Tuesday, March 3, 2020

Ταραμοσαλάτα με πατάτα

Η ταραμοσαλάτα στο μυαλό μου και στις μνήμες μου, είναι απαραιτήτως με ψωμί. Όσο καλύτερο το ψωμί, τόσο καλύτερη η ταραμοσαλάτα. Ακόμα και με χωριάτικο την έχω φτιάξει και ήταν πεντανόστιμη.



Το χαβιάρι του φτωχού, ο ταραμάς, είναι ένα προσιτό για όλους έδεσμα την περίοδο της νηστείας. Θυμηθείτε ότι ο καλός ταραμάς, είναι ο λευκός. Ο ροζ, έχει απλά χρώμα και αυτό προστέθηκε (διάβαζα) τα πρώτα χρόνια που κυκλοφόρησε, μόνο και μόνο για να γίνει ελκυστικός για τον κόσμο. Λευκός λοιπόν στην προτίμησή μας.


Οι δικοί μου, χτυπούσαν την ταραμοσαλάτα όπως και τη σκορδαλιά σε καφιά (πέτρινο γουδί ή μουρτάρι όπως το λένε εδώ). Δύσκολη και επίπονη δουλειά, που έδινε όμως τέλειο αποτέλεσμα. Στη σύγχρονη εποχή της ταχύτητας, τα μίξερ αντικαθιστούν την επίπονη αυτή εργασία, θυσιάζοντας μέρος της νοστιμιάς και της παράδοσης.


Ταραμοσαλάτα με ψωμί μπορείτε να βρείτε εδώ, όπως επίσης και με μάραθο εδώ.
Η ταραμοσαλάτα με πατάτα είναι μια εύκολη λύση για τα άτομα που δεν τρώνε γλουτένη.



Ταραμοσαλάτα με πατάτα 
Υλικά για ένα μικρό μπωλ
500 γρ. πατάτες
2,5-3 κ. σ. ταραμά λευκό (ο ροζ έχει χρώμα), περίπου 70-80 γρ.
1/4 από πολύ μικρό κρεμμύδι (που ομολογώ ότι δεν το έβαλα)
χυμό μισού μικρού λεμονιού
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2-1 κ. σ. ούζο

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να τρυπιούνται. Αν θέλετε να είναι πιο νόστιμες, βράστε τις με τη φλούδα και καθαρίστε τις όσο είναι ζεστές. Αλλιώς, καθαρίστε τις και βράστε τις στη συνέχεια. Αν θέλετε να γίνουν γρήγορα, τις κόβετε σε κομμάτια).
Σε μπλεντεράκι χτυπάμε τον ταραμά, μαζί με λίγο λεμόνι και το λάδι για λίγα δευτερόλεπτα. Αν βάλετε κρεμμύδι, χτυπήστε το κι αυτό.
Προσθέτουμε τις πατάτες. Αν σας δυσκολεύουν να λιώσουν και να γίνουν βελούδινες, προσθέστε λίγο από το νεράκι που έβρασαν όπως επίσης, το ούζο.
Δοκιμάστε σε λεμόνι και λάδι την ταραμοσαλάτα σας. Μπορείτε να προσθέστε επίσης λίγο ταραμά αν σας φαίνεται ελαφριά. Προσαρμόστε τη στα γούστα σας γενικά.

Το ελαιόλαδο είναι πολύ λίγο στην ποσότητα, γιατί ήθελα να μην είναι πολύ παχυντική. Μπορείτε να προσθέσετε όσο θέλετε στη συνέχεια.



Καλή Σαρακοστή!


No comments:

Post a Comment