Monday, August 16, 2010

Καραμέλα γάλακτος και άλλα

Παναγίας χτες και μαζευτήκαμε στο σπίτι μας να φάμε οικογενειακώς. Η ζέστη χτες είχε χτυπήσει κόκκινο εδώ και πιστεύω ότι το ίδιο νιώσατε όλοι ανά την Ελλάδα! Για να μην τα πολυλέω, μια και δεν είναι καιρός να κάθεται κανείς πολλή ώρα στο κομπιούτερ, περνάω στα εδέσματα και σε μια συνταγή. Πολλά από αυτά που έκανα τα είχα ξανακάνει.

Παντσέτα χοιρινή γεμιστή με σκόρδο, χρωματιστές πιπεριές, κεφαλοτύρι και καρότο. Καλύτερο από κάθε άλλη φορά. Άλλες φορές έβαζα πράσινη πιπεριά, τώρα έβαλα χρωματιστές και ήταν μέλι. Θα σας πω και ένα tip γι' αυτή μετά!

Μανιταρόπιτα (που ακόμα δεν έχω βάλει τη συνταγή εδώ). Δεν λείπει ποτέ από τα τραπέζια μου γιατί τη λατρεύουν όλοι!

Ψωμάκι ζυμωτό, από το "Ψωμιά και ζύμες" φυσικά! Τι άλλο ψωμί θα είχα;

Σαλάτα με φρέσκια ντομάτα και λιαστή ντομάτα από τον κήπο μας, κάπαρη και αγγουράκι τουρσί που έφτιαξα πριν 2 μήνες και χαλούμι ψητό. Μοιάζει με τη σαλάτα που είχα δώσει πέρυσι.

Πουρέ πατάτας που δεν τον φωτογράφισα. Μερικά δεν πρόλαβα να τα φωτογραφίσω, ή για την ακρίβεια φωτογράφισα μισοάδεια πιάτα όπως βλέπετε σε κανα δυο φωτό.

Από γλυκά, έπαιξαν αμυγδαλόπιτα με παγωτό, φρυγανιά που δεν φωτογράφησα, πανακότα που σερβιρίστηκε με σιρόπι βύσσινο της Ξανθής (ήταν σούπερ) και σιρόπι καραμέλας γάλακτος που θα βρείτε στο τέλος του ποστ.

Το βράδυ, έπαιξαν μεζεδάκια, όπως ρολάκια σολομού, αυτή τη φορά με μαύρο ψωμί και κατίκι Δομοκού, φρυγανάκια με υποκατάστατο χαβιαρού (κρίση έχουμε!), ρολάκια κολοκυθιού, που αυτή τη φορά έγιναν με ξινομυζήθρα και ξηρό άνηθο και ήταν τέλεια!


Πριν περάσω στην καραμέλα γάλακτος, να σας πω ένα tip για την παντσέτα, αλλά και γενικά για τις λιπαρές σάλτσες. Η παντσέτα έχει αρκετό λίπος. Τόσο, που δεν προσθέτουμε ούτε σταγόνα λάδι στο ψήσιμο. Όταν είναι έτοιμη και έχει μείνει το ζουμί στο ταψί (ή σε φαγητό κατσαρόλας), παίρνουμε το ζουμί, το βάζουμε σε μπωλ και μετά στην κατάψυξη. Το λίπος, μετά από λίγη ώρα παγώνει στην επιφάνεια και μπορούμε να το αφαιρέσουμε πολύ εύκολα με ένα κουτάλι. Έτσι, μένει μόνο το ζουμί από τη σάλτσα μας, χωρίς καθόλου λίπος.

Και πάμε στην καραμέλα (σλουρπ). Την Παρασκευή, περίμενα φίλους. Ο φίλος μου ο Γιάννης, που είναι μάγειρας αλλά και ταλαντούχος σε ό,τι κάνει, βλέποντας το ποστ με την πανακότα με καραμέλα μου λέει: να φτιάξεις καραμέλα γάλακτος για την πανακότα. Το και το θα κάνεις! Θα σ' αρέσει πολύ! Μοιάζει με την καραμέλα που έχει μέσα η σοκολάτα μαρς! Στο άκουσμα αυτό, τα μάτια μου κάνανε όπως κάνουν του Σκρουτζ, όταν ακούει για δολάρια! Μόνο που, αντί για δολάρια, στα μάτια μου ανεβοκατέβαιναν σοκολάτες μαρς με καραμέλα!!!!
Μια και περίμενα φίλους, βρήκα ευκαιρία να τη φτιάξω. Δεν ήθελα και πολύ! Οι οδηγίες απλές. Πολύ απλές! Ειδικά για όποιον έχει φτιάξει καραμέλα απλή.

