Friday, August 10, 2012

Κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος σε φωλιές καταΐφιού

Παναγίας πλησιάζει και θέλω να σας προτείνω ένα πιάτο ξεχωριστό κατά τη γνώμη μου. Το φαγητό αυτό το έκανα πέρυσι της Παναγίας, επηρεασμένη από τις διακοπές μας στη Σαντορίνη, αφού το είχαμε φάει εκεί ένα από τα βράδια που μείναμε. Το κοτόπουλο σε φωλιά καταϊφιού, το είχε ο κατάλογος του μαγαζιού σαν τοπικό φαγητό. Δεν ξέρω αν είναι τοπικό (επειδή δεν το συνάντησα αλλού), αλλά ήταν πάρα πολύ νόστιμο.

Προσπάθησα να φανταστώ πώς ήταν και αυτοσχεδίασα. Το αποτέλεσμα ήταν εξίσου καλό με αυτό που είχαμε φάει. Το καταΐφι ήταν η πρώτη φορά που το χρησιμοποίησα σε φαγητό και θα το ξανακάνω. Μου άρεσε η κριτσινιστή υφή του, η οποία ταίριαζε όμορφα με το ζουμερό κοτόπουλο και την κρέμα. Τις φωλιές μπορείτε να τις φτιάξετε νωρίτερα αν δεν θέλετε να παιδευτείτε την τελευταία στιγμή. Εγώ έκανα πρώτα τις φωλιές και μετά ασχολήθηκα με το κοτόπουλο. Το φαγητό το έφαγαν και παιδάκια, τα οποία το τίμησαν δεόντως!


Κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος σε φωλιές καταΐφιού
Υλικά για 12-14 φωλιές
½ κιλό φύλλο καταΐφι
1.40 γρ. φιλέτο κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κ. γ. κάρυ
½ κ. γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλατοπίπερο
λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
200 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
1 ποτήρι κρασιού φρέσκο γάλα
3 κ. γ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε το καταΐφι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί. Ξεχωρίζουμε το καταΐφι με τα χέρια μας και παίρνοντας λίγο-λίγο, σχηματίζουμε φωλιά, στριφογυρνώντας, χωρίς να γίνει πολύ παχιά ή πολύ λεπτή. Πολύ λεπτή θα καεί, πολύ παχιά θα μείνει άψητη. Φροντίστε η φωλιά να είναι «μαζεμένη», χωρίς να πετάνε πολλά «μαλλάκια» στα πλαϊνά, έτσι ώστε να είναι όμορφη αφού ψηθεί.




Ψήνουμε τις φωλιές σε 2 δόσεις (δεν χωράνε όλες σε ένα ταψί), για 12 λεπτά περίπου, μέχρι να
πάρουν χρώμα. Προσοχή να μην αρπάξουν από κάτω.
Αφήνουμε τις φωλιές στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε.


Πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες.


Το σωτάρουμε στο λάδι για λίγα λεπτά να ασπρίσει από όλες τις πλευρές και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα μπαχαρικά, τον μαϊντανό (κατά το τέλος του μαγειρέματος) και αφήνουμε να βράσουν με λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο (20-30 λεπτά είναι υπέρ αρκετά για να βράσει το λεπτοκομμένο κοτόπουλο).
Πρέπει να μείνει χωρίς νερό στο τέλος.
Στο τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα ανακατεμένο με το κορν φλάουρ. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση ώστε να πήξει λίγο η κρέμα.


Σερβίρουμε αμέσως, όπως είναι ζεστό, βάζοντας πάνω σε κάθε φωλιά κοτόπουλο και σάλτσα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.

Καλό σκ!

16 comments:

  1. Ωραία πρόταση σερβιρίσματος για κρεμώδες κοτόπουλο! Τις φωλιές κανταϊφιού δεν πρέπει να τις βουτυρώσουμε πριν τις ψήσουμε? Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και μεγάλη πείρα με το κανταΐφι και σε φαγητό ειδικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.
    Καλό Π/Σ/Κ Κική και σ' ευχαριστούμε για τη γιορτινή μαγειρική ιδέα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν θυμάμαι να τις είχα βουτυρώσει. Όχι...Δεν τις είχα! Ούτε εγώ είχα μεγάλη πείρα με το καταΐφι. 2-3 φορές έχω χρησιμοποιήσει. Πάντα μπλέκομαι στα μαλλιά του! χαχα! Αυτή τη φορά τα κατάφερνα μια χαρά πάντως!

      Delete
  2. Ωραίες φωλίτσες!!!
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  3. απιθανες οι φωλιτσες. εμενα μου ερχεται η ιδεα να τις γεμισω με τυρι κατι σαν πεινιρλι με κανταιφι!!! :)

    ReplyDelete
  4. Πολύ όμορφο πιάτο, αλλά και γευστικά δεν πάει πίσω με την κρεμούλα!!
    Καλό Σ/Κ.

    ReplyDelete
  5. Πολύ delicatessen η συνταγή σου Κική μου!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  6. Υπέροχη συνταγή και πολύ εμφανίσιμη! Ιδανική πρόταση που θα μπορούσε κανείς να σερβίρει και σε μια βραδιά με φίλους στο σπίτι!

    ReplyDelete
  7. Εντυπωσιάστηκα με την απλότητα αλλά και την πρωτοτυπία της συνταγής σου. Μου...υποσχέθηκα να τη κάνω στο επόμενο τραπέζωμα φίλων για να εντυπωσιαστούν κι αυτοί.
    Κι εγώ δεν έχω εξοικείωση με το φύλλο κανταϊφι γιατί χρειάζεται υπομονή και προσοχή για να πετύχει. Μία φορά μόνο έφτιαξα κιουνεφέ και άλλη μία την γνωστή συνταγή που τυλίγει τυριά. Αλλά θα φτιάξω οπωσδήποτε τη συνταγή σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Απλή και εμφανίσημη Στέλλα! Και νόστιμη πάνω απ' όλα! Ευχαριστώ!

      Delete
  8. Κική νομίζω πως θα είναι πεντανόστιμο και με το ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα που είχες ανεβάσει κάποια στιγμή; Το είχα φτιάξει 3-4 φορές τότε και όλοι έγλυφαν τα δάχτυλά τους. Φαντάσου τις πολλές διαφορετικές υφές με το κανταϊφι! Μμμμμ... μου τρέχουν τα σάλια και είναι και μια ώρα δύσκολη...

    ReplyDelete
  9. Έχεις δίκιο! Κι εγώ πιστεύ ότι θα πηγαίνει με ψαρονέφρι! Εκείνη η συνταγή ήταν πολύ νόστιμη πράγματι! :-)

    ReplyDelete