Άλλο ήθελα να βάλω και άλλο βάζω τελικά. Δεν πειράζει! Θα σας γλυκάνω με ένα κέικ μήλου από τη Γερμανία και από τη Νέλλη. Συνταγή, φωτό και περιγραφή, Νέλλη :-)
300 γρ. κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
175 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 κιλό σχετικά μικρά μήλα
½ λεμόνι τον χυμό του
4 κ.σουπ. μαρμελάδα (ό,τι να ‘ναι)
50 γρ.χοντροκοπανισμενα ασπρισμένα αμύγδαλα
100 γρ. σταφίδες
1 κροκάδι αυγού
άχνη ζάχαρη
Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα μήλα , τα χωρίζουμε στη μέση και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν απ την αναμονή (δεν μαυρίζει μόνο το μάτι μας….)
Από την ζύμη παίρνουμε το 1/3 και το βάζουμε στην άκρη.
Το υπόλοιπο το στρώνουμε με τα χέρια μας σε φόρμα με σούστα (26-28 εκ.) και τραβάμε την ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι τα τοιχώματα της φόρμας, γύρω στα 2-3 δάχτυλα ύψος.
Αλείφουμε την βάση με την μαρμελάδα και ρίχνουμε από πάνω τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
Πάνω τους στρώνουμε τα μήλα με την καμπούρα επάνω.
Εκείνο το 1/3 της ζύμης; Το θυμάστε; Το βάζουμε ανάμεσα σε δυο φύλλα μεμβράνης και το ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να πάρει το σχήμα και το μέγεθος της φόρμας.
Αφαιρούμε το ένα φύλλο της μεμβράνης και καπακώνουμε τα μήλα …Μετά τραβάμε και την άλλη μεμβράνη.
Το κροκαδι το χτυπάμε λίγο με 1 κ.σουπ. νερό και αλείφουμε το γλυκό.
Σε προθερμαινομενο φούρνο ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°
Το κρύο γλυκό το πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!
Νέλλη
Καλή εβδομάδα!
Σκεπασμένο Μηλόκεκο
Υλικά
500 γρ αλεύρι300 γρ. κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
175 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 κιλό σχετικά μικρά μήλα
½ λεμόνι τον χυμό του
4 κ.σουπ. μαρμελάδα (ό,τι να ‘ναι)
50 γρ.χοντροκοπανισμενα ασπρισμένα αμύγδαλα
100 γρ. σταφίδες
1 κροκάδι αυγού
άχνη ζάχαρη
Άντε ν' αρχίσουμε!
Όλα τα υλικά τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τα μήλα , τα χωρίζουμε στη μέση και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν απ την αναμονή (δεν μαυρίζει μόνο το μάτι μας….)
Από την ζύμη παίρνουμε το 1/3 και το βάζουμε στην άκρη.
Το υπόλοιπο το στρώνουμε με τα χέρια μας σε φόρμα με σούστα (26-28 εκ.) και τραβάμε την ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι τα τοιχώματα της φόρμας, γύρω στα 2-3 δάχτυλα ύψος.
Αλείφουμε την βάση με την μαρμελάδα και ρίχνουμε από πάνω τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
Πάνω τους στρώνουμε τα μήλα με την καμπούρα επάνω.
Εκείνο το 1/3 της ζύμης; Το θυμάστε; Το βάζουμε ανάμεσα σε δυο φύλλα μεμβράνης και το ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να πάρει το σχήμα και το μέγεθος της φόρμας.
Αφαιρούμε το ένα φύλλο της μεμβράνης και καπακώνουμε τα μήλα …Μετά τραβάμε και την άλλη μεμβράνη.
Το κροκαδι το χτυπάμε λίγο με 1 κ.σουπ. νερό και αλείφουμε το γλυκό.
Σε προθερμαινομενο φούρνο ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°
Το κρύο γλυκό το πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!
Νέλλη
Καλή εβδομάδα!
Τι λαχταριστό που φαίνεται!!! ΘΑ το δοκιμάσω...
ReplyDeleteΑπλά υπέροχο και μηλένιο...Θα δοκιμαστεί!Καλή εβδομάδα!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο και πρωτότυπο! Καταγράφεται!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα:))
Μου αρέσει πολύ η επιφάνειά του, έτσι γεμάτο στρογγυλέματα που είναι, χε χε! Μπράβο στη Νέλλη, μπράβο και σε σένα που μας το έδειξες!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Απίθανη φαίνεται η συνταγούλα με το μηλοκεκάκι ...Κική θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη μερμελάδα με μέλι και αντί για αμύγδαλα να προσθέσω καρύδια;...ευχαριστώ και καλή εβδομάδα!!!!
