Από το συρτάρι τραβάω πάλι μια συνταγή. Κλασική, αγαπημένη, που θυμίζει οικογενειακά Κυριακάτικα τραπέζια. Αγαπημένη για πολλούς, αλλά για μένα; Εγώ φανατική με το μοσχάρι δεν είμαι, παρόλο που μου αρέσουν τα κοκκινιστά. Δεν θα σας πω τι έκανα όταν ήμουν μικρή για να γλυτώσω από αυτό το μοσχάρι, όπως κι αν μαγειρευόταν, γιατί θα με πείτε πολύ πονηρή και άταχτη :-D. Η αλήθεια είναι ότι όταν είχαμε κρέας (κι όταν λέγαμε κρέας εννοούσαμε μοσχάρι), ήταν το βασανιστήριο μου. Άντε πάλι να μασάω αυτό το σκληρό πράγμα που δεν θέλει να κατέβει με τίποτα! Ψυχικό τραύμα μου έχει αφήσει! χαχα!
Παρόλα αυτά ξαναλέω, τα κοκκινιστά μου αρέσουν. Κι αν το μοσχάρι είναι μαλακό, ακόμα κι αυτό μπορώ να το τιμήσω. Με πατάτες ή με μακαρόνια, οι φανατικοί θα το λατρέψουν! Πάμε να δούμε πώς το κάνω;
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασιού κρασί
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 ξύλο κανέλλας
4-5 γαρίφαλα
4-5 σπόρους πράσινα πιπέρια (ή μαύρα)
2 δαφνόφυλλα
λίγο λάδι
αλάτι
Εκτέλεση
Τεμαχίζω το κρέας σε μικρά κομμάτια, το πλένω και το στεγνώνω.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω λίγο λάδι.
Ρίχνω το κρέας και το σωτάρω από όλες τις μεριές.
Αφού σωταριστεί για λίγο, ρίχνω και το κρεμμύδι.
Είναι πολύ πιθανό το κρέας, αν δεν το έχουμε στεγνώσει καλά, να βγάλει ζουμιά. Αφήνουμε το να τα πιει σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα.
Όταν σωταριστεί και έχει μείνει χωρίς υγρά, το σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε νερό (να καλύπτει το κρέας) και κλείνουμε τη χύτρα για 15 λεπτά χωρίς ντομάτα και αλάτι.
Μετά τα 15 λεπτά, αφήνουμε να ηρεμήσει η χύτρα, ανοίγουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλλα, τα γαρίφαλα, τα πιπέρια και ξανακλείνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Αφήνουμε να ηρεμήσει, την ανοίγουμε, αλατίζουμε και αν έχει νερό πολύ βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Tip:
Η ντομάτα και το αλάτι σκληραίνουν το μοσχάρι, γι αυτό δεν τα προσθέτουμε από την αρχή.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, με ρύζι σουρωτό, με μακαρόνια.
Παρόλα αυτά ξαναλέω, τα κοκκινιστά μου αρέσουν. Κι αν το μοσχάρι είναι μαλακό, ακόμα κι αυτό μπορώ να το τιμήσω. Με πατάτες ή με μακαρόνια, οι φανατικοί θα το λατρέψουν! Πάμε να δούμε πώς το κάνω;
Μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή άλλο μαλακό μέρος)1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασιού κρασί
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 ξύλο κανέλλας
4-5 γαρίφαλα
4-5 σπόρους πράσινα πιπέρια (ή μαύρα)
2 δαφνόφυλλα
λίγο λάδι
αλάτι
Εκτέλεση
Τεμαχίζω το κρέας σε μικρά κομμάτια, το πλένω και το στεγνώνω.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω λίγο λάδι.
Ρίχνω το κρέας και το σωτάρω από όλες τις μεριές.
Αφού σωταριστεί για λίγο, ρίχνω και το κρεμμύδι.
Είναι πολύ πιθανό το κρέας, αν δεν το έχουμε στεγνώσει καλά, να βγάλει ζουμιά. Αφήνουμε το να τα πιει σε δυνατή φωτιά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα.
Όταν σωταριστεί και έχει μείνει χωρίς υγρά, το σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε νερό (να καλύπτει το κρέας) και κλείνουμε τη χύτρα για 15 λεπτά χωρίς ντομάτα και αλάτι.
Μετά τα 15 λεπτά, αφήνουμε να ηρεμήσει η χύτρα, ανοίγουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλλα, τα γαρίφαλα, τα πιπέρια και ξανακλείνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Αφήνουμε να ηρεμήσει, την ανοίγουμε, αλατίζουμε και αν έχει νερό πολύ βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Tip:
Η ντομάτα και το αλάτι σκληραίνουν το μοσχάρι, γι αυτό δεν τα προσθέτουμε από την αρχή.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, με ρύζι σουρωτό, με μακαρόνια.
