Φτιάχνετε λικέρ; Πετάτε τα φρούτα μετά; Μέγα λάθος! Τα περισσότερα από αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φαγητά που θα τους δώσουν έξτρα νοστιμιά, ή να γίνουν μεθυσμένες μαρμελάδες, τσάτνεϋ, να μπουν σε κέικ, τρούφες, ή ακόμα και να καταναλωθούν έτσι-χικ! Στο βιβλίο μου Λικεράκια και σερμπέτια, υπάρχουν προτάσεις για το τί μπορείτε να τα κάνετε. Αξιοποιήστε τα!
Κάτι τέτοιο αξιοποίησα στο παρακάτω φαγητό. Ξερά σύκα, που είχαν χρησιμοποιηθεί σε λικέρ.
Το φρέσκο σύκο, που είναι η εποχή του τώρα, αν το κάνατε λικέρ, ζαχαρώστε το μετά και χρησιμοποιήστε το σαν γλυκό.
Το ξερό σύκο που μπορεί να φτιαχτεί οποιαδήποτε εποχή, βάλτε το σε φαγητά όπως περιγράφω παρακάτω ή εδώ. Αν πάλι δεν έχετε ξερά σύκα από λικέρ, πάλι υπάρχει τρόπος να φτιάξτε το παρακάτω φαγητό.
Μοσχάρι με αποξηραμένα σύκα
Υλικά για 5-6 μερίδες
1 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. γ. κόκκους ροζ πιπέρι
1 κ. γ. κόκκους κόλιαντρο
5-6 κόκκους πράσινο πιπέρι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
1 σφηνάκι λικέρ σύκο ή ρακή/τσίπουρο
½ κ. σ. μέλι
10 αποξηραμένα σύκα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε λικέρ ή μουλιασμένα σε λικέρ (δείτε tip)
3-3 ½ ποτήρια νερού νερό
αλάτι
Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε σε μπουκιές το μοσχάρι, το πλένουμε και το αφήνουμε να σουρώσει καλά σε σουρωτήρι.
Σωτάρουμε στο λάδι το μοσχάρι για 5-10 λεπτά.
Σβήνουμε με το λικέρ σύκο ή ρακή/τσίπουρο.
Προσθέτουμε τα πιπέρια και το κόλιαντρο, το κρεμμύδι, 3 ποτήρια νερό και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας για μισή ώρα, ή βράζουμε σε κοινή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει.
Όταν περάσει το μισάωρο, σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη χύτρα να ηρεμήσει, την ανοίγουμε και δοκιμάζουμε αν έχει βράσει.
Αν είναι έτοιμο, ανοίγουμε πάλι για λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε τα σύκα κομμένα σε μισά ή τέταρτα και το μέλι και βράζουμε για 5-10 λεπτά.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή όπως θέλουμε.
Tip: Αν δεν έχουμε σύκα που έχουν μουλιάσει για λικέρ, μουλιάζουμε αποξηραμένα σύκα για ένα 24ωρο σε λίγο λικέρ ή ρακή/τσίπουρο.
Καλή εβδομάδα!
Ααα,φάνηκε τελικά,Deli!
ReplyDeleteΜε μοσχαρίκι δεν έχω δοκιμάσει,μόνο με κοτόπουλο στο Θησείο-gourmet κουζίνα- και το έφτιαξα και στο σπίτι-είχε και σουσάμι.Το έχω ξαναπεί μ΄αρέσουν οι γλυκές γεύσεις στα φαγητά!
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
Ελενίτσα με τα σύκα Κύμης ήταν ;-)
DeleteΈχω ένα θέμα, θα μου πεις νάταν μόνο αυτό!!κρατώ τα φρούτα από τα λικέρ και μετά τα ξεχνάω!!!Γιαυτό θα προτιμήσω τη συνταγή με μουλιασμένα!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα
Χαχα! Ε, όλα ανθ΄ρωπινα είναι! Κι εγώ το παθαίνω!
DeleteΕννοείται ότι δεν είναι εποχές για να πετάμε τίποτα! Και με τις έξυπνες λύσεις που μας δίνεις, πώς θα μπορούσαμε άλλωστε;
ReplyDeleteΑυτό το μοσχαράκι είναι πολύ του γούστου μου, με τη γλύκα από τα σύκα να συμπληρώνουν τη νοστιμιά του! Γεια στα χεράκια σου!
Πολλά φιλιά!
Φιλάκια!
DeleteΔεν εχω δοκιμασει, αλλα μου φαινεται υπεροχο!
ReplyDeleteΉταν πολύ νόστιμο!
DeleteΚαλά η δημιουργική σκέψη σου θα με ξάφνιαζε, αν δεν σε ήξερα!
ReplyDeleteΠολύ καλός συνδυασμός! Και με χοιρινό θα είναι καλό....
Φιλάκια
Χαχα!
DeleteΘα δοκιμαστεί και με χοιρινό!
Μες στη γλύκα θα είναι το πιάτο σου Κική μου!
ReplyDeleteΚαι πολύ μου αρέσει η λογική του δεν πετάμε τίποτα, αντίθετα χρησιμοποιούμε τα πάντα και δίνουμε σούπερ γεύση στα πιάτα μας!
Φιλιά πολλά!
Φιλάκιααα!
DeleteΑπό χθες το βράδυ πάλευα να το δω και στο τέλος απόκαμα...υποψιάστηκα ότι το ποστάρησες κατά λάθος..σωστά; χαχαχαχχαχ!!! Αξιζε η αναμονή! Πρέπει να είναι πολύ ωραίο αυτό! Το ξέρεις ότι έχω ακόμα τις φράουλες απο το περσινό λικέρ; Αν δεν τις αξιοποιήσω θα σκάσω λέμε, δεν τις πετάω με τίποτα (Κρίση τσιγκουνιάς + πείσματος μαζί...αχαχχαχχααχ) Φιλιά!
ReplyDeleteΧαχα! Ανέβηκε κατά λάθος, το κατέβασα και το ξανανέβασα.
DeleteΤις φράουλες δεν τις χρησιμοποιώ επειδή αποχρωματίζονται εντελώς. Όμως μπορείς να τις κάνεις πολτό και να τις βάλεις σε κέικ! Εκεί δεν σε νοιάζει το χρώμα!
Πώ πώ νοστιμιές Κική μου!!Θεσπέσια η συνταγή σου!!Φάνταζομαι τί υπέροχη γεύση θά έχη!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Φιλιά!
Delete