Friday, March 23, 2012

Ελαφριά σκορδαλιά με βακαλάο βραστό

Θυμάστε τον ελληνικό έργο με το συχωρεμένο το Θανάση Βέγγο, στο οποίο, αφού έχει φάει άφθονο σκόρδο, εξολοθρεύει με την ανάσα του τους εχθρούς, κραυγάζοντας θριαμβευτικά: «σκόρδο το ελληνικό!»; Ε, η σκορδαλιά που θα δείτε, καμία σχέση! Βεβαίως, μπορείτε να την κάνετε εσείς όσο τούρμπο θέλετε, βάζοντας περισσότερο σκορδάκι. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι το σκόρδο, έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε όσους αρέσει και το αντέχουν ωμό, ας προσέξουν πόσο θα φάνε αν είναι υποτασικοί, αλλιώς θα ρίξουν έναν βαρύ υπνάκο μετά την κατανάλωση μιας γερής μερίδας σκορδαλιάς!


Παραδοσιακά, φτιάχνουμε τη σκορδαλιά με μπακαλιάρο παστό, αφού τον ξαλμυρίσουμε. Η διαδικασία είναι η ίδια ως προς τα βρασίματα των λαχανικών και του ψαριού. Η καλύτερη σκορδαλιά βέβαια, γίνεται σε πέτρινο μουρτάρι (γουδί), αρκεί να βρείτε κάποιον να τη χτυπάει αλύπητα! Τώρα, ας αρκεστούμε στο μπλεντεράκι!


 Επειδή δεν θέλω να τηγανίζω, όπως δεν θέλω και να καθαρίζω ψάρια (είμαι άσχετη με τα ψάρια...), εδώ και πολύ καιρό, φτιάχνω τέτοια σκορδαλιά με βακαλάο βραστό. Ακόμα και οι άντρες μου που δεν τους αρέσει το ψάρι, το επιθυμούν και το τρώνε πολύ ευχάριστα. Επιτέλους, βρήκα έναν τρόπο να τρώνε κάποιο ψάρι...


Ελαφριά σκορδαλιά με βακαλάο βραστό 
Υλικά
4 βακαλάοι
5-6 μέτριες πατάτες
2-3 καρότα
λίγο σέλινο
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
λεμόνι (1-2 μέτρια)
λάδι (όσο θέλετε, εγώ δεν βάζω παραπάνω από μισή κούπα)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τα καρότα. Πλένουμε και το σέλινο και το αφήνουμε ολόκληρο. Καθαρίζουμε και πλένουμε ένα μέτριο κρεμμύδι.
Μέσα σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα λαχανικά, μέχρι να τρυπιούνται ελαφρώς οι πατάτες, αλλά να μην έχουν λιώσει.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και απολεπίζουμε τα ψάρια.
Όταν αρχίσουν και τρυπιούνται οι πατάτες, προσθέτουμε τα ψάρια, τα οποία δεν χρειάζονται πάνω από δέκα λεπτά βράσιμο.Μέσα στην κατσαρόλα επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λάδι.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο λάδι ή ζωμό από την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις πατάτες ζεστές και χτυπώντας.
Προσθέτουμε λάδι, λεμόνι, ζωμό και αλάτι αν χρειάζεται κατά βούληση, λίγο-λίγο κάθε φορά που προσθέτουμε και πατάτες, μέχρι να τελειώσουν όλες.

Αν θέλετε να συνοδεύετε τη σκορδαλιά σας με κάποια σαλάτα, προτιμήστε τα πατζάρια και περιχύστε τα με λίγο πιο αραιή και πιο σκορδάτη σκορδαλιά, χωρίς τα προηγούμενα να είναι υποχρεωτικά!


