Monday, October 29, 2012

Μπάρες με σπόρους

Μία πρωτότυπη, ευέλικτη και εύκολη συνταγή προτείνω σήμερα. Η ιδέα ανήκει στη φίλη μου την Πέννυ, που κάθε φορά που πάω σπίτι της, έχει να με κεράσει κάτι νέο και πρωτότυπο! Οι μπάρες αυτές είναι σαν λεπτά, άγλυκα παστελάκια. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την ώρα που πεινάμε και θέλουμε να μασουλήσουμε κάτι υγιεινό. Κάτι που μπορούμε να το πάρουμε μαζί, κάτι που να μας κόψει την πείνα.

Η συνταγή έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: είναι ευέλικτη. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείτε να βάλετε ό,τι σπόρους θέλετε, στην ποσότητα που θέλετε. Προσθέστε τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη ή ό,τι σας αρέσει. Προσθέστε μερικές κουταλιές αλεύρι ολικής αλέσεως ή χωριάτικο (εγώ πρόσθεσα αλεύρι ολικής 90%). Προσθέστε νερό, τόσο ώστε να φτιάξετε μια λασπώδη μάζα. Απλώστε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, χαράξτε τη, ψήστε τη και έτοιμη!


Μπάρες με σπόρους 
Υλικά 
1 κ. σ. μαύρο σουσάμι
3 κ. σ. άσπρο σουσάμι
1 κ. σ. ηλιόσπορους
2 κ. σ. κολοκυθόσπορους (πασατέμπο)
2 κ. σ. λιναρόσπορο σκούρο
2 κ. σ. λιναρόσπορο ξανθό
2 κ. σ. παπαρουνόσπορο
½ κ. γ. πάπρικα γλυκιά*
½ κ. γ. πάπρικα καυτερή
¼ κ. γ. αλάτι
7 κ. σ. αλεύρι ολικής αλέσεως*
8 κ. σ. νερό


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τους σπόρους και όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
Αν δεν σας αρέσει πολύ η πάπρικα, περιοριστείτε σε μικρότερη ποσότητα γιατί ενδέχεται να πικρίζει. Προσθέτουμε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λασπώδη μάζα που δεν ρέει, δεν διαλύεται και απλώνεται με τη βοήθεια κουταλιού στη λαδόκολλα.


Απλώνουμε το μίγμα σε πολύ λεπτό «φύλλο» (4-5 χιλιοστά) με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή μικρού πλάστη. Αν σας κολλάει το μίγμα, βρέξτε το κουτάλι ή τον πλάστη. Το πάχος θα πρέπει να είναι λίγο, αλλιώς θα μείνει μαλακή μέσα η μπάρα.


Χαράζουμε με μαχαίρι τις μπάρες στο μέγεθος που θέλουμε. Μπορούμε να κόψουμε τρίγωνα, τετράγωνα κλπ.


Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 18-20 λεπτά.
Όσο περισσότερο ψηθούν, τόσο περισσότερο κριτσινιστά θα είναι.
Αν θέλετε να είναι μαλακά, 15-16 λεπτά είναι αρκετά.
Αν τα ψήσετε και στη συνέχεια δείτε ότι δεν έχουν σκληρύνει αρκετά, ξαναψήστε τα!
Μόλις ψηθούν, αφήστε να κρυώσουν λιγάκι και κόψτε τις μπάρες με το χέρι στα σημεία που τις είχατε χαράξει.

Μπορείτε να προσθέστε μαύρες σταφίδες για γλυκιά εκδοχή ή ακόμα και τριμμένα ξηροκάρπια.
Η συνταγή είναι πολύ ευέλικτη!

update σημαντικό που ξέχασα: Φυλάξτε τις μακριά από υγρασία (σε μεταλλικό κουτί κλπ)

32 comments:

  1. Α πρώτη φορά βλέπω μπάρες σε αλμυρή εκδοχή και λατρεύω την πάπρικα!
    Χωρίς καθόλου λάδι ή βούτυρο κολλάνε τα υλικά μεταξύ τους? Βέβαια αφού το λες (και το δείχνεις), να που γίνεται!
    Πολύ πολύ καλή ιδέα και σούπερ light και υγιεινή!
    Καλό βράδυ Κική!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια χαρά κολλάνε. Το αλεύρι με το νερό παίζουν το ρόλο του συνδετικού κρίκου!

