Monday, January 16, 2017

Γλυκό ψυγείου με μανταρίνια

Η αλήθεια είναι, πως αυτό το γλυκό, το έχω βαφτίσει τούρτα μανταρίνι. Μα τι τούρτα είναι αυτή, θα πει κάποιος, που μπαίνει σε ταψί; Οπότε, ας το πω γλυκό ψυγείου.


Αυτό το γλυκό, επινοήθηκε κάποια στιγμή που τα μανταρίνια έπεφταν από το δεντράκι μου και δεν προλαβαίναμε να τα καταναλώσουμε. Ένα τραπέζι βρέθηκε εκείνες τις μέρες, οπότε έφτιαξα αυτό το πολύ νόστιμο, ελαφρύ και δροσερό γλυκό. Όσοι αγαπάτε τα μανταρίνια, θα το λατρέψετε!


Διαβάστε προσεχτικά πώς θα βάλετε το ζελέ πάνω στο γλυκό. Αν είστε αρχάριοι, περιμένετε να κρυώσει αρκετά, σχεδόν να ξεκινάει να πήζει και μόνο τότε βάλτε το στο γλυκό. Τόσο εγώ, όσο και η φίλη μου που το έκανε, το βάλαμε ενώ ακόμα ήταν υγρό και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Η κρέμα όμως, είχε κολλήσει καλά στα τοιχώματα του ταψιού. Αν δεν κολλήσει η κρέμα καλά, το υγρό μπορεί να περάσει από κάτω, πράγμα που όπως είπα, σε καμιά μας δεν έχει συμβεί.


Τούρτα μανταρίνι (γλυκό ψυγείου στο πυρέξ) 
Υλικά για ένα μέτριο ταψί (πυρέξ)
Για το σιρόπι και τη βάση
1 κούπα νερό
1 κούπα χυμό μανταρινιού
1 ¼ κούπες ζάχαρη
10 μικρέ φρυγανιές περίπου
Για την κρέμα
1 κιλό γάλα φρέσκο
1 πρέζα αλάτι
8 κ. σ. κορν φλάουρ
4 κ. σ. ζάχαρη
προαιρετικά
ξύσμα από ένα μανταρίνι
για την επικάλυψη
150 ml χυμό μανταρινιού
1 κ. γ. ζελατίνη σκόνη
1 ½ κ. σ. ζάχαρη
χυμό από 2 μανταρίνια επιπλέον
2 μανταρίνια καθαρισμένα για στόλισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μέτριο ταψί, τοποθετούμε δίπλα-δίπλα τις φρυγανιές. Αν έχουν κενά, μην σας απασχολεί. Θα καλυφτούν όταν σιροπιαστούν.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το χυμό, το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. (Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε τη ζάχαρη και το νερό μόνα τους και να προσθέσετε στο τέλος το χυμό. Θα πρέπει όμως το τελικό σιρόπι να είναι καυτό).
Σιροπιάζουμε τις φρυγανιές. Ακόμα κι αν σας φανεί πολύ το σιρόπι, μην φοβηθείτε. Θα το πιουν!

Βάζουμε ένα ποτήρι γάλα σε ένα μπωλάκι, για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ. Το υπόλοιπο γάλα, το βάζουμε στην κατσαρόλα που φτιάξαμε το σιρόπι, μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Αν θέλουμε, βάζουμε και ξύσμα μανταρινιού.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα ανακατεύοντας και όταν ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα, το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει και να μην κάνει σβώλους. Στην ανάγκη, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει. Όταν η κρέμα μας πήξει, τη ρίχνουμε πάνω από τις φρυγανιές στο ταψί. Αφήνουμε να κρυώσει, πριν βάλουμε την επικάλυψη.

Μέσα σε ένα μπωλάκι, βάζουμε τη ζελατίνη και το χυμό από 2 μανταρίνια. Αφήνουμε μερικά λεπτά, να φουσκώσει και να μαλακώσει η ζελατίνη.
Ζεσταίνουμε σε μεταλλικό σκεύος το χυμό μανταρινού. Όταν κάψει, ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Το ζελέ, θέλει ώρα να πήξει. Αν η κρέμα μας στο ταψί έχει κρυώσει εντελώς και είμαστε σίγουροι ότι έχει κολλήσει στα πλαϊνά του ταψιού, μπορούμε να βάλουμε το ζελέ από πάνω αφού έχει κρυώσει κι αυτό. Εναλλακτικά, το αφήνουμε αρκετή ώρα, μέχρι να αρχίσει να πήζει και τότε το βάζουμε στο ταψί. Εγώ το έβαλα υγρό όπως ήταν και μετά κατευθείαν στο ψυγείο.

Το ζελέ που θα βάλουμε, δεν είναι παραπάνω από 3-4 χιλιοστά. Αν θέλουμε να έχει περισσότερο ζελέ ή τούρτα, βάζουμε διπλάσια ποσότητα στα υλικά.
Από πάνω, στολίζουμε με φέτες μανταρινιών.


Είναι πάρα πολύ ωραία και δροσερή!


Καλή εβδομάδα!


2 comments:

  1. Πωπω , μου τρέχουν τα σάλια απο το άρωμα και τη δροσιά του !!! Με την πρώτη ευκαιρία θα το επιχειρήσω . Νάσαι απο καλά , καλλίτερα , Κική μου .

    ReplyDelete