Wednesday, August 22, 2012

Φαγητό στα Ξύγκια και πολύτιμα δώρα από μακριά!

Τα καλά πράγματα πρέπει να λέγονται. Και επειδή δεν λέω κάτι αν δεν το πιστεύω, όπως επίσης υποστηρίζω κάτι αν το θαυμάζω, δεν μπορώ να μην σας δείξω τι φάγαμε στην ταβέρνα Ξύγκια, στα βόρειοδυτικά της Ζακύνθου. Όπως φαίνεται από την πρώτη φωτό, τους παίρνω τη μπουκιά από το στόμα προκειμένου να μην ξεχάσω να τα φωτογραφίσω όπως έπαθα τις προάλλες. Η ταβέρνα του Σπύρου Τσουκαλά δεν χρειάζεται διαφήμιση. Είναι παλιά, έχει καλό όνομα, πολύ καλό φαγητό και πρώτες ύλες και καλές τιμές. Δεν φωτογράφισα ορεκτικά και σαλάτες, ούτε το γλυκό που μας κέρασαν. Όλα αυτά, 15 ευρώ το άτομο περίπου.

Χοιρινό φούρνου

Οι ψητές γαριδούλες μου

Ψητά καλαμαράκια

Μουσακάς

Μπιφτέκι

Χοιρινή κλασίκ

Γαριδομακαρονάδα

Συνήθως δεν δείχνω τα δώρα που έρχονται κατά καιρούς. Ετούτα εδώ όμως έρχονται από ένα ιδιαίτερο μέρος και είναι από τα ασυνήθιστα, επειδή δύσκολα θα μπορούσα να τα βρω εδώ!

Ο Θοδωρής βρέθηκε στην πόλη που γεννήθηκε, τα Γρεβενά. Την πόλη των μανιταριών! Όσες μέρες ήταν εκεί του έλεγα: Βρε καλό μου, βρε χρυσό μου...Πήγαινε βρες τη Δήμητρα Βέργου (γνωρίζονται από παλιά) και δώσε της χαιρετίσματα! Έχουμε μιλήσει ήδη δύο φορές στο τηλέφωνο και μου απαριθμεί τα καλούδια που έχει η υπαίθρια αγορά. Έχει κράνα! Και φακές! Και πάπρικα! Και είναι μια φανταστική γιαγιά που πουλάει διάφορα! Τι θες; Να πας να βρεις τη Δήμητρα θέλω! Χτυπάει για 3η φορά το τηλέφωνο. Τι να θέλει να μου πει πάλι; αναρωτιέμαι...Το σηκώνω και ακούω τη φωνή της Δήμητρας από το κινητό του! Ήρθε ένας και με φωτογράφιζε στην κουζίνα, μου λέει! Ήμουν έτοιμη να τον βρίσω, μέχρι που είπε ότι έρχεται από Ζάκυνθο! χαχα!

Ο Θοδωρής γύρισε και έφερε καλούδια για μένα από τη Δήμητρα και από τον ίδιο. Ιδού!

Παστελάκι χειροποίητο με σιρόπι από γλυκό κουταλιού μανιτάρι!


Γλυκό κουταλιού μανιτάρι και βραχάκια, όλα χειροποίητα από τη Δήμητρα.



Τα μανιτάρια εκεί, είναι η ζωή τους. Τόσο που τα απεικονίζουν ακόμα και πάνω σε κεντήματα!


Τέλος, ένα άλλο πολύτιμο δώρο μου έφερε ο Θοδωρής (μαζί με άλλα). Κράνα! Μια φορά η φίλη μου η Ιφιγένεια, μου έφερε κράνα από την Κατερίνη μέσα σε μπουκάλι, μισοφτιαγμένο λικέρ. Εδώ θα το αποτελείωνα. Το άφησα στον ήλιο στο μπαλκόνι μου και μια ωραία ημέρα που είχε τρελό αέρα, πράγμα σπάνιο για την πλευρά του σπιτιού που το είχα, το αποτελείωσα γενικώς και ειδικώς... Μπουκάλα και κράνα είχαν γίνει μάζα μία πάνω στο μπαλκόνι μου. Πάει το λικεράκι!
Έτσι, τώρα έχω 2η ευκαιρία για λικεράκι. Ένα μικρό μέρος έγινε ήδη μαρμελάδα. Τα υπόλοιπα, λιάζονται στο μπαλκόνι ήδη, σε γυάλα και όχι σε μπουκάλι!



Δήμητρα, Θοδωρή, σας ευχαριστώ για τα καλούδια!

20 comments:

  1. Καλημέρα, διάβασα χτες σε ένα βιβλίο μου για γλυκό κράνα και λέει με το κουκούτσι, δε με ενθουσίασε η ιδέα.
    Ωραία δώρα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε εμένα, γι΄αυτό δεν έκανα γλυκό!

