Monday, October 24, 2011

Σκεπασμένο Μηλόκεκο

Άλλο ήθελα να βάλω και άλλο βάζω τελικά. Δεν πειράζει! Θα σας γλυκάνω με ένα κέικ μήλου από τη Γερμανία και από τη Νέλλη. Συνταγή, φωτό και περιγραφή, Νέλλη :-)


Σκεπασμένο Μηλόκεκο
Υλικά
500 γρ αλεύρι
300 γρ. κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
175 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι

1 κιλό σχετικά μικρά μήλα
½ λεμόνι τον χυμό του
4 κ.σουπ. μαρμελάδα (ό,τι να ‘ναι)
50 γρ.χοντροκοπανισμενα ασπρισμένα αμύγδαλα
100 γρ. σταφίδες
1 κροκάδι αυγού
άχνη ζάχαρη


Άντε ν' αρχίσουμε!
Όλα τα υλικά τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα μήλα , τα χωρίζουμε στη μέση και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν απ την αναμονή (δεν μαυρίζει μόνο το μάτι μας….)
Από την ζύμη παίρνουμε το 1/3 και το βάζουμε στην άκρη.
Το υπόλοιπο το στρώνουμε με τα χέρια μας σε φόρμα με σούστα (26-28 εκ.) και τραβάμε την ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι τα τοιχώματα της φόρμας, γύρω στα 2-3 δάχτυλα ύψος.
Αλείφουμε την βάση με την μαρμελάδα και ρίχνουμε από πάνω τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
Πάνω τους στρώνουμε τα μήλα με την καμπούρα επάνω.
Εκείνο το 1/3 της ζύμης; Το θυμάστε; Το βάζουμε ανάμεσα σε δυο φύλλα μεμβράνης και το ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να πάρει το σχήμα και το μέγεθος της φόρμας.
Αφαιρούμε το ένα φύλλο της μεμβράνης και καπακώνουμε τα μήλα …Μετά τραβάμε και την άλλη μεμβράνη.
Το κροκαδι το χτυπάμε λίγο με 1 κ.σουπ. νερό και αλείφουμε το γλυκό.
Σε προθερμαινομενο φούρνο ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°
Το κρύο γλυκό το πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!
Νέλλη

Καλή εβδομάδα!

22 comments:

  1. Τι λαχταριστό που φαίνεται!!! ΘΑ το δοκιμάσω...

    ReplyDelete
  2. Απλά υπέροχο και μηλένιο...Θα δοκιμαστεί!Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραίο και πρωτότυπο! Καταγράφεται!
    Καλή εβδομάδα:))

    ReplyDelete
  4. Μου αρέσει πολύ η επιφάνειά του, έτσι γεμάτο στρογγυλέματα που είναι, χε χε! Μπράβο στη Νέλλη, μπράβο και σε σένα που μας το έδειξες!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Απίθανη φαίνεται η συνταγούλα με το μηλοκεκάκι ...Κική θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη μερμελάδα με μέλι και αντί για αμύγδαλα να προσθέσω καρύδια;...ευχαριστώ και καλή εβδομάδα!!!!

    ReplyDelete
  6. τρελαίνομαι για γλυκίσματα με μήλα..θα το δοκιμάσω..ευχαριστω για την super συνατγή!!

    ReplyDelete
  7. Αν και την κλασική ανάποδη μηλόπιτα δεν την αλλάζω με τίποτα, με δελέασε αυτή η παραλλαγή του μηλοκέικ.Θα την δοκιμάσω σίγουρα και θα σου πω εντυπώσεις.

    ReplyDelete
  8. Οι μηλονοστιμιές ξεκίνησαν!
    Καλή βδομάδα Κικίτσα!

    ReplyDelete
  9. Μηλογλυκάκι και με τόσο ωραία εμφάνιση δεν θα μου ξεφύγει στα σίγουρα!

    ReplyDelete
  10. Κωνσταντίνα καλωσήρθες!

    Μάρα επίσηηηης!

    Μαράκι σμουατς!

    Νταρκ σεφ, κι εμένα μου αρέσει έτσι όπως φαίνεται η επιφάνεια!

    Αρτινα πιστευω ναι και στα δυο. Μην το παρακανεις με το μελι και εχει πολλη υγρασια!

    ReplyDelete
  11. Περίεργο! Έχω εντελώς παρόμοια συνταγή καταγεγραμένη σαν αμερικάνικη μηλόπιτα :-).
    Τα έχουν κάνει "πλακάκια" και στις μηλόπιτες; :-)
    Από τις καλύτερες μηλόπιτες πάντως!

    ReplyDelete
  12. myStickland καλωσήρθες! Κι εμένα μου αρέσουν!

    Θεανώ, είμαι κι εγώ φαν της συγκεκριμένης!

    Έλενα, τα φρούτα του χειμώνα!

    Εφη, έχεις κι ένα λόχο να ταΐσεις! Χαχα!

    ReplyDelete
  13. Βαγγελιω σοβαρά; Χαχα! Λες κι εκεί να τα έχουν βρει;;;

    ReplyDelete
  14. φαίνεται και σίγουρα θα είναι νοστιμότατο!Μπράβο Κική!Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  15. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ! ΩΡΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ!

    ReplyDelete
  16. Ελένη, Έφη, ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  17. Αυτά τα βουναλάκια είναι τα μήλα? Μιας και μιλάμε για Γερμανία, έφτιαξα πρέτζελ! Μόλις τα τελειοποιήσω θα ανεβάσω σχετική ανάρτηση! :))

    ReplyDelete
  18. Μήλα με ζύμη από πάνω. Δεν δείχνει τέλειο;
    Ω! Τα έκανες; Μπράβο!

    ReplyDelete
  19. Έκανα τα εύκολα πρέτζελ, με μαγειρική σόδα. Βρήκα τη συνταγή στο ίντερνετ γιατί η δική σου μου είχε φανεί ότι είναι για πολύ θαρραλέους - και ικανούς! Μιας και το ανέφερες, θα κάνω και μια αντιπαραβολή με αυτήν που έχεις στο βιβλίο σου, να δω ποιες είναι η διαφορές στα συστατικά. Τώρα ψάχνω μια συνταγή για μηλόπιτα, the american way!

    ReplyDelete
  20. Στο βιβλίο υπάρχουν δύο συνταγές για μπρέτζελ. Μία με μαγειρική σόδα και μία με καυστική! Χαχα! Τελικά όμως τα έφτιαξες! Μπράβο!

    ReplyDelete
  21. Ψάχνω μια ώρα για να βρω που είχα αφήσει αυτό το σχόλιο!! :p

    Δεν θυμόμουν καθόλου ότι είχες συνταγή και για μαγειρική σόδα! Μου είχε αποτυπωθεί στο μυαλό ότι είχες μόνο εκείνη που πρέπει να βάλεις μάσκα για να τα φτιάξεις!!
    Βρήκα λοιπόν στο ίντερνερ αυτή τη συνταγή και την έφτιαξα: http://www.recipe4living.com/recipes/german_soft_pretzels.htm
    Δεν δείχνει να έχει πολλές διαφορές από τη δική σου, την οποία και φυσικά θα φτιάξω!

    ReplyDelete
  22. Ναι καλέ! Μόνο με τις μάσκες θα έβαζα; χαχα!

    ReplyDelete