Χρειαζόμαστε ίση ποσότητα ζάχαρης με κρέμα γάλακτος. Δίνω τις αναλογίες που χρησιμοποίησα εγώ:

Καραμέλα γάλακτος
Υλικά
200 ml ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος light ή κανονική
μερικές σταγόνες νερό και λεμόνι

Εκτέλεση
Σε δοσομετρική κούπα, μέτρησα 200 ml ζάχαρη. Αν δεν έχετε δοσομετρική κούπα, πάρτε 2 ίδια ποτήρια. Στο ένα ποτήρι βάλτε την κρέμα γάλακτος. Στο άλλο ποτήρι, βάλτε ζάχαρη, ίση σε ποσότητα με την κρέμα γάλακτος.
Σε κατσαρόλα, έβαλα τη ζάχαρη με μερικές σταγόνες νερό και λεμόνι.
Άφησα τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει καστανό χρώμα. Αν δεν έχετε ξανακάνει καραμέλα, χαμηλώστε τη φωτιά και παραμείνετε κοντά στην κατσαρόλα. Η καραμέλα καίγεται πολύ εύκολα. Παρόλο που οι οδηγίες συχνά λένε να μην ανακατεύεις την καραμέλα, εγώ την ανακατεύω πάντα με ξύλινο κουτάλι σε χαμηλή φωτιά, για να ελέγχω τη σκουρότητά της, επειδή δεν μου αρέσει να είναι πολύ καμένη.
Όταν πήρε το επιθυμητό καραμελένιο χρώμα, απέσυρα από τη φωτιά και έριξα την κρέμα γάλακτος. Ανακάτεψα γρήγορα για να ενωθεί με το μίγμα. Την ξαναέβαλα στη φωτιά για να πάρει μια βράση για ένα δύο λεπτά και να πήξει.
Η καραμέλα γάλακτος ήταν έτοιμη!

Μπορείτε να τη φυλάξετε στο ψυγείο για αρκετές μέρες. Δεν ξέρω πόσες γιατί πρώτη φορά την κάνω. Ο Γιάννης λέει για πολλές. Έτσι κι αλλιώς, με αυτή την ποσότητα, δεν θα μείνει για πολύ στο ψυγείο! Θα την έχετε φάει σύντομα!

Tip: βγάλτε το κουταλάκι από το μπωλάκι όταν τη βάλετε στο ψυγείο, γιατί αλλιώς θα κάνετε ό,τι κι εγώ: θα τρώτε μια κουταλιά, κάθε φορά που θα ανοίγετε το ψυγείο, με το πρόσχημα ότι κάτι ψάχνετε! Έτσι για την ιστορία, χρησιμοποίησα κρέμα γάλατος με λίγα λιπαρά, για να έχω light τύψεις όταν την τρώω!

Τις επόμενες μέρες, θα είμαι μακριά από adsl γραμμή στο pc και θα τα λέμε δύσκολα. Θα μπαίνω λίγο και θα σας βλέπω με δυσκολία, αλλά θα είμαι εδώ! Καλή εβδομάδα να έχουμε!

Υ. Γ. Διατηρείται στο ψυγείο για πολλούς μήνες!! 

21 comments:

  1. Βρε τι ωραίο ήταν τούτο το κουπάκι με την καραμέλα γάλακτος!! Με ξέκανε την έρμη και θέλω τώρα ένα κουταλάκι αμέσως.

    Μπράβο Κικίτσα και μπράβο και στον φίλο σου τον Γιάννη, που την μοιράστηκε μαζί σου. Καταγράφηκε προς άμεση παρασκευή, μιας κι' έχω ένα παγωτό στο ψυγείο να με περιμένει.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κική και καλή βδομάδα.Λοιπόν κι εγώ έφτιαξα τα ρολάκια σου και ήμουν έτοιμη να σχολιάσω εκεί όταν είδα το καινούργιο λαχταριστό post σου.Τα έφτιαξα με ξινομυζήθρα και σε μερικά έβαλα και δυόσμο.Όλα ήταν θαυμάσια και πολύ δροσιστικά.Την επόμενη φορά θα βάλω και λίγο σκορδάκι επι το ελληνικότερον...
    Πρέπει να είναι υπέροχη και η σημερινή γλυκιά σάλτσα.Και για παγωτό θα μ΄άρεσε με καβουρνισμένο αμυγδαλάκι από πάνω.
    Πω πω ούτε αυτή τη βδομάδα δεν με βλέπω να αρχίζω δίαιτα η λιχούδα.

