Όπως σας έλεγα, με το κεφίρ δεν στάθηκα μόνο στο ρόφημά του. Πέρασα και σε τυροκατασκευές. Το παρακάτω τυράκι, σκέτο, θυμίζει γιαουρτάκι, αλλά με τις προσθήκες, θυμίζει τυρί μαλακό spread. Απλώνεται άνετα σε ψωμάκι και είναι σούπερ! Αν έχετε σπιτικό κεφίρ, δοκιμάστε το. Με το έτοιμο δεν ξέρω αν γίνεται και δεν νομίζω. Μπορείτε να αφήσετε το κεφίρ σας 2-3 μέρες ασούρωτο, ώστε να πήξει αρκετά πριν το κάνετε, αλλά έτσι θα είναι και πιο ξυνούλι.
Τυρί κρέμα από κεφίρ Ι
Υλικά
Περίπου 700 γρ. κεφίρ
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο ή ½ κ. γ. ξηρό
λίγο αλάτι
½ σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Εκτέλεση
Πάνω σε μπωλ, ακουμπάμε σουρωτήρι και πάνω του στρώνουμε μονό τουλπάνι ή πυκνό τούλι (μουσελίνα).
Ρίχνουμε το υγρό με προσοχή πάνω στο τουλπάνι και αφήνουμε να στραγγίξει για 6-7 ώρες (σε θερμοκρασία δωματίου). Περιοδικά, πετάμε το υγρό που βγάζει, ή το φυλάμε για άλλη χρήση*. Όταν στραγγίξει αρκετά και δεν βγάζει πια πολλά υγρά παρά μόνο σταγόνες, το βάζουμε σε μπωλ, το ανακατεύουμε με λίγο άνηθο, λίγο αλάτι και λίγο σκόρδο λιωμένο και το βάζουμε μέσα σε καλούπι. Αν δεν έχουμε καλούπι, μπορούμε απλά να το αφήσουμε μέσα στο μπωλ που το ανακατέψαμε. Απλά στο καλούπι, ενδέχεται να βγάλει λίγα ακόμα υγρά. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να στραγγίξει και την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το καλούπι. Γίνεται περίπου 200 γρ. τυράκι και μοιάζει γευστικά με γιαούρτι ή με τυρί κρέμα ξινούτσικο.
Το υγρό που βγάζει, μπορούμε να το προσθέσουμε σε σούπες.
Από προχτές, η επικοινωνία με πισι είναι για μένα δύσκολη. Από χτες δεν έχω πισι... Δεν θα κλαφτώ να πω τι έγινε, αλλά εύχομαι αυτός που το πήρε και σ' αυτόν που θα καταλήξει, να μην το χαρούν ποτέ και να έχουν την τύχη που τους αξίζει. Και επειδή κι ο κόσμος είναι μικρός, αν προσπαθήσουν να σας πουλήσουν ένα Toshiba μαύρο μεταχειρισμένο, δικό μου είναι...
Συμπαθάτε με αν με χάσετε λίγο από τα μπλογκ σας και από τα σχόλια....
Τυρί κρέμα από κεφίρ Ι
Υλικά
Περίπου 700 γρ. κεφίρ
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο ή ½ κ. γ. ξηρό
λίγο αλάτι
½ σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Εκτέλεση
Πάνω σε μπωλ, ακουμπάμε σουρωτήρι και πάνω του στρώνουμε μονό τουλπάνι ή πυκνό τούλι (μουσελίνα).
Το κεφίρ αφού το στράγγιξα |
Ρίχνουμε το υγρό με προσοχή πάνω στο τουλπάνι και αφήνουμε να στραγγίξει για 6-7 ώρες (σε θερμοκρασία δωματίου). Περιοδικά, πετάμε το υγρό που βγάζει, ή το φυλάμε για άλλη χρήση*. Όταν στραγγίξει αρκετά και δεν βγάζει πια πολλά υγρά παρά μόνο σταγόνες, το βάζουμε σε μπωλ, το ανακατεύουμε με λίγο άνηθο, λίγο αλάτι και λίγο σκόρδο λιωμένο και το βάζουμε μέσα σε καλούπι. Αν δεν έχουμε καλούπι, μπορούμε απλά να το αφήσουμε μέσα στο μπωλ που το ανακατέψαμε. Απλά στο καλούπι, ενδέχεται να βγάλει λίγα ακόμα υγρά. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να στραγγίξει και την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το καλούπι. Γίνεται περίπου 200 γρ. τυράκι και μοιάζει γευστικά με γιαούρτι ή με τυρί κρέμα ξινούτσικο.
Το υγρό που βγάζει, μπορούμε να το προσθέσουμε σε σούπες.
