Wednesday, February 16, 2011

Η προώθηση των ελληνικών προϊόντων, όπλο και σύμμαχος για τον τουρισμό

Το 3ήμερο που περάσαμε στην Αθήνα, μείναμε στο Divani Acropolis Hotel. Όπως ξέρετε, σπάνια αναφέρω όνομα ταβέρνας ή μαγαζιού, και το κάνω μόνο όταν έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένη. Όπως επίσης, δεν έχω αναφέρει ποτέ ονομαστικά ταβέρνα που δεν με άφησε ικανοποιημένη...

Στο ξενοδοχείο που μείναμε, υπήρχε κάτι που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση και αξίζει να αναφερθεί. Αλλά ας τα πιάσω από την αρχή.

Εδώ και 3 χρόνια, είχα πάει στη Θεσσαλονίκη, συνοδεύοντας 2 παιδιά που θα έπαιζαν μουσική. Μείναμε σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο (δεν θυμάμαι πώς λεγόταν) και μου άρεσε πάρα πολύ, ότι στο πρωινό, σέρβιραν μπουγάτσα. Επίσης, είχα τη δυνατότητα να φτιάξω ελληνικό καφέ στη χόβολη. Είχα ενθουσιαστεί, εννοείται ότι έτρωγα καθημερινά μπουγάτσα και δεν άγγιξα τίποτα άλλο! Θεώρησα πολύ σημαντικό το ότι το ξενοδοχείο προωθούσε το τοπικό προϊόν και θα ήθελα να το δω και σε άλλα ξενοδοχεία στο μέλλον.

Το τριήμερο που ήμασταν στην Αθήνα, όταν κατέβηκα για πρωινό, μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε. Ο μπουφές που είχε το ξενοδοχείο, είχε πραγματικά, όλα τα καλά του Θεού. Κέικ, ψωμάκια, μαρμελάδες, αλλαντικά, τυριά ελληνικά και ξένα, χυμούς, μέλι, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα, κομπόστες και ό,τι έχει συνήθως ένας πλούσιος μπουφές. Εκείνο όμως που μου άρεσε πάααααρα πολύ, ήταν ότι είχε μια γωνιά, αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα! Φέτα, πράσινες και μαύρες ελιές, κρητικά παξιμάδια, ντομάτα, ψημένες φέτες ψωμιού με λάδι και ρίγανη, γλυκό κουταλιού κυδώνι, φρέσκα φρούτα, μπουγάτσα και χαλβά σιμιγδαλένιο! Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ, που έπιασα κουβέντα με μία κοπέλα που ήταν στο σέρβις και της έδωσα συγχαρητήρια! Επί τη ευκαιρία, να πω ότι οι άνθρωποι στην τραπεζαρία που σέρβιραν, ήταν ευγενέστατοι και εξυπηρετικότατοι!

Είμαι σίγουρη, ότι αυτό που είδα σ' αυτό το ξενοδοχείο, το έχουν κάνει κι άλλοι. Μπορεί να το κάνουν ακόμα κι εδώ κι εγώ να μην το έχω πάρει χαμπάρι, αλλά ειλικρινά, αν δεν έχει γίνει εδώ (ή και αλλού), θα ήθελα να το δω να γίνεται παντού. Όχι μόνο σε ξενοδοχεία, αλλά και σε εστιατόρια, σε καφέ, παντού. Δεν έχει υπάρξει φορά που να έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα και να μην επεδίωξα να δοκιμάσω την τοπική κουζίνα. Μου φαίνεται ανήκουστο να πηγαίνει κάποιος σε ένα τόπο και να επιδιώκει να φάει πάλι τα φαγητά που τρώει και στην πατρίδα του. Γι΄ αυτό βγάζω καντήλες κάθε φορά που βλέπω την ανησυχία που έχουν εδώ μερικοί ιδιοκτήτες εστιατορίων και σνακ μπαρ, μην τυχόν και λείψει τίποτα από αυτά που έχουν μάθει οι ξένοι και εκνευρίζομαι με τα φασόλια με τοστ που σερβίρουν εδώ, τις ξένες μπύρες, τη μη προώθηση της κουλτούρας μας και των προϊόντων μας.
Αν είχα μαγαζί ή ξενοδοχείο, θα σέρβιρα λουκουμάδες, τηγανίτες με μέλι, ελληνικά τυριά, μέλι, γλυκά κουταλιού (για τα οποία τρελαίνονται οι ξένοι), ρυζόγαλο, μπουγάτσα και ό,τι τοπικό προϊόν βγάζει ο τόπος. Είναι καιρός να προωθήσουμε τη δική μας κουλτούρα, τα δικά μας προϊόντα. Μαζί με τα συνηθισμένα αγαθά σε ένα πρωινό, πιστεύω ότι θα πρέπει να προωθούνται οπωσδήποτε τα ελληνικά προϊόντα!

