφήνω το λιγκ για την ανάρτησή σου αυτή!

    Περαστικούλια!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κλαθε φορά που τη βλέπω θυμάμαι κι εσενα που μου λες "τελικά μάλλον είμαι ρομπότ" και γελάω!

      Delete
  3. Κική μου έχω κουραστεί να λέω και να ξαναλέω στους φίλους bloggers για την λεκτική επαλήθευση, τόσο που φοβάμαι ότι γίνομαι ενοχλητική.
    Η λεκτική επαλήθευση είναι ότι το χειρότερο και δυσκολεύει αφανταστα την επικοινωνία μεταξύ μας!
    Τεσπα, ας ελπίσουμε ότι με τις αναλυτικές οδηγίες που δίνεις θα μειωθεί το βάσανο!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έλενα το έχω δει και έχω σκεφτεί κι εγώ το ίδιο, ότι γίνομαι ενοχλητική. Οι νέοι μπλόγκερς δεν φταίνε. Δεν έχουν επιλογή να τη βγάλουν αν δεν πάνε στον παλιό τύπο!

      Delete
  4. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση Κική.
    Εμένα, αν δεν μου είχε επιστήσει την προσοχή η Ξανθή δεν θα το είχα καταλάβει.
    Ελπίζω να διορθώθηκα.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  5. Ειδικά τώρα μου βγαίνουν τα μάτια για να καταλάβω τις λέξεις που ζητάει. Γιατί όμως δεν μπορούν να βγάλουν την επαλήθευση τα νέα πρότυπα; Ή εννοείς την ενημερωμένη διεπαφή; Σε μια φίλη που ανέφερα τη δυσκολία έβγαλε την επαλήθευση κανείς δεν θα την κρατήσει σαν καταλάβει πόσο δυσκολευόμαστε..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υποθέτω τη νέα ενημερωμένη διεπαφή (έτσι λέγεται νομίζω). Δεν ξέρω γιατί με το νέο τύπο δεν τους αφήνει. Όπου να ΄ναι θα μας σουτάρει όλους ή θα ζητάει λεφτά μου φαίνεται...

      Delete
  6. Deli,από την αρχή την έβγαλα,γιατί,όπως λες,πρέπει να μαντεύεις τα γράμματα,που πρέπει να γράψεις.
    Ας ελπίσουμε ότι θα την αφαιρέσουν οι μπλογκοφίλες.
    Φιλιά!

    Είσαι αρρωστούλα;Περαστικάαα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χτες από τα νεύρα μου που δεν καταλάβαινα τι έλεγε μία, πληκτρολόγησα στα τυφλά και φυσικά μου έβγαλε ακόμα δυσκολότερες λέξεις! Γκρρρ. Τώρα το κάνει μόνιμα και το φβ. Γκρρρ διπλό!
      Πέρασε, πέρασε! Ευχαριστώ!

      Delete
  7. Χιλιοσυμφωνώ σε όλα και ούτε εμένα μου αρέσει ο νέος τύπος,ελπίζω να μη γίνει υποχρεωτικό,είναι χάλια!

    ReplyDelete
  8. Περαστικά!!!!!!!!!! Εγώ με τον δικό μου, τι να πω;;; Από την στιγμή που το έκανα, δεν το γνώριζα, μέχρι που μου το είπαν και έκανα όλες τις κινήσεις να την βγάλω... και πρώτη εσύ μου το είχες πει και σ'ευχαριστώ γιατί όντως είναι πολύ εκνευριστικό και χρονοβόρο... Αλλά τίποτα.. το έχω επιλεγμένο στο ''όχι'' και αυτό δεν λέει να την βγάλει... ο φίλος μου, είναι τεχνικός υπολογιστών και μου είπε πως κάτι έχει ο δικός μου και δεν την βγάζει... τι να πω...
    Μπράβο για την αν'αρτησή σου...
    Καλό Σαβ/κο!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελένη, ακολούθησε τα βήματα και θα βγει. Δεν είναι μόνο δικό σου το πρόβλημα. Είναι όλων των νέων μπλογκ!

