Monday, May 9, 2016

Ανοιξιάτικη μακαρονοσαλάτα με σπόρους τσία

Καλό μήνα φίλοι μου! Χριστός ανέστη! Εύχομαι να περάσατε καλά!

Μετά από ολιγοήμερες διακοπές του μπλογκ, ξεκινάω σιγά-σιγά πάλι τις συνταγές μου. Απλές, καθημερινές, όπως χρειάζεται η εργαζόμενη -και όχι μόνο-, σύγχρονη γυναίκα, που έχει αναλάβει τόσους πολλούς ρόλους...


Έχετε ακούσει για τους σπόρους τσία (chia); Τελευταία έχουν πάρει θέση στην κουζίνα, όπως πολλές εναλλακτικές τροφές, σπόροι κλπ. Εμφανισιακά, μοιάζουν με μικροσκοπικά μαύρα σουσάμια ή λιλιπούτειους λιναρόσπορους. Εμένα για άλλη μια φορά, με προμήθευσε η κουμπάρα μου από την Κομοτηνή, που ό,τι περίεργο βρίσκει, μου το στέλνει για να το δοκιμάζω.

Η πρώτη θέση που πήραν οι σπόροι, ήταν στα δημητριακά στο πρωινό μου. Οι σπόροι τσία κάνουν πάρα πολύ καλό στον οργανισμό. Του δίνουν ενέργεια, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, σίδηρο, ω3 λιπαρά, είναι χαμηλοθερμιδικοί, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και άλλα πολλά. Με ένα ψαξιματάκι στο ίντερνετ θα βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες.


Αρχικά λοιπόν τους έβαλα στα δημητριακά μου. Οι σπόροι, έχουν την ιδιότητα να φουσκώνουν, οπότε, καταναλώνοντάς τους, έχεις την αίσθηση της πληρότητας και δεν πεινάς. Μπορείτε να τους προσθέτετε παντού. Σε σούπες, σαλάτες, δημητριακά, μπισκότα, κέικ κλπ. Όταν αναμιχθούν με νερό, έχουν μια υφή "ζελατινοειδή". Μπορεί να μην ακούγεται ωραίο αυτό, αλλά βοηθάει να πήξουν σουπίτσες και κρέμες όταν το προσθέσετε σ' αυτές. Γενικά, αυτή η υφή του ζελέ, δεν είναι αισθητή ιδιαίτερα. Μην ανησυχείτε.

Εκτός από το πρωινό μου, έχω αρχίσει και τους προσθέτω σε σαλάτες και όπου μπορώ. Σήμερα έφτιαξα αλμυρά μπισκότα και θα σας τα δείξω σύντομα.

Ας δούμε όμως την ανοιξιάτικη σαλάτα που έφτιαξα. Απλή και πανεύκολη, ειδικά αν σας έχουν μείνει ζυμαρικά. Εγώ την έκανα με ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, που είχα από την προηγούμενη μέρα. Ομμολογώ, ότι τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, είναι πιο ελαφριά για το στομαχι (μου) σε σχέση με τα κανονικά!


Ανοιξιάτικη μακαρονοσαλάτα με σπόρους τσία
Υλικά για μία μεγάλη σαλατιέρα
250 γρ. μικρά ζυμαρικά (χρησιμοποίησα βίδες χωρίς γλουτένη, από το γεύμα της προηγούμενης μέρας)
1/2 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε καρεδάκια
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1/2 κ. σ. σπόρους τσία
Για το ντρέσινγκ
1 κ. σ. ξύδι
3 κ. σ. ελαόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Αν δεν έχετε ήδη βρασμένα ζυμαρικά από την προηγούμενη μέρα όπως εγώ, βράστε την ποσότητα ζυμαρικών που επιθυμείτε. Ενδεικτικά αναφέρω 250 γρ. ζυμαρικά.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.
Μέσα σε σαλατιέρα, ανακατεύουμε τα κρύα ζυμαρικά με τα λαχανικά και τον μάραθο.
Σε ένα βαζάκι που κλείνει, χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα μας.
Πασπαλίζουμε με σπόρους τσία και ανακατεύουμε για μια τελευταία φορά.

Μπορείτε να την καταναλώσετε σαν κύριο γεύμα, ή συνοδευτικό. Εμάς, συνόδεψε το ψάρι μας, ενώ το βράδυ ήταν το κύριο γεύμα μας. Μετά την φωτογράφηση, πρόσθεσα κι άλλο μάραθο, γιατί πάει τέλεια!


Καλή εβδομάδα!

1 comment:

  1. Καλημέρα Κικίτσα, πολύ ωραία δείχνει η μακαρονοσαλάτα σου! Αν και δεν έχω δοκιμάσει ακόμη τους σπόρους τσία, μου κίνησες την περιέργεια με την αναφορά σου...Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ReplyDelete