Εδώ και καιρό θέλω να βάλω μια συνταγή για τυροκαυτερή. Μάλιστα, την έχω υποσχεθεί στην Αλεξάνδρα, αλλά κάτι η ζέστη κάτι 2-3 μέρες που λείψαμε, κάτι ο χαμός που γίνεται εδώ από φίλους, έμεινε πίσω. Μέχρι φέτος, δεν είχα φτιάξει ποτέ τυροκαυτερή. Η φίλη μου η Νέλλη στη Γερμανία μου έλεγε συχνά πως φτιάχνει, τη ρωτούσα πώς και μια και αρέσει στην κόρη μου (για εμάς δεν τίθεται θέμα, είμαστε παμφάγα-εκτός από τραχανά και σαλιγκάρια που δεν τρώω εγώ), είπα να δοκιμάσω φέτος. Τελικά, την έφτιαξα με 3 διαφορετικούς τρόπους για να δω ποια μ΄ αρέσει περισσότερο.
Η 1η δοκιμή, έγινε με πιπεριά ωμή. Το αρνητικό που έχει η ωμή πιπεριά, είναι ότι βρίσκεις τη φλούδα της. Οπότε, δεν θα την ξανακάνω έτσι.
Η 2η και 3η συνταγή, έχει ελαφρώς τηγανισμένες τις πιπεριές και μάλλον γι΄αυτό χρειάστηκαν περισσότερες υποθέτω, ενώ με την ωμή, έβαλα μόνο μία. Στην 3η μάλιστα, χρησιμοποίησα και όσο λάδι είχε απομείνει από το τηγάνισμα (ελάχιστο ήταν), πράγμα που την κάνει ακόμα πιο δυνατή.
Στην 3η, χρησιμοποίησα ανθότυρο, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Οι δύο τελευταίες συνταγές είναι σαφώς καλύτερες. Αν πρέπει να διαλέξω οπωσδήποτε μία, τότε μάλλον η 2η υπερτερεί ελάχιστα.
Γενικώς, πειραματιστείτε. Μη βάλετε πολύ γιαούρτι, γιατί θα σας θυμίζει τζατζίκι και όχι τυροκαυτερή. Με το ανθότυρο είναι ωραία και light λύση. Δεν χάνει σε γεύση.
Κι αν η ... κάψα της τυροκαυτερής σας αποτρέπει να τη δοκιμάσετε επειδή είναι καλοκαίρι, σας υπενθυμίζω ότι σε μέρη που έχει πολλή ζέστη, τα καυτερά φαγητά προτιμούνται. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Με τα καυτερά, εξισορροπούν τη θερμοκρασία του σώματος με του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να γίνεται η ζέστη ανεκτή. Μην φοβάστε λοιπόν τα καυτερά το καλοκαίρι.
Τυροκαυτερή Ι με ωμή πιπεριά
Υλικά
1 μακρόστενη πράσινη καυτερή πιπεριά
150 γρ. φέτα
1 κ. σ. καλαμποκέλαιο
4 κ. σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ. σ. ξύδι
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε μπλέντερ την πιπεριά μαζί με λίγη φέτα.
Προσθέτουμε τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά.
Δοκιμάζουμε. Αν μας φαίνεται ελαφριά και όχι αρκετά καυτερή, προσθέτουμε λίγο λευκό πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Με 1 πιπεριά, γίνεται ελαφριά.
Τυροκαυτερή ΙΙ
Υλικά
6 μακρόστενες πράσινες και πορτοκαλί καυτερές πιπεριές
150 γρ. φέτα
1 κ. σ. καλαμποκέλαιο
4 κ. σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ. σ. ξύδι
2-3 κ. σ. καλαμποκέλαιο επιπλέον για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε μακρόστενα στα 2 τις πιπεριές, πετάμε το κοτσάνι και τα σπόρια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 2-3 κ. σ. καλαμποκέλαιο να ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίζουμε ελαφρώς τις πιπεριές και αφήνουμε σε πιάτο να κρυώσουν.
Για μεγαλύτερη ευκολία στο ξεφλούδισμα, τις άφησα μέσα σε ένα σακουλάκι φαγητού για λίγο. Δεν νομίζω όμως ότι δεν θα έφευγε εύκολα η φλούδα χωρίς τη σακούλα.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τη φλούδα.
Λιώνουμε σε μπλέντερ τις πιπεριές μαζί με τα άλλα υλικά, όχι όλες μαζί, αλλά σε δόσεις για να δοκιμάζουμε το κάψιμο.
Σερβίρουμε από το ψυγείο. Όταν έρχεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, είναι πιο αραιή.
