Monday, May 30, 2011

Πώς καθαρίζουμε αγκινάρες

Μπορεί να ακούγεται σε κάποιες αστείος ο τίτλος "πώς καθαρίζουμε αγκινάρες", αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στα μπλογκς δεν μπαίνουν μόνο έμπειρες μαγείρισσες και μάγειρες. Μπαίνουν και άνθρωποι που κάνουν τα πρώτα βήματα στη μαγειρική και οι αναλυτικές οδηγίες είναι απαραίτητες.
    

Οπότε...πώς καθαρίζουμε αγκινάρες;
Εκείνο που χρειάζεστε είναι αγκινάρες, ένα λεμόνι και ένα κοφτερό μαχαίρι. Προτιμήστε επίσης να κάνετε αυτή τη δουλειά με γάντια, αν δεν θέλετε να μαυρίσουν τα δαχτυλάκια σας από τις αγκινάρες.

1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες γύρω-γύρω από τα χοντρά φύλλα με μαχαίρι. Καθαρίζουμε αρκετές σειρές φύλλα, μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν με ευκολία (ακόμα και με το χέρι) και να εμφανίζονται τρυφερά φύλλα.

2. Κάθε μία που καθαρίζουμε από φύλλα, καθαρίζουμε λίγο και το κοτσανάκι της περιμετρικά, ή το κάθαρίζουμε στην επόμενη φάση.


3. Αφού την καθαρίσουμε από φύλλα και κοτσάνι, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το μπροστινό μέρος των φύλλων (περίπου ένα εκατοστό).

4. Μετά, τοποθετώντας κάθετα την αγκινάρα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, κόβουμε από πάνω προς τα κάτω τα σκληρά μέρη των εξωτερικών φύλλων και τα αγκάθια τους.



5. Τις κόβουμε στη μέση, καθαρίζουμε το μεσαίο μέρος αφαιρώντας τα «μαλλιά».


6. Τέλος, τις περνάμε με λεμόνι και τις βάζουμε σε μπωλ με νερό, στο οποίο έχουμε στύψει μισό λεμόνι.

Αν δεν χρησιμοποιήσατε γάντια και μαύρισαν τα δαχτυλάκια σας, τρίψτε τα καλά με τις λεμονόκουπες. Το λεμόνι θα βοηθήσει να ασπρίσουν και να λάμψουν.

Όλα τα χρόνια, έτσι ήξερα οτι καθαρίζονται οι αγκινάρες. Τώρα τελευταία, έπεσε το μάτι μου σε μια εκπομπή μαγειρικής, όπου ο μάγειρας, αφού την καθάριζε εξωτερικά από τα σκληρά φύλλα, στο τέλος, την καθάριζε περιμετρικά από την πίσω πλευρά και με αυτό τον τρόπο, έφευγε όλο το μπροστινό μέρος και έμεινε μόνο το γουλί. Στα γουλιά, δεν έβγαζε αμέσως τα μαλλιά, για να μην μαυρίσουν, αλλά τα καθάριζε, λίγο πριν τα μαγειρέψει. Μου φάνηκε πολύ έξυπνος ο τρόπος καθαρίσματος, αλλά χρειάζεται νομίζω αρκετή δεξιοτεχνία επίσης. Κάποια στιγμή θα τον δοκιμάσω!

Καλή εβδομάδα!