    ReplyDelete
  3. Πω πω πω πω νοστιμιες!!!
    Χρονια πολλά κι απο δω.

    Καλη βδομαδα!
    :)

    ReplyDelete
  4. Άσε Πηνελόπη μου άσε! Κάθε τρεις και λίγο είμαι στο ψυγείο και τρωω από μια κουταλιά! Δοκίμασέ τη! Θα σου αρέσει σίγουρα!
    Χρόνια πολλά του καλού σου!

    Vita, χαίρομαι που σας άρεσαν! Κι εδώ τα τίμησαν δεόντως, παρόλο που απορούσα για το ωμό κολοκύθι. Τι σου κάνει η ιδέα ε; Πάντως τα εξαφάνισαν. Με την ξινομυζήθρα ήταν τέλεια και δεν χρειάστηκε να αλατιστούν όπως με το ανθότυρο. Και ο Γιάννης σε παγωτό τη χρησιμοποιεί! Οπότε, απάνω της!

    Αντώνη, ευχαριστώ! Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Χρόνια Πολλά στον εορτάζοντα!!!!
    Χαρά στο κουράγιο σου με αυτόν τον καύσωνα να κάνεις όλα τούτα.
    Μόλις σταματήσει να καίει πολύ θα δοκιμάσω τα κολοκυθάκια σου και αυτή την καραμέλα.
    Καλέ δεν είχα σκεφτεί να τη βάλω τη βυσσινάδα μου σε πανακότα, αυτές τις μέρες πίνουμε δυο δυο τα ποτήρια.

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα αγαπητή μου Κική
    Χρόνια σου πολλά γιά την χτεσινή γιορτή. Το Πάσχα του καλοκαιριού όπως την ονομάζουν Χρόνια πολλά και σε όσους δικούς σοο γιόρταζαν
    Γαργαλιστικές οι συνταγές σου. Και προκλητικές όταν πρέπει να τις αποφεύγουμε. Όμως αν είχα μιά κουταλιά από την καραμέλα σου δεν θα έλεγα όχι.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ReplyDelete
  7. Θέλω ένα βάζο καραμέλα!όχι τώρα,...ΤΩΡΑ!!!
    Χιχι καλά έ,αινεται σούπερ απολαυστική:)
    Χρόνια πολλά για χθες και φιλιά!!

    ReplyDelete
  8. Μικρή, Μικρή αλλά θαυματουργή! Τι ειν τούτα καλή μου; Καταρρέω.
    Νένα

    ReplyDelete
  9. Καλά θα με ξεκάνεις!
    Χρόνια πολλά και του χρόνου, να τον χαίρεσαι!

    ReplyDelete
  10. Δεν είχα καταλάβει ότι έχεις Παναγιώτη.Να τον χαίρεσαι και να σε χαίρεται.Γιός ή σύζυγος;

    ReplyDelete
  11. Ξανθή, αυτό το κρέας το ψήνω πάντα τη νύχτα, οπότε τη μέρα έψησα μανιταρόπιτα μόνο. Τα άλλα δεν είχαν φούρνπ (άρα και ζέστη).
    Καλέ ναι! Το σιρόπι βύσσινο, φράουλα, κεράσι, τα βάζω σε πανακότα, σε παγωτό κλπ. Δοκίμασε! Ευχαριστώ για τις ευχές!

    κ. Ντένη, ευχαριστώ για τις ευχές και για όλα! Να είστε καλά!

    Μαγδούλι, μόνη σου θα την τελείωνες! Σίγουρα! Χαχα!

    ReplyDelete
  12. Νουνού, εγώ το έχω δηλώσει: το μέγεθος της κουζίνας μου, είναι αντιστρόφως αναλογο με την όρεξή μου να φτιάχνω!

    Μπιγκ μάμα μερσί! Χρόνια πολλά και σε σας!

    Vita, ο σύζυξ, αλλά είπα φέτος να μην το κάνω βούκινο! χαχα! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  13. Nα το χαίρεσαι Κική μου το ταίρι σου! Τώρα εγώ την καραμέλα ή κατά το αγγλικόν butterscotch λέω να την προσπεράσω γιατί και κουτάλι να μην έχω θα την τρώω από το μπολ!
    Είναι τέλεια να την ζεστάνεις λίγο και να την βάλεις πάνω σε παγωτό. Λιώνει λίγο το παγωτό και ανακατεύονται όλα μαζί και γίνεται της κολάσεως!