Από προχτές, η επικοινωνία με πισι είναι για μένα δύσκολη. Από χτες δεν έχω πισι... Δεν θα κλαφτώ να πω τι έγινε, αλλά εύχομαι αυτός που το πήρε και σ' αυτόν που θα καταλήξει, να μην το χαρούν ποτέ και να έχουν την τύχη που τους αξίζει. Και επειδή κι ο κόσμος είναι μικρός, αν προσπαθήσουν να σας πουλήσουν ένα Toshiba μαύρο μεταχειρισμένο, δικό μου είναι...
Συμπαθάτε με αν με χάσετε λίγο από τα μπλογκ σας και από τα σχόλια....
Κική έμαθα τα νέα από την Χαρά και ειλικρινά στεναχωρέθηκα. Και νόμιζα ότι μόνο όσοι ζούμε στις μεγάλες πολεις κινδυνεύουμε.Δυστυχώς έτσι που έχουμε γίνει , δεν ξέρουμε ποιός θα έχει σειρά αύριο. Τουλάχιστον να λέτε ευτυχώς που δεν είσαστε και εσείς μέσα στο σπίτι, με τα τόσα που ακούμε να γίνονται.
ReplyDeleteΕλα ρε Κική...................
ReplyDelete:((( και πάνω που ευχαριστιόμουν με το τυράκι....Σε θέλουμε γρήγορα κοντά μας!
Ω ρε γμτ!!! μπήκανε στο σπίτι σας;;
ReplyDeleteΠάνω που χάρηκα για το τυρί σου!!
ReplyDeleteΣε λίγο εγώ λέω ότι θα θα μας κλέβουν και τους ανθρώπους. Περπατάω στο δρόμο και είμαι συνέχεια ψιλιασμένη πια.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!
ReplyDeleteΚΑΙ ΟΤΙ ΧΑΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ!!!!!
ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΕΨΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΑΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!!
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΛΙΚΕΡΑΚΙΑ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΠΑΜΠΛΙΚ, ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!!!!!
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!
Καλημερα Κικη.
ReplyDeleteΛυπαμαι για αυτο που σας συνεβει...τα εμαθα κι εγω.
Εσεις να εισαστε καλα και ολα τ αλλα διορθωνονται...
Οσο για την συνταγη!!!!ειναι σουπεεερ και θα την δοκιμασω το συντομοτερο!!!!
φιλια πολλααα Χ2
Deli,στο έκλεψαν;Καλά τους καταράστηκες-συμφωνώ!
ReplyDeleteΠοπό,θα είναι τέλειο!Όταν αποκτήσω,θα το φτιάξω.
Φιλιά!
Σε θέλουμε γρήγορα μαζί μας.
Ευχαριστώ για τα σχόλια και τη συμπαράσταση.
ReplyDeleteΣε πρώτη ευκαιρία, φτιάξτε το τυράκι αν έχετε κεφίρ! Θα σας αρέσει!
Μα πόσο ταλαντουχος μπορει να ειναι ενας άνθρωπος! Συγχαρητήρια έχω ενθουσιαστεί με το τυρί απο κεφιρ!
ReplyDeleteΤωρα για το άλλο, πολύ λυπάμαι αλλά ευτυχώς που δεν εγινε τίποτα χειρότερο! Τα σέβη μου και τα φιλιά μου!
Eυτυχώς που είσαι εσύ καλά και δεν έπεσες στα χέρια αυτού του κλέφτη να σε χτυπήσει και να σαι σε κανένα νοσοκομείο τώρα.
ReplyDeleteΑχ βρε Κική μου...
ReplyDeleteΝα το βάζαμε όλοι στα μπλογκ μας μπας και γίνει τίποτα αν αποκτήσει και άλλη δημοσιότητα το θέμα?
Το τυροκεφίρ δείχνει υπέροχο...
Κική μου τι περιπέτεια! Κι ύστερα λέμε πως είμαστε πιο ασφαλείς στην επαρχία! Παντού τα πάντα τελικά!
ReplyDeleteΚαλά και εγώ σου απάντησα το fb χωρίς να έχω δει αυτό! Πολύ λυπάμαι, Κικίτσα, μπήκαν στο σπίτι σας; Τρομακτικό!
ReplyDeleteΤο τυρί με το κεφίρ καταπληκτικό! Μέχρι και εγώ θα το φτιάξω:))
Σου έκλεψαν το αυτοκίνητο και το λαπτοπ;;
ReplyDeleteΞέρω οτι πρέπει να νοιώθεις ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ!!! Αλλιώς είναι σε θεωρητική βάση να συζητάς για κλοπές που συμβαίνουν σε άλλους και να συμπάσχεις, κι αλλιώς είναι να πάσχεις ο ίδιος.. Το ένοιωσα όταν μου έκλεψαν τη τσάντα στην Αθήνα πριν λίγα χρόνια.. Δεν περιγράφεται! Είναι η αίσθηση οτι δεν είσαι πλέον ασφαλής..και πολλά πολλά.. Εγώ το έπαθα στην Αθήνα, αλλά φαίνεται πως έχουμε γίνει.."Αθήνα".. Θυμάμαι, όχι πολλά χρόνια πριν οτι αφήναμε τις πόρτες ανοιχτές- κυριολεκτώ- και ξέραμε οτι δεν κινδυνεύει τίποτα. Και τώρα δεν είμαστε ασφαλείς με όσες σιδεριές και όσες κλειδαριές.. Εμείς τώρα βάλαμε φώτα να μένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα γύρω από τα σπίτια μας και το πάρκιν και πάλι δύσκολα να νοιώσεις ασφαλής..
