Tuesday, March 26, 2013

Σοκολατάκια τύπου Φερέρο Ροσέ. Κύριε Πρέσβη, θα μας κακομάθετε…


Όπως τα παιδάκια που πάνε κέρασμα στο σχολείο όταν γιορτάζουν για να κεράσουν τους συμμαθητές τους, έτσι κι εγώ σήμερα φέρνω κέρασμα για σας!
Το κέρασμα αυτό βέβαια έχει ιστορία πίσω του!


Πριν σας πω για το κέρασμα, να σας πω για τη χτεσινή μέρα. Αν εξαιρέσουμε ένα κρύωμα που με ταλαιπωρεί εδώ και λίγες μέρες, περάσαμε ένα ήρεμο τριήμερο. Αν κάτι είδατε να πετάει παρεμπιπτόντως, αυτό ήταν το νησί, που δερνόταν από νοτιάδες όλες αυτές τις μέρες. Χτες λοιπόν έφτιαξα τον αγιορείτικο βακαλάο που σας έλεγα, σκορδαλιά ελαφριά, μια τερίνα με πιπεριά Φλωρίνης, σαλατίτσα και μια καταπληκτική τούρτα πραλίνα με καραμελωμένα φουντούκια!


Πάω στο σημερινό κέρασμα για να σας πω την ιστορία του.
Φέτος με μερικά από τα παιδάκια μου στο σχολείο, έχουμε πάρει ένα πρόγραμμα σχετικό με τη σοκολάτα. Μέσα στις δράσεις που αποφασίσαμε να κάνουμε, ήταν να φτιάξουμε σοκολατάκια στην τάξη. Αφού αποφασίσαμε τη μέρα, κουβάλησα ούτε ξέρω πόσα τζάτζαλα, σοκολάτες, υλικά και όλα τα απαραίτητα και φτιάξαμε σοκολατάκια τύπου Φερέρο Ροσέ.


Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν όσο κι εγώ. Η περιγραφή είναι αναλυτικότατη ως συνήθως αλλά μην σας τρομάξει. Ήταν τόσο εύκολα που ασχολήθηκαν σχεδόν μόνο τα παιδιά με τα σοκολατάκια κι εγώ βοήθησα στο τύλιγμα με σοκολάτα.


Σοκολατάκια τύπου Φερέρο Ροσέ
Υλικά για 45-50 περίπου σοκολατάκια
1 κουτί πραλίνα φουντουκιού 400 γρ.
200 γρ. ψημένα και τριμμένα φουντούκια (όχι σκόνη)
5 γκοφρέτες των 40 γραμμαρίων με επικάλυψη σοκολάτας
250 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα
προαιρετικά:
45-50 φουντούκια ολόκληρα



Εκτέλεση
Στο μπλέντερ τρίβουμε τις γκοφρέτες, όχι όλες μαζί, αλλά 2-3 μαζί. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη. Προτιμάμε να έχουν κομματάκια που να τα καταλαβαίνεις (σαν τραχανά-μπλιαχ ένα πράμα). Συνεχίζουμε με το τρίψιμο των φουντουκιών στο μπλέντερ, πάλι σε στυλ τραχανά-μπλιαχ-να-μην-τα-ξαναλέμε.
Σε μπωλ ανακατεύουμε καλά, φουντούκια, γκοφρέτες και πραλίνα φουντουκιού.
Βάζουμε το μίγμα για μισή-μία ώρα στο ψυγείο. Το έχω αφήσει και όλη νύχτα και ήταν ιδανικό το μίγμα την επόμενη!
Στη συνέχεια, λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, όχι όλη μαζί. Μπορείτε να λιώσετε μόνο τα 100 γρ. και να συνεχίσετε με τα υπόλοιπα μετά. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα καλύψετε όλα τα σοκολατάκια με σοκολάτα μονομιάς και θα χρειάζεται να ξαναζεσταίνετε τη σοκολάτα για να διατηρείται αραιή. Οπότε, λιώνουμε τη μισή σοκολάτα και μέχρι να λιώσει, παίρνουμε υλικό με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού και σχηματίζουμε μπαλάκια.


