Κάθε φορά που φτιάχνω κιμά για μακαρόνια, φυλάω στην κατάψυξη όσο μένει σε δόσεις για 2 άτομα σε μεταλλικά μπωλάκια. Έτσι, έχω πάντα έτοιμο κιμά για μια μακαρονάδα που θα θελήσουμε. Προχτές που ήθελα να φτιάξω κάτι για το βράδυ, αξιοποίησα τον κιμά αλλιώς.
Το φύλλο κουρού είναι μια ωραία και εύκολη ζύμη. Μπορείτε να την κάνετε μόνο με μαργαρίνη (ή βούτυρο), όπως επίσης μόνο με ελαιόλαδο. Εγώ προτίμησα μια μέση λύση.
Κιμαδοπιτάκια με φύλλο κουρού
Υλικά για 18-20 κιμαδοπιτάκια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα 1,5 % λιπαρά)
125 γρ. μαργαρίνη η βούτυρο (μισό κεσεδάκι των 250 γρ.)
100 γρ. ελαιόλαδο (ή απογεμίστε το μισό κεσεδάκι με ελαιόλαδο)
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
για τη γέμιση
250 γρ. έτοιμο κιμά (από μακαρονάδα πχ)
80-100 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι
για επάλειψη
1 αυγό
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υλικά του φύλλου και ζυμώνουμε με τα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση και το ταψί.
Μέσα σε ένα μπωλάκι βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε την χοντροτριμμένη φέτα.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε (συνήθως ανοίγω ζύμη πάνω σε χαρτί ψησίματος όταν πρόκειται για συνταγές με μικρά κομμάτια ζύμης. Το αλεύρι θα βοηθήσει να μην κολλάει η ζύμη σας μετά, στην πρέσα που θα τη βάλετε).
Με μικρό πλάστη ή με το χέρι ανοίγουμε ένα μέρος της ζύμης σε πάχος 4-5 χιλιοστών. Κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα φαρδύ ποτήρι κλπ.
Βάζουμε τη ζύμη στην πρέσα (αν κολλάει πασπαλίζουμε το εσωτερικό της πρέσας με λίγο αλεύρι πριν βάλουμε τη ζύμη), βάζουμε 1-2 κουταλάκια γέμιση και την κλείνουμε.
Τοποθετούμε το κιμαδοπιτάκι πάνω σε ταψί και συνεχίζουμε έτσι με όλη τη ζύμη.
Όταν γεμίσει το ταψί, χτυπάμε ένα αυγό και το περνάμε με πινελάκι πάνω από τα κιμαδοπιτάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά, σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Τον κιμά τον είχα φυλαγμένο όπως σας είπα από μακαρόνια. Μπορείτε να φυλάξετε ένα μέρος γι΄ αυτή τη δουλειά στην κατάψυξη. Υπολογίστε ένα μπωλάκι παγωτού. Αντί για κιμά, μπορείτε να έχετε όποια γέμιση σας αρέσει ή να προσθέσετε ό,τι σας αρέσει. Πιπεριά, κρεμμύδι, τυριά, αυγό κλπ.
Καλό σκ!
Το φύλλο κουρού είναι μια ωραία και εύκολη ζύμη. Μπορείτε να την κάνετε μόνο με μαργαρίνη (ή βούτυρο), όπως επίσης μόνο με ελαιόλαδο. Εγώ προτίμησα μια μέση λύση.
Κιμαδοπιτάκια με φύλλο κουρού
Υλικά για 18-20 κιμαδοπιτάκια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα 1,5 % λιπαρά)
125 γρ. μαργαρίνη η βούτυρο (μισό κεσεδάκι των 250 γρ.)
100 γρ. ελαιόλαδο (ή απογεμίστε το μισό κεσεδάκι με ελαιόλαδο)
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
για τη γέμιση
250 γρ. έτοιμο κιμά (από μακαρονάδα πχ)
80-100 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι
για επάλειψη
1 αυγό
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υλικά του φύλλου και ζυμώνουμε με τα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση και το ταψί.