      Delete
  2. Πολύ καλό, Κική μου και σε όποια εκδοχή το θέλουμε, γλυκειά ή αλμυρή! Μπράβο!

    ReplyDelete
  3. Απίθανη ιδέα ... μπράβο στην Πέννυ και σε σένα Κική.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία ιδέα και φαίνεται ιδιαίτερα εύκολη στην εκτέλεση! Μπράβο Κική!

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραία ιδέα Κικίτσα! Συγχαρητήρια και στη Πέννυ και σε σένα!

    ReplyDelete
  6. Το ότι είναι αρμυρά με κάνει να δοκιμάσω.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  7. Όντως πολύ ευέλικτη συνταγή Κική!
    Εγώ παραδοσιακά στο γραφείο τρώω ένα έτοιμο κριτσινάκι γύρω στις 11 για να μου κόψει την πείνα, οπότε αυτή η εναλλακτική ιδέα μου αρέσει πολύ!
    Φαντάζομαι ότι θα μπορούσαμε να βάλουμε και λίγο τυράκι, ας πούμε παρμεζάνα στη ζύμη ε;;
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασε κι αυτές! Κάποιος σκληρό τυρί θα κάνει φαντάζομαι.

      Delete
  8. Πολύ ωραία και πρωτότυπη η ιδέα για αλμυρές μπάρες με σπόρια (ωραία και η ιδέα της Ερμιόνης για την προσθήκη τυριού).

    ReplyDelete
  9. Εσύ Κική μου τα έκανες να φαίνονται ακόμη πιο δελεαστικά με τις φωτογραφίες σου!!! Ξέρεις ότι πάντα μου αρέσουν οι συνταγές που έχουν ότι υλικά
    υπάρχουν στο σπίτι ακόμη και δύο-τρία μόνο! Μη ξεχνάμε και την κρίση....
    Εγώ προσθέτω και λίγο βρώμη γιατί είναι ένας τρόπος να καταναλώνεται
    αυτό το υγιεινό υλικό και από τα παιδιά.
    Φιλιά Πολλά!!
    [Το ίδιο νόστιμο γίνεται και σε απαλή γλυκιά εκδοχή με μέλι ή πετιμέζι
    ή ακατέργαστη στέβια]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μερσί για τη συνταγή! Τις τελευταίες τις φάγαμε με τη Νεκταρία!

      Delete
  10. Αρχίζω να ψάχνω τα συρτάρια μου! Αυτό πρέπει να δοκιμαστεί επιτόπου!
    Τι ωραία πρόταση! Κική και Πέννυ ευχαριστούμε! (Ζηλεύω θέλω να είμαι και εγώ να δοκιμάσω το κέρασμα...)

    ReplyDelete
  11. Πάρα πολύ όμορφη καί ν'οστιμη η συνταγή σου Κική!Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  12. Κική μου υπέροχες φαίνονται, πρέπει να δοκιμαστούν!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Πραγματικά ωραία συνταγή Κική! Και πραγματικά ευέλικτη!

    ReplyDelete
  14. Ωραίες οι μπάρες Κική. Τις φτιάχνουμε όπως μας αρέσει, κόβουν την πείνα και ωφελούν τον οργανισμό με όλους αυτούς τους σπόρους που περιέχουν. Πόσον χρόνο διατηρούνται;
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τις κράτησα αρκετές μέρες σε σακουλάκι!

      Delete
  15. Πεντανόστιμες φαίνονται !

    ReplyDelete
  16. και μελι,και μελι...

    ReplyDelete