      Delete
  9. ουφ! ανακουφιστηκα που το διαβασα.
    να φανταστεις οτι οταν μου ζηταει την επαληθευση τα παραταω, διοτι πρεπει να ξεστραβωθω μεχρι να καταλαβω τι γραμματα ζηταει.
    μπραβο σου!

    ειρηνη

    υγ. προσωπικα εδω και ενα χρονο που εχω το μπλογκ, δεν ειδα ποτε μα ποτε σπαμ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ Ειρήνη μου! Ξεστραβώνομαι! Και σε μένα τα σπαμ (που είναι όλο και λιγότερα) δεν ανεβαίνουν καν!

      Delete
  10. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΖΑ!!!!!
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΣΚ!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Αχ βρε Κική μου πόσο δίκιο έχεις σε ΟΛΑ!!!
    Μπήκα σε μπλογκ να σχολιάσω και μετά έκανα την τριπλάσια ώρα να βγω από αυτόν τον βλάκα-επαληθευτή τόσο που στο τέλος έσβησα το σχόλιο και ησύχασα!!! Και θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι ούτε ρομπότ, ούτε τόσο κουτεντού!!!!
    Συμφωνώ απόλυτα ότι ο νέος τύπος είναι χάλια! Τον έβαλα στην αρχή αλλά δε μπορούσα να τον δουλέψω και τον άλλαξα πάλι! Επίσης παρατήρησα ότι δε μου έβαλε στα σχόλια το δικαίωμα να απαντώ όπως βλέπω σε πάρα πολλά μπλογκς...δεν ξέρω γιατί!
    Ύστερα από τόσα χρόνια που είμαι στην μπλογκόσφαιρα ακόμα μαθαίνω πράγματα...και μου αρέσει πολύ! Νιώθω ώρες-ώρες σαν την εφηβη που ανακαλύπτει τον κόσμο!!!! Και ας με κοροϊδεύουν οι κόρες μου πολλές φορές...Εγώ χαμογελάω κρυφά....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρίνα, μαθαίνεις πάρα πολλά μέσα από τα μπλογκς. Τόσο από πληροφορίες, όσο και από τεχνολογία. Ο άντρας μου μου λέει: δεν είναι δυνατόν να καταλαβαίνεις από html γλώσσα και να μην ξέρεις να ανοίξεις την τηλεόραση (επειδή αυτή δεν με ενδιαφέρει)! χαχα!

      Delete
  12. καλησπέρα! θα κανω κι εγώ μια βόλτα να το δω! σουπερ αναλυτικη!

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα Κική!
    Είναι κακός μπελάς αυτή η λεκτική επαλήθευση... Και πραγματικά αναρωτιέμαι τι νόημα έχει.
    Αφού όλα τα spam σχόλια πηγαίνουν κατευθείαν στα ανεπιθύμητα και δεν είναι ορατά στο blog μας, γιατί πρέπει να δυσκολεύουμε τη ζωούλα μας και να χάνουμε πολύτιμο χρόνο;;;
    Καλό ΣΚ εύχομαι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έλα ντε! Το ίδιο αναρωτιέμαι κι εγώ και γι΄αυτό είπα να φτιάξω ποστ. Βλέπεις, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι οι νέοι μπλόγκερς απλά δεν μπορούσαν να τη βγάλουν!

      Delete
  14. Replies
    1. Να τα πω γιατί κι εσύ την είχες! χαχα! Εμείς οι παλιοί είχαμε καεί με τα σπαμ!

      Delete
  15. Συμφωνώ απόλυτα με ότι είπες. Πολύ ενοχλητικό. Όσο για τη νέα έκδοση είναι εντελώς άβολη. Θα μου άρεσε όμως το στυλ: http://www.weebly.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εντελώς άβολη!
      Αυτό που λες δεν το ξέρω και θα πρέπει να ανοίξω λογαριασμό για να το δω!

      Delete
  16. Καλημέρα έχεις δίκιο σε όλα.
    Να είσαι καλά που τα σκέφτηκες και τα έγραψες.
    Πρέπει όλοι να διαβάσουντην άναρτηση σου και να εφαρμόσουν τα γράφεις.
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βάλετε λινκ όσοι θέλετε να τη δουν πολλοί!