    ReplyDelete
  14. xrisoxera mou esi!!! Ti xara einai afti me tin karamelosaltsa-kolasi? Einai katapliktiki,,,, ego tin exo kanei edo kai mina kai kratiete mia xara.... apolafste tin !

    ReplyDelete
  15. Να χαίρεσαι τον αντρούλη σου Κική ,μου, να έχετε μια γλυκιά ζωή σαν την καραμέλα σου... Βουρ για πανακότα με καραμέλα γάλακτος

    ReplyDelete
  16. Πολλά νόστιμα καλούδια βλέπω σ'αυτό το post. Και η πανακότα πρώτη. Ευτυχώς όμως που μόνο τα βλέπω γιατί αν τα είχα μπροστά μου θα τα δοκίμαζα όλα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δίαιτά μου. Χρόνια Πολλά στον αγαπημένο σου.

    ReplyDelete
  17. Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες, λένε. Ακόμα εδώ είμαι και δεν απομακρύνθηκα από το pc...

    Λίλα ευχαριστώ!
    Α! Μπάτερσκοτς! Προσπαθούσε ο Γιάννης να θυμηθεί πώς λέγεται αλλά δεν θυμόταν ακριβώς. Η μπάτερσκοτς έχει και βούτυρο από ό,τι είδα και θέλει ώρα να φτιαχτεί. Όπως και να ΄χει, είναι σούπερ!

    Γιάννη μερσί για τη συνταγή! Ποιο μήνα; Πάει! Τελείωσε! χαχα!

    Μανουσινα, ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!

    Κατερίνα άσε. Είναι δύσκολο να αντισταθείς! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  18. Μ αρέσει τρελά η καραμέλα γάλακτος και λέω να τη κάνω αυτές τις μέρες. Θα μπορούσα να την προσθέσω πάνω από παγωτό. Τι λές;
    Καλές διακοπές

    ReplyDelete
  19. Αναΐς, ο Γιάννης την κάνει για παγωτό! Θα σου αρέσει!

    ReplyDelete
  20. ήρθα εδώ ψάχνοντας να βρω συνταγη για καραμελα γαλακτος. Μετά παο μια ήδη αποτυχημένη προσπάθεια θα ήθελα να σε ρωτήσω:
    1)Το νερό και το λεμόνι το βάζεις απο την αρχή μαζί με τη ζάχαρη; Γιατί πετρώνει έτσι εκεί που η ζάχαρη έχει βραχει
    2) Την κρέμα γάλακτος όταν την προσθέτεις θα πρέπει να είναι βραστή; Γιατί εγω την έβαλα σε θερμοκρασια δωματίου με αποτέλεσμα να παγώσει την καραμέλα. Μετά ήταν αδύνατον να ξαναλιώσει, έγινε πέτρα.
    Σε ευχαριστω εκ των προτέρων και ελπίζω με τη βοήθεια σου να πετύχω την επόμενη φορά.

    ReplyDelete
  21. Περίμενα να μου πεις ότι σου έκοψε η κρέμα, όπως έπαθα εγώ το Πάσχα.
    1) Λοιπόν, το νερό και το λεμόνι από την αρχή, σκορπισμένα σε σταγόνες παντού. Αν αφήσεις να λιώσει η ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και δεν ανακατέψεις, δεν πετρώνει. Ακόμα κι αν πετρώσει, χαμηλώνεις τη φωτιά και περιμένεις να λιώσει ανακατεύοντας. Εγώ προσωπικά ανακατεύω κι ας πετρώνει, γιατί ελέγχω πόσο σκούρα τη θελω.
    2) Η κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου. Αποσύρεις την καραμέλα από τη φωτιά, και σιγά-σιγά την προσθέτεις, ενώ συνεχώς ανακατεύεις έντονα (πιστεύω ότι γι' αυτό μου έκοψε. Την πρόσθεσα κρύα και όλη μαζί). Στο σημείο αυτό μπορεί πράγματι αφού την προσθέσεις να σου πετρώσει σε κάποια σημεία λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας των υλικών. Όπου ανακάτευα δεν πέτρωσε. Παρόλο που πέτρωσε στα πλαϊνά που δεν ανακάτευα έντονα, την ξαναέβαλα στη φωτιά, σε χαμηλή ένταση, ανακάτευα και έλιωσε.
    Καλή επιτυχία την επόμενη φορά!

    ReplyDelete