Monday, November 15, 2010

Κουνουπίδι γιαχνί

Καλή εβδομάδα! Σήμερα ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων και εύχομαι καλή δύναμη σε όσους την ακολουθήσουν. Σκέφτηκα γι' αυτό, να βάλω μια πολύ αγαπημένη μου νηστίσιμη συνταγή. Απλή, εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και υγιεινή.

Όταν ήμασταν παιδιά, η μάνα μου έφτιαχνε συχνά κουνουπίδι. Άλλες φορές βραστό σαλάτα, άλλες φορές γιαχνί και άλλες φορές, αφού το γιάχνιζε (αν θυμάμαι και καλά) το πέρναγε από χυλό και μετά σε τηγάνι. Εγώ πάντα λάτρευα τα λαχανικά, όπως κι αν ήταν μαγειρεμένα, έτσι έμαθε και η δική μου οικογένεια να τα αγαπάει. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο σε μερικούς, τα παιδιά μου από μικρά τρώνε κουνουπίδι και μπρόκολο και αρακά και σέσκλα και σπανάκι και μανιτάρια και παντζάρια και, και, και...

Έτσι, το χειμώνα (αν λέγεται χειμώνας αυτό που έχουμε τώρα...) φτιάχνουμε αρκετές φορές κουνουπίδι γιαχνί. Σερβιρισμένο με μπόλικο χυμό λεμονιού, φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί και τυρί φέτα, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Να μην σας πω δε, πόσο τρώω ωμό, την ώρα που το καθαρίζω!

Κουνουπίδι γιαχνί
Υλικά
1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε φουντάκια (όχι πολύ μικρά)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασιού λάδι
2 δαφνόφυλλα
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
κόκκους πιπέρι
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
3 ποτήρια νερό και βλέπουμε
προαιρετικά: καρότα στενόμακρα κομμένα ή ροδέλες

Εκτέλεση
Κόβουμε και πλένουμε το κουνουπίδι (το οποίο όπως είπα, τρώω κάμποσο ωμό ενώ το ετοιμάζω).
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το κάνουμε διάφανο (το σωτάρουμε ελαφρώς δλδ) σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε νερό, πάστα και μυρωδικά.
Τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά και προσθέτουμε το κουνουπίδι.
Αν το σκεύος δεν είναι αρκετά βαθύ και μεγάλο, το γυρίζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι από όλες τις μεριές 2-3 φορές έτσι ώστε να βράσει και να κοκκινίσει, παντού ομοιόμορφα.
Βράσιμο 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να μη λιώσει.
Αν θέλουμε καρότα, τα προσθέσουμε από την αρχή.

Τέλος, αυτό το βραβειάκι μου το χάρισε η Εφη, η Χαρά και η painter και τις ευχαριστώ πολύ! Με τη σειρά μου, εγώ το χαρίζω σε όλους όσους παρακολουθούν την κουζινίτσα μου! Κορίτσια, ευχαριστώ πολύ!

Καλή εβδομάδα!

27 comments:

  1. Deli,τι νόστιμο φαγάκι!
    Το έφτιαχνε η μαμά μου,ακολουθώ κι εγώ.
    Εκτός από καρότα και αρκετό σέλινο,βάζω και 1-2 πατατούλες.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Noστιμότατο φαγητό κι εγώ τα τρώω τα λαχανικά μια χαρά!!!!

    ReplyDelete
  3. Oi amiga

    Adorei a idéia de fazer essa receita
    Bjs Carol
    http://cozinhando7.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Δεν το τσιγαρίζεις το κουνουπίδι;

    ReplyDelete
  5. Όλως περιέργως το αγάπησε κι η κόρη και το ζητά αυτό το φαγητό!!
    Καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  6. Πολύ νόστιμο και θρεπτικό. Το δικό μου το παιδί δεν θα το εκτιμούσε ιδιαιτέρως, παρ'όλο που μαγειρεύω λαχανικά στο σπίτι. Που θα πάει όμως θα τον αλλάξω.

    ReplyDelete
  7. kalimera kiki!
    auto to fagaki to eftiaxne kai i mana mou!exo xronia na to fao.tora mou to xanathimises, kai tha ftiaxo tin diki sou sintagi.na ise kala.kai kali eudomada

    ReplyDelete
  8. Και εγω το φτιάχνω μόνο που τηγανίζω λίγο το κουνουπίδι πριν το βάλω στην σάλτσα.

    Είναι φανταστικό φαγάκι.

    καλημέρα και καλή βδομάδα

    ReplyDelete
  9. Δεν το ήξερα αυτό το φαγητό, θα το δοκιμάσω, και μου αρέσει πολλή το κουνουπίδι.

    Καλή σου εβδομάδα.

