Thursday, December 8, 2011

Αλμυρή πατσαβουρόπιτα

Μία εύκολη πίτα που μπορεί να μας λύσει τα χέρια κάποια στιγμή που βιαζόμαστε να φτιάξουμε κάτι στα γρήγορα, ή όταν απλώς θέλουμε να έχουμε ένα επιπλέον πιάτο στο τραπέζι μας συμπληρωματικό. Μπορεί να γίνει με ό,τι τυριά έχουμε και μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι μας αρέσει.




Αλμυρή πατσαβουρόπιτα
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
200 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (τσένταρ, κασέρι, γκούντα, έμενταλ)
100 γρ. φέτα
100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
4 αυγά
1 κούπα γάλα

Εκτέλεση
Λιώνουμε σε μπρίκι τη μαργαρίνη.
Λαδώνουμε ένα στενόμακρο ταψάκι (π. χ. ένα κλασικό στενόμακρο πυρέξ).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς.


Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και όπως είναι ανοιχτά, λαδώνουμε ένα-ένα ελαφρά με τη μαργαρίνη. Τα πλισάρουμε (τσαλακώνουμε σαν βεντάλια) και τα τοποθετούμε ένα-ένα στο ταψί ξεκινώντας από τη μια πλευρά και γεμίζοντας προς την απέναντι.
Αφού κάνουμε το ίδιο για όλα τα φύλλα (αν μείνει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω ή στις άκρες), ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα τα τυριά.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά ελαφρά με το γάλα και τα ρίχνουμε κι αυτά πάνω από τα φύλλα, να πάνε παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, στους 180-190 βαθμούς ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.

Tip: Αν δεν έχουν βραχεί καλά τα φύλλα από βούτυρο ή από το γάλα, θα μοιάζουν άψητα. Πλισάρετε μεν τα φύλλα, αλλά μην τα στριμώξετε υπερβολικά, ώστε να περάσει το υγρό μέχρι κάτω.

20 comments:

  1. Πανευκολο και γευστικό!!

    ReplyDelete
  2. Κικίτσα τη λατρεύουμε οικογενειακώς, όλα τα τυρένια δηλαδή!

    ReplyDelete
  3. Πολύ εύκολο και γρήγορο, θα το δοκιμάσω άμεσα!

    ReplyDelete
  4. Piece of cake!!! Πραγματικά σου λύνει τα χέρια και είναι νοστιμότατο. Εγώ ξέρω τη γλυκιά του έκδοση όπου πάνω από τα φύλλα ρίχνεις 1 ζαχαρούχο και γίνεται σούπερ μπουγάτσα. Με κανελίτσα και άχνη από πάνω είναι κόλαση!! Τώρα θα το δοκιμάσω αλμυρό.... Καλημέρα Κικίτσα με τα ωραία σου!!!

    ReplyDelete
  5. Πόσες φορές με έχει ... σώσει η πατσαβουρόπιτα, είτε γλυκιά είτε αλμυρή!!
    Φιλιά Κικίτσα!

    ReplyDelete
  6. Deli,εύκολη,γρήγορη και πολύ νόστιμη!
    Με μια μικρή παραλλαγή την φτιάχνω.
    Τα τυριά τα ρίχνω στα φύλλλα-δεν βουτυρώνω-και μετά τα σουρώνω.
    Στο τέλος περιχύνω με αυγά και γάλα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. εύκολη, νόστιμη, σούπερ!

    ReplyDelete
  8. Νόστιμη και οικονομική.

    ReplyDelete
  9. Αν και μόλις έφαγα, τη λιγουρεύτηκα!!! Θα την κάνω μεθαύριο με τα απομεινάρια του γαλακτομπούρεκου!

    ReplyDelete
  10. και γκοργκονζτόλα αν βάλεις νομίζω θα γλειφουν πιο πολύ τα δάχτυλα τους :)))

    ReplyDelete
  11. Πανεύκολη και πεντανόστιμη! Δεν μου βγαίνουν τα τυράκια στο ψυγείο...γκρρρρ!!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Πολύ αγαπημένη! Εγώ νομίζω ότι έχει και κάπως διαφορετική γευση το φύλλο πατσαβούρα! Τρελαίνομαι!

    ReplyDelete
  13. Γεια σου Κική!
    Χαίρομαι πολύ που σε ανακάλυψα. Έψαχνα για συνταγή τυρόπιτας εύκολη χωρίς φύλλο, και ανάμεσα στις συνταγές που βρήκα ήταν και μια δική σου. Την έχω ήδη και ψήνεται. Ελπίζω να μου πετύχει.
    Λέω χάρηκα, γιατί έχουμε και κοινά σημεία. Είμαι κι εγώ μουσικός -δυστυχώς ακόμη αδιόριστη- και μου αρέσει πολύ η μαγειρική, και ιδιαίτερα η ζαχαροπλαστική.
    Είδα ακόμη, ότι μέσα στην όμορφη παρέα σου, είναι και η πολύ αγαπημένη μου Έλενα (γεια σου Έλενα μου).
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  14. Φαίνεται πεντανόστιμη και εύκολη.Είμαι λάτρης της πατσαβουρόπιτας,αλμυρής ή μη.Να είσαι καλά.Καλό σου βράδυ

    ReplyDelete
  15. Μιάμ μιάμ!!!Φανταστική φαίνεται!!!Καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
  16. Πιτούλα ναναι και ότι ναναι ... λαχταριστή φαίνεται η πατσαβουρόπιτά σου Κική.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  17. Ευχαριστώ για τα σχόλια!

    Ελένη, πολύ καλή η ιδέα σου! Θα την ακολουθήσω!

    ReplyDelete
  18. Ροδούλα-συνάδελφε, καλωσήρθες!

    ReplyDelete
  19. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θεωρώ πως ναι. Επισης μπορεις να τη φτιάξεις χωρίς να την ψήσεις και να την ψήσεις την επόμενη.

      Delete