Αγαπημένο μας φαγάκι, όταν βιάζομαι βάζω για 30 λεπτά το κρέας στη χύτρα κλειστό και ξεμπερδεύω αμέσως, μετά σιγομαγείρεμα...χιχιχι!!! Αχ, αυτές οι πατατούλες...σλουρπ!
ReplyDeleteΔε μπορώ να πω ότι μου άνοιξες την όρεξη γιατί ποτέ δεν κλείνει. Αλλά έτσι η μυρωδιά του ήρθε ως εδώ. Ξέρεις, περιμένω πότε θάρθει ο γιός μου για να καταπιαστώ με κρατοφαγάκια κλασικά και πιο προχωρημένα. Κι αργουν οι γιορτές...
ReplyDeleteΦιλιά, Νένα
Πόσο νοστημο φαινεται το μοσχαρακι σου? Για να δεις ποσο το ζηλεψα, πηρα ήδη μοσχαρακι να φτιαξω το Σαββατο!
ReplyDeleteΜας αρέσει το κοκκινιστό μοσχαράκι, με όλα του τα συνοδευτικά!!!!
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σας :)
Φιλιά
καλημέρα
Deli,το κυριακάτικο φαγάκι της οικογένειας,πολύ νόστιμο,άκρως παραδοσιακό!
ReplyDeleteΑλήθεια δε σ΄αρέσει το μοσχάρι;Αγαπημένο μου!
Φιλιά!
KIKH MIA MERIDA GRIGORA!
ReplyDeleteΜα σοβαρά δεν σου άρεσε το μοσχαράκι?
ReplyDeleteΤο κοκκινιστό σου πάντως φαίνεται πολύ νόστιμο!
Φιλιά!
Α και τα παιδάκια μου το ίδιο ψυχικό τραύμα έχουν με το κρέας, χαχα:))
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το φαγάκι σου, πραγματικά κυριακάτικο!
Νόστιμο μαμαδίστκο φαγητό
ReplyDeleteΔεν υπάρχειο πιο ωραίο-κλασσικό φαγάκι από αυτό.
ReplyDeleteΤο τρώμε πολύ συχνά, μικροί και μεγάλοι.
Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι μολονότι μου αρέσει, μού κάθεται λίγο βαρύ στο στομάχι... Ωστόσο είναι ένα φαγητό που μυρίζει μανούλα! Α, είναι ωραίο και με ρύζι μπασμάτι!
ReplyDeleteΚλασσικό και αγαπημένο. Με πατατούλες τηγανιτές το θέλω εγώ, παπαριασμένες στη σαλτσούλα.
ReplyDeleteΓουργουρίζει τώρα η κοιλιά μου.
Φιλιά
Τρελαίνομαι για κοκκινιστό μοσχάρι. Όταν ήμουν μικρή κι εγώ το απεχθανόμουν αλλά τώρα είναι το αγαπημένο μου. Ειδικά με πατάτες τηγανητές! Το τέλειο Κυριακάτικο γεύμα!
ReplyDeleteΧαίρομαι που σας άρεσε το μοσχαράκι και ευχαριστώ για τα σχόλια!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα να έχουμε!
!!!!!!!!!!!Τέλειοο!Καλό βράδυ!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
ReplyDeleteΜπήκα πρώτη φορά στο blog για να δω πώς φτιάχνουν μπεσαμέλ, κατέληξα στην πρώτη σελίδα και τώρα πάω να πάρω ένα κιλό μοσχαράκι γιατί μου τρέχουν τα σάλια!!! Τι να πω, μπράβο σου και ευχαριστούμε πολύ!
ReplyDeleteΜε ενδιαφέρει να παρακολουθήσω σεμινάρια μαγειρικής, έχεις να μας προτείνεις κανένα, ή μήπως κάνεις εσύ κάποιο;
Καλώς τηνε! Νόμιζα πως είχα απαντήσει σ' αυτό το σχόλιο!
ReplyDeleteΕγώ σεμινάρια δεν κάνω, αλλά αν είσαι Αθήνα γίνονται πάρα πολλά, πχ στο Ucook.
Ευχαριστώ για όλα!
Τέλειο!!!αν έχει πολλά υγρά πριν το κλείσουμε χύτρα τι κάνουμε?
ReplyDeleteΆσε το να βράσει πριν ή μετά καλύτερα!
Delete