Thursday, February 4, 2010

Χοιρινή τηγανιά

Τσικνοπέμπτη σήμερα, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κρεατικό από την κουζίνα μου.

Η χοιρινή τηγανιά γίνεται με χοιρινό κομμένο σε κυβάκια. Γυρίζουμε το κρέας χωρίς νερό και χωρίς λάδι να ασπρίσει από όλες τις μεριές. Αφού ασπρίσει, ρίχνουμε λάδι και το "τηγανίζουμε" να πάρει χρώμα. Το σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να πιει το ζουμί του και να μείνει πάλι με το λάδι του. Προσθέτουμε επίσης αλατοπίπερο και ρίγανη. Υποθέτω γι' αυτό λέγεται και τηγανιά: επειδή τηγανίζεται και σκοπός είναι να μείνει με το λάδι του. Αν προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο λένε, δεν είναι τηγανιά. Ε, και ποιος με εμποδίζει εμένα να κάνω κάτι άλλο με τηγανιά; Ουδείς!

Χοιρινή τηγανιά
Υλικά
1 κιλό χοιρινή τηγανιά
πιπεριές κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί (από μία ή από μισή αν σας φαίνεται πολλή η μία) μακρόστενα κομμένες.
1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο (και λίγο παραπάνω, καλό είναι)
1 κονσέρβα μανιτάρια κομμένα
1 λεμόνι
1 κουταλιά αλεύρι (προαιρετικά)
1 κύβο λαχανικών ή αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε όπως στην κανονική τηγανιά, δηλαδή, πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε, και το γυρίζουμε μέσα σε μεγάλο τηγάνι μέχρι να ασπρίσει από όλες τις πλευρές.
Αφού γίνει αυτό, προσθέτουμε λάδι και το γυρίζουμε πάλι για να "τηγανιστεί" από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τον κύβο, το λεμόνι και νερό να το καλύπτει και αφήνουμε να βράσει. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά πρέπει να το άφησα να βράσει γύρω στη μισή ώρα. Όλη η διαδικασία πήρε περίπου μία ώρα.

Τι το θέλουμε το αλεύρι;
Για να τελειώσουμε το φαγητό μας μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
1)Να αφήσουμε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει με όση σάλτσα μείνει.
2)Να βάλουμε μια κουταλιά αλεύρι μέσα σε μισό ποτήρι κρασιού νερό, να το ανακατέψουμε και να το ρίξουμε ενώ έχει ακόμα υγρά το φαγητό μας. Έτσι θα εξασφαλίσουμε μια πυκνή και αρκετή σάλτσα για όλους.

Tip: Αντί να αραιώσω το αλεύρι μέσα σε νερό έκανα το εξής:
Έχω βάλει μέσα σε έναν αχνορίχτη αλεύρι. Με βολεύει πολύ γιατί πασπαλίζω τις φόρμες για κέικ, το σαγανάκι κλπ. Πασπάλισα το φαγητό ενώ είχε ακόμα υγρά, ανακάτεψα και έτσι πύκνωσα τη σάλτσα. Όταν πέφτει το αλεύρι με αχνορίχτη (ή σουρωτηράκι αν δεν έχετε αχνορίχτη) δεν κάνει σβολάκια παρόλο που το φαγητό είναι ζεστό. Δοκιμάστε να βάλετε αλεύρι σε αχνορίχτη. Βολεύει σε πολλά στην κουζίνα.
Συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανητές, ρύζι κλπ.

Καλά να περάσετε!!!

32 comments:

  1. Κική η χοιρινή τηγανιά σου πρέπει να είναι τέλεια! Θα τη φτιάξω σίγουρα, μου αρέσουν οι πιπεριές και τα μανιτάρια. Το κόλπο με τον αχνορήχτη πολύ καλό! Σ ’ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας αυτές τις πολύτιμες γνώσεις! Τις καταπληκτικές και νοστιμότατες συνταγές σου! Συγχαρητήρια και πάλι για το πολύ όμορφο και χρήσιμο βιβλίο σου!!! Να είσαι καλά και καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
  2. τέτοια μέρα δεν αντιστεκόμαστε στα κρεατικά

    ReplyDelete
  3. καλημέρα !!! καλή τσικνοπέμπτη, πάντα με υγεία και χαρά !!!

    και του χρόνου Κικίτσα !!

    ReplyDelete
  4. ....Κική μου ήδη παρήγγειλα και τηγανιά για το βράδυ και έτσι η συνταγή σου θα δοκιμαστεί σίγουρα...να κάνω μια απλή ερώτηση το νερό που προσθέτουμε πόσο είναι περίπου ?....Καλή Τσικνοπέμπτη να περάσετε...

    ReplyDelete
  5. Έβαλα το μαγιό μου, έφερα και ένα καρβελάκι ψωμί ..... χεχεχεχεχε είμαι έτοιμη για βουτιές :P
    Φιλιά & καλά τσικνίσματα

    ReplyDelete
  6. Deli,ωραία η εμπλουτισμένη τηγανιά σου!
    Σήμερα όλοι κρέας,το θέλει η μέρα-θα βάλω κι εγώ τα συμπληρωματικά στο φαγητό,μοσχαράκι έχω.
    Καλή Τσικνοπέμπτη-φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Πολύ μου αρέσει η εκδοχή της δική σου υπέροχης τηγανιάς, μπορεί να μη τη φτιάξω σήμερα, μα θα τη φτιάξω σίγουρα!!
    καλή Τσικνοπέμπτη, φιλιά!!!

