Monday, April 2, 2018

Κορώνα αρνιού γεμιστή με ρύζι

Θα σε κάνω βασίλισσα, μου είπε. Κορώνα θα σου πάρω, μου είπε... Πού να φανταζόμουνα η έρμη τι ακριβώς εννοούσε...Αχ...καμία εμπιστοσύνη στους άντρες όταν τάζουν κυρία μου...Καμία!

Οκ. Σοβαρεύομαι :p

Κάθε χρόνο το Πάσχα (και γενικά στις μεγάλες γιορτές) δοκιμάζω μια καινούρια συνταγή. Χρόνια τώρα, σκεφτόμουν να φτιάξω μια κορώνα αρνιού με παϊδάκια, αλλά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Πέρυσι, ήρθε η ώρα και έγινε.


Μην περιμένετε να χορτάσετε με αυτό το φαγητό. Αυτό το φαγητό έγινε συμπληρωματικά και περισσότερο για πλάκα. Παρόλα αυτά, ήταν πεντανόστιμο, όπως και η γέμισή του.


Αν θελήσετε να το κάνετε, πάρτε έγκαιρα μια-δύο ολόκληρες σειρές παϊδάκια, αλλά διαβάστε το ποστ ΠΡΙΝ τα αγοράσετε, έτσι ώστε να ξέρετε τι θα ζητήσετε ακριβώς να κάνει ο χασάπης.


Κορώνα αρνιού γεμιστή με ρύζι
Υλικά
1 σειρά παϊδάκια
αλατοπίπερο
250 γρ. ρύζι κίτρινο
1-2 κ. σ. σταφίδες ξανθές
1-2 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κούπα κρασί λευκό ή κόκκινο (χρησιμοποίησα κόκκινο ξηρό)

Εκτέλεση
Για τη γέμιση (την οποία έφτιαξα, αφού αλατοπιπέρωσα τα παϊδάκια).
Σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το ρύζι και το γυρίζουμε κι αυτό για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις
Προσθέτουμε λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει κάνα δεκάλεπτο.
Δεν χρειάζεται να μαλακώσει εντελώς.
Τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα  και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
Αν έχει λίγο ζουμάκι δεν μας πειράζει. Θα το χρειαστούμε για το ταψί.

Για την κορώνα
Ζητάμε από το χασάπη μας να μας δώσει μια ολόκληρη σειρά παϊδάκια. Αν θέλετε η κορώνα σας να είναι για πολλά άτομα, μπορείτε να ενώσετε δύο μαζί. Η μία που χρησιμοποίησα εγώ, ήταν για 5 άτομα που ήμασταν στο τραπέζι.
Αν ο χασάπης έχει χρόνο και όρεξη, του ζητάμε να μας καθαρίσει το πάνω μέρος από τα παϊδάκια από τα κρεατάκια τους.  Αν έχετε καλά μαχαίρια, μπορείτε να το κάνετε κι εσείς. Εγώ δεν έκανα τίποτα από τα δύο, γιατί Μεγάλη Παρασκευή που γίνεται χαμός, δεν ήταν ώρα για τέτοιες δουλειές. Εξάλλου, το όλο πρότζεκτ, ήταν πειραματικό. Αν παρόλα αυτά σας τα καθαρίσει, στο ψήσιμο θα πρέπει να καλύψετε τα κόκκαλα με αλουμινόχαρτο για να μην καούν. Αν τη γεμίσετε την κορώνα, έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να την καλύψετε.
Ζητήστε του επίσης να «δοκιμάσει να την κλείσει» κυκλικά, για να δείτε αν χρειάζεται κάπου να σας την κόψει, έτσι ώστε να κλείνει. Εγώ ζήτησα να μου χωρίσει με τον μπαλτά τα παϊδάκια το πάνω μέρος τους (όχι κόψιμο μέχρι κάτω βαθιά γιατί δεν θα στέκονται όρθια) και την έκοψε σε 2-3 σημεία ακόμα στο κάτω μέρος, για να τυλίγεται κυκλικά.

Εδώ τώρα να πω την αμαρτία μου, ότι τα τελευταία παϊδάκια που δεν είχαν κοκκαλάκια μακρουλά, δεν στέκονταν όρθια για την κορώνα (γι’ αυτό λέω ότι 2 σειρές παϊδάκια θα ήταν βολικά, αφού θα χρησιμοποιούσαμε τα παϊδάκια που έχουν κόκκαλα μακρουλά). Αυτά που δεν στέκονταν όρθια όπως ήθελα, τα βοήθησα με ένα… σύρμα που αφαίρεσα μετά.
Μέσα σε ένα ταψί, αλατοπιπέρωσα την κορώνα με αρωματικό αλάτι και την άφησα έτσι μέχρι να γίνει η γέμιση.
Στήριξα την κορώνα μέσα σε ένα μικρό ταψί και έδεσα το πρώτο και το τελευταίο παϊδάκι με σύρμα, έτσι ώστε να σχηματιστεί η κορώνα. Επειδή φοβήθηκα ότι μπορεί να γείρει και να μου χαλάσει το πρότζεκτ, τα τελευταία παϊδάκια τα έδεσα χαλαρά μεταξύ τους με ένα σπάγκο μαγειρικής.


Μέσα στην κορώνα, άδειασα ένα μέρος από το ρύζι. Δεν τη γέμισα μέχρι πάνω-πάνω.




Αν σας  μείνει ρύζι όπως έμεινε σε μένα, συνεχίστε το μαγείρεμά του στο σκεύος που το φτιάξατε και έτσι θα έχετε συμπλήρωμα για σερβίρισμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 χωρίς αέρα (πάνω-κάτω).
Βάζουμε τη σχάρα σε χαμηλότερο ράφι, για να μην είναι πολύ ψηλά και κοντά στις αντιστάσεις τα παϊδάκια.
Σκεπάζουμε την κορώνα μας με αλουμινόχαρτο.


Εγώ προτίμησα όπως βλέπετε στη φωτογραφία, να το «κουκουλώσω» κατά κάποιο τρόπο, για να μην αρπάξουν τα παϊδάκια. Έτσι, τα έψησα για 2 ώρες και ένα τεταρτάκι ακόμα. Είχα σκοπό να βγάλω το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα σε περίπτωση που δεν είχαν πάρει, αλλά δεν χρειάστηκε. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος πρόσθεσα και νερό.


Όταν βγάλουμε την κορώνα μας από τον φούρνο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη σερβίρουμε ζεστή. Τη σέρβιρα με ένα μαχαίρι, το οποίο τελικά χρησίμευσε μόνο στην αρχή. Μετά παίζαμε, τραβώντας τα παϊδάκια J

Ήταν πεντανόστιμη και θα το ξανακάνω!

2 comments:

  1. Πριν δέκα χρόνια είχα συναντήσει για πρώτη φορά τη λέξη κορώνα αρνιού, πάω στο χασάπη του λέω τι είναι αυτό;; δυστυχώς δεν με διαφώτισε. Μετά από ψάξιμο έμαθα αλλά δεν δοκίμασα ποτέ.Τώρα πια που είμαστε δυο ακόμη πιο δύσκολο.
    Καλή Ανάσταση.

    ReplyDelete
  2. Εξαιρετικο Κική.
    Για γιορτινό τραπέζι ότι πρέπει και πρωτότυπο.
    Μιά κορώνα την ετρωγα άνετα ;)

    ReplyDelete