Monday, August 20, 2012

"Τσιζκέικ" γιαουρτιού χωρίς τυρί

Κάθε χρόνο της Παναγίας θεωρώ ότι έχω φτιάξει αρκετό φαγητό για το μεσημεριανό και γλυκά για όσους περάσουν το βράδυ από το σπίτι μας. Και κάθε χρόνο της Παναγίας το μεσημέρι, με πιάνει πανικός, ότι τα γλυκά μου δεν θα φτάσουν το βράδυ! Όχι γιατί δεν είναι αρκετά, αλλά γιατί οι φίλοι μας, επειδή ξέρουν ότι ασχολούμαι με το ... άθλημα, θέλουν να τα δοκιμάσουν όλα!


Οπότε, κάθε χρόνο το μεσημέρι, σκέφτομαι τι να φτιάξω ακόμα. Κοίταξα στο ψυγείο τι υλικά έχω και αποφάσισα να κάνω ένα τσιζκέικ, χωρίς τυρί! Άρα, ένα γιαουρτογλυκό σε βάση μπισκοτένια! Τολμώ να το χαρακτηρίσω light, αφού δεν έχει τόσο παχυντικά υλικά. Αν αντικαταστήσετε το βούτυρο/μαργαρίνη με μαργαρίνη light και τα μπισκότα digestive με digestive χωρίς ζάχαρη, τότε σίγουρα γίνεται light. Τα φρούτα του δάσους που χρησιμοποίησα, είναι πολύ ξινά, οπότε έβαλα 4 κ. σ. ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσετε άλλα φρούτα πιο γλυκά, μπορείτε να βάλετε πολύ λιγότερη! Οπότε...Φάτε το χωρίς τύψεις!


Σε όσους αρέσουν τα τσιζκέικς, θα απογοητευτούν. Δεν μοιάζει με τσιζκέικ! Σε όσους αρέσουν τα γλυκά με γιαούρτι, θα το ευχαριστηθούν! Η γιαουρτένια στρώση, γίνεται ζελεδένια. Αν θέλετε να είναι πιο απαλή, μπορείτε να μειώσετε λίγο τη ζελατίνη. Την επόμενη φορά, σίγουρα θα χρησιμοποιήσω σκόνη ζελατίνη, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι πιο εύχρηστη από τα φύλλα. Έτσι κι αλλιώς δεν συμπαθώ τα φύλλα ζελατίνης. Εδώ, απλά τα είχα και πειραματίστηκα!

Πάμε;


"Τσιζκέικ" γιαουρτιού χωρίς τυρί
Υλικά
για τη βάση
170 γρ. μπισκότα digestive τριμμένα
1 κ. γ. τζίντζερ σκόνη
½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
50 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
για τη βάση γιαουρτιού
500 γρ. γιαούρτι 1,5 % λιπαρά (τέτοιο χρησιμοποίησα)
2 κ. σ. άχνη ζάχαρη
χυμό 1 μέτριου λεμονιού
7 φύλλα ζελατίνας
κρύο νερό
4 κ. σ. καυτό νερό
για την επικάλυψη
1 κούπα φρούτα του δάσους κατεψυγμένα (ή φρέσκα ή μαρμελάδα)
2 κ. σ. νερό
4 κ. σ. ζάχαρη
1 ½ κ. γ. ζελατίνη σκόνη


