Αφού μάθαμε -όσοι δεν ξέραμε- να καθαρίζουμε αγκινάρες, ας φτιάξουμε ένα κλασικό αγαπημένο φαγητό εποχής. Αρακά με αγκινάρες. Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ, όταν καθαρίζω τον αρακά, ο μισός καταλήγει ωμός στο στόμα μου. Καλά. Οκ. Όχι και ο μισός, αλλά όλα τα μικρά αρακάκια σίγουρα! Αν κάνετε κι εσείς το ίδιο, και σας αρέσει να μασουλάτε τον φρέσκο και τρυφερό αρακά, πάρτε λίγο παραπάνω από τον μανάβη. Έτσι κι αλλιώς, δεν μένει και πολύς αφού τον καθαρίσετε!
4-5 αγκινάρες (ή όσες θέλετε για τον καθένα, υπολογίζοντας ότι η καθεμιά θα κοπεί στα 2)
2 καρότα (ή όσα θέλετε) κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια
2 πατάτες
μισό ματσάκι φρέσκο άνηθο ή 1 κ. σ. ξηρό
¼ κούπας λάδι ή περισσότερο
αλάτι, πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες όπως μάθαμε, τις περνάμε με μια λεμονόκουπα και τις βάζουμε σε μπωλ που έχουμε στύψει μισό λεμόνι, για να μην μαυρίσουν.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα και τα γυρίζουμε λίγο στο λάδι.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις γυρίζουμε λίγο κι αυτές.
Ρίχνουμε λόγο νερό στο φαγητό και προσθέτουμε τις πατάτες αφού πρώτα τις καθαρίσουμε και τις πλύνουμε.
Ρίχνουμε τον άνηθο, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου μισή ώρα, προσθέτοντας νερό όταν χρειάζεται.
Μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά από την αρχή, αν όλα είναι κατάφρεσκα. Εκείνα που πάντα είναι πιο σκληρά είναι τα καρότα, μετά ο αρακάς και ακολουθούν οι αγκινάρες και τελευταίες οι πατάτες. Αν δεν θέλετε λοιπόν να τα ρίξετε όλα από την αρχή από φόβο πως θα λιώσουν οι πατάτες π.χ., ρίξτε τα με μικρή διαφορά χρόνου με τη σειρά που έγραψα. Οι αγκινάρες, αν δεν είναι τρυφερές ή δεν έχουν καθαριστεί σωστά, θα είναι σκληρές στις άκρες των φύλλων.
Αν σας φαίνεται λίγο το λάδι, πολύ απλά προσθέστε κι άλλο. Το φαγητό πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του.
Αρακάς με αγκινάρες
Υλικά για 4 μερίδες
1.5-2 κιλά αρακά4-5 αγκινάρες (ή όσες θέλετε για τον καθένα, υπολογίζοντας ότι η καθεμιά θα κοπεί στα 2)
2 καρότα (ή όσα θέλετε) κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια
2 πατάτες
μισό ματσάκι φρέσκο άνηθο ή 1 κ. σ. ξηρό
¼ κούπας λάδι ή περισσότερο
αλάτι, πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τον αρακά και τα καρότα.Καθαρίζουμε τις αγκινάρες όπως μάθαμε, τις περνάμε με μια λεμονόκουπα και τις βάζουμε σε μπωλ που έχουμε στύψει μισό λεμόνι, για να μην μαυρίσουν.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα και τα γυρίζουμε λίγο στο λάδι.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις γυρίζουμε λίγο κι αυτές.
Ρίχνουμε λόγο νερό στο φαγητό και προσθέτουμε τις πατάτες αφού πρώτα τις καθαρίσουμε και τις πλύνουμε.
Ρίχνουμε τον άνηθο, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου μισή ώρα, προσθέτοντας νερό όταν χρειάζεται.
Μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά από την αρχή, αν όλα είναι κατάφρεσκα. Εκείνα που πάντα είναι πιο σκληρά είναι τα καρότα, μετά ο αρακάς και ακολουθούν οι αγκινάρες και τελευταίες οι πατάτες. Αν δεν θέλετε λοιπόν να τα ρίξετε όλα από την αρχή από φόβο πως θα λιώσουν οι πατάτες π.χ., ρίξτε τα με μικρή διαφορά χρόνου με τη σειρά που έγραψα. Οι αγκινάρες, αν δεν είναι τρυφερές ή δεν έχουν καθαριστεί σωστά, θα είναι σκληρές στις άκρες των φύλλων.
Αν σας φαίνεται λίγο το λάδι, πολύ απλά προσθέστε κι άλλο. Το φαγητό πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του.
Καλό μήνααααααααααααα!
Καλό καλοκαίριιιιιι!
Εγώ όταν φτιάχνω αγκινάρες δε μου μαυρίζουν ποτέ!!! Το κόλπο μου διαφέρει από το δικό σου!!!
ReplyDeleteΠώς γίνεται;;;
Απλούστατα γιατί δεν προφταίνουν...Αντίθετα μαυρίζουν τα χείλια μου και η γλώσσα μου!!!
