Monday, January 23, 2017

Τυρί σαγανάκι

Αν είστε λάτρης του τυριού, τότε αποκλείεται να μην έχετε δοκιμάσει ή φτιάξει τυρί σαγανάκι.
Σαγάνι ή σαγανάκι (μικρό σαγάνι) είναι το τηγάνι με τα δύο χερούλια και υποθέτω ότι η ονομασία του φαγητού προέρχεται από το "ψήσιμό" του (τηγάνισμα) μέσα σ' αυτό το σκεύος.


Τυριά για σαγανάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά. Μερικά, είναι φτιαγμένα γι' αυτή τη δουλειά, όπως η φορμαέλα Αράχωβας, αλλά υπάρχουν πολλά, που άνετα στέκονται στο ύψος τους.


Εκείνο που θέλουμε σε ένα τυρί για να γίνει σαγανάκι, είναι να είναι σκληρό, έτσι ώστε να μην λιώσει κατά το τηγάνισμα, αλλά όχι τόσο σκληρό που να μην λιώσει ή μαλακώσει στο εσωτερικό του.
Γραβιέρα, φορμαέλα, ταλαγάνι, χαλούμι, ρεγκάτο, μαστέλο και άλλα πολλά, είναι ιδανικά.

Σκοπό να κάνω σαγανάκι δεν είχα, αλλά έλα που έφτασε πεσκέσι ένα πεντανόστιμο χειροποίητο τυρί από τον φίλο μου τον Ηλία Κούτλα! Τελευταία, επιδίδεται στην τέχνη της τυροκομικής. Τον ζηλεύω αφάνταστα που παρακολουθεί τέτοια μαθήματα και πολύ θα ήθελα κι εγώ να μπορούσα να παρακολουθήσω, γιατί λατρεύω τα τυριά και λατρεύω να μαθαίνω πώς γίνεται το κάθε τυρί και όχι μόνο.


Πάνω εκεί που ζήλευα που είδα ένα κεφαλάκι τυρί που έστειλε σε έναν φίλο του, πάνω εκεί τσουπ! σκάει μύτη η κούριερ με ένα κεφαλάκι τυρί για μένα. Φτιαγμένο με αγελαδινό γάλα και ρίγανη, θυμίζει γραβιέρα και σκληρό κασέρι. Κατευθείαν δοκίμασα ένα κομμάτι σκέτο. Καταπληκτικό.
Το επόμενο βήμα όμως, ήταν να φάμε ένα μέρος σαν σαγανάκι.



Για το σαγανάκι θα χρειαστείτε
ένα μεγάλο κομμάτι τυρί, ισόπαχα κομμένο 1,5 εκατοστό περίπου
λίγο αλεύρι
νερό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λεμόνι για το σερβίρισμα

Κόβουμε ένα κομμάτι τυρί (παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό, ανάλογα τι μας επιτρέπει το κεφάλι τυριού που έχουμε.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι.
Το βρέχουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Το βουτάμε στο αλεύρι και τινάζουμε το περιττό. Εγώ έχω πάντα αλεύρι σε έναν αχνορίχτη και το πασπάλισα με αυτό.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, και προσέχουμε να μην το τρυπήσουμε καθώς το γυρίζουμε.
Σερβίρουμε ζεστό, με χυμό λεμονιού που θα βάλουμε αμέσως.
Καταναλώνεται κατά προτίμηση άμεσα, καθώς τα σαγανάκια συνήθως σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.



Καλή και νόστιμη εβδομάδα!

10 comments:

  1. Κλασική λιχουδιά και αγαπημένη πάρα μα πάρα πολύ! Με ότι τυρί και να το κάνεις πάντα είναι πεντανόστιμο κατά τη γνώμη μου, πόσο μάλλον αν το φτιάξεις με σπιτικό που μάλιστα είναι και δώρο! Τότε απογειώνεται η νοστιμιά! Πάντως το τυρί που έφτιαξε ο φίλος σας φαίνεται πάρα πολύ ωραίο εξ όψεως και σίγουρα είναι. Καλοφάγωτο!!!!


    ReplyDelete
    Replies
    1. Ήταν καταπληκτικό. Είχε μέσα και ριγανούλα. Πεντανόστιμο. Λατρεύω τυριά!

      Delete
  2. Αχ τυράκι σπιτικό, φροντισμένο με αγάπη, τι καλύτερο.
    Έχω μια τρέλα με τα τυριά όπως να είναι.

    ReplyDelete
  3. Το καλύτερο δώρο σου ήρθε με κούριερ Κική! Και με το σαγανάκι με ξελίγωσες τελείως!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχχχχ και μιαμ μαζί!

      Delete
  4. Υπέροχα τα σπιτικά τυριά τυχερή Κική!! Πεντανόστιμο και το σαγανάκι, να είχα λίγο!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κρίμα που είσαι μακριά!

      Delete
  5. Φαίνεται πολύ ωραίο το τυρί.
    Αγαπημένα τα σπτιτικά τυριά.. έχεις του σωστούς φίλους Κική ;)

    Το σαγανάκι κόλαση!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είδες φίλους που έχω; χαχα!

      Delete