Άλλωστε, τι καλύτερο θα μπορούσε να φάει κανείς από μια φέτα μαύρο ζυμωτό ψωμί, με ανθότυρο και μέλι από πάνω;

22 comments:

  1. Πες τα βρε Κική, που κοιτάμε να συμμορφωθούμε με τα νερά των ξένων...αν θέλαν αυτά που έχουν και στην πατρίδα τους δεν θα έρχονταν εδώ!
    Τα δικά μας παραδοσιακά φαγητά θα έπρεπε να τους προσφέρουμε!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  2. έχεις απόλυτο δίκιο. οι έλληνες όμως κάτι παθαίνουμε άμα πρόκειται να μείνουμε κοντά στην παράδοση (κάθε είδους), ενώ αυτό θα ήταν συν στον τουρισμό μας. η ξενομανία μας είναι εξωφρενική.
    καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. Συμφωνώ απολύτως! Κι εγώ όταν ταξειδεύω στο εξωτερικό θέλω να δοκιμάζω νέες γεύσεις με την ίδια επιθυμία που περιμένω κι εδώ να προωθήσουμε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά την ελληνική κουζίνα. Καιρός να τελειώνουμε με το φολκλορικό κομμάτι του μουσακά (που παρεπιμπτόντως τον αγαπώ πολύ) και της ταραμοσαλάτας. Υπάρχει απεριόριστη ποικιλλία.
    Κική, θα το έχεις προσέξει και στο νησί σου, αλλά ισχύει και σε άλλα νησιά που παραδοσιακά έλκουν συγκεκριμένους λαούς. Γιατί πρέπει πχ ο Λαγανάς να θυμίζει μια κοκόγουστη αγγλική αποικία με όλα τα παρελκόμενα όταν θα μπορούσε κάλλιστα ν' αντισταθεί και να κρατήσει τη δική του ταυτότητα...

    ReplyDelete
  4. Μαζί σου Κική μου!!! Εδώ στο Βέλγιο θέλω να γευτώ τις τοπικές γεύσεις...το ίδιο και όταν πήγαμε στη Γερμανία, Γαλλιά ή Ολλανδια! Δεν θέλω να φάω μία απομίμηση Ελλάδας!!! Το ίδιο ισχύει και για τους ξένους που έρχονται Ελλάδα....αλλά και για τους Έλληνες που ταξιδεύουν μέσα στην Ελλάδα!

    ReplyDelete
  5. ΠΕΣ ΤΑ...
    ΓΡΑΨΤΑ...
    Βάλτα πρωτοσέλιδο, σε κάθε σου βιβλίο (νέο ή παλιό)...μπας και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το κομμάτι του τουρισμού, είτε με την εστίαση, είτε με τα ξενοδοχεία και καταλύματα (και τυχαίνει να σε διαβάζουν) το πάρουν χαμπάρι!

    ReplyDelete
  6. Έχεις απόλυτο δίκιο! Όταν πας πας σε έναν "ξένο" τόπο αν δε δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα χάνεις κάτι από τη μαγεία του ταξιδιού!
    Και έχουμε τόσο ωραία πράγματα που θα μπορούσαμε να τρώμε για πρωινό!! Και όχι μόνο...