Εκτέλεση
Τρίβουμε τα μπισκότα σε μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με το τζίντζερ και την κανέλλα.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε καλά με τα τρίματα των μπισκότων.
Τα στρώνουμε σε βάση τούρτας με τσέρκι 26 εκ.
Βάζουμε το γιαούρτι σε μπωλ και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη να γίνει λείο και απαλό.
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε μπωλ με νερό παγωμένο να τα καλύπτει για 10 λεπτά.
Μετά τα στύβουμε και ρίχνουμε 4 κ. σ. καυτό νερό.
Ανακατεύουμε να λιώσει η ζελατίνη.
Όταν λιώσει, ρίχνουμε μέρος από το γιαούρτι μέσα στη ζελατίνη, έτσι ώστε να ενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνουμε όσο γιαούρτι μπορούμε ή χωράει το μπωλ. Αν δεν το χωράει όλο, μεταφέρουμε το μίγμα της ζελατίνης στο μπωλ του γιαουρτιού. Αν κάνετε το ανάποδο στην αρχή (ζεστή ζελατίνη σε κρύο γιαούρτι, υπάρχει πιθανότητα να πήξει το ζελέ.
Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Δοκιμάστε αν θέλετε περισσότερη ζάχαρη ή λεμόνι. Μπορείτε να προσθέσετε και ξύσμα λεμονιού.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει τουλάχιστον για 3 ώρες.

Σε μεταλλικό σκεύος βάζουμε τα φρούτα του δάσους με τη ζάχαρη να βράσουν για 15 λεπτά. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται. Μουσκεύουμε τη σκόνη ζελατίνης σε λίγο παγωμένο νερό.
Αφού φουσκώσει, βάζουμε λίγο σιρόπι από τα φρούτα και το ανακατεύουμε με τη ζελατίνη να αραιώσει.
Ρίχνουμε τη ζελατίνη στα φρούτα όπως είναι καυτά και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και το προσθέτουμε στο τζισκέικ.
Ξαναβάζουμε στο ψυγείο  μέχρι να πήξει η σάλτσα και σερβίρουμε όταν θελήσουμε.

Τips:
Αν -παρόλο που προσέξατε- το γιαούρτι παρουσιάσει κομμάτια ζελατίνης, περάστε όλο το μίγμα γιαουρτιού από σίτα και επιμένετε να περάσει και η ζελατίνη.

Αντί για κατεψυγμένα φρούτα του δάσους (εδώ δεν υπάρχουν ούτε για αστείο, αλλά κάποια φορά, έφερε γνωστό σμ και αγόρασα...), μπορείτε να αντικαταστήσετε με φρέσκα φρούτα εποχής (φράουλες, κεράσια, βατόμουρα κλπ). Μπορείτε επίσης να βάλετε μαρμελάδα την οποία μπορείτε να πήξετε με λίγο κορν φλάουρ. Αν δεν έχετε σκόνη ζελατίνης επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορν φλάουρ για να δέσετε τα φρούτα. Και στις 2 περιπτώσεις, να ξέρετε ότι το μίγμα μπορεί να βγει λίγο θολό εξαιτίας του κορν φλάουρ. 

Το γλυκό δεν μοιάζει σαν τα κλασικά τσιζκέικ. Μοιάζει περισσότερο με ζελέ γιαουρτιού σε μπισκοτένια βάση. Όσι δεν αγαπάτε το τυρί στο τσιζκέικ, θα σας αρέσει. Οι υπόλοιποι που θέλετε τυρί, δοκιμάστε καλύτερα το σοκολατένιο τσιζκέικ!

Καλή εβδομάδα!

19 comments:

  1. Καλημέρα!!Εγώ το έφαγα αυτό με μαρμελάδα βατόμουρου από πάνω όπως σου είπα.
    Άρεσε πολύ σε φίλους που το πήγα.
    Επειδή λες ότι μπορεί να μην αρέσει σε αυτούς που τους αρέσει το τσιζκέικ το αντίθετο συνέβη, είναι λάτρεις του τσιζκέικ και είπαν ότι αυτό ήταν ακόμη καλύτερο.
    Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες τη συνταγή σου μαζί μου πριν καν την αναρτήσεις.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι και που το έφτιαξες και που τους άρεσε! Εσένα θα ήταν πιο γλυκό λόγω της μερμελάδας. Τέλειο δηλαδή! Ήταν χαρά μου που τη δοκίμασες πριν καν βγει στον αέρα!