Πλάθουμε μερικά μπαλάκια (γύρω στα 10-15) και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Θα δείτε ότι αφού έχετε σχηματίσει περίπου δέκα-δεκαπέντε μπαλάκια, έχει έρθει η ώρα να πλύνετε τα χέρια σας γιατί κολλάει το μίγμα. Αφού λοιπόν τα πλύνετε, μπορείτε να τυλίξετε σε σοκολάτα τα έτοιμα μπαλάκια.

 
Αν τύχει και φτιάξετε τα σοκολατάκια καλοκαίρι ή σε εποχή με υψηλή θερμοκρασία, θα πρότεινα να τα πλάσετε πρώτα όλα, να τα ξαναβάλετε στο ψυγείο και αφού παγώσουν καλά, να τα τυλίξετε με σοκολάτα. Διαφορετικά, καθώς θα ρίχνετε το μπαλάκι μέσα στη ζεστή λιωμένη σοκολάτα, ενδέχεται να λιώνει εξωτερικά.


Με τη βοήθεια ενός μικρού πηρουνιού, βάζουμε ένα-ένα μπαλάκι μέσα στο μπωλάκι με τη σοκολάτα. Το γυρίζουμε προσεχτικά να καλυφτεί από όλες τις πλευρές, το σηκώνουμε, τινάζουμε την περιττή σοκολάτα και το ξαναβάζουμε στο ταψί μας. Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα μπαλάκια.
Όταν θα χρειαστεί να ξανατυλίξετε την επόμενη δεκάδα, θα πρέπει να ξαναζεστάνετε στον μπεν μαρί τη σοκολάτα για να μπορεί να τυλίγεται άνετα και ομοιόμορφα.


 Αφού τυλίξετε σε σοκολάτα (που μπορεί να είναι γάλακτος ή κουβερτούρα) τα σοκολατάκια σας, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι χειμώνας ή στο ψυγείο αν είναι καλοκαίρι για να σφίξουν. Αν θέλετε να μοιάζουν ακόμα περισσότερο σε Φερέρο Ροσέ, τότε, καθώς τα πλάθετε, ενσωματώστε ένα φουντουκάκι σε κάθε μπαλάκι.


Ενδέχεται έτσι να βγουν λίγα περισσότερα, όπως επίσης να χρειαστείτε λίγη περισσότερη σοκολάτα. Είναι τόσο νόστιμα και τόσο εθιστικά, που συνήθως δεν τα βρίσκει η μεθεπόμενη μέρα.

Είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξεις, που τα παιδάκια μου τα έφτιαξαν μόνα τους εκείνη τη μέρα και τα επανέλαβαν στο σπίτι.

  
Tips:
Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των φουντουκιών μέχρι 50 γρ. ακόμα, και τις γκοφρέτες σε 7 αντί για 5. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγα τριμμένα μπισκότα.

Μπορείτε να τα βάλετε εξαρχής σε καραμελόχαρτα ή να τα βάλετε αφού σφίξουν. Μπορείτε φυσικά να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου καραμελόχαρτα αφού σφίξουν.

Αν σας μείνει σοκολάτα έστω και λίγη στο μπωλάκι, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗ ΦΑΤΕ, μπορείτε να πετάξετε μέσα λίγα ξηροκάρπια και να φτιάξετε έτσι νηστίσιμα σοκολατάκια όπως είχα περιγράψει παλιότερα. Αν θελήσετε όμως σώνει και καλά να τη φάτε, φάτε τη με φέτες μπανάνας ;-)

 
Αν αρχίζουν και κολλάνε τα χέρια σας από το μίγμα, πλένετέ τα, αλλιώς θα σας δυσκολεύουν.

Η σοκολάτα θα πρέπει να είναι ζεστή, για να τυλίγεται εύκολα, ομοιόμορφα και για να μην παίρνει πολύ υλικό το σοκολατάκι. Κάθε φορά που βλέπετε να δυσκολεύεται να τυλιχτεί, ζεστάνετέ τη.