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  7. Έτσι, έτσι!!!
    Μπράβο τους και μακάρι όλοι να έκαναν το ίδιο!
    Έχουμε τα καλύτερα (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...) προϊόντα και τα θάβουμε για χάρην των ξενόφερτων... κουζινών!
    Όχι άλλο κάρβουνο!
    :-))

    ReplyDelete
  8. Εξαιρετική η ιδέα σου, τα ελληνικά ξενοδοχεία να προωθούν τα δικά μας προϊόντα που έτσι κι αλλιώς έχουν και ωραία γεύση. Χρειάζεται επίσης να εκπαιδευτούν και οι τουρίστες ότι εδώ θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη γνήσια Μεσογειακή διατροφή και να ξεφύγουν απο τα "παραδοσιακά" fish & chips εδέσματα της πατρίδας τους.
    Αυτό το τελευταίο είχε προκύψει σε ένα φίλο μας που φιλοξενούσε σε νησί του Αιγαίου κάποιους τουρίστες οι οποίοι αδιαφορούσαν παντελώς για ότι τους προσέφερε και κλαυθμήριζαν ότι πουθενά δεν έβρισκαν chicken nuggets!

    ReplyDelete
  9. Υπέροχο post, θαυμάσιες απόψεις και ιδέες!

    ReplyDelete
  10. Ετσι είναι.Οπως αγαπάμε κι εμείς και ασπαζόμαστε την ξένη κουζίνα(ιταλική,γαλλική κα)να αγαπήσουν και οι ξένοι τη δική μας.Μόνο που η δική μας κουζίνα δε φαίνεται και πολύ στα μάτια των Ευρωπαίων γιατί εμείς οι ίδιοι μάλλον την υποτιμούμε τις περισσότερες φορές

    ReplyDelete
  11. Το οτι συμφωνω απολυτα ειναι περιττο να το γραψω, αλλά δεν γινεται κιολας να μη δηλωσω οτι φτανει πια τοση ξενομανια ακομα και στο φαγητο.
    Κατα τη γνωμη μου εχουμε μια απο τις καλυτερες κουζινες στον κοσμο και πρεπει να την αναδεικνυουμε.

    *Δεν εννοω φυσικα με τον παλιομοδιτικο τροπο "τζατζικι, σουβλακι, μουσακας"...

    ReplyDelete
  12. Μπράβο τους και μακάρι να το κάνουν και άλλοι. Ίσως είναι πια καιρός να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους!

    ReplyDelete
  13. συμφωνω απολυτως,τι πιο γευστικό απο τα υγιεινά και ποιοτικά καθώς και γευστικά αγαθά που προσφέρει η ελληνική γη?είμαι καινουργια στην μπλογκοσφαιρα με ενα μπλογκ για υγιεινα και γευστικα tip!ελπιζω να το επισκεφτείτε!http://diatrofikamystika.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. Επικροτώ κάθε λέξη που έχεις γράψει και επίσης συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες.
    Στα ταξίδια που έχω κάνει πάντα έψαχνα το πιο παραδοσιακό τοπικό έδεσμα να δοκιμάσω, γιατί να έχουν διαφορετική επιθυμία όσοι έρχονται στην Ελλάδα μας;
    Απλά πρέπει κάποιοι να το εμπεδώσουν αυτό.
    Φιλιά
    Καλό ξημέρωμα

    ReplyDelete
  15. Έφη μου τα ίδια λέω κι εγώ! Αλλά ποιος ακούει;

    άλλα λόγια έχεις κι εσύ απόλυτο δίκιο!

    Αλεπού, συμφωνώ μαζί σου. Όσο για το 2ο, είναι δύσκολο να βγάλεις από ένα τόπο τον χαρακτηρισμό που του έχουν προσδώσει και να διώξεις τους τουρίστες που ΔΕΝ θες, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Δυστυχώς, όλα γίνονται στο βωμό του κέρδους, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι όλα στο τέλος γυρίζουν μπούμερανγκ!

    Μαρίνα, έτσι!

    Πηνελόπη το λέω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ μπας και ξεκουφάνω κανέναν!

    ReplyDelete
  16. Τρελοτουρίστρια, έτσι όπως τα λες. Τι θα καταλάβεις αν πας στη Γερμανία και αντί για μπύρα πιεις ούζο;

    Kikop80 έτσι...

    Μαρίνα, ο τουρίστας θα πάρει αυτό που θα του προσφέρεις. Αν έχεις fish 'n chips, θα το πάρει. Αν δεν βρει πουθενά αυτό, θα πάρει κάτι άλλο. Θέλει εκπαίδευση όπως λες. Εμείς μπορούμε να καθοδηγήσουμε τους τουρίστες τι θα τρώνε.