Μέσα σε ένα μπωλάκι βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε την χοντροτριμμένη φέτα.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε (συνήθως ανοίγω ζύμη πάνω σε χαρτί ψησίματος όταν πρόκειται για συνταγές με μικρά κομμάτια ζύμης. Το αλεύρι θα βοηθήσει να μην κολλάει η ζύμη σας μετά, στην πρέσα που θα τη βάλετε).
Με μικρό πλάστη ή με το χέρι ανοίγουμε ένα μέρος της ζύμης σε πάχος 4-5 χιλιοστών. Κόβουμε με το ειδικό εργαλείο ή με ένα φαρδύ ποτήρι κλπ.
Βάζουμε τη ζύμη στην πρέσα (αν κολλάει πασπαλίζουμε το εσωτερικό της πρέσας με λίγο αλεύρι πριν βάλουμε τη ζύμη), βάζουμε 1-2 κουταλάκια γέμιση και την κλείνουμε.
Τοποθετούμε το κιμαδοπιτάκι πάνω σε ταψί και συνεχίζουμε έτσι με όλη τη ζύμη.
Όταν γεμίσει το ταψί, χτυπάμε ένα αυγό και το περνάμε με πινελάκι πάνω από τα κιμαδοπιτάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά, σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Τον κιμά τον είχα φυλαγμένο όπως σας είπα από μακαρόνια. Μπορείτε να φυλάξετε ένα μέρος γι΄ αυτή τη δουλειά στην κατάψυξη. Υπολογίστε ένα μπωλάκι παγωτού. Αντί για κιμά, μπορείτε να έχετε όποια γέμιση σας αρέσει ή να προσθέσετε ό,τι σας αρέσει. Πιπεριά, κρεμμύδι, τυριά, αυγό κλπ.
Καλό σκ!
Μιαμ μιαμ, πεντανόστιμα! Αυτο το εργαλείο δεν το έχω, το θέλω!
ReplyDeleteΠώς και δεν έχεις τέτοιο εργαλειάκι; Είναι πρακτικό!
DeleteΚαλημέρα Κικίτσα, πολύ πετυχημένη η ζύμη σου!Απίθανα τα κιμαδοπιτάκια! Καλό Σ/Κ, φιλιά!
ReplyDeleteΤέλεια τα κιμαδοπιτάκια σου στείλε κανένα χιχιχι!!!Να είσαι καλά Κική μου φιλιά!!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Φιλιά!
DeleteΩωωωωωωωωωωωω.....θα τα φτιάξω το Σ/Κ!!!!
ReplyDeleteΠεριμένω :-)
DeleteΣε πληροφορώ ότι η καλύτερη μου είναι να μαγειρεύω τα...περισσεύματα!!! Τότε στίβω το μυαλό μου και "γεννάει" κάτι νοστιμιές που πολλές φορές μου λένε οι κόρες μου ότι τις προτιμούν από τα συνηθισμένα φαγητά!
ReplyDeleteΌντως βγαίνουν ωραία πράγματα!
DeleteΚική μου υπέροχα τα κιμαδοπιτάκια σου και μάλιστα η ζύμη φαίνεται τέλεια!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο!
Φιλιά!
Ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!
DeleteΗ ανάλαφρη γιαουρτένια ζύμη ταίριαξε υπέροχα με την σπιρτόζικη γέμιση Κική μου! Και πραγματικά αν έχουμε έτοιμο από πριν τον κιμά μας, μπορούμε να απολαύσουμε αυτή τη νοστιμιά σε πολύ λίγο χρόνο!
ReplyDeleteΦιλιά και καλό ΣΚ!
Όπως τα λες Ερμιόνη!
DeleteΦιλάκια!
Τέλεια φαίνονται. Μου άρεσε πολύ η ζύμη σου Κικίτσα μου!! τη φαντάζομαι να φιλοξενεί τυράκι, λουκανικάκι και ότι άλλο τραβάει η όρεξη μας!!Καλό απόγευμα!!
ReplyDeleteΌντως είναι ευέλικτη και φιλόξενη για κάθε υλικό! χαχα!
DeleteΜε την ζύμη κουρού μπορούμε να φτιάξουμε γευστικότατα μεζεδάκια για όλες τις ώρες!
