Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να οδεύει στο τέλος της, αλλά δεν αντέχω να περιμένω μέχρι του χρόνου για να σας δείξω τη σαλάτα με ψητά λαχανικά που έκανα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Άλλωστε, μπορείτε να την κάνετε αύριο των Φώτων, ή του Αη-Γιαννιού, ή όποτε θελήσετε χωρίς απαραίτητα το εορταστικό της look.
Τα λαχανικά που θα βάλετε, μπορούν να είναι οποιαδήποτε από τα αγαπημένα σας. Διαλέξτε όμως λαχανικά με διαφορετικά χρώματα, όχι μόνο για να έχετε χρωματικές αντιθέσεις στη σαλάτα σας, αλλά γιατί διαλέγοντας λαχανικά διαφόρων χρωμάτων, παίρνετε διαφορετικές βιταμίνες κλπ.
Για να "δείξει" η σαλάτα και το αστέρι που φτιάχνουμε με τα λαχανικά, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να παραμείνει στο ταψί που θα τα ψήσουμε. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θέλετε χώρο στο τραπέζι σας, οπότε λάβετέ το υπόψη. Αν δεν διαθέτε τον κατάλληλο χώρο, μπορείτε να περιορίσετε τα ψητά λαχανικά σας σε ένα στρογγυλό ταψί πίτσας. Χρησιμοποιήστε σε αυτή την περίπτωση μικρότερα λαχανικά (όπως πιπεριές) για να σχηματίστε το αστέρι. Για την ιστορία πάντως, σας λέω ότι τα ψητά λαχανικά μένουν τα μισά όταν ψηθούν, οπότε χρειάζεστε μια καλή ποσότητα. Εγώ χρησιμοποίησα ταψί φούρνου με όσα λαχανικά βλέπετε επάνω και δεν έμειναν καθόλου.
Η σαλάτα είναι ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, γιατί το μόνο λιπαρό στοιχείο, είναι το ελάχιστο λάδι που θα βάλετε για να τα ψήσετε.
Επίσης είναι νοστιμότατη, οπότε, το βράδυ που την έφτιαξα, αφενός μεν προσέξαμε τη διατροφή μας, αφετέρου, κανένας δεν παραπονέθηκε και την τίμησαν δεόντως και οι έφηβοι!
Ενδεικτικά αναφέρω ποσότητες για ένα ταψί φούρνου. Στο τραπέζι ήμασταν 7 άτομα, με 2η σαλάτα επίσης και δεν έμεινε καθόλου.
Γιορτινή σαλάτα Χριστουγέννων με ψητά λαχανικά
2 πράσα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
μισή πράσινη πιπεριά
1-2 κρεμμύδια
ντοματίνια (τα έβαλα μετά τη φωτογράφηση της ωμής σαλάτας)
μανιτάρια πλευρώτους ή αγαρικά
αλάτι
λίγο λάδι (1-2 κ. σ.)
ξύδι απλό ή βαλσαμικό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ σε δυνατή φωτιά.
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά μας.
Κόβουμε στη μέση και κατά μήκος τα πράσα.
Κόβουμε τις πιπεριές στα επιθυμητά μεγέθη.
Κόβουμε τα μανιτάρια αν χρειάζεται.
Κόβουμε τα κρεμμύδια επίσης. Μην τα παραλείψετε. Είναι πεντάγλυκα όταν ψηθούν.
Σχηματίζουμε αρχικά ένα αστέρι με τα πράσα. Αν τη φτι'αξετε σε μικρότερο ταζί, σχηματίστε το με πιπεριές ή μικρότερα κομμάτια πράσα.
Αρχίζουμε να συνθέτουμε εξωτερικά ή εσωτερικά του αστεριού, με ίδια λαχανικά.
Καλύπτουμε τέλος τα κενά με λαχανικά που μας έχουν μείνει ή ντοματίνια κλπ.
Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω από τα λαχανικά μας. Δεν αλατίζουμε ακόμα.
Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 15-20 λεπτά, βάζοντας ψηλά στον φούρνο το ταψί μας.
Ρίχνουμε λίγο βαλσαμικό ξύδι και αλάτι, λίγο πριν σερβίρουμε.
Μπορούμε να φτιάξουμε τη σαλάτα από νωρίς και να τη ζεστάνουμε πριν τη σερβίρουμε.
Τρώγεται ευχάριστα και κρύα.
