Thursday, May 3, 2012

Κάσεκούχεν-Γερμανικό τσιζκέικ

Γερμανική συνταγή πριν τις εκλογές; Βέεεεβαια! ΕΠΙΤΗΔΕΣ! Έτσι για να μην ξεχάσουμε την Κυριακή όλα όσα δεν πρέπει να ξεχάσουμε! Επειδή μερικοί νομίζουν ότι έχουμε λήθη. Διότι ο έλλην, μπροστά στις κάλπες, χαρακτηρίζεται από λήθη (και ηλιθιότητα sometimes). Λες και έρχεται από τους Λωτοφάγους ένα πράμα! Γι' αυτό επιμένω. Γερμανική συνταγή μέχρι την Κυριακή, για να μη μας πιάσει αμνησία...


Το τσιζκέικ που φτιάχνετε, μου λέει η Νέλλη, είναι αμερικάνικου τύπου και δεν έχει καμία σχέση με το γερμανικό τσιζκέικ. Κι αφού με βασάνισε αρκετή ώρα μέχρι να μαντέψω πώς είναι και πώς λέγεται το δικό τους, μου είπε τη συνταγή. Είναι αυτό που έφτιαξα το Πάσχα. Η Νέλλη μου έδωσε τη συνταγή για σκέτο τσιζκέικ και εγώ πρόσθεσα μια σάλτσα που έφτιαξα από ράσμπερις που είχα στην κατάψυξη. Στην κανονική εκδοχή του, το γλυκό κάνει βαθούλωμα κατά το ψήσιμο. Εμένα κατέληξε χωρίς βαθούλωμα και θα σας πω το γιατί μετά.

Κάσεκούχεν-Γερμανικό τσιζκέικ
(όπου κάσε το τυρί και κούχεν το γλυκό, παρόλο που το γλυκλο δεν έχει τυρί!)
Υλικά
1 κιλό κβαρκ ή γιαούρτι στραγγιστό άπαχο (χρησιμοποίησα γιαούρτι 1,5%)
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
74 γρ. άνθος αραβοσίτου (η συνταγή έλεγε 2 φακελάκια, αλλά τα γερμανικά φακελάκια δεν αντιστοιχούν σε ίδιο βάρος με τα δικά μας, οπότε μετρήστε 74 γρ.)


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Χτυπάμε τα βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα χτυπώντας και στη συνέχεια το γιαούρτι και το άνθος αραβοσίτου (όπως είναι σε σκόνη). Χτυπάμε να ενωθούν όλα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα με σούστα, διαμέτρου 26 εκ.
Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 190. Ελέγχουμε περιοδικά αν σκουρύνει η επιφάνεια. Αν σκουραίνει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το γλυκό για 10 λεπτά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει. Μετά, ξεκολλάμε με μαχαίρι το γλυκό από τα τοιχώματα της φόρμας, βγάζουμε το τσέρκι και αφήνουμε το γλυκό σε σχάρα* να κρυώσει.

Tip: Μην ανησυχήσετε αν «καθίσει» στο κέντρο. Έτσι γίνεται. Μπορείτε να ρίξετε στη βυθισμένη επιφάνεια φρούτα εποχής, βύσσινο κομπόστα, σταφύλια κλπ.

Αν οταν το βγάλετε από το φούρνο, σας φαίνεται να τρεμουλιάζει σαν ζελέ, αφήστε το στη φόρμα πολύ περισσότερο από 10 λεπτά.

Επειδή το δικό μου γιαούρτι ήταν αρκετά νερουλό, τρεμούλιαζε πολύ όταν το έβγαλα. Άνοιξα το τσέρκι και θεώρησα ότι θα χάλαγε το γλυκό αν το άφηνα χωρίς τσέρκι. Έτσι, ξανάβαλα το τσέρκι και ίσιωσε η επιφάνεια επειδή πίεσα τα πλαϊνά για να ξαναβάλω το τσέρκι. Το άφησα να κρυώσει εντελώς και μετά έβγαλα το τσέρκι. Φυσικά, ούτε λόγος να το βάλω σε σχάρα, γιατί μάλλον θα είχα τσιζκέικ σε κύβους μετά! Όταν κρύωσε, το έβαλα κατευθείαν σε πιατέλα.

Παρόλα που δεν είχε πια βαθούλωμα,  εβαλα μια σάλτσα με ράσμπερις που την έκανα ως εξής:


Σάλτσα με ράσμπερις
Υλικά
200 γρ. κατεψυγμένα ή φρέσκα ράμπερις
50 γρ. ζάχαρη
1 κ. σ. νερό
1 κ. γ. ζελατίνη

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τη ζελατίνη στο νερό.
Βάζουμε τα φρούτα ξεπαγωμένα με το ζουμί τους (ή τα φρέσκα αν έχετε) και τη ζάχαρη να βράσουν για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε και τη ζελατίνη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για πήξει ελαφρώς.
Μόλις δούμε ότι πάει να πήξει, το βάζουμε πάνω από το γλυκό που έχουμε πια ξεφορμάρει και τοποθετήσει σε πιατέλα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Μπορείτε αντί για ράσμπερις, να χρησιμοποιήσετε φράουλες, κεράσια, βύσσινα κλπ.

