Αν μιλάς σε αμερικάνο, η λέξη κολοκύθα (pumpkin) θα τον οδηγήσει συνειρμικά στις γνωστές στρογγυλές κολοκύθες του Halloween. Αν μιλάς για τις μακρόστενες, τότε μιλάς για butternut squash. Τη 2η λέξη την έμαθα στην προσπάθειά μου να δω πώς λέγονται αυτές οι μακρόστενες κολοκύθες, όταν έφτιαχνα το ποστ για τα ψωμάκια με κολοκύθα. Εμείς δεν ξέρω αν διαχωρίζουμε τις στρογγυλές από τις μακρόστενες. Εκείνες που θυμάμαι από παιδί να τις ξεχωρίζουν, είναι οι νεροκολοκύθες. Τις θυμάμαι από παιδί, που τις φτιάχναμε στη γειτονιά διακοσμητικές, τις κάναμε φωτιστικά, τις βάφαμε, αλλά δεν θυμάμαι να τις τρώγαμε αυτές τις συγκεκριμένες. Η μάνα μου, μου έλεγε ότι με αυτές τις νεροκολοκύθες, μάθαιναν τα παλιά χρόνια τα παιδιά μπάνιο, αφού λειτουργούσαν σαν σωσίβια, επειδή ήταν ελαφριές και γεμάτες αέρα.
Όπως σας έλεγα και στο ποστ με τα ψωμάκια, παλιά, δεν ήξερα τι να τις κάνω. Μου χάριζαν (και μου χαρίζουν ακόμα) κάθε χρόνο 1-2 από αυτές τις στενόμακρες κολοκύθες και δεν ήξερα τι να τις κάνω. Τώρα πια, μετά από τόσα χρόνια δοκιμών και ψαξίματος, έχω βρει πολλούς τρόπους να τις αξιοποιώ. Όπως για παράδειγμα σε ... παραμύθια :-)))
Χτες, ήταν η μέρα του Halloween και με την ευκαιρία αυτή, βάζω άλλη μια συνταγή, για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις κολοκύθες. Πολλοί λένε ότι δεν τις τρώνε και τις αποκλείουν εντελώς. Μην μένετε στις γνωστές συνταγές. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε τις όπου και όπως μπορείτε να φανταστείτε! Treat or trick λοιπόν?
Κέικ με κολοκύθα και φουντούκια
Υλικά
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
125 γρ. μαργαρίνη soft συν λίγο ακόμα για βουτύρωμα της φόρμας
250 γρ. πουρέ κολοκύθας*
50 γρ. φουντούκια χοντροτριμμένα
¼ κ. γ. κανέλλα
¼ κ. γ. μοσχοκάρυδο
3 κ. σ. λικέρ ούζου ή τεντούρας ή άλλο λικέρ/ποτό
προαιρετικά:
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τον πουρέ κολοκύθας:
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλους κύβους πορτοκαλί κολοκύθα. Ακόμα κι αν δεν βράσουμε μόνο την απαιτούμενη ποσότητα, βράζουμε όση κολοκύθα θέλουμε, χρησιμοποιούμε την ποσότητα που θέλουμε και την υπόλοιπη την αποθηκεύουμε στην κατάψυξη σε μερίδες των 200-250 γρ.
Βράζουμε την κολοκύθα για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει.
Σουρώνουμε την κολοκύθα σε σουρωτήρι.
Λιώνουμε την κολοκύθα σε μπλέντερ ή με μίξερ χειρός.
Μετράμε 250 γρ. για τη συνταγή μας και τον υπόλοιπο πουρέ των αποθηκεύουμε σε πλαστικά ποτηράκια στην κατάψυξη, για επόμενες χρήσεις.
Φτιάχνουμε το κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μπωλ και χτυπάμε με μίξερ για 5 λεπτά.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα και ρίχνουμε μέσα το υλικό.
Ψήνουμε στους 170 για 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, περιμένουμε 5 λεπτά, το βγάζουμε από τη φόρμα και το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη.