    Vita ευχαριστώ!

    Σοφη στο χέρι μας είναι να την προβάλουμε και να την αγαπήσουν. Ποιος ξένος δεν αγαπάει την ελληνική κουζίνα; Απλώς θέλει καλό προμόσιον!

    ReplyDelete
  17. Αντώνη συμφωνώ. Η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο τζατζίκι και σουβλάκι. Έχει τόσα να δείξει και να προσφέρει!

    Μαρία μακάρι!

    Νίκη καλωσήρθες και καλή συνέχεια!

    Μαρία συμφωνώ!!!

    ReplyDelete
  18. Κική μου, τα λες πολύ ωραία. Ναι, θα έπρεπε να τιμούμε τα ελληνικά προϊόντα, γιατί αυτά θα αφήσουν την ξεχωριστή τους γεύση στους ουρανίσκους των επισκεπτών μας!!! Νομίζω ότι στο τελευταίο τεύχος του γαστρονόμου της Καθημερινής,το άρθρο "Καλημέρα Breakfast με Γραβιέρα Κρήτης"του Σωκράτη Ν. Τσιχλιά συμπίπτει με τα λεγόμενά σου. Θα σου το στείλω στην ηλεκτρονική σου διεύθυνση να το διαβάσεις.
    Όσο για τη φωτογραφία με τον ανθότυρο και το μέλι - αν κι εγώ προτιμώ το πετιμέζι για να είμαι ειλικρινής - με τρέλλανε!! Μακάρι να είχα συνταγή να φτιάξω τον ανθότυρο εδώ που είμαι γιατί τα προϊόντα που βρίσκω από την Ελλάδα είναι απαράδεκτα... Αν μπορούσα θα άνοιγα δικό μου κατάστημα μόνο με ελληνικά προϊόντα...
    Καλή συνέχεια, και περιμένω επόμενο άρθρο εναγωνίως!!!!

    ReplyDelete
  19. Ποσο συμφωνη με βρισκεις με οσα λες.Και εγω ακριβως το ιδιο ψαχνψ οταν επισκεφτομαι οποιοδηποτε μερος στην Ελλαδα η το εξωτερικο.Για φετος θελω να παω κρητη μαλλον νομο Ηρακλειου και ειλικρινα αυτο που κοιταω στα σχολια των επισκεπτων ειναι εαν εμειναν ευχαριστημενοι απο καθαριοτητα και απο το φαγητο.Να υπαρχει ποικιλια και ποιοτητα απαραιτητα στοιχεια για να ευχαριστηθεις τις διακοπες!!!Αν εχετε υποψη σας ξενοδοχειο σαν αυτα που αναφερατε στην κρητη θα ηθελα να μας το πειτε!
    Νατασα

    ReplyDelete
  20. Βίβιαν, τώρα τελευταία έγινε μια συνάντηση με θέμα το ελληνικό πρωινό. Φαντάζομαι γι' αυτό λες. Εγώ ενημερώθηκα από έναν ζακυνθινό που είχε πάει. Το τυρί αυτό, το έχω κάνει με πυτιά και μοιάζει πολύ με ανθότυρο, παρά με φέτα. Είναι άπαιχτο με μέλι!

    Νατάσα, τα ίδια ψάχνω κι εγώ όπου πάω. Καθαριότητα και τοπικό χρώμα. Η Βιβή έχει ξενοδοχείο στο Ζαρό Κρήτης και μπορεί να είναι όπως το θες.

    ReplyDelete
  21. συμφωνώ και επαυξάνω. αλλά να πω και μία ιστορία. στη Σύρο πριν 3 χρόνια. το 80% (και των ελλήνων) τρώγανε για πρωϊνό ομελέτες, μπέϊκον και λουκάνικα (σε ποσότητες)με 40 βαθμούς και μετά παραλία. τα μισά φρούτα μένανε στο μπουφέ.
    Βίκυ από Ν. Σμύρνη

    ReplyDelete
  22. Θα συμβαίνει κι αυτό. Αν όμως παλεύουμε για την προβολή τους, θα είναι καλό!

    ReplyDelete