Δοκιμάστε αυτή τη διαφορετική συνταγή για τσιζκέικ. Εμένα η γεύση του, μου θύμιζε πολύ τη γέμιση των κρητικών καλιτσουνιών! Περίεργο; Μάλλον ο συνδυασμός αυγών-γαλακτοκομικού!

Λοιπόν, ρίξτε το στις γερμανικές συνταγές αυτές τις μέρες ε; Γιατί είπαμε: Δεν είναι να ξεχνάμε...
Καλό βόλι βρε!

20 comments:

  1. Φαινεται λαχταριστό! Προσοχή μόνο σε αυτό: αν η συγκεκριμένη γερμανική πρόταση(i.e. το γλυκό) μας αρέσει, μην ξανοιχτούμε και σε άλλες γερμανικές προτάσεις (ξέρουμε ποιές)!
    ;-)!
    Αγγελική

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Εμείς ενδίδουμε ΜΟΝΟ σε προτάσεις γερμανικών γλυκών! Μέχρι εκεί!

      Delete
  2. Kiki, καλημέρα. Ωραία και απλή συνταγή. Μου αρέσουν πολύ τα αφράτα κέικ και αυτό από την περιγραφή και τις φωτογραφίες, δείχνει να είναι πολύ αφράτο. Τα ράσμπερι πολύ καλή επιλογή για σάλτσα, με ωραίο χρώμα. Και οι φραουλίτσες που είναι της εποχής, θα του πήγαιναν.
    Γερμανική συνταγή, επιτηδες; Κάτι σαν ομοιοπαθητική δηλαδή; ΧΙΧΙΧΧΙ!!! Να δούμα αν θα γελάμε μετά τις εκλογές και ποιος θα γελάει μάλλον. Τέλος πάντων, εύχομαι το καλύτερο για όλους μας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειρήνη, μέσα δεν είναι σαν κέικ. Είναι κρέμα. Τυρογλυκό χωρίς τυρί! Χαχα!
      Επίτηδες για να θυμόμαστε τι δεν πρέπει να ψηφίσουμε! χαχα!

      Delete
  3. Ωραίο γλυκάκι Κική μου και πρέπει να είναι και αρκετά ελαφρύ!
    Η σάλτσα που του πρόσθεσες απλά το απογειώνει!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η αλήθεια είναι ότι το τρως χωρίς να το βαριέσαι ή να σε λιγώνει! Έχει αρκετό βούτυρο παρόλα αυτά. Η σαλτσούλα πραγματικά του πήγαινε!

      Delete
  4. Αυτό πρέπει να δοκιμάσω να το φτιάξω...γιατί μου θυμίζει γεύστικες απολαύσεις από τα ταξίδια του παρελθόντος στην Γερμανία, Κική μου.
    Ίσως μαζί με το γιαούρτι και τυρί κρέμα, για λιγότερο "νερουλιαστό" αποτέλεσμα να κάνει καλό συνδυασμό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να το κάνεις. Πιστεύω ότι θα σου αρέσει Πηνελόπη! Δεν έγινε νερουλιαστό. Μόνο όσο ήταν ζεστό ήταν έτσι. Μετά έσφιξε.

      Delete
  5. Eγώ πάλι γλυκάκι να έχω και δεν με ενδιαφέρει η προέλευσή του!!! Αν και το κουχεν σε ξενερώνει κάπως :)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ εμείς οι γλυκατζούδες!

      Delete
  6. Εγώ το βρίσκω εξαιρετικό... και θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή...
    Το βρίσκω πολύ καλό, καθώς είδα πως δεν περιέχει κρέμα τυρί... ( το κανονικό cheesecake δεν μου αρέσει ) ...
    Φιλιά!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το θυμάμαι ότι δεν σου αρέσει το κανονικό! :-)

      Delete
  7. Μμμμμμ....
    Μου τρέχουν τα σάλια!
    ...και είναι και εύκολο!
    Θα το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την Έδη! Τι ωραία δαχτυλίδια που φτιάχνεις!

      Delete
  8. Καλημέρα αγαπητή μου Κική και καλό μήνα.
    Θα πω στη "Χρυσή Αυγή" να περάσουν να δοκιμάσουν το Κασεκούχεν.
    Πάντως φαίνεται καλό.
    Νάσαι καλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κύρι Ντένη μου, αυτές τις δύο λέξεις, μην τις λέτε ΟΥΤΕ για αστείο εδώ μέσα. Ανατριχιάζω!

      Delete
  9. Deli,τέλειο φαίνεται!
    Για να δούμε πόσοι θα ήσμονήσουν μπροστά στην κάλπη-έχω κι εγώ κάποιον στο σπίτι και τον ψέλνω καθημερινά χιχι...
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ψέλνε, ψέλνε! Οι έλληνες ξεχνάνε δυστυχώς Ελένη μου!

      Delete
  10. Τέλειο είναι Κική μου!!!

    ReplyDelete