Τι να σου πω.
Να έχετε υγεία μόνο και όλα τ άλλα αντικαθίστανται- με κόπο αλλά αντικαθίστανται. Και όχι στενοχώρια έως θανάτου.
Καλό σαββατοκύριακο
Ναι, ναι να έχετε υγεία λέμε κι όλα τ άλλα γίνονται. Μα σε λίγο μ όλα αυτά που γίνονται ούτε υγεία θάχουμε. Θα καταλήξουμε τουλάχιστον με ψυχοφάρμακα.
ReplyDeleteΚικόν μου κρίμα και πολύ λυπηρό να συμβαίνει κάτι τέτοιο σ οποιονδήποτε. Σ εσένα ακόμα περισσότερο δεν ήθελα να συμβεί, επειδή σ αγαπώ.
Ξέρω πως παίρνεις βαθειά ανάσα και συνεχίζεις όμως. Απάνω τουουουου... Νένα
Eri, ευχαριστώ!
ReplyDeleteΣόφη, έτσι λέμε κι εμείς,
Αγγελική, μπαααα...δεν νομίζω να βοηθήσει...
Vita εδώ είναι χειρότερα από Αθήνα....
Μαρακι δεν πειράζει,
Ρεγγίνα, το σπίτι...
Νένα, ακριβώς. Κάτι η κατάσταση της χώρας, κάτι αυτά, στα φάρμακα θα πέσουμε.
Kikitsa mou lypamai poly gia ta gegonota..Pragmati,nomizei kaneis pws einai asfalesteros makria apo ta megala kentra..Eftyhws pou eisaste eseis kala toulahiston..To tyraki poly wraio,poly thelw na dokimasw..Filakia!
ReplyDeleteΩραία ιδέα το "κεφιροτυράκι" και πολύ ωραίο το καλουπάκι σου, Κική.Καλή δύναμη, που νομίζω οτι την έχεις!Α! Χαρίζω κεφιρ σε όποιον ενδιαφέρεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
ReplyDeleteΛυπάμε για το συμβάν...το μπλογ πολύ ενημερωτικό! Ευγενία που ακριβώς βρίσκεσει στην Μεσσηνία γιατί θα χαιρόμουν πολύ να έβρισκα κεφίρ...kimk40@live.co.uk Ευχαριστώ!
DeleteΧαρά...μπα...Εδώ η διαφθορά καλά κρατεί...
ReplyDeleteΕυγενία, ευχαριστώ πολύ! Θα το έχω υπόψη αν κάποιος ψάχνει εκεί!
Βρε κορίτσια, τί είναι το κεφίρ;
ReplyDeleteΓεια και χαρα σου Κικη! Μη το σκεφτεσαι εσυ νασαι καλα και το θεμα θα αποκατασταθει συντομα αν δεν εχει γινει ηδη, θα δεις! Θελω να σε ρωτησω κατι, δεν εχω καταλαβει στο τυρι του κεφιρ οταν συρωνουμε στο τουλπανι τι ριχνουμε - το ποτο του κεφιρ χωρις τους σπορους ή μαζι με τους σπορους; παρεπιπτοντως ειδα και επαθα να βρω 20 γραμ. σπορους κιαυτα απο γνωστο μου, στην αγορα τιποτα , καταλαβαινεις λοιπον μετα απο ποσο καιρο θα εχω υλικο για τυριχαχαχα! Σ ευχαριστω προκαταβολικα για την απαντηση και μάκια μάκια !! Μαρια Κ. Ηρακλειο
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΧωρίς τους σπόρους το ρίχνουμε στο τουλπάνι. Μόνο το ρόφημα. :-)
ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟ!!!ΕΒΑΛΑ ΛΙΓΗ ΖΑΧΑΡΙΤΣΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΞΙΝΙΛΑ Κ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΜΥΖΗΘΡΑ!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
ReplyDeleteΠαρακαλώ!
DeleteΝοστιμότατο το spread!!!
ReplyDeleteΈχω περίσσιους σπόρους κεφίρ και τους προσφέρω δωρεάν. Όποιος/α μένει Καβάλα ή στις γύρω πόλεις ας που στείλει μήνυμα. tweak.cydia@gmail.com
ReplyDeleteΤΟ ΚΕΦΙΡ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΣΕ? ΤΙ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ReplyDeleteΚάτι το ενόχλησε μάλλον. Αν ήμουν στη θέση σου θα το ξέβγαζα με νεράκι και θα του άλλαζα γάλα για κανα δυο μέρες για να έρθει στα συγκαλά του.
Delete