Καλά κατάλαβες...τις καταβροχθίζω έτσι ωμές!!! Γι'αυτό όταν θέλω να κάνω -τελικά- ένα φαγάκι με αγκινάρες χρησιμοποιώ αυτές που έχει καταψύξει η μαμά μου!!!
Καλό μήνα και πολλά δροσερά φιλάκια από τις βροχερές Βρυξέλλες!!!
Καλοκαιρινό φαγάκι! Λαχταριστό! Κανείς από την οικογένειά μου δεν το τρώει οπότε μου φαίνεται ακόμα πιο λαχταριστό!
ReplyDeleteΛατρεμένο φαγητό!!!
ReplyDeleteΣμουτς
Deli,νόστιμοοοο!
ReplyDeleteΔεν έμαθα,δεν τα καταφέρνω ,τις διαλύω τις αγκινάρες στο καθάρισμα.
Καλό μήνα-φιλιά!
καλο μηνα.
ReplyDeleteτο φιαχνω συχνα. πανεμορφο και αρεσει πολυ.
Πολύ νόστιμο το φαγητό σου σήμερα Κική , είναι απο τα αγαπημένα του μπαμπά μου κ η μητέρα μου το φτιάχνει πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες!
ReplyDeleteκαλημέρα & καλό μήνα :)
kalimera kai kalo mina!
ReplyDeletepentanostimo to eftiaxes kiki,gia sta xerakia sou!
filia pola!
Καλό μήνα Κική, με πολλές νοστιμιές.
ReplyDeleteΚαλό μήνα, αγκινάρες δεν έχω καθαρίσει ποτέ, τις παίρνω έτοιμες, αλλά το φαγητό μου αρέσει πάρα πολύ.
ReplyDeleteΦιλιά
σουπερ ντουπερ το φαγάκι σου !!! το φτιάχνω αρκετά συχνά.
ReplyDeleteΚαλό μήνα !!!!
πολύ αγαπημένο φαγάκι το κάνει η "μητέρα" και το ξεσ....ζω εγώ.
ReplyDeleteφιλιά
Από τα αγαπημένα μου φαγητά της εποχής
ReplyDeleteΚαλό μηνα και καλο καλοκαίρι!
Στείλε καλέ, τον ξέρεις τον καημό μου που δε μου τρώνε τις αγκινάρες!
ReplyDeleteΚαλό μήνα:))
Κική μου!!!! ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΦΑΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΣΟΥ!!!!ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ!!!!¨))))ΜΑΤΣ ΜΟΥΤΣ ΜΑΤΣ ΜΟΥΤΣ!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚαλο μηνα να εχεις Κικη, με ομορφα μαγειρεματα.Το φαγακι σου νοστιμοτατο.
ReplyDeleteAhh Kikitsa, naxeres ti adynamia exw s'afto to fagaki..Zilevw!!Filakia!!
ReplyDeleteΒιολογικές αγκινάρες απο την γιαγια!! Ευτυχως μας εμαθες να τις καθαρίζουμε ...και τσουπ ...μια συνταγή για να τις φαμε!!!!
ReplyDeleteΦιλια!
Μου αρέσει πολύ αυτό το φαγητό, το φτιάχνω συχνά!!!!
ReplyDeleteΩραιότατο φαγάκι. Με φετούλα και μπόλικο ψωμάκι..μούρλια!
ReplyDeleteΚλασικό ανοιξιάτικο φαγάκι. Το ζήλεψα τόσο που θα το φτιάξω αύριο Παρασκευή!
ReplyDeleteΚαλησπέρα αγαπητή μου Κική
ReplyDeleteΚαιρό είχα να περάσω από το σπιτικό σου
Με τράβηξε ο αρακάς και οι αγκινάρες Φαγητό ωραίο, πεντανόστιμο και ελάφρύ για μας που δεν κάνει να τρώμε πολύ.....
Νάσαι καλά
Ντένης
Κορίτσια, κ. Ντένη,
ReplyDeleteευχαριστώ για τα σχόλια. Πραγματικά είναι ένα από τα ωραιότερα φαγητά της άνοιξης-καλοκαιριού. Όσο είναι φρέσκα ο αρακάς και οι αγκινάρες, αλλά ακόμα και με κατεψυγμένα, είναι τέλειο!
Αγαπημένο και φοβερό φαγάκι αυτό Κική μου. Κι όσο για τις αγγινάρες, να' σαι καλά που μοιράστηκες τον τρόπο καθαρισμού τους. Εγώ πάντα δυσκολεύομαι. Φταίει βέβαια ότι τις φτιάχνω μια στο τόσο αλλά και παλι, την έχω ταράξει τη μαμά μου στα τηλέφωνα για ερωτήσεις τέτοιου τύπου.
ReplyDeleteΚαι για μας αγαπημένο! Αχ αυτες οι μαμάδες την πληρώνουν πάντα! χαχα!
ReplyDelete