ReplyDeleteΤα κιμαδοπιτάκια σου είναι ένα από αυτά!
Φιλιά!
Είναι πολύ εύκολη και καλή ζύμη και για γλυκά και για αλμυρά παρασκευάσματα!
DeleteΠολύ όμορφα Κική!Θά τά δοκιμάσω καί μέ φέτα!Καλό Σ/Κ!Φιλιά!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
DeleteΘα πάρω ένα Κική μου, τα ζήλεψε.
ReplyDeleteΌσα θες! :-)
DeleteΜμμμμμμ.... καιρό είχα να γευτώ τις νοστιμιές σου!!
ReplyDeleteΚαλό φθινόπωρο και γευστικό....
Καλώς τηνε! Κάτσε να σε τρατάρω!
DeleteΚική, η αξιοποίση των περισσευμάτων μαγειρεμένων φαγητών, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μαγειρικής τέχνης, εφ΄όσον από αυτό έχουν προκύψει ή προκύπτουν ωραιότατες συνταγές, που κάποιες φορές είναι καλύτερες από την αρχική. Παράδειγμα, τα κιμαδοπιτάκια σου! Και η ζύμη σου, πολύ ωραία.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Συμφωνώ Ειρήνη μου!
DeleteΚαλή εβδομάδα!
Deli,τι νοστιμιές μας ετοίμασες πάλι!
ReplyDeleteΑυτή η συνταγή για τη ζύμη κουρού τέλεια!
Φιλιά!
Και εύκολη Ελενίτσα. Για σένα!
DeleteΦιλάκια!
Τα λιγουρεύτηκα τα τυροπιτάκια σου Κική ... η ζύμη κουρού είναι απο τις αγαπημένες μου.
ReplyDeleteΦιλιά
Και δική μου αγαπημένη!
DeleteΚαλή εβδομάδα!
Χαρά στο κουράγιο σου ν΄ανοίξεις δικό σου φύλλο.Ζηλεύω γιατί εγώ αυτήν την διαδικασία την βαριέμαι, να μην σου πω ότι τώρα πια μου λείπει και η υπομονή.
ReplyDeleteΑσφαλώς η σπιτική ζύμη είναι ανώτερη και πιο νόστιμη από την αγοραστή αλλά εγώ παίρνω την έτοιμη ζύμη κουρού για ευκολία(και παριστάνω την ευχαριστημένη).
Δεν είναι μπελάς αυτό το φύλλο. Και με το χέρι ανοίγει!
Deleteη αλήθεια είναι πως όταν μέτρησα το λάδι και χωρίς να το σκεφτώ το έριξα όλο με μιας στο μίγμα έπαθα μια φρίκη, πρασίνισε όλη ζύμη λέω πάει δεν θα τρώγεται με τόσο λάδι, αν είχα άλλα υλικά θα το πέταγα, πρόσθεσα λίγο ακόμα αλεύρι(δεν είχα και άλλο) και με μαύρη καρδία το άνοιξα, πανεύκολα και το έκοψα με ποτηράκι, μέχρι και η τετράχρονη κόρη μου μπόρεσε και το άνοιξε μόνη της το έκοψε το γέμισε και το έκλεισε...το αποτέλεσμα με εξέπληξε πολύ ευχάριστα, ΤΕΛΕΙΟ το φύλλο σαν τα έτοιμα και ακόμα καλύτερο, και δεν μύριζε τελικά καθόλου λάδι, και έκανε φοβερή αντίθεση με τον κιμά....μπράβο!!!
ReplyDeleteΧαχα!
ReplyDeleteΧαίρομαι που σου άρεσε!
Κικη,καλησπερα!
ReplyDeleteΗ μαργαρινη να ναι μαλακη η σκληρη;
Μαλακή, εκτός και είναι σκληρή σε θερμοκρασία δωματίου για ώρες.
DeleteΚαλημερα!! Σ ευχαριστω πολυ Κικη!
ReplyDeleteΝα χεις μια ομορφη μερα!!
Καλημερα σας πολυ έξυπνη και νόστιμη ιδεα συγχαρητήρια .
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
Delete