Thursday, May 10, 2012

Ψωμί ολικής άλεσης στον αρτοπαρασκευαστή (ή στο χέρι)

Αφού σας είπα για τον αρτοπαρασκευαστή μου, συνεχίζω με τη συνταγή που έλεγα πως θα βάλω. Να τονίσω κάτι το οποίο αναφέρθηκε στα σχόλια της περασμένης ανάρτησης και το λέω και παρακάτω. Το ζυμάρι μου, προτιμώ να μην φουσκώνει στον αρτοπαρασκευαστή για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι επειδή βάζω παραπάνω υλικά από όσα μπορεί να φουσκώσει και να ψήσει. Άρα αν αφήσω να φουσκώσει εκεί η ζύμη, είναι πολύ πιθανό να χυθεί. Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή, αν αφήσεις να φουσκώσει μια ζύμη και μετά τη βγάλεις από εκεί που φούσκωσε, όσο λεπτά κι αν τη χειριστείες θα ξεφουσκώσει κα θα θέλει πάλι φούσκωμα. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να το κάνω εκεί.
Στη φωτογραφία βλέπετε 2 διαφορετικά ψωμιά, που ζυμώθηκαν ταυτόχρονα στους 2 κάδους. Το ε΄να είναι ολικής (το σκούρο) και το δεξιά, είναι με τα ίδια υλικά, αλλά με χωριάτικο αλεύρι για ψωμί.


Ψωμί ολικής άλεσης στον αρτοπαρασκευαστή 
Υλικά για κάδο του μισού κιλού 
1 κούπα νερό χλιαρό
2 κ. γ. ξηρή μαγιά
1 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. σ. ελαιόλαδο
400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ. γ. αλάτι
 προαιρετικά 
1 κ. σ. λιναρόσπορους
1 κ. σ. ηλιόσπορους

Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή, με τη σειρά που αναγράφονται.
Αφήνουμε να δουλέψει στο πρόγραμμα για ζύμη. Το δικό μου μηχάνημα ζυμώνει για μισή ώρα.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.
Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο, της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, τη χαράζουμε σε 2-3 μεριές επιφανειακά και την αφήνουμε να φουσκώσει στο φούρνο για μισή ώρα.

πριν...

και μετά το φούσκωμα
 
Μετά, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180-190 και το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, το βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Να πω εδώ, ότι όταν φουσκώνω ένα ψωμί στο φούρνο, σχεδόν πάντα, δεν το βγάζω για να τον προθερμάνω. Το αφήνω εκεί, ανεβάζω τη θερμοκρασία και το πολύ-πολύ, να υπολογίσω 5-10 λεπτά παραπάνω ψήσιμο. Δεν παθαίνει τίποτα. Για να τσεκάρετε το ψωμί σας αν έχει ψηθεί, χτυπήστε το από κάτω με το δάχψτυλό σας. Θα πρέπει να είναι πιο ελαφρύ από ό,τι όταν μπήκε στο φούρνο και να έχει τον ήχο του κενού.

Αν δεν σας αρέσει το αλεύρι ολικής αλέσεως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωριάτικο, σκληρό αλεύρι ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Είναι πιθανό, να διαφοροποιηθεί η ποσότητα του αλευριού αν αλλάξετε τύπο αλευριού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ψωμί θα μπορούσε να φουσκώσει και να ψηθεί στον αρτοπαρασκευαστή. Η ποσότητα των υλικών όμως, είναι μεγαλύτερη από την ενδεικτική που χρειάζεται ένας κάδος του μισού κιλού, οπότε, αν το φουσκώσουμε και το ψήσουμε εκεί, θα ξεχειλίσει. Αν θέλετε να συνεχίσετε το φούσκωμα και ψήσιμο εκεί, πρέπει να βάλετε τη μισή ποσότητα σε υλικά, ή να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του αρτοπαρασκευατή σας για τη χωρητικότητά του σε υλικά. Ο αρτοπαρασκευαστής μου διαθέτει 2 κάδους του μισού κιλού, οι οποίοι ζυμώνουν ταυτόχρονα. Έτσι, έφτιαξα 2 ψωμιά, το ένα με αλεύρι ολικής και το άλλο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τα οποία ψήθηκαν ταυτόχρονα στο ίδιο ταψί.


 Αν πάλι θέλετε να κάνετε το ψωμί με ζύμωμα στο χέρι, μπορείτε είτε να ζυμώσετε όλα τα υλικά μαζί για 15-20 λεπτά ή να κάνετε ένα προζύμι με τη μαγιά, λίγο νερό και λίγο αλεύρι (από τα υλικά σας), να την αφήσετε να φουσκώσει λίγο για 20-30 λεπτά και να συνεχίσετε το ζύμωμα με τα υπόλοιπα υλικά. Αν κάνετε το 2ο τρόπο, ενδέχεται να διαφοροποιηθεί η ποσότητα του νερού ή του αλευριού.

Τα χειροποίητα ψωμιά, έχουν ΜΟΝΟ ένα κακό: είναι αδύνατο να τους αντισταθείς! 

20 comments:

  1. Αύριο θα φτιαχτεί !!! Καμμιά ιδέα και για άλλες συνταγές στον αρτοπαρασκευαστή ? κεικ, σταφιδόψωμο κλπ ... ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κέικ δεν έχω κάνει ποτέ! Ό,τι άλλο κάνω θα το βάζω. ΚΑΙ σταφιδόψωμο!

