Sunday, July 19, 2009

Στο πανηγύρι του Αγίου Κηρύκου (Αγκερικού)

Χτες βράδυ βρεθήκαμε στο πανηγύρι του Αγκερικού με φίλους. Η γιορτή, κανονικά ήταν πριν λίγες μέρες, αλλά το πανηγύρι μεταφέρθηκε για χτες. Στα Πανηγύρια στη Ζάκυνθο, δεν λείπουν ποτέ τα παραδοσιακά προϊόντα, το παστέλι και οι φυτούρες. Τα πανηγύρια συνήθως γίνονται μπροστά στην αυλή της εκκλησίας, όπου στήνονται τραπέζια, ψήνονται αρνιά, υπάρχουν μικρομάγαζα, πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, η μπάντα παιανίζει και μετά τον εκκλησιασμό, στήνεται γλέντι με φαγητό, χορούς και τραγούδια. Πάρτε μια ιδέα από τις φωτό που ακολουθούν. Μυρίστε κι ένα μπουγαρινάκι στην τελευταία φωτό (που ίσως είναι και γραντούκα, δεν είμαι σίγουρη!!!).



update:
Ο φίλος μου π. Παναγιώτης με ενημερώνει με περισσότερες πληροφορίες για την εκκλησία εκεί.
Οι Άγιοι του Αγκερυκού λέγονται Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα (μητέρα του Κηρύκου) και τιμάται η μνήμη του στις 15 Ιουλίου. Η λέξη Κήρυκος δεν έχει σχέση με τη λέξη Κήρυξ (οπότε στη δημοτική θα ήταν ο Κήρυκας, του Κήρυκα όπως είχα γράψει εγώ αρχικά), αλλά κλείνεται: ο Κήρυκος, του Κηρύκου. Ακόμη και η λέξη "Αγκερυκός" προέρχεται από την παραφθορά των δύο λέξεων: Άγιος Κήρυκος!

10 comments:

  1. Οι φυτουρες τι ειναι;

    Ευτυχως δεν ειχε αυτο το αποκρουστικο με τις ασπρες πλαστικες καρεκλες!

    Καλημερες, καλη Κυριακη!

    ReplyDelete
  2. Τί όμορφες εικόνες. Νοσταλγία για τους εκτός Ζακύνθου ζακυνθινούς.

    Αντώνη φιτούρα είναι γλυκό παραδοσιακό, νομίζω σιμιγδάλι τιγανισμένο και το σερβίρουν αφού το πασαλίψουν με ζάχαρι και κανέλα, σε μπακαλόχαρτο στο χέρι, στα πανηγύρια. Αλλά η φιλή μας η μαγείρισα ίσως είναι η καλύτερη για να μας δώσει μια ολοκληρωμένη συνταγή, ε?

    ReplyDelete
  3. Και του χρόνου! Ωραίο πανηγύρι! Και ωραιότατο το λουλούδι! Μπουγαρίνι θα το έλεγα....

    ReplyDelete
  4. Πολύ το ζήλεψα και το πανηγύρι και το νησί βρε Κική μου. Και οι φωτογραφίες σου ως συνήθως ξελογιάζουν.

    ReplyDelete
  5. γραντουκα ειναι ανυπερθετως!το κουβαλουσα αγκαλια απο τη ζακυνθο μεχρι τον αλιμο,εμαθα το ονομα του τουλαχιστον,χαχαχαχα!μπουγαρινι ειναι το αλλο με το μονο λουλουδι...υπεροχα και τα δυο,δεν το συζητω!

    ReplyDelete
  6. Αντώνη, οι φυτούρες είναι αυτό που είπε ο Άρης. Ένα γλυκό, που φτιάχνεται από σιμιγδάλι και μετά τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Πασπαλίζεται με κανέλλα και ζάχαρη και έτοιμο.
    Πλαστικές καρέκλες είχε κάπου α΄λά δεν φαίνονται ;-)|

    Άρη καλωσήρθες. Ναι, οι ζακυνθινοί που είναι μακρία, αρκούνται στη virtual ξενάγηση από το pc. Εύχομαι σύντομα και από κοντά.

    Αγγελική, ξέχασα να ρωτήσω χτες την κ. Μαρία τι είναι...

    Ρένα ευχαριστώ. Είναι ωραία και τα πανηγύρια και τα νησιά. Κι αν είσαι σε άδεια, ακόμα πιο ωραία!

    Εύα ό,τι πεις! Ξέρεις καλύτερα! χαχα! Ξέρω και μια άλλη που για χάρη της θα κουβαλούσα μέχρι την Αθήνα και μπουγαρίνι και γραντούκα, αλλά βρήκε εκεί! ;-) Από μυρωδία ε; Σκίζουν!

    ReplyDelete
  7. Κική καλημέρα!
    Στο Άγιον Όρος που πηγαίνω, τυχαίνει να προσκυνώ τα Άγια λείψανα της Αγίας Ιουλίτας και του γιού της Αγίου Κυρύκου που ήταν μόλις 2 χρονών και τον πέταξε ο τύρανος από τα σκαλιά γιατί του είχε δώσει ο Άγιος μια κλωτσιά καλή στο στομάχι. Και τυγχάνει στο μοναστήρι να έχουν το Άγιο λείψανο του το οποίο είναι το ποδαράκι του.

    ReplyDelete
  8. Εγώ Κική το Σάββατο βάφτισα μαζί με τον γιό μου , ένα αγοράκι στο χωριό μας.Μεγάλο το συναίσθημα που νοιώθει κάποιος που γίνεται πνευματικός πατέρας.Μετά ακολούθησε φαγητό με γλέντι στο σπίτι(παραδοσιακά).Ήταν υπέροχα,όπως υπέροχα θα ήταν στον Αγ. Κήρυκο απ`ότι μας είπες.Α... και μην ξεχάσεις την άλλη Δευτέρα το δικό μας πανηγύρι στο χωριό μας στα Πηγαδάκια.Ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι θέλουν να έρθουν.Χρόνια Πολλά στους Ηλίες

    ReplyDelete
  9. ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
    ΠΕΤΑ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΥΤΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΣΤΕΛΙ, ΛΗΓΩΘΗΚΑ. Α ΞΕΧΑΣΑ, ΣΤΙΣ ΦΥΤΟΥΡΕΣ ΘΕΛΩ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΑ.
    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ
    ΤΖΕΝΗ
    Υ.Γ. ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΦΙΛΙΑ

    ReplyDelete
  10. Ηλία χρόνια πολλαααααααααααααά!

    Πανόπτη πάντα άξιοι να είσαστε. Δευτέρα έχω πρόβα με το χορευτικό και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω...

    Τζένη, ΑΚΟΜΑ;;;;;; Σου στέλνω φυτούρες οκ; Πιάσεεεεεε! Ευτυχώς τις φυτούρες δεν τις τρώω. Ναι! Υπάρχουν και μερικά γλυκά που δεν τα τρώω! χαχα!

    ReplyDelete