Και σταματήστε επιτέλους να τρώτε το μίγμα! Δεν θα μείνει σοκολατάκι για σοκολατάκι! Άσε που έρχεται και καλοκαίρι και σύντομα θα βγείτε στις παραλίες!

Τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Αγαθή στο περίπου, αλλά υπάρχουν πολλές παρεμφερείς αν κάνετε ένα ψαξιματάκι στο ίντερνετ!

update: Αν βαριέστε να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία με το πλάσιμο κλπ, βάλτε όλο το υλικό σε ταψάκι που έχετε ντύσει με λαδόκολλα, ισιώστε το και καλύψτε από πάνω με λιωμένη σοκολάτα. Παγώστε το και κόψτε μετά μικρά τετράγωνα κομματάκια, τα οποία θα βάλετε σε καραμελόχαρτα!

46 comments:

  1. Τυχερά τα παιδιά που σε έχουν δασκάλα!!!

    ReplyDelete
  2. Οπ!!άλλαξες ειδικότητα στο σχολείο;;
    Τυχερά τα παιδιά που δημιούργησαν μαζί σου!!
    Χρόνια Πολλά και πάλι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Καμιά φορά αλλάζω και τους αρέσει!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  3. Καλημέρα και περαστικά! Όλοι αυτή την εποχή λίγο πολύ κρυωμένοι είμαστε!! Τι καταπληκτική συνταγή, πολύ φοβάμαι ότι θα φάω το μείγμα πριν πλάσω τα σοκολατάκια! Είναι ωραία ιδέα για να γίνει δωράκια για το Πάσχα, σε κουτάκια ζωγραφισμένα με κοτοπουλάκια και αβγά. Μπαίνει στο πρόγραμμα για άμεση εκτέλεση!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το μίγμα είναι ένα θέμα...Ένα τρως, ένα πλάθεις...:-)

      Delete
  4. Τυχερά τα παιδάκια σου! Τι ωραία σοκολατάκια!!!!
    Περιμένω και την συνταγή για την τούρτα....Μου τρέχουν τα σάλια.

    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  5. Τα αγαπημένα μου σοκολατάκια!!!!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  6. Ωραίο το τραπέζι με τα ωραία που μαγείρεψες Κική
    Και του χρόνου.

    Με λίγωσες με τα σοκολατάκια τώρα.
    Εγώ νομίζω δεν θα μείνουν ούτε σε καραμελόχαρτα ούτε πουθενά.
    Μην χάνουμε ώρα..στο στόμα κατ ευθείαν..χιχι..
    Μπράβο πολυ ωραία συνταγή.

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ!
      Ούτε εμένα προλαβαίνουν να τοποθετηθούν σε καραμελόχαρτα!

      Delete
  7. Χρόνια πολλά,Deli!

    Ξεχωριστά εδέσματα είχε το τραπέζι σας και πάντα έτσι γεμάτο να είναι!
    Όπως πάντα το ενδιαφέρον μου τράβηξε η τουρτίτσα και στη συνέχεια η κόλαση της σοκολάτας επιτάθηκε-τέλειαααα!Λίγο πολύπλοκά,αλλά αξίζει ο κόπος,η αποζημίωση έρχεται από την τέλεια γεύση!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώωω!
      Δεν είναι πολύπλοκα! ;-)

      Delete
  8. Αυτό το τελευταίο σχόλιο για τι μείγμα για μένα το έκανες????
    Πες αλήθεια!!!!!!!!
    Καταπληκτικά, θα δοκιμαστούν μόλις φύγουν τα τελευταία 3 κιλά του χειμώνα..............

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναιιιιι! Πώς το κατάλαβες; χαχαχα!
      Ωχ! 3 ε; Ουπς!

      Delete
  9. Στ' αλήθεια θα μας κακομάθεις Κική! Πόσο θεϊκά φαίνονται;
    Ελπίζω να είσαι καλύτερα με το κρύωμα σου!
    Η τερίνα και η τούρτα φαίνονται υπέροχα! Κάτι μου λέει ότι φάγατε εξαιρετικά χτες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι εθιστικά, προειδοποιώ!!!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  10. Και του χρόνου Κική μου να είσαι καλά.Τα σοκολατακια θα τα τιμήσουμε ιδιαίτερος.

