Wednesday, May 23, 2012

Αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα)-διατήρηση-συντήρηση

Συνεχίζω να ποστάρω συνταγές από τα λάφυρα της βόλτας στο κοντινό κτήμα. Πόσα ωραία πράγματα έχει να μας δώσει η ελληνική γη και πόσο τυχεροί είμαστε όσοι ζούμε κοντά στη φύση! Για τους υπόλοιπους, υπάρχουμε εμείς οι φίλοι, που μπορούμε να τους προμηθεύσουμε με καλούδια ;-)
Αφού περιποιήθηκα τις αγκινάρες και τα μούρα, ήρθα η ώρα των αμπελόφυλλων (και αμπελοβλάσταρων που θα ακολουθήσουν). Δεν ήταν πολλά τα φύλλα που μάζεψα, αλλά άνετα βγήκαν 2,5 μαγεριές. Τη μισή θα σας πω σε άλλο ποστ τι την έκανα!



Αυτές τις μέρες, είναι εδώ 14 δάσκαλοι από 5-6 διαφορετικές χώρες για ένα πρόγραμμα. Το πρώτο πράγμα που ζήτησε να βρει η ιταλίδα, η οποία ασχολείται με τη μαγειρική, ήταν αμπελόφυλλα, για να πάρει μαζί! Μου έκανε εντύπωση μάλιστα, γιατί το αμπέλι είναι φυτό που υπάρχει στην Ιταλία και μάλιστα στη νότια που ζει αυτή! Από κει να καταλάβετε, τι ωραίο και χρήσιμο υλικό θεωρείται! Ίσως βέβαια να έπαθε ό,τι παθαίνω εγώ κάθε χρόνο: δεν τα προλαβαίνω ποτέ αράντιστα! Φέτος όμως...!


 Αφού λοιπόν μάζεψα μερικά αμπελόφυλλα, τα μοίρασα ως εξής:

1ος τρόπος Σε ένα βάζο χωριτικότητας 280 ml, έβαλα αμπελόφυλλα που δίπλωνα ανά δεκάδες, χωρίς να τα πλύνω. Όταν θα ανοίξω το βάζο, τότε θα τα πλύνω και θα τα ζεματίσω για 1-2 λεπτά. Το βάζο πήρε 30 αμπελόφυλλα.


 Αντί για βάζο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπουκάλι του μισού λίτρου. Παίρνει όμως περισσότερα αμπελόφυλλα και θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε όλα όταν το ανοίξετε, γι’ αυτό και προτίμησα βάζο.


Μην ανησυχήσετε αν τα δείτε να χάνουν το χρώμα τους. Είναι φυσιολογικό. Χρησιμοποιήστε τα μέχρι ένα χρόνο μετά. Το μπουκάλι της φωτογραφίας είναι 2 ετών, που ξεχάστηκε στο ράφι και δεν πιστεύω ότι είναι σε θέση πια να χρησιμοποιήσω τα φύλλα που έχω μέσα. Όταν το ανοίξω, θα σας πω!

 
Στην περίπτωση του βάζου, διάβασα ότι νοικοκυρά άνοιγε, έπαιρνε όσα ήθελε και το ξανάκλεινε, χωρίς να πάθουν τα φύλλα κάτι. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά δεν χάνω τίποτα να το δοκιμάσω, παρόλο που έχω επίσης διαβάσει, ότι όταν ανοιχτούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα.


2ος τρόπος Έβαλα στην κατάψυξη αμπελόφυλλα, αφού τα έπλυνα καλά. Τα χώρισα ανά δέκα με χαρτί ψησίματος και τα έβαλα όλα μαζί σε σακουλάκι. Αν φοβάστε ότι θα σπάσουν (είναι εύθραυστα αφού παγώσουν), βάλτε τα σε μπωλ που κλείνει. Πολλοί, τα ζεματίζουν ΠΡΙΝ τα βάλουν στην κατάψυξη.


Διάβασα στο σάιτ της Μυρσίνης Λαμπράκη και κάπου αλλού που δεν θυμάμαι, ότι αν τα αφήσουμε 2μηνο ή περισσότερο στην κατάψυξη, δεν χρειάζονται καν ζεμάτισμα, (επειδή τα λαχανικά μαλακώνουν στην κατάψυξη). Θα τα δοκιμάσω χωρίς να τα ζεματίσω.

3ος τρόπος. Πλύνετέ τα, ζεματίστε τα για 1-2 λεπτά και βάλτε τα σε άλμη (στο 1 λίτρο νερό θέλει 100-120 γρ. αλάτι) ή χρησιμοποιήστε τα άμεσα.