      Delete
  17. Συμφωνώ απολύτως!!!!!!!Πολύ εκνευριστικό δε το συζητάμε!!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Κική καλημέρα. Πρέπει να σε προσκαλέσω και επισήμως, από να 'μαι. Φιλιά.

    ReplyDelete
  19. Πολυ χρήσιμη δημοσίευση !!!!

    ReplyDelete
  20. Πες τα χρυσόστομη!!!!
    Σήμερα μετα από πολύ καιρό, βρήκα ευκαιρία να κάτσω να αφήσω κανένα σχόλιο και μου εχουν σπάσει τα νεύρα.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  21. Λοιπόν...εμένα δεν μου δίνει την επιλογή της παλιάς διεπαφής...ουφφφφφφφφ

    ReplyDelete
  22. πραγματικά δεν το βγάζει...έστειλα μέηλ στην google να μου πουν εκείνοι...μερσί πολύ για την ανάρτηση αυτή και ευχαριστώ δημόσια την Θεανώ που μου άνοιξε τα μάτια :)

    ReplyDelete
  23. και συνεχίζω το παραλήρημα...ΤΟ ΒΡΗΚΑ!!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αφού αυτό μπήκε στα σπαμ και το είδα μετά, αναφωνώ: τέλεια! Τέλος καλό, όλα καλά!

      Delete
  24. Πω πω λες να έχω κι εγώ λεκτική επαλήθευση στο μπλογκ μου χωρίς να το ξέρω; ΜΙΣΩ τις λεκτικές επαληθεύσεις γιατί τρώνε χρόνο και είναι τελείως περιττές. Το είχα τσεκάρει κάποια στιγμή, αλλά μάλλον πρέπει να το ξαναδώ γιατί πολλά καινούρια κάνει από μόνος του ο Blogger και μας πιάνει αδιάβαστους!!

    Σε πειράζει να δανειστώ το κείμενό σου (μερικώς) για να κάνω μια σχετική ανάρτηση στο δικό μου ιστολόγιο; Εννοείται ότι θα αναφέρω την πηγή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι Σοφία μου. Δεν την έχεις. Ελάχιστοι παλιοί μπλόγκερς την είχαμε. Μπορείς να το πάρεις και όλο!

      Delete
  25. για φορμα wordpress γνωριζετε αν ειναι εφικτο να μπει λεκτικη η αριθμητικη επαληθευση;
    γιατι καθε μερα εχω πανω απο 50 σπαμ

    ReplyDelete
  26. Εχεις κοιτάξει καλά στις ρυθμίσεις; Αν έχεις facebook, ρώτα εκεί γιατί όλο και κάποιος θα έχει wordpress. Επίσης στο faq του wordpress.

    ReplyDelete
  27. Kiki, χίλια ευχαριστώ για αυτή σου την ανάρτηση! Με ξεστράβωσες και πιστεύω ότι ξεφορτώθηκα αυτή την ενοχλητική επαλήθευση λέξεων! Επίσης... συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σου :) Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που βοήθησα :-)
      Ευχαριστώ!

      Delete
  28. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος, με υγεία, χαρά και καλά μαγειρέματα!!! Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Τώρα πήγα στις ρυθμίσεις και νομίζω ότι το έφτιαξα. Μου έλεγαν όλες να βγάλω την λεκτική επαλήθευση και δεν ήξερα τι εννοούσαν. Νάσαι καλά κοριτσάκι μου. Πολλά, πολλά φιλιά!!!!!!!!

    ReplyDelete
  29. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με τη λέξη επαλήθευσης!!
    Με βοήθησαν να κατανοήσω και να απαλλαγώ από αυτό το βάσανο!
    Να είσαι καλά!!!

    ReplyDelete
  30. Πολυ χρησιμο το κειμενο σου,το αλλαξα ευθεις αμεσως.Και οπως ειπες αν δε μου το ελεγε καποιος αναγνωστης,στην προκειμενη περιπτωση εσυ,δε θα το ειχα καταλαβει.
    Φιλια!

    ReplyDelete
  31. Χαίρομαι που βοήθησα!

    ReplyDelete