Καλή εβδομάδα! Σήμερα ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων και εύχομαι καλή δύναμη σε όσους την ακολουθήσουν. Σκέφτηκα γι' αυτό, να βάλω μια πολύ αγαπημένη μου νηστίσιμη συνταγή. Απλή, εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και υγιεινή.
Όταν ήμασταν παιδιά, η μάνα μου έφτιαχνε συχνά κουνουπίδι. Άλλες φορές βραστό σαλάτα, άλλες φορές γιαχνί και άλλες φορές, αφού το γιάχνιζε (αν θυμάμαι και καλά) το πέρναγε από χυλό και μετά σε τηγάνι. Εγώ πάντα λάτρευα τα λαχανικά, όπως κι αν ήταν μαγειρεμένα, έτσι έμαθε και η δική μου οικογένεια να τα αγαπάει. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο σε μερικούς, τα παιδιά μου από μικρά τρώνε κουνουπίδι και μπρόκολο και αρακά και σέσκλα και σπανάκι και μανιτάρια και παντζάρια και, και, και...
Έτσι, το χειμώνα (αν λέγεται χειμώνας αυτό που έχουμε τώρα...) φτιάχνουμε αρκετές φορές κουνουπίδι γιαχνί. Σερβιρισμένο με μπόλικο χυμό λεμονιού, φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί και τυρί φέτα, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Να μην σας πω δε, πόσο τρώω ωμό, την ώρα που το καθαρίζω!
Κουνουπίδι γιαχνί
Υλικά
1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε φουντάκια (όχι πολύ μικρά)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασιού λάδι
2 δαφνόφυλλα
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
κόκκους πιπέρι
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
3 ποτήρια νερό και βλέπουμε
προαιρετικά: καρότα στενόμακρα κομμένα ή ροδέλες
Εκτέλεση
Κόβουμε και πλένουμε το κουνουπίδι (το οποίο όπως είπα, τρώω κάμποσο ωμό ενώ το ετοιμάζω).
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το κάνουμε διάφανο (το σωτάρουμε ελαφρώς δλδ) σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε νερό, πάστα και μυρωδικά.
Τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά και προσθέτουμε το κουνουπίδι.
Αν το σκεύος δεν είναι αρκετά βαθύ και μεγάλο, το γυρίζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι από όλες τις μεριές 2-3 φορές έτσι ώστε να βράσει και να κοκκινίσει, παντού ομοιόμορφα.
Βράσιμο 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να μη λιώσει.
Αν θέλουμε καρότα, τα προσθέσουμε από την αρχή.
Τέλος, αυτό το βραβειάκι μου το χάρισε η Εφη, η Χαρά και η painter και τις ευχαριστώ πολύ! Με τη σειρά μου, εγώ το χαρίζω σε όλους όσους παρακολουθούν την κουζινίτσα μου! Κορίτσια, ευχαριστώ πολύ!
Καλή εβδομάδα!
Deli,τι νόστιμο φαγάκι!
ReplyDeleteΤο έφτιαχνε η μαμά μου,ακολουθώ κι εγώ.
Εκτός από καρότα και αρκετό σέλινο,βάζω και 1-2 πατατούλες.
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
Noστιμότατο φαγητό κι εγώ τα τρώω τα λαχανικά μια χαρά!!!!
ReplyDeleteOi amiga
ReplyDeleteAdorei a idéia de fazer essa receita
Bjs Carol
http://cozinhando7.blogspot.com
Δεν το τσιγαρίζεις το κουνουπίδι;
ReplyDeleteΌλως περιέργως το αγάπησε κι η κόρη και το ζητά αυτό το φαγητό!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!!
Πολύ νόστιμο και θρεπτικό. Το δικό μου το παιδί δεν θα το εκτιμούσε ιδιαιτέρως, παρ'όλο που μαγειρεύω λαχανικά στο σπίτι. Που θα πάει όμως θα τον αλλάξω.
ReplyDeletekalimera kiki!
ReplyDeleteauto to fagaki to eftiaxne kai i mana mou!exo xronia na to fao.tora mou to xanathimises, kai tha ftiaxo tin diki sou sintagi.na ise kala.kai kali eudomada
Και εγω το φτιάχνω μόνο που τηγανίζω λίγο το κουνουπίδι πριν το βάλω στην σάλτσα.
ReplyDeleteΕίναι φανταστικό φαγάκι.
καλημέρα και καλή βδομάδα
Δεν το ήξερα αυτό το φαγητό, θα το δοκιμάσω, και μου αρέσει πολλή το κουνουπίδι.