Tips: Οι πατάτες χτυπιούνται καλύτερα και ευκολότερα όταν είναι ζεστές. Αν κρυώσουν, θα αφήνουν κομματάκια.
Στην κατσαρόλα, μπορείτε να ρίξετε μετά χυμό λεμονιού. Το ζουμί, μπορείτε να το κρατήσετε και να φτιάξετε σούπα.
Τη σκορδαλιά σας, θα τη σερβίρετε μαζί με πατάτες (αν έχουν μείνει) και το ψάρι. Το σέλινο και το κρεμμύδι, μπαίνουν για τη γεύση.

13 comments:

  1. Γουδί Vs Μπλέντερ!!!! Χαχαχα η τέλεια ατάκα της εποχής του Ευαγγελισμού!!!!! Χαχαχα
    Σκέφτομαι πόσο υπέροχες θα γίνονται οι πατάτες (και η σκορδαλιά αν χτυπηθούν γερά στο πέτρινο γουδί!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  2. Τέλειο πιάτο...
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  3. Αυτή η ελαφριά σκορδαλιά είναι ελαφριά και κατά την διαδικασίαν όπου ο ντερλικώσας αυτήν αφήκε να εξαερισθώσιν τα εντόσθια αυτού;

    ReplyDelete
  4. Καταπληκτική η σκορδαλιά!!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  5. Μπακαλιάρος σκορδαλιά θα είναι και πάλι οι πρωταγωνιστές της Κυριακής.
    Εγώ ως τεμπέλα φυσικά ψηφίζω μίξερ χα χα χα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Εμένα με τρέλανε η ιδέα της σαλάτας με τα παντζάρια, ειμαι σιγουρη ότι θα ειναι πεντανόστιμη!
    επίσης προτιμώ το φρέσκο ψαράκι απο το παστό..

    Καλό Σαββατοκύριακο Κική μου, καλά να περάσετε!

    ReplyDelete
  7. Μέχρι εκεί την αντέχω και εγώ τη σκορδαλιά. Περισσότερο σκόρδο δεν το τραβάει ο οργανισμός μου! Πολύ ωραία Κικίτσα!
    Κερνάς;-)

    ReplyDelete
  8. Αυτό το φαγητό θα μπορούσα να το τρώω κάθε εβδομάδα.Αλλά τί κρίμα πρέπει να είναι αργία

    ReplyDelete
  9. Deli,σπάνια φτιάχνω σκορδαλιά και μπακαλιάρο.Η πρώτη δε μ΄αρέσει,αλλά ο δεύτερος ειδικά τηγανιτός είναι νόστιμος.
    Φέτος φρέσκα ψαράκια θα φάμε.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Χαίρε Κικίτσα,πολύ ωραίο το ψαράκι με τη σκορδαλιά!Ο μπαμπάς μου που ήταν από τη Ζάκυνθο,ήταν φανατικός του γουδιού,εγώ διαλέγω την εύκολη λύση..Η αλήθεια είναι ότι εγώ την παστώνω με σκόρδο προς απέχθεια της Μαρίας..χιχι..Καλό Σ/Κ, φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Δεν έχω φτιάξει ποτέ στη ζωή μου σκορδαλιά. Αφήνω στη μαμά μου το συγκεκριμένο άθλημα που ξέρω ότι θα το κάνει και καλύτερα από μένα! Μου αρέσει πολύ η version σου Κική μου γιατί και εγώ είμαι λίγο άσχετη από ψάρια!

    ReplyDelete
  12. Να σου πώ την αλήθεια Κική μου σκορδαλιά επιχείρησα να φτιάξω μια φορά και έγινε σχεδόν σούπα δεν ξέρω πώς το κατάφερα,απο τότε ούτε και ξαναδοκίμασα το έχει αναλάβει η μάνα μου το έργο αυτό.Να είσαι καλά καλό βράδυ!!!!!

    ReplyDelete
  13. Ουπς! Πώς κατάφερα εδώ να μην έχω απαντήσει; Ευχαριστώ και συμπαθάτε με!

    ReplyDelete