Να σας πω και κάτι να γελάσετε. Τα φύλλα τα μάζεψα από κληματαριά και θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί, ότι αφού είναι ψηλά τα φύλλα, δύσκολα να τα προσεγγίσουν ζώα κλπ, άρα είναι και πιο καθαρά από αυτά που είναι πιο χαμηλά. Όση ώρα μαζεύαμε από την κληματαριά τα φύλλα, μια γάτα περιδιάβαινε όοοοοολη την κληματαριά πάνω από τα κεφάλια μας. Γελούσα στη σκέψη της σχέσης  ύψους και καθαριότητας. Οπότε, πολύ καλό πλύσιμο στα φύλλα όταν τα πλένετε. Μια ποσότητα ξυδιού μέσα στο νερό που πλένετε πάντα τα λαχανικά, βοηθάει να απομακρύνονται μικροοργανισμοί, αν και το ξύδι δεν είναι πανάκεια για όλα όσα πρέπει να απομακρύνονται!

29 comments:

  1. Καλημέρα! Σκέφτομαι την παραγωή μου στο Μυστρά.. Είναι η κατάλληλη εποχή!
    Ξέρεις, αυτό σαν καταγραφή εξ εμπειρίας, η μαμά μου, τον καιρό των μονοκατοικιών και των χώρων, μάζευε τα αμπελόφυλλα σε κλωστή, αρμαθιές, όπως τον καπνό και τα στέγνωνε-ξέραινε σε αεριζόμενο ισκιερό χώρο. Όταν τα χρειαζόταν, απλά έπαιρνε την αρμαθιά της και τη ζεματούσε σε νερό που έβραζε.. Ήταν σαν φρέσκα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτή τη διαδικασία, διάβασα ότι την κάνουν και σε ένα νησί στο Αιγαίο. Ενδιαφέρουσα Κατερίνα!

      Delete
  2. Deli,έβαλα ήδη στον καταψύκτη και συνεχίζω να μαζεύω τα τρυφερά,που βγαίνουν.Έχουμε δυο κληματαριές εδώ και κάποιες στην παραλία,που ποτέ δε ραντίζουμε.
    Αφού τα πλύνω,τα βάζω σε σακουλάκια κι όπως λες μετά δε χρειάζονται ζεμάτισμα-τρίβονται μόνο μερικά εξωτερικά,τα υπόλοιπα είναι τέλεια.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό δεν το είχα σκεφτεί. Να συμπληρώνω όσο βρίσκω επιπλέον στην κατάψυξη. Χμμμμ!

      Delete
  3. περιπου 60 χλμ απο το μιλανο ειναι η περιοχη της παβια, η οποια ειναι γεματη αμπελωνες και ωραια κρασια.
    πηγαινουμε συχνα παρολαυτα ποτε δεν εμπιστευτηκα να μαζεψω φυλλλα διοτι φοβαμαι τα ραντισματα.
    ισως για τον ιδιο λογο η ιταλιδα συναδελφος σου ζητησε αμπελοφυλλα.

    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειρήνη ναι. Είναι πολύ πιθανό το ράντισμα να την κρατάει κι αυτή μακριά τους, όπως το έχω πάθει κι εγώ πολλές φορές!

      Delete
  4. HELP PLEASE!!!
    Χρησιμοποιω κι εγω τη μεθοδο του "βαζου" αλλα στα περισσοτερα αντιμετωπιζω το εξης προβλημα: μετα απο 2-3 μερες τα φυλλα μουχλιαζουν μεσα στο γυαλινο βαζο! Τι κανω λάθος??? Μηπως υπαρχει συγκεκριμενη ωρα/τροπος συλλογης των φυλλων?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μήπως τα πλένεις; Θέλει να είναι άπλυτα και στεγνά! Πχ αν τα έχεις στο ψυγείο, θα έχουν υγρασία. Επίσης, θέλει να πιάσουν όσο περισσότερο χώρο από το κενό του βάζου. Να μην υπάρχει πολλά κενά, να είναι στριμωγμένα. Μετά, φύλαγμα σε ντουλάπι. Μόλις κοίταξα τα δικά μου, τα οποία υα έβαλα στις 12 του μήνα και είναι οκ!

      Delete
    2. Κατ' αρχην ευχαριστω για την απαντηση!
      Ομως, οχι, δεν τα πλενω, ουτε τα κανω τιποτε αλλο. Απλως τα μαζευω, τα βαζω το ενα πανω στο αλλο και τα βαζω στο βαζακι. Νομιζω οτι μετα βγαζουν τη φυσικη υγρασια τους, γιαυτο και μουχλιαζουν... Μηπως πρεπει να τα μαζευω μεσημεριανη ωρα και να τα αφηνω απλωτα στον ηλιο??? Δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο...

      Βασω

      Delete
  5. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση και πιο επίκαιρη δεν γινόταν. Εχθές πήρα τη μαμά μου τηλέφωνο και τη ρωτούσα πως να τα συντηρήσω αλλά δυστυχώς τα έπλυνα οπότε δεν τα έκανα μέσα σε βάζο.
    Τα ζεμάτισα, τα έβαλα στην κατάψυξη και είναι η πρώτη φορά που το δοκιμάζω για να δούμε τι θα δούμε...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα λοιπόν!