    ReplyDelete
  10. Έτοιμο το κουνουπιδάκι μου!
    Μόλις το είδα το βράδυ,αμέσως αποφάσισα και εκτέλεσα.Τώρα δοκιμάζω λίγο,για να φύγει η λιγουρίτσα.
    Χαρές πού θα κάνει κάποιος!χαχα
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Ελένη, εγώ το προτιμώ χωρίς πατατούλες!

    Αστέρι, παρομοίως!

    Μιτς, όχι...Δεν τσιγαρίζω σχεδόν τίποτα.

    Ξανθή, καλό αυτό! Επίσης!

    ReplyDelete
  12. Κατερίνα χαχα! Θα μάθει ε;

    Βασιλική ευχαριστώ! Επίσης!

    Μαρία, εγώ πάλι, δεν τηγανίζω τίποτα εκτός από πατάτες!

    Ελλάδα, δοκίμασε!

    Ελένη!!! Βλέπω δεν έχασες καιρό! Μπράβο! Βάλε λεμόνιιιιι!

    ReplyDelete
  13. Δεν έχω ξαναδεί κουνουπίδι μαγειρεμένο έτσι. Πολύ ωραία συνταγή, διαφορετική!
    Κι εγώ το τσιμπάω ωμό το κουνουπίδι :)
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  14. Εμείς γιαχνί στο σπίτι δεν το φτιάχναμε όμως το έχω φάει έτσι και είναι πολύ ωραία συνταγή!

    ReplyDelete
  15. Λατρεμενο κουνουπιδι!!!!Εξοχα μαγειρεμενο!

    ReplyDelete
  16. Δε νηστεύω αλλά το κουνουπίδι ευτυχώς μας αρέσει πολύ! Καλή εβδομάδα Κικίτσα!

    ReplyDelete
  17. Μάγδα, σοβαρλα; Κι εγώ νόμιζα πως είναι πολύ συνηθισμένο!

    Taste advisor, θα συμφωνήσω!

    Μάρα ευχαριστώ!

    Big mama και σε μας!

    ReplyDelete
  18. Εμένα μου αρέσει το γιαχνί, βάζω και πατάτες, αλλά και το κουνουπίδι με το χυλό είναι τέλειο.
    Καληνύχτα

    ReplyDelete
  19. Εγώ πάλι αν και παμφάγο,σε τούτο δω το φαγάκι δεν θα σας συνοδεύσω :-))

    ReplyDelete
  20. όλο λέω να το φτιάξω γιαχνί και όλο βραστό καταλήγει χμμμμ


    καλημέρα

    ReplyDelete
  21. Υπέροχο, πεντανόστιμο και εύκολοοο!!!
    Και γρήγορο φυσικά!!!!
    Μπορεί να έτριβα το κρεμμύδι και να έβαζα να βράσει απλά, γιατί τελευταία έχω ένα θέμα. Σα να με ενοχλεί και μου πέφτει βαρύ. Δεν ξέρω τι έχω πάθει, παλιότερα δεν είχα πρόβλημα!
    Νόστιμες καλημέρεςςς!!!
    :-)

    ReplyDelete
  22. Κικί μου πολύ ωραία η συνταγή σου. Αλλά και εμείς που δεν νηστεύουμε, μπορούμε τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα, να φτιάχνουμε νηστίσιμα φαγητά. Κάτι είναι και αυτό νομίζω.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  23. Έχω δυο κουνουπίδια στο ψυγείο και μου έδωσες ωραία ιδεα. Εγώ βάζο και μπαχάρι, λίγες σταφίδες και κουκουνάρι στην πιο luxury εκδοχη!

    ReplyDelete
  24. Μαρία έχω να φάω με χυλό χρόοοοονια!

    Πηνελόπη, θα φάω εγώ τη μερίδα σου! ;-)

    Και λοιπόν, ε λοιπόν δοκίμασέ το!!! Χαχα!

    kikop80 κι εμένα με πειράζει το κρεμμύδι. Τις περισσότερες φορές δεν το βάζω.

    Λίνα συμφωνώ. Έτσι κι αλλιώς, και η νηστεία, τρόπος σωστής διατροφής είναι.

    Ιωάννα, ωραίες οι προσθήκες σου!

    ReplyDelete
  25. Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι. Θα το κάνω μια και τα παιδιά μου το τρώνε πολυ.
    Παλιά είχα φάει κουνιπίδι στιφάδο .. είχε μια μυρωδιά σαν κρέας

    ReplyDelete
  26. Το λατρεύω γιαχνιστό!!! Οι άλλοι δεν...οπότε το καβατζώνω όλο για πάρτη μου!

    ReplyDelete
  27. Εφη τωρα το ειδα!!!

    ReplyDelete