Monday, June 8, 2015

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τα λατρεύω από μικρό παιδί. Τα λατρεύω τόσο πολύ, που μου έχουν φανεί νόστιμα ακόμα κι εκείνα τα αηδιαστικά τα έτοιμα της κονσέρβας :-p Στην μνήμη μου ανασύρω εικόνες από Καθαροδευτέρες που τα ντολμαδάκια γιαλαντζί κονσέρβας ήταν must. Εκείνα όμως που ήταν άπαιχτα, ήταν τα φρέσκα αυτής της εποχής.

Ήμασταν από τους τυχερούς που είχαμε κληματαριά στο σπίτι. Σταφύλια μπορεί να μην τρώγαμε, αλλά αμπελόφυλλα και σκιά το καλοκαίρι είχαμε :-) Η μάνα μου τα έκανε πολύ νόστιμα. Αλλά πάντα τα φαγητά της μαμάς δεν είναι πιο νόστιμα; Σ' αυτή τη φάση λοιπόν, δεν θυμάμαι αν πρώτα έβραζε λίγο τη γέμιση ή έβαζε το ρύζι ωμό. Θα μπορούσα να ορκιστώ ότι το έβαζε ωμό. Στο παρελθόν τα έφτιαχνα με ωμό ρύζι. 100% ευχαριστημένη δεν ήμουν πάντως. Τη μία μου έπεφτε πολύ το ρύζι, την άλλη δεν ξέρω κι εγώ τι... Πριν λίγο καιρό είχε φέρει η Πέννυ ντολμαδάκια στο σπίτι. Παραήταν νόστιμα. Ο λόγος ήταν ότι μέσα στη γέμιση, δεν είχε μόνο ρύζι αλλά και λίγο σπασμένο στάρι (πλιγούρι). Επίσης η μαμά της δεν βάζει μόνο ένα είδος ρυζιού. Βάζει 2-3 διαφορετικούς τύπους. Αν έχετε διάθεση και περιέργεια, δοκιμάστε τα έτσι. Θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά.

Το θέμα είναι ότι αποφάσισα να τα κάνω με τη γέμιση μισοβρασμένη και ομολογώ, ήταν πάρα πολύ ωραία. Όταν το ρύζι είναι μισοβρασμένο. δεν παραφουσκώνουν στην κατσαρόλα, άρα δεν χαλάει το σχήμα τους και επίσης ξέρεις πόση γέμιση να βάλεις (για κάποια άπειρη). Δεν έχετε παρά να τα δοκμάσετε!


Ντολμαδάκια γιαλανζί
Υλικά για 25 περίπου ντολμαδάκια
κληματόφυλλα όσα τα ντολμαδάκια και λίγα παραπάνω
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο*
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα*
1/2 φλυτζάνι ρύζι (έβαλα κίτρινο)
1/2 φλυτζάνι ζεστό νερό
1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο (λιγότερο)
λίγο λάδι
αλάτι
πιπέρι
1-2 φλυτζάνια νερό ζεστό επιπλέον

Εκτέλεση
Για να κάνουμε τα ντολμαδάκια, χρησιμοποιούμε κληματόφυλλα έτοιμα του εμπορίου, ή από αυτά που έχουμε συντηρήσει εμείς (δείτε εδώ πώς), είτε φρέσκα αράντιστα. Αν είναι φρέσκα ή συντηρημένα στεγνά μέσα σε βάζο, θέλουν ζεμάτισμα. Βράζουμε νερό, τα βουτάμε για λίγο και τα βγάζουμε. Τα ξεπλένουμε με νερό βρύσης για να κρυώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση.
Ψιλοκόβουμε ξερά και φρέσκα κρεμμύδια. Εδώ να σας πω ότι βιαζόμουν και τα έβαλα στο μούλτι. Καλό είναι να είναι ψιλοκομμένα. Εσείς πράξτε αναλόγως.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι (θα προσθέσουμε κι άλλο αν θέλουμε μετά) και γυρίζουμε για λίγο τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε και το ρύζι, το γυρίζουμε λίγο, το μισό φλυτζάνι ζεστό νερό, τον δυόσμο, τον μάραθο, αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσουν για ένα δύο λεπτάκια, μέχρι να μείνουν χωρίς νερό.


Η πλευρά που φαίνονται οι ίνες του φύλλου, πρέπει να τη βλέπουμε, ενώ η γυαλιστερή πλευρά του, πρέπει να ακουμπάει στο χέρι μας, αφού αύτη θα είναι εξωτερικά η πλευρά που θα φαίνεται όταν τυλίξουμε το ντολμαδάκι.

Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση, ή όσο μας επιτρέπει το μέγεθος του φύλλου και τυλίγουμε σφιχτά σε φακελάκι. Αν έχουμε μικρά φύλλα, μπορούμε να ενώνουμε δύο-δύο φυλλαράκια μαζί.

(Οι φωτογραφίες του ποστ είναι παλαιότερες και η γέμιση εδώ δεν είναι προβρασμένη)


Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά σε κατσαρόλα, το ένα κοντά στο άλλο, με την πλευρά που κλείσαμε προς τα κάτω.
Αραδιάζουμε σε μία-δυο σειρές τα ντολμαδάκια μας. Σε μένα που ήταν λίγα, πήρε μόνο μια σειρά αυτή τη φορά.


Τα φύλλα που μας περίσσεψαν, τα βάζουμε πάνω από τα ντολμαδάκια και τα καλύπτουμε σε όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας. Αυτό, βοηθάει να μην σκληρύνουν τα φύλλα και να διατηρήσουν το όμορφο χρώμα τους.
Τα βάζουμε στη φωτιά με 1 φλυτζάνι ζεστό νερό. Αν τα βράσετε σε χύτρα, 1 φλυτζάνι και 8-10 λεπτά βράσιμο είναι αρκετά. Αν τα βράσετε σε κοινή κατσαρόλα, θα χρειαστείτε παραπάνω νερό (έβαλα 2 φλυτζάνια) και ίσως λίγο παραπάνω χρόνο για να βράσουν. Είναι φαγητό που δεν αργεί, γιατί το ρύζι έχει ήδη μισοβράσει. Και στις δύο περιπτώσεις, βράστε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι στην κατσαρόλα και το χυμό μισού λεμονιού κατά το τελείωμα.
Τρώγονται ευχάριστα ζεστά ή παγωμένα και ακόμα πιο ευχάριστα μαζί με γιαουρτάκι!

Καλή εβδομάδα!

13 comments:

  1. Παρομοίως...!!! -εννοώ τα νοστιμότατα αηδιαστικά της κονσέρβας...

    ReplyDelete
  2. ΥΓ: ...και με λίγο γιαούρτι από πάνω η ποίηση είναι κομπλέ, ακόμα και γιά αυτά της κονσέρβας. :)

    ReplyDelete
  3. Καλημερα!τι νοστιμο φαγητακι!

    ReplyDelete
  4. Φοβερή νοστιμιά!!! Και η γιαγιά μου με μισοβρασμένο ρύζι τα έκανε Κική μου!!! Τέλεια έγιναν!! Με ξεσήκωσες τώρα και θα πάω για αμπελόφυλλα!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  5. Το καλύτερο φαγητό! Νοστιμότατα! Γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα!
    Τι να λέμε τώρα... μπουκιά και συχώριο!

    beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένα ντολμαδάκια!!
    Κι εγώ οταν τα φτιάχνω το περναω το ρυζι μαζι με το κρεμμύδι απο το τηγάνι. Νομιζω παίρνει και το ρύζι έτσι νοστιμιά.
    Καλά, καμια σχέση με τα ετοιμα... καλυτερα να μην φαω καθολου.
    Το γιαουρτι απαραίτητο.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  8. Τόσο αγαπημένα!! Τα λατρεύω και τα φτιάχνω όσο συχνά μπορώ γιατί τα έτοιμα δεν τα μπορώ με τίποτα. Εδώ βέβαια δεν βρίσκω φρέσκα φύλλα αλλά κάτι βιολογικά σε άλμη είναι εκπληκτικά. Τέλεια φαίνονται Κική μου!!

    ReplyDelete
  9. Πολύ μου αρέσει η ιδέα του πληγουριού καθώς επίσης και της ποικιλίας ρυζιού, μπορεί να ξεφεύγει λίγο απο την κλασσική παραδοσιακή γεύση, αλλά δεν με πειράζει καθόλου. Αυτά τα έτοιμα είναι λίγο μαζοχισμός, αλλά για γρήγορη λύση ανάγκης και από το ολότελα, κάτι είναι.

    ReplyDelete
  10. Ελληνικό φαγητό,(φαγητάρα) που το φτιάχνουμε όσο μπορούμε πιο συχνά γιατί και εμείς έχουμε δική μας κλιματαριά! Γειά στα χέρια σου κορίτσι μου!!

    ReplyDelete
  11. Ό, τι πιο ελληνικό!

    ReplyDelete