ReplyDeleteΚαλή σου εβδομάδα.
Έτοιμο το κουνουπιδάκι μου!
ReplyDeleteΜόλις το είδα το βράδυ,αμέσως αποφάσισα και εκτέλεσα.Τώρα δοκιμάζω λίγο,για να φύγει η λιγουρίτσα.
Χαρές πού θα κάνει κάποιος!χαχα
Φιλιά!
Ελένη, εγώ το προτιμώ χωρίς πατατούλες!
ReplyDeleteΑστέρι, παρομοίως!
Μιτς, όχι...Δεν τσιγαρίζω σχεδόν τίποτα.
Ξανθή, καλό αυτό! Επίσης!
Κατερίνα χαχα! Θα μάθει ε;
ReplyDeleteΒασιλική ευχαριστώ! Επίσης!
Μαρία, εγώ πάλι, δεν τηγανίζω τίποτα εκτός από πατάτες!
Ελλάδα, δοκίμασε!
Ελένη!!! Βλέπω δεν έχασες καιρό! Μπράβο! Βάλε λεμόνιιιιι!
Δεν έχω ξαναδεί κουνουπίδι μαγειρεμένο έτσι. Πολύ ωραία συνταγή, διαφορετική!
ReplyDeleteΚι εγώ το τσιμπάω ωμό το κουνουπίδι :)
Καλή εβδομάδα!
Εμείς γιαχνί στο σπίτι δεν το φτιάχναμε όμως το έχω φάει έτσι και είναι πολύ ωραία συνταγή!
ReplyDeleteΛατρεμενο κουνουπιδι!!!!Εξοχα μαγειρεμενο!
ReplyDeleteΔε νηστεύω αλλά το κουνουπίδι ευτυχώς μας αρέσει πολύ! Καλή εβδομάδα Κικίτσα!
ReplyDeleteΜάγδα, σοβαρλα; Κι εγώ νόμιζα πως είναι πολύ συνηθισμένο!
ReplyDeleteTaste advisor, θα συμφωνήσω!
Μάρα ευχαριστώ!
Big mama και σε μας!
Εμένα μου αρέσει το γιαχνί, βάζω και πατάτες, αλλά και το κουνουπίδι με το χυλό είναι τέλειο.
ReplyDeleteΚαληνύχτα
Εγώ πάλι αν και παμφάγο,σε τούτο δω το φαγάκι δεν θα σας συνοδεύσω :-))
ReplyDeleteόλο λέω να το φτιάξω γιαχνί και όλο βραστό καταλήγει χμμμμ
ReplyDeleteκαλημέρα
Υπέροχο, πεντανόστιμο και εύκολοοο!!!
ReplyDeleteΚαι γρήγορο φυσικά!!!!
Μπορεί να έτριβα το κρεμμύδι και να έβαζα να βράσει απλά, γιατί τελευταία έχω ένα θέμα. Σα να με ενοχλεί και μου πέφτει βαρύ. Δεν ξέρω τι έχω πάθει, παλιότερα δεν είχα πρόβλημα!
Νόστιμες καλημέρεςςς!!!
:-)
Κικί μου πολύ ωραία η συνταγή σου. Αλλά και εμείς που δεν νηστεύουμε, μπορούμε τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα, να φτιάχνουμε νηστίσιμα φαγητά. Κάτι είναι και αυτό νομίζω.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Έχω δυο κουνουπίδια στο ψυγείο και μου έδωσες ωραία ιδεα. Εγώ βάζο και μπαχάρι, λίγες σταφίδες και κουκουνάρι στην πιο luxury εκδοχη!
ReplyDeleteΜαρία έχω να φάω με χυλό χρόοοοονια!
ReplyDeleteΠηνελόπη, θα φάω εγώ τη μερίδα σου! ;-)
Και λοιπόν, ε λοιπόν δοκίμασέ το!!! Χαχα!
kikop80 κι εμένα με πειράζει το κρεμμύδι. Τις περισσότερες φορές δεν το βάζω.
Λίνα συμφωνώ. Έτσι κι αλλιώς, και η νηστεία, τρόπος σωστής διατροφής είναι.
Ιωάννα, ωραίες οι προσθήκες σου!
Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι. Θα το κάνω μια και τα παιδιά μου το τρώνε πολυ.
ReplyDeleteΠαλιά είχα φάει κουνιπίδι στιφάδο .. είχε μια μυρωδιά σαν κρέας
Το λατρεύω γιαχνιστό!!! Οι άλλοι δεν...οπότε το καβατζώνω όλο για πάρτη μου!
ReplyDeleteΕφη τωρα το ειδα!!!
ReplyDelete