      Delete
  2. ¸.•°`♥✿⊱╮

    Passei para uma visitinha!!!
    É tudo de bom!!!
    Beijinhos do Brasil.

    ¸.•°`♥✿⊱╮

    ReplyDelete
  3. Επειδή στο προηγούμενο έλεγες για κάτι θορύβους το πιθανότερο είναι να το έχεις "βασανίσει" με τις μεγαλύτερες ποσότητες υλικών που αναφέρεις ότι του βάζεις να ζυμώσει.
    καλημέρα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Περισσότερο υλικό βάζω από το Γενάρη που άρχισα να τον ξαναχρησιμοποιώ. Και όχι πολύ περισσότερο από όσο λέει. Μάλλον από τα πολλά χρόνια που τον έχω και επειδή εδώ τα πάντα καταστρέφονται από την υγρασία...

      Delete
  4. Deli,λαχταριστά και τα δυο!
    Σήμερα φτιάχνω ψωμάκι,αλλά επειδή άργησα,ανέβαλα τη συμβουλή σου για την επόμενη φορά.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Κική, ωραιότατα σου βγήκαν τα ψωμάκια, καλύτερα και από του φούρνου. Ψωμάκι σπιτικό και μυρωδάτο. Εγώ πάλι θέλω να νοιώθω τη ζύμη στα χέρια μου, έχω και αδυναμία στις ζυμένιες παρασκευές. Χρόνια μου λέει ο άνδρας μου να πάρουμε έναν. Για τις εργαζόμενες και για όσους δεν θέλουν να ζυμώσουν, είναι καλή λύση πάντως. Τον έχει πολλά χρόνια φίλη μου και την έχει βολέψει πολύ.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μη νομίζεις. Κι εγώ ζυμώνω στο χέρι πολλά πράγματα. Απλά, στην καθημερινότητα και όταν βιάζομαι, μια χαρά είναι ο αρτοπαρασκευαστής!

      Delete
  6. Τι όμορφα καρβέλια! Και τα δύο έχουν τη χάρη τους!

    ReplyDelete
  7. Χρονια πολλα Κικη μου, να χαιρεσαι τα παιδακια σου.Τα ψωμακια σου λαχταριστα.

    ReplyDelete
  8. Κική συμφωνώ για το γεγονός ότι χρονικά η διάρκεια της διαδικασίας είναι μεγαλύτερη, όταν αφήσεις την ζύμη να φουσκώσει στον αρτοπαρασκευαστή, αλλά γίνεται καλύτερη η γεύση του ψωμιού με το διπλό φούσκωμα. Σαν να ωριμάζει καλύτερα η ζύμη! Το γεγονός ότι οι ζυμομύκητες αναπτύσσονται περισσότερη ώρα και οξυγονώνονται καλύτερα με το διπλό φούσκωμα, διαφοροποιεί το ψωμί. Δοκίμασέ το και το συζητάμε!
    Προφανώς η διαφορά δεν είναι ...συντριπτική, αλλά υπάρχει!
    Τώρα, για το θέμα της μεγαλύτερης ποσότητας ζύμης στο κάδο, δεν το έχω δοκιμάσει, γιατί φοβάμαι ότι επιβαρύνεται το μοτέρ του ζυμωτηρίου και ίσως μικραίνει η ζωή του. Εγώ έχω το μοντέλο με τον ένα κάδο, άρα ένα μοτέρ και το προσέχω...

    ReplyDelete
  9. Δεν έχω παρά να δοκιμάσω το διπλό φούσκωμα.
    Όσο για το μοτέρ, ναι, ίσως επιβαρύνεται, αλλά μη νομίζεις ότι βάζω υπερβολικά περισσότερα υλικά :-)

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα,
    θέλω να χρησιμοποιήσω στον αρτοπαρασκευαστή και αλεύρι κεχριού, μαζί με το ολικής. Παρατηρώ ότι γενικά το ψωμί δεν φουσκώνει σχεδόν καθόλου και στο τέλος του ψησίματος, τα πλαϊνά του ψωμιού είναι υπερυψωμένα (σαν τοιχάκι ας πούμε) και ολο το υπόλοιπο έχει κάτσει περίπου 1 δάχτυλο. Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ξεφούσκωμα του ψωμιού (αυτό το βαθούλωμα που κάνει) μαρτυράει συνήθως πολλή μαγιά στο μίγμα. Τα αλεύρια που δεν είναι αλεύρια από δημητριακά επίσης, είναι βαριά. Μπορείς να δώσεις ώθηση στο ψωμί σου με μπέκιν ή σόδα συμπληρωματικά ή αποκλειστικά αντί για μαγιά.

      Delete
  11. Πόσα ml είναι το νερό ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια δοσομετρικη κούπα, 240 ml

      Delete
  12. Εμενα γιατι δεν πετυχε?? Η συνταγη ειναι για αρτοπαρασκευαστες τοτ μισου κιλου εμενα ομως ειναι του κιλου κ δεν μπορει να το ζυμωσει

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και γιατί δεν διπλασιάζεις τα υλικά;

      Delete