    ReplyDelete
  11. Τα αγαπημένα μου σοκολατάκια!!!
    Εγώ αντί για πικρή κουβερτούρα ή γάλακτος, τα καλύπτω με κουβερτούρα πραλίνας, τους ταιριάζει φοβερά!!
    Κικίτσα μου να σου ευχηθώ καθυστερημένα για την γιορτούλα σου, μιας και πριν λίγο επέστρεψα από το χωριατοσπιτάκι μου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κουβερτούρα πραλίνας ε; Για να δω αν υπάρχει εδώ!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  12. Κική μου χρόνια σου πολλά!!!
    Καταπληκτικά σοκολατάκια και εννοείται πως θα τα τιμήσουμε!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  13. O γιός μου Αντώνης που πάει β' γυμνασίου την συνταγή αυτή μου την έφερε δώρο στα γενεθιλιά μου στις 11 Μαρτίου 2013 !Μαμά μου λέει σου έφερα μιά συνταγή γιά δώρο !Να μου τα φτιάξεις !Δεν ήξερα τινος είναι η συνταγή !Τώρα λυθηκαν οι απορίες μου !Ευχαριστούμε κα Αγγελική γιά την συνταγή !Είναι πολύ πρωτότυπη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Αρχικά απόρησα πού βρήκε τη συνταγή ο Αντώνης αφού είναι σε άλλο τμήμα, αλλά σήμερα λύθηκε το μυστήριο! Ευχαριστώ!

      Delete
  14. Τι όμορφα Κικίτσα! Και του χρόνου:)

    ReplyDelete
  15. Αξιζει τον κοπο να μας κακομαθετε!

    ReplyDelete
  16. Κική μου είσαι απίθανη. Πρώτα απολαμβάνω τον τρόπο που τα γράφεις και μετά την ίδια τη συνταγή. Καλά δεν μιλάω για τα σοκολατάκια. Εννοείται πως θα τα κάνω :-)
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  17. Τό τραπέζι πού ετοίμασες Κική μου,υπερπαραγωγή!!Οπως καί τά σοκολατάκια σου!!Μπράβο σου!!Καί τού χρόνου!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  18. Κική, είδα σοκολάτα και έτρεξα. Aυτό το update είναι μια καλή καλή ιδέα.
    Κατεγράφη η συνταγή μαζί με τα tips και το update....φυσικά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το update είναι βολικό. Το έκανα ;-)

      Delete
  19. Γκρρρρ!!! Γιατι να νηστεύω??? Θέλω να δοκιμάσω κι εγώ!! Τέλεια είναι!!!

    ReplyDelete
  20. Έστω και καθυστερημένα, ήρθα να ευχηθώ για τη γιορτή σου και να πάρω το κερασματάκι μου! Υπέροχα τα σοκολατάκια σου, Κική μου!
    Το tip στο τέλος πολύ χρήσιμο! Το κρατάω για μελλοντική χρήση!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  21. Τι ωραία συνταγή είναι αυτη;;; Την κρατάω και θα την τιμήσω κάποια στιγμή! Φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Τέτοια μαθήματα έπρεπε να έχουν, Κική μου, την ώρα των Οικοκυρικών!!
    Όχι μόνον πλέξιμο, ράψιμο, κουμπότρυπες και τύπους υφασμάτων... Μιλάμε για τα χρόνια εκείνα τα παλιά, που στα Θηλέων τα Οικοκυρικά υπήρχαν :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τώρα πια τα παλιά οικοκυρικά, δεν είναι έτσι. Πέρα από αυτό όμως, αν κάτι γίνεται σαν μάθημα, όσο ευχάριστο κι αν είναι, χάνει το ενδιαφέρον του ;-)

      Delete
  23. πω πω κόλαση λέμε πρέπει να έγινε..... την τούρτα που έφτιαξες θα την μοιραστείς ή όχι προς το παρόν

    ReplyDelete
  24. Μου την έχει εμπιστευτεί άνθρωπος που την εμπορεύεται και δυσκολεύομαι :-/

    ReplyDelete