Tip: αν δεν θέλετε φουντούκια, μπορείτε να τα παραλείψετε.
Μην "μαρτυρήσετε" ότι το κέικ σας έχει κολοκύθα σε όσους έχουν ενδοιασμούς να τη φάνε. Μπορεί να τους κοροϊδέψετε (το trick που λέγαμε ;-) ), αλλά μην ξεχνάτε ότι η πορτοκαλί κολοκύθα, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνες, φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, είναι ολιγοθερμιδική και πρέπει να επιδιώκουμε να την εντάσσουμε στη διατροφή μας.
Καλό μήνα σε όλους!
Άλλες συνταγές με κολοκύθα:
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Κολοκυθόσουπα
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Ψωμάκια με κολοκύθα και παπαρουνόσπορο
Ψωμί με πουρέ κολοκύθας, από το βιβλίο Ψωμιά και ζύμες
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Κολοκυθόσουπα
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Ψωμάκια με κολοκύθα και παπαρουνόσπορο
Ψωμί με πουρέ κολοκύθας, από το βιβλίο Ψωμιά και ζύμες
Deli,αφράτο και λάχταριστό!
ReplyDeleteΌχι,καλέ,για μένα,η κολοκύθα δε μ΄αρέσει.
Φιλιά!
Kiki, to oti prepei gia thn epoxi me pumpkin. Vale kai cafe na pioumai.
ReplyDeleteΚαλό μήνα, καλή εβδομάδα
ReplyDeleteΛιγουλάκι, θα το έτρωγα ευχαρίστως, με τον σκέτο καφέ που έχω μπροστά μου τώρα!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!
ReplyDeleteΜαζί με τη μαρμελάδα που θα φτιάξω την άλλη εβδομάδα θα δοκιμάσω και το κέικ σου.
Ωραίο φαίνεται, αλλά μια και είμαι τεμπέλα, θα αναθέσω στην προκομμένη της οικογένειας την εκτέλεση!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
Καλό μήνα Κικίτσα μου!
ReplyDeleteΜε την κολοκύθα ποτέ δεν τα πήγα ιδιαίτερα καλά αλλά έτσι όπως το βλέπω το ζήλεψα...Να είχα τώρα ένα κομμάτι!
Καλημέρα!
Treat ...... treat!!!! ήρθααααααααα που είναι το κομμάτι μου οέο;;;;;;
ReplyDeleteΦιλιάαααααααααααααα
Καλό μήνα
Εμένα μου άρεσε πολύ ιδέα των φουντουκιών και φυσικά δεν θα τα παραλείψω. Όπως και με καρύδια, θα είναι πολύ νόστιμο νομίζω.
ReplyDeleteΚαλό μήνα Κικίτσα.
Κική ωραιότατο το κέικ και σαν εμφάνιση και υποθέτω σαν γεύση.Δελεαστικό και το χρώμα του.
ReplyDeleteΚαι 'γω τις χειμωνιάτικες κολοκύθες με το Halloween τις έχω συνδέσει. Αλλά σε κέικ και μάφινς μου φαίνεται ότι θα δίνουν ωραία γεύση, κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω.
ReplyDeleteΚαλό μήνα εύχομαι!
oreo keik diaforetiko ,to xroma tou deleastiko,tha to ftiaxo kiki mou.na ise panta kala,kai kalo mina sou euxome
ReplyDeleteΜου αρέσει που αντέγραψα την διεύθυνσή σου και την έστειλα γιατί μου άρεσαν οι συνταγές, αλλά ξέχασα να γράψω, φαντάσου μυαλό.
ReplyDeleteΈχω μία μακρουλή κολοκύθα και κάτι από τα δικά σου θα φτιάξω, μάλλον το κέϊκ.
Να είσαι καλά.
καλό μήνα και καλή βδομάδα !!
ReplyDeleteπολύ ωραία η παρουσίαση της κολοκύθας !!!