      Delete
  2. Ενδιαφέρουσα η πρόταση σου Κική, για ένα διαφορετικό cheese cake. Νομίζω ότι σε όσους αρέσει το γιαούρτι θα το λατρέψουν. Είναι και ελαφρύ, σίγουρα δεν θα έμεινε ψιχουλάκι!
    Αυτό με την αίσθηση του ότι δεν θα φτάσουν όσα έχω φτιάξει, το παθαίνω και εγώ όταν έχω τραπέζι, με αποτέλεσμα να μαγειρεύω και να φτιάχνω ένα σωρό. Τελικά βέβαια τα τιμούν όλα, ευτυχώς!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α κι εσύ το έχεις ε; Πάλι καλά που δεν είμαι μόνη! χαχα!

      Delete
  3. Τώρα που είναι τόσο της μόδας το παγωτό - γιαούρτι ή παγωμένο γιαούρτι, το γλυκό αυτό είναι δεν είναι τσιζκέικ, κολλάει μια χαρά για μετά το φαγητό χε χε!
    Σκέφτομαι πως αντί για μαρμελάδα ή φρούτα από πάνω, μπορούμε επίσης να βάλουμε μέλι - καρύδι και κανέλα, μμμ!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  4. Υπέροχο! Θα είναι ότι πρέπει για δροσιά μετά από ένα πλούσιο γεύμα! Θα μου άρεσε και σε ποτήρι με τα ίδια υλικά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! Η ιδέα του ποτηριού είναι τέλεια!

      Delete
  5. Αυτο θα το δοκιμασω.φαινεται ευκολο,δροσιστικο και γευστικοτατο.σε ευχαριστουμε για τη θαυμασια αυτη προταση.πολλα φιλι κ καλη σου μερα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φιλάκια Μισιρλού! Δοκίμασέ το!

      Delete
  6. Καλημέρα Κική!Συγχαρητήρια γιά τό δωράκι σου!!Η συνταγή σου,πολύ ωραία !Θά είναι καί πιό ελαφριά μέ τό γιαούρτι!Ο αδελφός μου στήν Μελβούρνη έχη γίνη fan σου!!Εχη ξετελλαθή μέ τίς συνταγές σου,καί ιδίως τίς Ζακυνθινές!Καλή εβδομάδα!!Πολλά φιλάκια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ!
      Ω! Απέκτησα κι άλλος φαν στη Μελβούρνη! Χαιρετίσματα στέλνω!
      Φιλιά!

      Delete
  7. Φτιάξαμε παρόμοια γλυκά της Παναγίας :-)! Μόνο που είχα κατεψυγμένες φράουλες από το ίδιο μάλλον ΣΜ :-). Εγώ παίρνω αγάρ αγάρ από καταστήματα μπαχαρικών αντί της ζελατίνης. Είναι σκόνη και πιο ...βιολογικό!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος! χαχα! Και στα κατεψυγμένα φρούτα επίσης! Η άγαρ αγαρ είναι η φυτική απάντηση στη ζελατίνη! ;-) Δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ! Πρέπει να δοκιμάσω!

      Delete
  8. Φαίνεται υπέροχο Κική μου, δροσερό, τέλειο!

    ReplyDelete
  9. Καταπληκτικό και θα δοκιμαστεί άμεσα...από πάνω θα βάλω μαρμελάδα γλυκό του κουταλιού που έχω μπόλικη!!!

    ReplyDelete
  10. δεν πετυχαίνει με μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη ...το έχω δοκιμάσει και θέλει περισσότερο βούτυρο από την κανονική συνταγή!πολύ ωραία παραλλαγή γιατί πάντα σκεφτόμουν πως τα τυριά κρέμα είναι ακριβά και δεν θέλω να επιβαρύνω την οικογένεια ;) θα το δοκιμάσω σίγουρα !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν θέλεουν περισσότερο βούτυρο, απλά προσθέτεις λίγο ακόμα λιωμένο. Σχεδόν ποτέ δεν μετράω πόσο βάζω (εκτός και πρόκειται να πω ποσότητες εδώ). Και το γιαουρτάκι μια χαρά δουλεύει και όντως είναι οικονομικό!

      Delete