      Delete
  6. Μόλις τέλειωσα τη δεύτερη δόση, μισά σε βάζα, μισά σε μπουκαλάκια του μισού λίτρου. Άπλυτα και στεγνά. Στην κατάψυξη δεν μου σπάνε ποτέ γιατί ζεματισμένα ή αζεμάτιστα τα κάνω ρολά των 20-25.
    Πιάνουνε και λιγότερο χώρο...
    Το μπουκαλάκι σου δεν είναι γεμάτο. Δεν έχουν χαλάσει;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το μπουκαλάκι ήταν γεμάτο όταν τα έβαλα. Μάζεψαν με τα χρόνια :-)

      Delete
  7. ΕΚΑΝΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΒΑΖΟ.ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΤΑ ΕΒΡΑΖΑ ΚΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΥΤΑ ΕΚΛΕΙΝΑ ΤΟ ΒΑΖΟ ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΑ ΖΕΜΑΤΑΩ.ΑΝ ΠΕΡΙΣΕΨΟΥΝ ΞΑΝΑΒΡΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΤΟ ΒΑΖΩ .ΕΧΩ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΓΕΜΑΤΑ ΒΑΖΑ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ.ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΑ ΒΑΖΩ 20-30 ΦΥΛΛΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ ΣΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΤΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΟΧΙ ΡΟΛΟ.ΤΑ ΒΑΖΩ ΜΕΤΑ ΣΕ ΜΠΩΛ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ.ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΣΠΑΝΕ.ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΒΓΑΖΩ ΕΝΑ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΕ ΛΕΚΑΝΙ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΞΕΠΛΕΝΩ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΩ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε για τα τιπ!

      Delete
  8. Φανταστική ανάρτηση Κική μου! Αρε και να ημουν στην Ελλάδα!

    ReplyDelete
  9. Πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση Κική μου, ιδανική για όσους είναι αρχάριοι στο θέμα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Εγώ τα βάζω στην κατάψυξη χωρίς ζεμάτισμα. Ανά 40 κομμάτια τα τυλίγω σφιχτά ρολλά,μετά τα τυλίγω με αλουμινόχαρτο και τα κλείνω σε σακουλάκια, όσα χωράει κάθε σακουλάκι.΄Ετσι δεν σπάνε όταν παγώσουν. Και όταν βγαίνουν από την κατάψυξη δεν χρειάζονται ζεμάτισμα γιατί το πάγωμα και το ξεπάγωμα τα έχουν μαλακώσει πολύ.
    Και κρατάνε πολύ στην κατάψυξη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τέλεια. Άρα δεν θα χρειαστεί ζεμάτισμα όπως έλεγα! Ευχαριστώ!

      Delete
  11. Αυτή είναι τυραννία! Εγώ εδώ φυσικά πού να βρω φρέσκα αμεπλόφυλλα. Ούτε λόγος. Να' ναι καλά τα βαζάκια του σούπερ μάρκετ :)
    Χρησιμότατη ανάρτηση όμως.
    Είδα και τα μούρα σου (από μουριά) και μ'άρεσε πολύ το γλυκάκι. Εδώ υπάρχουν άφθονα όλα τα είδη μούρων. Να και κάτι καλό της Ολλανδίας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Του χρόνου θα σε έχω υπόψη!

      Delete
  12. Ότι αξίζουν τον κόπο, τον αξίζουν.
    Να 'ναι καλά η μαμά μου όμως
    γιατί δεν νομίζω να επιχειρήσω το εγχείρημα.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  13. Καλησπέρα Από Σαλαμίνα. Δεν κατάλαβα την διαδικασία με το βάζω. Δηλαδή βάζουμε τα αμπελόφυλλα στο βάζω η το μπουκάλι και τα κλείνουμε. Μετά που τα αποθηκεύουμε; Στο ψυγείο, την κατάψυξη ή στο ντουλάπι; Δεν μουχλιάζουν; Το λέω αυτό γιατί κάποτε δούλευα σαν πωλητής στην παλίρροια και πουλούσα φύλα σε βιάζω αλλά ήταν αποξηραμένα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Στην περίπτωση του βαζου ή μπουκαλιού, τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε έτσι, τουλάχιστον έναν χρόνο. Άπλυτα, για να μη μουχλιασουν

      Delete
  14. Καλησπέρα! Ακολούθησα την συμβουλή σας και αποθηκευσα τα αμπελόφυλλα πέρυσι με τον 1ο τρόπο αλλά σε μπουκάλι πλαστικό και όχι σε βάζο.Τωρα τα θυμήθηκα και τα έβγαλα από το ντουλάπι (σκοτεινό και στεγνό) όπου τα είχα αποθηκεύσει αλλά έχουν δημιουργηθεί κάτι άσπρες γραμμές όχι μούχλα, σαν "σκουλίκια"σε κάποια σημεία..τα πετάω; πως καταλαβαίνω ότι έχουν χαλάσει;Σας παρακαλώ αναμένω απάντηση ...🙄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Και σε μπουκάλι πλαστικό τα έχω φυλάξει και δεν έπαθαν κάτι. Θέλουν ζεματισμα όπως γράφω παραπάνω. Αν δεν έχουν μούχλα είναι οκ

      Delete