"Λουκούμι το έκανες βρε Κική, λουκούμι!!!" φώναζε ο μικρός χθες βράδυ και παρόλο τον πυρετό είναι το μόνο πράγμα που δέχτηκε να φάει (εμείς ούτε ψίχουλο!!). Καταλαβαίνεις τι θα γίνει η κολοκύθα σου σήμερα! Σιγά να μην ταξιδέψει βόρεια...
ReplyDeleteΚι εγώ,μαμά που δεν αντέχει τα πυρετωμένα παιδικά μάτια συμπληρώνω: "Φάρμακο είναι βρε Κική, φάρμακο το κέικ σου!!"
Σε φιλώ πολύ-πολύ!! Gros Βisous!
Μου αρέσει πολλή την συνταγή σου, και θα δοκιμάσω την Κολοκυθόσουπα σου.
ReplyDeleteΚαλό σου μηνά.
Η κολοκύθα είναι πολύ νόστιμη. αν δεν το πεις ακόμα και αυτοί που δεν την τρώνε θα τη φάνε και θα τους αρέσει. Πολύ νόστιμο φαίνεται το κεκάκι και ότι πρέπει για καφεδάκι.
ReplyDeleteΕλένη, αν το έτρωγες, ούτε χαμπάρι δεν θα έπαιρνες ότι έχει μέσα!!! :-))
ReplyDeleteΠήτερ έλα! Έβαλα!
Γαστεροπλήξ, επίσης!
Π.Κ. να φέρω;
Ξανθή κι εγώ σκέφτηκα να την κάνω μαρμελάδα! Άντε να δούμε τι θα καταφέρουμε!
ReplyDeleteΓιαγιά Αντιγόνη, άμα έχεις προκομένη, ανάθεσε εργασία! Χαχα!
Εφη, ούτε κι εγώ τα πήγαινα καλά. Μάλλον ήταν μέχρι να βρω τρόπους να μου αρέσει!
Αστέρι, στο έχω φυλαγμένο καλέεεε! χαχα!
Πηνελόπη, ευχαριστώ! Καλό μήνα! Φιλί!
ReplyDeleteVita είδες χρωματάκι λόγω κολοκύθας; Και χτες που ξαναέκανα, ήταν ακόμα πιο πορτοκαλί!
Dark chef επίσηηηης!
Βασιλική, ευχαριστώ! Επίσης!
Θαλασσένια διαλέγεις και παίρνεις. Και η λίστα θα μεγαλώνει! ;-)
ReplyDeleteΜαρία επίσης! Ευχαριστώ!
Πέννυ, ο μικρός το εκτίμησε δεόντως το κέικ ε; Ε, να του κάνεις του παιδιού! Έχω όμως φανατικό οπαδό! Δεν μπορώ να πω! Περαστικά του!
Ελλάδα, δοκίμασε και πες! :-)
Κατερινα όντως. Κανένας δεν το παίρνει χαμπάρι!
Πως μου ξέφυγε αυτό το κέικ; Εγώ θα κάνω με λωτούς πάλι, μου έφεραν απο αυτό το είδος τους λωτούς που τρίβονται.
ReplyDeleteΤι όμορφο χρώμα που έχει και πόσο αφράτο φαίνεται το κέικ σου! Εγώ μόνο τις νεροκολοκύθες ξέρω. Πολύ ωραίες οι φωτο με τους πάγκους με κολοκύθες, δεν το έχω ξαναδει ποτέ!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
Αχτίδα, με τους λωτούς δεν τα πάω καλά (ακόμα). Αλλά πρέπει να τους δοκιμάσω κάποια στιγμή!
ReplyDeleteBig mama, το χτεσινό ήταν ακόμα πιο πορτοκαλί γιατί η κολοκύθα ήταν πιο ώριμη. Αααα αυτούς τους πάγκους εμείς τους βλέπουμε για μήνες και πάντα τους φωτογραφίζω, παρόλο που είμαι στο αμάξι. Είναι μες στην πολυχρωμία!
Χρυσοχέρα Κική μου το έκανες τέλειο!!
ReplyDeleteΦιλάκια και καλό μήνα!!
Πολύ λαχταριστό το γλυκάκι!!! Φιλιά πολλά και καλό μήνα!!