      Delete
  2. Κική, τι φαγάκια και τι μεζεδάκια είναι αυτά!! Καλοφάγατε στα Ξύγκια!! Αλλά και τα καλούδια από τα Γρεβενά, ένα και ένα. Αφού έχασες την πρώτη ευκαιρία με το λικεράκι από τα κράνα, να τώρα που θα το φτιάξεις εξ αρχής μόνη σου. Φαντάζομαι πως θα ένιωσες όταν είδες το μπουκάλι σπασμένο!! Καλή επιτυχία λοιπόν!! Λικέρ κράνου, είχα αγοράσει πριν χρόνια από την λίμνη Πλαστήρα. Πολύ καλό.
    Αναρωτιέμαι πως είναι η γεύση και η αίσθηση στο στόμα που αφήνει το γλυκό μανιτάρι! Καλοφάγωτα όλα τα πεσκιέσια από τα Γρεβενά.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το γλυκό μανιτάρι το χαίρομαι καθημερινά κι από λίγο :-)

      Delete
  3. Γαρίδες καί καλαμαράκια!!Τά αγαπημένα μου!!Καλοφάγωτα τά δωράκια από τήν Δημητρούλα!!Καλή σου μέρα Κική μου!!Πολλά φιλάκια.....

    ReplyDelete
  4. κικη θελω 2 πραγματα.
    τις γαριδες σου και την συνταγη για το μανιταρι γλυκο κουταλιου. εδω 15,00 ευρω φτανουν για πιτσα και μπυρα.
    καλη σου μερα

    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ακόμα κι αν έχεις τη συνταγή, θέλει ειδικά μανιτάρια για γλυκό. Η Δήμητρα ξέρει καλύτερα και έχει τη συνταγή στο βιβλίο της, οπότε πρέπει να τη ρωτήσω!

      Delete
  5. Ωραία πράγματα Κική μου.
    Τα κράνα κάνουν εξαιρετικό λικεράκι. Εφτιαξα κι' εγώ πέρσι με αυτά που έφερα από την Ξάνθη, χάρη στην φίλη Στέλλα Σπανού.

    Για γλυκό θα παιδευτείς πολύ...γιατί το κουκούτσι είναι ψηλό και καλά κολλημένο στον καρπό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έκανα γλυκό...Το θεώρησα δύσκολο να βγάλω το κουκούτσι. Μαρμελάδα και λικέρ είναι μια χαρά!

      Delete
  6. mmmmmmmmmmmmmmm!! καλέ θα με ξεκάνεις με τόσες λαχταριστές φωτογραφίες γκαστρωμένη γυναίκα!!! μιαμ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γκαστρωμένη γυναίκα; Με το καλόοοοοοο!

      Delete
  7. Πωπωπω τι ανάρτηση είναι αυτη Κική μου, σιελόρροια βρε παιδάκι μου!
    Τέλεια όλα και τα δωράκια! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  8. Κική ...καλησπέρα και πολλά φιλιά!
    Λικέρ να κάνεις με τα κράνα.Γλυκό όμως θα παιδευτείς πολύ και δεν είναι και το καλύτερο.Εμείς το λικέρ το κάνουμε με κονιάκ.
    Καλή επιτυχία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λικέρ έβαλα να γίνεται Δήμητρα και έκανα λίγη μαρμελάδα! Ευχαριστώ για τα δωράκια!

      Delete
  9. Κατ αρχάς πάλια λιτά φάγατε είδα...σας λυπήθηκα, νηστικοί μέινατε! Κι εσύύύ...μία φρύσα σκέτη!!! κι εμείς τις προάλλες καλοφάγαμε στα Ξύγκια,οπότε συχωρεμένη για... τη φρύσα!χαχαχχα
    Οσο για τα δώρα,να πω οτι έχουμε την ίδια αίρεση και χαίρομαι γι αυτό,απο ένα σημείο και μετά ξεφεύγει η έκθεση.Οσο για τα καλούδια που σου έστειλαν,εεε, είσαι τραβηχτική τι να κάμουμε;;;Μία σ έχουμε και καμαρώνουμε!!!Καλοφτιαχτα και καλοφάγωτα!
    κι εμένα μ εντυπωσίασε το γλυκό κουταλιού μανιτάρι.Τελικά ΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ γλυκό κουταλιού;
    Φιλιά πολλά , αύριο με καλό!Βοηθειά μας ο Αγιος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ζηλεύεις γι΄αυτό τα λες όλα αυτά. Εγώ έφαγα κολοκυθάκια βραστά και τις ψητές γαρίδες. Κυρία μιλάμε!
      Όλα γίνονται γλυκό...Πέρυσι έκανα γλυκό κουταλιού ελιά!
      Φιλάκια και βοήθειά μας!

      Delete
  10. Την Κυριακή γύρισα από Ζάκυνθο, πήγα κι εγώ στην ταβέρνα του Σπύρου στα Ξύγκια γιατί το είχα διαβάσει εδώ, έφαγα μάλιστα και γαύρο ερωτευμένο, ήταν όλα μπουκιά και συγχώριο και η θέα φανταστική, η παραλία Ξύγκια μου άρεσε περισσότερο από κάθε άλλη παραλία στη Ζάκυνθο (οι άλλες είχαν πολύ ρηχά νερά) και αυτή με τα ιαματικά νερά και η προηγούμενη μικρή παραλία.

    ReplyDelete
  11. Χαίρομαι που σου άρεσε! Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, στην παραλία Ξύγκια δεν έχω πάει ποτέ! Εγώ λατρεύω το Μακρύ Γυαλό! :-)

    ReplyDelete