Monday, October 22, 2012

Μελιτζανοσαλάτα

Τρεις τεράστιες μελιτζάνες βρίσκονταν στο ψυγείο μου εδώ και μέρες. Μία τις ξεχνούσα, μία δεν προλάβαινα, ακόμα εκεί ήταν. Ψάχνοντας το Σάββατο τα συρτάρια του ψυγείου για να δω τι λείπει, έπεσα πάνω τους. Κόντεψαν να χαλάσουν. Ε, ήταν ώρα να χρησιμοποιηθούν. Ψήθηκαν και έγιναν μια τέλεια μελιτζανοσαλάτα!


Και επειδή μερικές-μερικές είδαν τη φωτό της στο φβ και τη λιμπίστηκαν, είπα να τη βάλω τώρα μετά από προτροπή τους, παρόλο που τη μελιτζάνα τη θεωρώ καλοκαιρινό λαχανικό. Με την παρατεταμένη καλοκαιρία του Οκτωβρίου βέβαια, ταιριάζει μια χαρά!


Στη μελιτζανοσαλάτα δεν βάζω πολύ λάδι (ξέρετε...για να την τρώω χωρίς τύψεις). Οι ποσότητες στα υλικά που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. Θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε τη γεύση σας και να προσθέσετε ό,τι θέλετε καθώς θα την φτιάχνετε. Ξεκινήστε με λίγο από το καθένα και προσθέστε καθώς θα δοκιμάζετε.

Αν χτυπήσετε τη μελιτζανοσαλάτα σας στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και το λάδι, θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμη! Αυτή στη φωτογραφία την έλιωσα στο μπλέντερ αλλά όχι μέχρι να γίνει υπερβολικά λιώμα.Με τα κρ΄θινα παξιμαδάκια από δίπλα, ήταν το κάτι άλλο!


Μελιτζανοσαλάτα 
Υλικά για ένα μέτριο μπωλ
3 μεγάλες μελιτζάνες
1-2 σκελίδες σκόρδο
½ κ. γ. αλάτι
1 ½ κ. σ. ξύδι
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς στο γκριλ.
Τρυπάμε τις μελιτζάνες, τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν μέσα.
Μόλις γίνουν οι μελιτζάνες και κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα και με ένα κουτάλι παίρνουμε το εσωτερικό της. Το βάζουμε στο μπλέντερ ή το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή πηρούνι.
Λιώνουμε σε μπλέντερ ή σε γουδί το σκόρδο. Αν το λιώσουμε σε μπλέντερ, προσθέτουμε λίγη μελιτζάνα, για να λιώσει ευκολότερα. Ανακατεύουμε σε μπωλ τη λιωμένη μελιτζάνα, με όλα τα υλικά.


Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλετε. Αυτή τη φορά δεν έβαλα. 

Καλή εβδομάδα!

24 comments:

  1. Ως παιδί απεχθανόμουν τις μελιτζάνες και πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να δοκιμάσω μελιτζανοσαλάτα. Από τότε κόλλησα και την φτιάχνω συχνά. Μου αρέσει που δεν την χτύπησες υπερβολικά στο μπλέντερ. Είναι πιο ωραία όταν έχει και κανένα κομματάκι.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι για μένα πέρασαν χρόνια μέχρι να τις εκτιμήσω!

      Delete
  2. Πω πω τι ωραία που φαίνεται.
    Να ήμουν εκεί να βούταγα λίγο.
    Οι φωτογραφίες σου υπέροχες.
    Σε ευχαριστώ και για τις ευχές.

    ReplyDelete
  3. Τρελλαίνομαι γιά μελιτζανοσαλάτα!!Υπέροχη συνταγή!Καλή εβδομάδα Κική!Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα μου αρέσει!
      Επίσης!

      Delete
  4. Γειά σου, Κική! Είμαι η Ελένη από Κεφαλονιά. Μου άρεσε η συνταγή σου και την έκανα. Είναι απλή και καλά λες πως δοκιμάζουμε και προσθέτουμε. Κάπου έχω δει και με κόκκινη πιπεριά μέσα. Τι λες; Θα πηγαίνει; Μου αρέσει το ιστολόγιό σου και θα το επισκέπτομαι συχνά! Καλή σου μέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την Ελένη! Ναι! Πάει η κόκκινη πιπεριά! Η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα είναι έτσι!

      Delete
  5. Πήρε αναβολή για αύριο σήμερα είναι μέρα γενικής φασίνας.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Την έκανες τελικά;

      Delete
  6. Κική μου φαίνεται υπέροχη!!!
    Καλή εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  7. Κική, επίκαιρη πάντα η μελιτζανοσαλάτα, από τις πιο ωραίες σαλάτες. Οι φωτογραφίες με την μελιτζανοσαλάτα επάνω στο παξιμαδάκι, όλα τα λεφτά! Απίθανη.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  8. Γιάμι, γιάμι, πραγματικά λιμπιστικές οι φωτός!!
    Καλή βδομάδα Κική μου, φιλιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή εβδομάδα! Ευχαριστώ!

      Delete
  9. Κι εγώ κάτι τέτοιες κακόμοιρες μελιτζάνες έχω στο ψυγείο μου!!
    Ωραία ιδέα, λοιπόν.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  10. Εγώ, εγώ, για μένα είναι όλη:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαζίιιιιιιιιιιιι!

      Delete
  11. Από τις πιο αγαπημένες μου αλοιφές! Πάντα κρατάω μελιτζάνα για σαλάτα (όταν δεν κάνω δίαιτα, γιατί μ' αρέσει με αρκετό λαδάκι και μπόλικο ψωμάκι της λιχούδας!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ ευτυχώς συγκρατιέμαι στο λάδι...

      Delete
  12. Tasted this summer in Zakynthos... fantastic!

    ReplyDelete