ReplyDeleteΤι ωραίο κεκάκι αφράτο και λαχταριστό!
ReplyDeleteΘα με κανεις να ψαχνω κολοκυθες.. εμενα μου αρεσει η κολοκυθα στα γλυκα. Τέλειο το κεκακι σου.
ReplyDeleteΜε αυτα που γραφεις για τις κολοκυθες μου εφερες στο νου τις νεροκολοκυθες που καναμε μπανιο στο νησι. Τις δεναμε σε αποσταση μισου μετρου τη μια απο την αλλη και τις περναγαμε απο το στηθος και κατω απο τις μασχαλες,λειτουργουσαν σαν μπρατσακια.Θυμαμαι τη γιαγια μου που τις χρησιμοποιουσε για να βγαζει το νερο απο το καζανι που το ζεσταινε.Οσο για τις αλλες, με αυτες εφτιαχνε γλυκα μπουρεκια στο τηγανι.
ReplyDeleteΚική μου περίσσεψε τίποτα και για μας; Μου αρέσει η κολοκύθα!! Φιλάκια
ReplyDeleteΩραίο το κεκάκι, αν και η μαργαρίνη δεν είναι στη λίστα των υλικών που χρησιμοποιώ. Γιατί όχι βούτυρο, που είναι φυσικό προϊόν; Εκτός και αν υπάρχει ζήτημα υγείας.
ReplyDeleteΤη διαδρομή που λες την έχω κάνει πολλές φορές και έχω δει όλες αυτές τις κολοκύθες. Ποτέ όμως δεν έχουμε σταματήσει...
ReplyDeleteΜ' αρέσουν πολύ οι κολοκύθες και ιδιαίτερα οι μακρόστενες. Δεν έχω φτιάξει ποτέ κολοκυθοκέικ και το δικό σου φαίνεται πραγματικά τέλειο!
Μάγδα
Eva ευχαριστώ! Επίσης!
ReplyDeleteΠλεκτό εγκωμιο ευχαριστώ! Επίσης! Φιλιά!
Taste advisor έτσι ήταν και στη γεύση :-)
Μάριον κι εμένα μου αρέσει πια! :-)
Δημιουργία, κάπως έτσι μου το περιέγραφε η μάνα μου. Τις είχαν βοηθητικές για να μάθουν μπάνιο! :-))
ReplyDeleteΜανουσίνα αμέεεε!
Ιωάννα, βάζεις ό,τι βούτυρο θες. Εγώ τελευταία πάλι, προσπαθώ να βάζω παντού λάδι.
Μάγδα, ούτε εγώ έχω σταματήσει ποτέ. Πάντα τις φωτογραφίζω από το αυτοκίνητο! Κάθε χρόνο! :-)
κικη μου εκανα την συνταγη και μου βγηκε ακριβως το μισο!!νοστιμο αλλα το μισο!
ReplyDeleteΤι εννοείς βγήκε το μισό; Η δόση είναι για μικρή φόρμα. Αν έχεις τις μεγάλες του κέικ, θα βγήκε μικρό!
Deleteτο κεικ σου φαινεται πολυ λαχταριστο και αφρατο!!εχω δοκιμασει να φτιαξω κεικ με πουρε κολοκυθας αλλα βγηκε λασπωμενο.. πριν δοκιμασω το δικο σου πες μου τον πουρε κολοκυθας πρεπει να τον στυψω καλα με τα χερια να φυγουν ολα τα υγρα για να βγει ετσι αφρατο??Αφροδίτη.
ReplyDeleteΤην κολοκύθα τη βράζω και τη σουρώνω όπως περιγράφω παραπάνω. Δεν στύβω. Απλώς σουρώνω καλά.
ReplyDeleteκαλησπέρα! φαίνεται πολύ λαχταριστό το κέικ και λέω να δοκιμάσω να το φτιάξω! μπορώ να παραλείψω το λικέρ;
ReplyDeleteΜπορείς! Ναι! Καλή επιτυχία!
Deleteευχαριστώ πολύ! θα το φτιάξω αύριο!
Delete