Monday, May 13, 2013

Ντολμαδάκια στο ταψί με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού

Έφτασε πάλι η εποχή των αμπελόφυλλων. Βρείτε αν μπορείτε φρέσκα, αράντιστα όσο προλαβαίνετε και διατηρείστε τα με έναν από τους τρόπους που είχα γράψει πέρυσι. Φέτος δεν έχω μαζέψει ακόμα. Θα προλάβω άραγε; Πέρυσι, αφού έφτιαξα δεματάκια και τα έβαλα για συντήρηση με διάφορους τρόπους, μου έμειναν 10 φύλλα. Τα φύλλα ήταν λίγα για να κάνω ντολμαδάκια, οπότε σκέφτηκα να κάνω ένα μεγάλο τεμπέλικο ντολμαδάκι με την ίδια νοστιμιά. Πάμε να δούμε πώς;

 
Ντολμαδάκια στο ταψί με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά για ταψί 26 εκ. (για 3-4 μερίδες)
10 αμπελόφυλλα πλυμένα (ίσως χρειαστούν παραπάνω αν είναι τα δικά σας μικρά)
1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι αμερικάνο (κίτρινο)
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κούπες καυτό νερό
χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
για τη σάλτσα γιαουρτιού
200-250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
3-4 κλωνιά μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι


Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε 2-3 δάχτυλα νερό. Αφήνουμε να βράσει και όταν βράσει, βουτάμε τα φύλλα όλα μαζί για 1 λεπτό (μέχρι να αλλάξουν χρώμα).
Βγάζουμε τα φύλλα με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε για 3-4 λεπτά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και το μάραθο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να γυαλίσει το ρύζι.
Ρίχνουμε μια κούπα καυτό νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει τα ζουμιά (μου πήρε 5 λεπτά). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε πάνω-κάτω αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι 26 εκ. (χρησιμοποίησα πυρέξ).
Στρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τα φύλλα, έτσι ώστε να περισσεύουν από το ταψί. Τα φύλλα μου ήταν μεγάλα. Αν είναι μικρά τα δικά σας μπορεί να χρειαστούν 1-2 ακόμα.

 
Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε να πάει παντού.
Φέρνουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσουμε τις άκρες. Αν έχετε παραπάνω φύλλα, μπορείτε να το σκεπάσετε όλο.
Ρίχνουμε προσεχτικά 1 κούπα καυτό νερό και το χυμό λεμονιού.


Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό και να έχει μαλακώσει το ρύζι.
Μετά τα 15 πρώτα λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην ξεραθούν τα φύλλα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια και το βγάζουμε προσεχτικά με σπάτουλα.


Tips: Ανάλογα το ρύζι που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο ψήσιμο (συνήθως το κίτρινο ρύζι αργεί). Μπορεί επίσης να χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο νερό.

Σκεπάστε οπωσδήποτε το ταψί, αν δείτε ότι τα φύλλα σκουραίνουν και πάνε να ξεραθούν, προκειμένου να μείνουν μαλακά.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Χρησιμοποίησα αραιό γιαούρτι. Ενώνουμε γιαούρτι, ψιλοκομμένο μάραθο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε μαζί με τους ντολμάδες ταψιού.

Καλή εβδομάδα!

24 comments:

  1. Εξυπνο! (δεν μου στέλνεις ένα ταπεράκι με mail...?)

    ReplyDelete
  2. Μου θύμισες μια φίλη που κάνει έτσι τους λαχανοντολμάδες λόγω τεμπελιά όπως λέει η ίδια!!
    Εγώ μάζεψα λίγα στην Κρήτη και έφερα φτάνουν για φέτος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και αυτούς πρέπει να κάνω έτσι για βαριέμαι να τους κάνω κανονικά ;-)

      Delete
  3. Πολύ μου αρέσουν αυτά τα γρηγοράκια σου Κική μου!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Ούτε παραγγελία να το είχα!!
    Αύριο θα γίνει οπωσδήποτε!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Περιμένω εντυπώσεις!

      Delete
  5. Tά αμπελόφυλλα,είναι η εποχή τους!!Φοβερή συνταγή καί σούπερ η σάλτσα γιαουρτιού!!Θά δοκιμαστεί!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  6. Λαχταριστά τα ντολμαδάκια και με την αγαπημένη σάλτσα γιαουρτιού είναι πεντανόστιμα. Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  7. Συνταγή ότι πρέπει για μένα που δεν το έχω καθόλου με τα ντολμαδάκια! Και η σάλτσα γιαουρτιού πόσο πολύ ταιριάζει στο πιάτο!
    Φιλιά πολλά Κική μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασέ το! Φιλάκια!

      Delete
  8. Τι λες τώρα πανμέγιστη Κική μας;;;

    Τι τέλεια ιδέα είναι αυτή που βαριέμαι το τύλιγε-τύλιγε;

    Αν κλέψω και βάλω έτοιμα εμπορίου φύλλα λες να αξίζει τον κόπο;
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και με φύλλα εμπορίου μια χαρά θα είναι!
      Ευχαριστω! ;-)

      Delete
  9. Λατρεύω τα ντολμαδάκια! Αλλά έτσι δεν τα είχα φανταστεί!
    kathy by anthomeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αμ τα είχα φανταστεί εγώ; :-)

      Delete
  10. Με τέτοιες πρακτικές ιδέες μπορούμε να φάμε ντολμαδάκια ακόμη κι αν βαριόμαστε να τυλίγουμε! Πολύ έξυπνη και πρακτική συνταγή! Και η σάλτσα γιαουρτιού πολύ ταιριαστή!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ και το έκανα ;-)

      Delete
  11. Δεν το είχα φανταστεί ποτέ έτσι, καταπληκτικό Κική μου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete