Μπορεί να συγκέντρωσα 50 συνταγές για διαφορετικά λικέρ στο βιβλίο μου "Λικεράκια και σερμπέτια" όμως, όπως έχω ξαναπεί, δεν έχω σταματήσει να πειραματίζομαι με τα λικέρ. Φρούτα με τα οποία δεν ήμουν απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, παραλλαγές, προσθήκες, δίνουν, νέες γεύσεις, νότες αρωματικές και χρωματικές στη μεγάλη αυτή συλλογή που λέγεται λικέρ. Ξαναλέω και ξανασυμβουλεύω: έχουμε τόσα ωραία φρούτα, βότανα και καρπούς στην Ελλάδα. Ας αφήσουμε για λίγο τα ξενόφερτα "σκληρά" ποτά και ας γευτούμε τα λικεράκια που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας. Σκέτα, με πάγο ή σαν κοκτέιλ με κάποιο αναψυκτικό ή χυμό, θα σας ταξιδέψουν σε νέες γεύσεις και θα ξεχάσετε τον κλασικό τρόπο σερβιρίσματός τους. Θυμηθείτε επίσης ότι μια κουταλιά από το αγαπημένο σας λικέρ στο παγωτό σας ή στον καφέ σας, θα απογειώσει τη γεύση του!
Λικέρ μέσκουλες-μούσμουλα
Υλικά
350 γρ. μέσκουλες ακαθάριστες
350 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
200 γρ. ρούμι
100 γρ. νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μέσκουλες από φλούδια και κουκούτσια, προσέχοντας να μην πάρουμε το άσπρο μέρος που είναι κοντά στο κουκούτσι. Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τις μέσκουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε μέσα και τα κουκούτσια τα οποία έχουμε καθαρίσει τις εξωτερικές φλούδες και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν, προσθέτουμε το ρούμι και 100 γρ. νερό. Ανακινούμε απαλά να ενωθούν και φιλτράρουμε σε καθαρή μπουκάλα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ό,τι επιθυμούμε (ποτό, νερό, ή σιρόπι).
Μέσκουλες τις λέμε στην Πάτρα. Νέσπολες τις έμαθα στη Ζάκυνθο. Μούσμουλα είναι ευρέως γνωστά!
Καλή εβδομάδα!
Tips:
Μην πετάξετε τις μέσκουλες που βράσατε. Φάτε τις σαν γλυκάκι!Μέσκουλες τις λέμε στην Πάτρα. Νέσπολες τις έμαθα στη Ζάκυνθο. Μούσμουλα είναι ευρέως γνωστά!
Καλή εβδομάδα!
ΤΕΛΕΙΟ....ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ....ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ...ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΣΕ ΑΛΛΟ BLOG .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ReplyDeleteΑχ βρε Κική μου, τι κρίμα.....ένα γεμάτο δένδρο μούσμουλα είχαμε και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε....πόσα να φάμε, πόσα να μοιράσουμε σε φίλους!! Αν είχα τη συνταγή σου θα έφτιαχνα σίγουρα το λικεράκι....δεν πειράζει....του χρόνου να ΄μαστε καλά!!
ReplyDeleteΣ΄ευχαριστώ, καλή εβδομάδα!!
Καλημέρα! εσύ λικέρ εγώ μαρμελάδα.
ReplyDeleteΠάντως παρόλο που δεν είχα φτιάξει άλλη φορά κι είχα ενδοιασμούς έγινε υπέροχη! Αν βρω άλλα θα φτιάξω και λικέρ.
Μέσπιλα στη Κύπρο!
ReplyDeleteΜπράβο Κική μου αυτό θα πει φαντασία!
Καλή σου μέρα και καλή βδομάδα!
Aυτό ήταν!!! θα πάω να ξηλώσω τα μούσμουλα της γειτόνισσας χεχχεχεχε
ReplyDeleteΦιλάκιαααααααα
Καλή εβδομάδα
καλημέραααα!καλή εβδομάδααα!!!υπέροχο φαίνεται.....χμ!!!κάτσε να σκεφτώ ποιός εχει δεντρο στη γειτονιά.....φυσικά δεν ειμαι αχάριστη ..θα ....του .δώσω,,,ενα μικρό μικρό μπουκαλάκι χιχι!!!!
ReplyDeleteΣτην υγειά μας, ωραιότατο φαίνεται και αυτό το λικεράκι!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Δέσπολες τις λέει ο μπαμπάς μου από την Κρήτη. Και μου έδωσε μια λεκάνη. Δεν τα τρώει κανείς οπότε ευτυχώς που έκανες αυτή την ανάρτηση! Δεν ήξερα τι να τα κάνω!
ReplyDeleteΟι μέσκουλες είναι συνδυασμένες με τα παιδικά μου χρόνια!!!! Άντε στην υγεία μας
ReplyDeleteΠω πω, δεν μπορούσα να φανταστώ λικέρ με τα φρούτα αυτά, θα γίνεται υπέροχο, τα λατρεύω!
ReplyDeleteΝέσπολες τα λέμε και στην Κέρκυρα! :)
Deli,έχουμε μια μουσμουλιά στην παραλία,κανένας δεν τα τρώει.Ίσως δοκιμάσω,αν έχω ορεξούλα χιχι,λίγο ταλαιπωρία το καθάρισμα.
ReplyDeleteΌπως πας,σε βλέπω να ετοιμάζεις το Νο 2 σε λικεράκια.
Φιλιά!
Μετά την μαρμελάδα με μούσμουλα της Ξανθής, έχουμε το δικό σου λικέρ με μούσμουλα και αυτό.Ήρθε και έδεσε.
ReplyDeleteτα ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ ΘΕΙΚΑ .ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΚΕΡΑΚΙ ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!
ReplyDeleteαυτο πρεπει να ειναι πολυ ωραιο!
ReplyDeleteτα μουσμουλα στα ιταλικα ειναι nespole! οι δεσμοι ζακυνθου - ιταλιας ειναι μεγαλοι.
Κική μου, τί σκληρά ποτά, τα λικεράκια είναι αγαπημένα.
ReplyDeleteΛέω κι εγώ, τί είναι οι μέσκουλες :) Πρέπει να βρω μούσμουλα και να το φτιάξω. Έχω πεθυμήσει λικεράκι σπιτικό! Να' σαι καλά που μας δίνεις αυτές τις όμορφες συνταγές!
Φιλιά πολλά!
Μέσκουλες, νέσπολες, μούσμουλα, μέσπιλα, όπως και να τα πεις, νόστιμα είναι.
ReplyDeleteΞανθή, όταν είδα τη μαρμελάδα σου αναφώνησα Ααα! γιατί πριν λίγο είχα κάνει το λικέρ και από αυτό που μου είχε μείνει σκέφτηκα ότι τα μούσμουλα θα κάνουν πολύ ωραία μαρμελάδα!
Όσες έχετε ακόμα, δοκιμάστε το. Στην ανάγκη, κλέψτε του γείτονα! Χαχα!
Great η επιρροή της ιταλικής γλώσσας είναι έντονη στη Ζάκυνθο όπως είναι γνωστό.
Ελένη 2ο βιβλίο με λικέρ; Μετά από 50;;; Χαχα! Μπαααα!
Μάγδα συμφωνώ!
Δέσπολα (τα) στην Κρήτη! Φέτος είναι δεσπολοχρονιά εδώ κάτω. Λυγίζουν τα δέντρα από το φόρτωμα.
ReplyDeleteΣτην υγειά μας Κική! Καλοκαιρινό λικεράκι
Κικίτσα Καλημέρα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Να σε ρωτήσω, επειδή οι νέσπολες που μου έδωσε η πεθερά μου μείναν κάποιες ημέρες στο ψυγείο και ψιλομαυρίσανε, πόσο βάρος υπολογίζεις να είναι η καθαρή σάρκα χωρίς τα φλούδια και τα κουκούτσια, περίπου? Ευχαριστώ!
ReplyDeleteΣυγγνώμη, αλλά ως αρχάρια στα λικεράκια και καθώς ακόμη δεν έχω αγοράσει το βιβλίο σου το οποίο ελπίζω να αγοράσω λίαν συντόμως, έχω μία απορία: Σε τι φιλτράρουμε?
ReplyDeleteΒίτα, το κακό είναι ότι γίνονται όλες μαζί και μετά τέρμα! :-)
ReplyDeleteΑνώνυμη (καλέ βάλε ένα ονοματάκι!), δεν ήταν πολύ. Να ήταν 50-60 γραμμάρια φλούδες και κουκούτσια; Να σου πω...Μην ανησυχείες. Βάλε 350 γρ. καθαρό βάρος. Το μόνο που θα συμβεί είναι να έχει πιο έντονη γεύση.
Ανώνυμη νο2 (ή είσαι η ίδια;) φιλτράρουμε με φίλτρο του γαλλικού καφέ, κατά προτίμηση όχι χάρτινο, αλλά εκείνα που μοιάζουν υφασμάτινα-πλαστικά. Θα τα βρεις στα ράφια του καφέ να κρέμονται.
Ευχαριστώ Κικίτσα! Και ναι, ήμουν η ίδια. Είμαι η Relo, αλλά δεν μπορώ να κάνω πάντα σύνδεση με τη google ταυτότητά μου. Από εδώ και πέρα θα στο λέω.
ReplyDeleteΤώρα πάω να βρω μούρες! Ελπίζω να έχει στο σούπερ μάρκετ. Ψάχνω να βρω και φρέσκια κάππαρη, αλλά στην Αθήνα δεν βρίσκω π ο υ θ ε ν ά !
Αααα Οκ! Οταν δεν μπορείς να συνδεθεις, πάτα εκεί που λέει ανώνυμος και βάζε το όνομά σου! Μούρα έχω δει στο σούπερ μάρκετ στος τέλος καλοκαιριού, αλλά όχι τέτοια. Όταν λες φρέσκια κάπαρη εννοείς χωρίς να έχει γίνει τουρσί; Το φυτό φρέσκο;
ReplyDeleteRelo
ReplyDeleteΜούρα είχα δει μια φορά στο ΑΒ. Άσπρα, όχι μαύρα. Τώρα δεν είχε.
Ναι, φρέσκια κάπαρη εννοώ, όχι τουρσί. Τα έτοιμα βαζάκια έχουν μέσα δεν ξέρω τι! Και ας λένε άλλα στην ετικέτα. Σιγά ποιος τα ελέγχει... Πάντως φρέσκια κάπαρη, να τη φτιάξω μόνη μου, δεν έχω βρει πουθενά!
Βρες μερη με πέτρες, όπως κάστρα, μαντρότοιχους, πεζοδρόμια κλπ. Εκεί φυτρώνουν!
ReplyDeleteτο ασπρο μερος που λες να μην παρουμε, το προσθετουμε στα μουσμουλα ή το πετάμε?πικρίζει διαφορετικά?
ReplyDeleteΕίναι το άσπρο που ειναι σαν μεμβράνη κοντά στα κουκούτσια. Το πετάμε γιατί στιφίζει.
ReplyDelete