ReplyDeleteτρελαίνομαι για γλυκίσματα με μήλα..θα το δοκιμάσω..ευχαριστω για την super συνατγή!!
ReplyDeleteΑν και την κλασική ανάποδη μηλόπιτα δεν την αλλάζω με τίποτα, με δελέασε αυτή η παραλλαγή του μηλοκέικ.Θα την δοκιμάσω σίγουρα και θα σου πω εντυπώσεις.
ReplyDeleteΟι μηλονοστιμιές ξεκίνησαν!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα Κικίτσα!
Μηλογλυκάκι και με τόσο ωραία εμφάνιση δεν θα μου ξεφύγει στα σίγουρα!
ReplyDeleteΚωνσταντίνα καλωσήρθες!
ReplyDeleteΜάρα επίσηηηης!
Μαράκι σμουατς!
Νταρκ σεφ, κι εμένα μου αρέσει έτσι όπως φαίνεται η επιφάνεια!
Αρτινα πιστευω ναι και στα δυο. Μην το παρακανεις με το μελι και εχει πολλη υγρασια!
Περίεργο! Έχω εντελώς παρόμοια συνταγή καταγεγραμένη σαν αμερικάνικη μηλόπιτα :-).
ReplyDeleteΤα έχουν κάνει "πλακάκια" και στις μηλόπιτες; :-)
Από τις καλύτερες μηλόπιτες πάντως!
myStickland καλωσήρθες! Κι εμένα μου αρέσουν!
ReplyDeleteΘεανώ, είμαι κι εγώ φαν της συγκεκριμένης!
Έλενα, τα φρούτα του χειμώνα!
Εφη, έχεις κι ένα λόχο να ταΐσεις! Χαχα!
Βαγγελιω σοβαρά; Χαχα! Λες κι εκεί να τα έχουν βρει;;;
ReplyDeleteφαίνεται και σίγουρα θα είναι νοστιμότατο!Μπράβο Κική!Καλό βράδυ!
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ! ΩΡΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ!
ReplyDeleteΕλένη, Έφη, ευχαριστώ!
ReplyDeleteΑυτά τα βουναλάκια είναι τα μήλα? Μιας και μιλάμε για Γερμανία, έφτιαξα πρέτζελ! Μόλις τα τελειοποιήσω θα ανεβάσω σχετική ανάρτηση! :))
ReplyDeleteΜήλα με ζύμη από πάνω. Δεν δείχνει τέλειο;
ReplyDeleteΩ! Τα έκανες; Μπράβο!
Έκανα τα εύκολα πρέτζελ, με μαγειρική σόδα. Βρήκα τη συνταγή στο ίντερνετ γιατί η δική σου μου είχε φανεί ότι είναι για πολύ θαρραλέους - και ικανούς! Μιας και το ανέφερες, θα κάνω και μια αντιπαραβολή με αυτήν που έχεις στο βιβλίο σου, να δω ποιες είναι η διαφορές στα συστατικά. Τώρα ψάχνω μια συνταγή για μηλόπιτα, the american way!
ReplyDeleteΣτο βιβλίο υπάρχουν δύο συνταγές για μπρέτζελ. Μία με μαγειρική σόδα και μία με καυστική! Χαχα! Τελικά όμως τα έφτιαξες! Μπράβο!
ReplyDeleteΨάχνω μια ώρα για να βρω που είχα αφήσει αυτό το σχόλιο!! :p
ReplyDeleteΔεν θυμόμουν καθόλου ότι είχες συνταγή και για μαγειρική σόδα! Μου είχε αποτυπωθεί στο μυαλό ότι είχες μόνο εκείνη που πρέπει να βάλεις μάσκα για να τα φτιάξεις!!
Βρήκα λοιπόν στο ίντερνερ αυτή τη συνταγή και την έφτιαξα: http://www.recipe4living.com/recipes/german_soft_pretzels.htm
Δεν δείχνει να έχει πολλές διαφορές από τη δική σου, την οποία και φυσικά θα φτιάξω!
Ναι καλέ! Μόνο με τις μάσκες θα έβαζα; χαχα!
ReplyDelete