Thursday, July 5, 2012

Ζυμαρικά ω γκρατέν με ό,τι έχει το ψυγείο

Ποιος θέλει να περνάει ώρες ατέλειωτες στην κουζίνα καλοκαιριάτικα; Μάλλον κανένας! Εκείνο που θέλουμε, είναι γρήγορα και ελαφριά γεύματα, σαλάτες και φρούτα.  Και φυσικά, όταν μένουν φαγητά, χρησιμοποιούνται την επόμενη μέρα, ή αν υπάρχει δυνατότητα μπαίνουν στην κατάψυξη για άλλη φορά. Τα φαγητά που μένουν για την επόμενη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έχουν, ή μπορεί να βάλουν στολή....παραλλαγής, όπως τα παρακάτω ζυμαρικά!


Ζυμαρικά ω γκρατέν με ό,τι έχει το ψυγείο 
Υλικά για 2 άτομα, για ταψί 26 εκ. 
½ πακέτο (του μισού κιλού) βρασμένα ζυμαρικά
75 γρ. μπέικον με μειωμένο αλάτι*
2-3 φέτες τυρί που λιώνει (χρησιμοποίησα ένταμ)
2 κ. σ. τριμμένη μοτσαρέλα
2 κ. σ. ρεγκάτο τριμμένο
2 αυγά
μαύρο πιπέρι
λίγο βούτυρο για το ταψάκι

Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφήστε τον να κάψει καλά πριν βάλετε το ταψάκι. Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψάκι στον πάτο και ολόγυρα.
Τοποθετούμε μέσα τα ζυμαρικά (χρησιμοποίησα σπαγκέτι)
Από πάνω, ρίχνουμε την τριμμένη μοτσαρέλα (μπορείτε και να τις ανακατέψετε με τα ζυμαρικά) και το μπέικον.
Καλύπτουμε με φέτες ένταμ.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και περιχύνουμε τα ζυμαρικά.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο ρεγκάτο και μαύρο πιπέρι.


Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε γύρω στα 10 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά, να πήξει το αυγό και να πάρει ένα χρυσό χρώμα (στο δικό μου ήθελα απλώς να λιώσουν τα τυριά).
Αν έχετε πυρίμαχα μπωλάκια (από γιαούρτι πχ) μπορείτε να μοιράσετε εκεί τα υλικά και να σερβίρετε απευθείας με το σκεύος.

*Το μπέικον που χρησιμοποίησα είναι μπέικον που κυκλοφορεί στην αγορά με μειωμένο αλάτι. Υπάρχει σε διπλή συσκευασία, των 75 γρ. η καθεμιά. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε κανονικό μπέικον ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας, όπως επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά τυριά. Εγώ το έκανα με ό,τι είχε το ψυγείο.

12 comments:

  1. Όπως τα λές Κική μου τώρα με την ζέστη δεν είναι να περνάμε όλη την μέρα μας στην κουζίνα,σε καμιά παραλία ναι.Οπότε συμφωνώ μαζί σου απλά και γρήγορα φαγητά και το δικό σου σήμερα τέλειο.Να είσαι καλά καλή σου μέρα!!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κική μου!
    Δεν ξέρω πώς γίνεται αλλά αυτά τα γρήγορα, αυτοσχέδια φαγάκια με ότι υλικά βρούμε στο ψυγείο μας είναι μικρά αριστουργήματα!
    Δεν ήξερα ότι υπάρχει μπέικον με μειωμένο αλάτι... ενδιαφέρον!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Κική μου!Νομίζω πως είναι απο τα ωραιότερα, ευκολότερα αλλά και πιο νόστιμα φαγητά!!!Συμφωνώ μαζί σου, δεν είναι καιρός για ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  4. Η ποικιλία δίνει έμπνευση! (Το ίδιο και η διάθεση να πας για μπανάκι στην θάλασσα!!!!) Σρλουπ

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραίο το φαγάκι σου και εύκολο!

    ReplyDelete
  6. Ω γκρατέν - Ω Θεέμου!

    Πεντανόστιμο, τρελή αδυναμία μου!

    ReplyDelete
  7. Τέτοιου είδους ωγκρατέν μου έχουν λύσει τα χέρια πολλές φορές, σε περιπτώσεις που ήθελα κάτι εύκολο και γρήγορο. Προσθέτω και λίγη κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά. Το μόνο μου πρόβλημα τώρα το καλοκαίρι, είναι ότι ο φούρνος μου, ζεσταίνει και την κουζίνα, κάτι που καθόλου δεν μου αρέσει, ιδιαίτερα κάτι τέτοιες μέρες, που το θερμόμετρο χτυπάει 38άρια και 40άρια!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  8. Καλησπερα Κικη!Πολυ ωραια η συνταγη σου!Μου εδωσες ιδεα για αυριο!Μαρτυριο τι θα μαγειρεψης καθε μερα!Νασαι καλα!!Φιλια στο ΖΑΝΤΕ!!

    ReplyDelete
  9. Οι εμπνεύσεις της στιγμής εκ των ενόντων, είναι εξακριβωμένο ότι δίνουν νόστιμα αποτελέσματα σχεδόν πάντα!

    ReplyDelete
  10. Τα με ότι έχει το ψυγείο μου αρέσουν πολύ, ειδικά το καλοκαίρι που με τη ζέστη βλέπω την κουζίνα και με πιάνει πανικός!

    ReplyDelete
  11. Ευχαριστώ κορίτσια! Βουρ για θάλασσα λοιπόν!

    ReplyDelete