    ReplyDelete
  8. Κικίτσα, μου άρεσε ιδιαίτερα το tip με το κρασί και το αλεύρι. Εγώ πάντα βάζω λίγο από το ζουμί του φαγητού μαζί με νεράκι και δουλεύω το κορν φλάουρ, αλλά η σκέψη σου μου άρεσε και έχει και άλλες εφαρμογές σίγουρα.

    ReplyDelete
  9. Έτσι μου αρέσει και μένα η τηγανιά! Καλά τσικνίσματα και του χρόνου!

    ReplyDelete
  10. Αγαπημένο Κική. Καλή Τσικνοπέμπτη!

    ReplyDelete
  11. Δέσποινα, είναι χαρά μου να μοραζόμαστε τα μυστικά της κουζίνας! Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα!

    Γαστεροπλήξ, συμφωνώ!

    Μαρία επίσης! Να είσαι καλά!

    Μαριακ, βάλε τόσο ώστε να το καλύπτει. Βάλε ένα ποτήρι σιγά-σιγά και βλέπεις. Καλή Τσικνοπέμπτη!

    ReplyDelete
  12. Αστέρι, εμπρός για βούτες! χαχα! Καλά να περάσεις!

    Ελένη και πολύ καλά θα κάνεις με τα συμπληρωματικά σου! καλά να περάσετε!

    thumbelina, ιδέες δίνουμε για οποιαδήποτε μέρα! Καλά να περάσεις!

    ReplyDelete
  13. Πηνελόπη, ο αχνορίχτης με το αλεύρι είναι σωτήριος σε πολλ΄ς περιπτώσεις! Καλή Τσικνοπέμπτη!

    Big mama και του χρόνου! Να είμαστε καλά!

    Ρένα ευχαριστώ! Καλά να περάσεις!

    ReplyDelete
  14. Και νόμιζα ότι εγώ ανακάλυψα το "μικροκοσκίνισμα" με το σουρωτηράκι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλέυρι, να το γυρνάς με το δάκτυλο.

    Η μητέρα μου είχε κόσκινο ξύλινο, που το άλλαζε κάθε χρόνο, όταν περνούσε ο σχετικός γύφτος. Το παλιό το έκανα κατρακύλι.

    Ετσι κάνουμε και εμείς την τηγανιά, χωρίς κύβο, αλλά με ρίγανη.

    Καλά Τσικνίσματα, να μυρίσει η γειτονιά. Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  15. Xρόνια πολλά Κικίτσα, καλά τσικνίσματα!!

    ReplyDelete
  16. η τηγανια για σημερα ειναι επιβεβλημενη και ειναι και πεντανοστιμη!!!

    ReplyDelete
  17. Deli,απόψε μέσα και μόνη-έχει εφημερία ο άντρας μου.Τα καλά των γιατρών.

    ReplyDelete
  18. Καλά τσικνίσματα!!ετοιμάζω τις πίτες σου!! και φτιάχνω και τα κεμπάπ της Βίκης.
    Και του χρόνου!!!

    ReplyDelete
  19. Καλή Τσικνοπέμπτη Κική! Φοβερή η τηγανιά, αλλά εγώ έχω στο φούρνο το ψωμί με πέστο από το βιβλίο σου και περιμένω να δω τι κατάφερα σε λίγη ώρα!!!Θα το βάλω σε ποστ μόλις το κάνω!!
    Αθηνά

    ReplyDelete
  20. πεινάααααω η έρμη!!!!!!

    καλά τσικνίσματα
    χχχχ

    ReplyDelete
  21. Τέλεια η τηγανιά!
    Και του χρόνου...

    ReplyDelete
  22. Εξαιρετικό πιάτο. Και του χρόνου με υγεία.

    ReplyDelete
  23. Δύσπιστε! Νόμιζες ε; χαχα!

    Έλενα, επίσης!

    Πανσοφίξ, συμφωνώ!

    ReplyDelete
  24. Ελένη, τι να κάνεις; Δεν πειράζει! Του χρόνου!

    Ξανθή, να μου πεις εντυπώσεις! Και του χρόνου!

    Αθηνά καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  25. Και λοιπόν, έλααααααα! Και του χρόνου!

    Μπέττυ, ευχαριστώ! Επίσης!

    Λίνα ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  26. Ο αχνορίχτης είναι ιδέα πραγματικά πολύ πρακτική.
    Τα απλά και μικρά μυστικά είναι πολύ χρήσιμα.
    Καλά να περνάς στην κουζίνα σου. Η κουζίνα είναι το πιο ζεστό μέρος του σπιτιού, και όχι μόνο γιατί ανάβει ο φούρνος.. Όλοι εκεί στριμώχνονται..

    ReplyDelete
  27. Αγαπημένος κρασομεζές!!! Πω πω και μου άνοιξες την όρεξη!!! Φιλάκια πολλά πολλά!!

    ReplyDelete
  28. Αριάδνη συμφωνώ. Η κουζίνα είναι ένα μέρος που τραβάει!

    Πλεκτό εγκώμιο, καρναβαλιστήκατε με το μικρό σου "τηλεφωνάκι"; Χαχα!

    ReplyDelete
  29. λαχταριστη η τηγανιά και πολύ ωραίο το κόλπο με το αλεύρι!

    ReplyDelete
  30. Eve, είναι η άτιμη! Το κολπάκι είναι σωτήριο!

    ReplyDelete
  31. σε κανα 10 λεπτο τελειώνει...για να δούμε τι έχει βγεί :d

    ReplyDelete
  32. Τι βγήκε τελικά;

    ReplyDelete