Συνοδέψτε τη με ελαφριά τυριά όπως κατίκι Δομοκού ή Νιβατό.
Καλή χρονιά και πάλι!
Τα λαχανικά που θα βάλετε, μπορούν να είναι οποιαδήποτε από τα αγαπημένα σας. Διαλέξτε όμως λαχανικά με διαφορετικά χρώματα, όχι μόνο για να έχετε χρωματικές αντιθέσεις στη σαλάτα σας, αλλά γιατί διαλέγοντας λαχανικά διαφόρων χρωμάτων, παίρνετε διαφορετικές βιταμίνες κλπ.
Για να "δείξει" η σαλάτα και το αστέρι που φτιάχνουμε με τα λαχανικά, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να παραμείνει στο ταψί που θα τα ψήσουμε. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θέλετε χώρο στο τραπέζι σας, οπότε λάβετέ το υπόψη. Αν δεν διαθέτε τον κατάλληλο χώρο, μπορείτε να περιορίσετε τα ψητά λαχανικά σας σε ένα στρογγυλό ταψί πίτσας. Χρησιμοποιήστε σε αυτή την περίπτωση μικρότερα λαχανικά (όπως πιπεριές) για να σχηματίστε το αστέρι. Για την ιστορία πάντως, σας λέω ότι τα ψητά λαχανικά μένουν τα μισά όταν ψηθούν, οπότε χρειάζεστε μια καλή ποσότητα. Εγώ χρησιμοποίησα ταψί φούρνου με όσα λαχανικά βλέπετε επάνω και δεν έμειναν καθόλου.
Η σαλάτα είναι ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, γιατί το μόνο λιπαρό στοιχείο, είναι το ελάχιστο λάδι που θα βάλετε για να τα ψήσετε.
Επίσης είναι νοστιμότατη, οπότε, το βράδυ που την έφτιαξα, αφενός μεν προσέξαμε τη διατροφή μας, αφετέρου, κανένας δεν παραπονέθηκε και την τίμησαν δεόντως και οι έφηβοι!
Ενδεικτικά αναφέρω ποσότητες για ένα ταψί φούρνου. Στο τραπέζι ήμασταν 7 άτομα, με 2η σαλάτα επίσης και δεν έμεινε καθόλου.
Γιορτινή σαλάτα Χριστουγέννων με ψητά λαχανικά
2 πράσα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
μισή πράσινη πιπεριά
1-2 κρεμμύδια
ντοματίνια (τα έβαλα μετά τη φωτογράφηση της ωμής σαλάτας)
μανιτάρια πλευρώτους ή αγαρικά
αλάτι
λίγο λάδι (1-2 κ. σ.)
ξύδι απλό ή βαλσαμικό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ σε δυνατή φωτιά.
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά μας.
Κόβουμε στη μέση και κατά μήκος τα πράσα.
Κόβουμε τις πιπεριές στα επιθυμητά μεγέθη.
Κόβουμε τα μανιτάρια αν χρειάζεται.
Κόβουμε τα κρεμμύδια επίσης. Μην τα παραλείψετε. Είναι πεντάγλυκα όταν ψηθούν.
Σχηματίζουμε αρχικά ένα αστέρι με τα πράσα. Αν τη φτι'αξετε σε μικρότερο ταζί, σχηματίστε το με πιπεριές ή μικρότερα κομμάτια πράσα.
Αρχίζουμε να συνθέτουμε εξωτερικά ή εσωτερικά του αστεριού, με ίδια λαχανικά.
Καλύπτουμε τέλος τα κενά με λαχανικά που μας έχουν μείνει ή ντοματίνια κλπ.
Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω από τα λαχανικά μας. Δεν αλατίζουμε ακόμα.
Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 15-20 λεπτά, βάζοντας ψηλά στον φούρνο το ταψί μας.
Ρίχνουμε λίγο βαλσαμικό ξύδι και αλάτι, λίγο πριν σερβίρουμε.
Μπορούμε να φτιάξουμε τη σαλάτα από νωρίς και να τη ζεστάνουμε πριν τη σερβίρουμε.
Τρώγεται ευχάριστα και κρύα.
Συνοδέψτε τη με ελαφριά τυριά όπως κατίκι Δομοκού ή Νιβατό.
Καλή χρονιά και πάλι!
Καλη Χρονια Κικη. Με υγεια και αφθονια!
ReplyDeleteειρηνη
Επίσης Ειρήνη μου! Καλή χρονιά!
Delete