Τυροκαυτερή ΙΙI
Υλικά
6 μακρόστενες πράσινες και πορτοκαλί καυτερές πιπεριές
50 γρ. φέτα
120 γρ. ανθότυρο
1 κ. σ. καλαμποκέλαιο συν λίγο από το τηγάνι που θα τηγανίσετε τις πιπεριές
4-5 κ. σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ. σ. ξύδι
2-3 κ. σ. καλαμποκέλαιο επιπλέον
Εκτέλεση
Κόβουμε μακρόστενα στα 2 τις πιπεριές, πετάμε το κοτσάνι και τα σπόρια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 2-3 κ. σ. καλαμποκέλαιο να ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίζουμε ελαφρώς τις πιπεριές και αφήνουμε σε πιάτο να κρυώσουν.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τη φλούδα.
Λιώνουμε σε μπλέντερ τις πιπεριές μαζί με τα άλλα υλικά, όχι όλες μαζί, αλλά σε δόσεις για να δοκιμάζουμε το κάψιμο.
Σερβίρουμε από το ψυγείο. Όταν έρχεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, είναι πιο αραιή.
Tips:
Οι πράσινες καυτερές πιπεριές, καθώς ωριμάζουν, γίνονται πορτοκαλί. Γι΄αυτό και βλέπετε διαφορά στο χρώμα της τυροκαυτερής στα μπωλάκια.
Επειδή καυτερές πιπεριές δεν υπάρχουν όλες τις εποχές, μπορείτε να τηγανίζετε μερικές και να τις φυλάξετε στην κατάψυξη. Μπορείτε επίσης να τις ψήσετε. Αυτό, δεν το δοκίμασα ακόμα. Κάποια στιγμή θα την κάνω και με ψητές.
Φιλιά καυτερά!
Καλησπέρα από τη δροσερή Νέα Υόρκη
ReplyDeleteΠροτιμώ τη δεύτερη συνταγή σου και θα την δοκιμάσω. Το αποτέλεσμα θα σου το γνωρίσω
Νάσαι καλά
Ντένης; από 7/νησα
καλημέρα!
ReplyDeleteπετάγομαι μέχρι το φούρνο για ζεστό, φρέσκο ψωμάκι και έρχομαι! :-)
Κικίτσα άσε όλα τα μπολάκια κάτω και πιάσε και ένα κιλό κριτσίνια απο κεινα τα ωραία που φτιάχνεις εσύ και ξεκινάμε...
ReplyDeleteτης πιπεριες αντι να τις τηγανιζεις της καις στο γκαζακι και μετσα στην σακουλα οπως εκανες
ReplyDeleteΠαίρνω το ΓΙΟΚΑΡΙΝΗ μου (ούζο Σάμου) κι έρχομαι!!!
ReplyDeleteΕξαιρετικό έδεσμα Κική, όποια εκδοχή και να διαλέξει κανείς :)
Φιλιά πολλά
Όλα τα μπολάκια τα θέλω!
ReplyDeleteΚική, δεν θα μπορούσα να βάλω ξυνομυζήθρα Κρήτης που είναι η αγαπημένη μου;;
ReplyDeleteΜε την ευκαιρία:
μπες εδώ:
http://anemondixtia.blogspot.com/2010/08/blog-post_9170.html
κι αν θέλεις γράψε μια μικρή συνέχεια..
Φιλιά
Θα κατσω διπλα στη Πηνελόπη... Νενα
ReplyDeleteκ. Ντένη, καλή επιτυχία. Περιμένω εντυπώσεις!
ReplyDeleteΛιβύα, ακόμααααα;;;
Πηνελόπη έφτασεεεεε!
Ανώνυμε, μου άρεσε το τιπάκι που εδωσες! Μερσί!
Γιώργο, μεζεδάκι σούπερ και ουζάκι παγωμένο! Τι καλύτερο;
ReplyDeleteBig mama, μάντεψε ποια έφαγε όλα τα μπωλάκια! Χαχα!
Αναΐς δοκίμασε και μην βάλεις ξύδι αν δεν δοκιμάσει σε γεύση. Πιστεύω πως θα ταιριάζει! Πάω να δω!
Νένα, και φρόνιμα οι δυο σας! Χχαα!
Αυτή η τυροκαυτερή είναι ότι πρέπει για τον άντρα μου. Είναι φανατικός λάτρης του είδους.
ReplyDeleteΠω πω αυτό είναι αφιέρωμα, όχι αστεία!!!
ReplyDeleteΚατερίνα, τότε θα του αρέσει!
ReplyDeleteΣοφία, ή να κάνεις, ή να μην κάνεις αφιέρωμα! χαχα!
Και οι τρεις συνταγές πολύ καλές!
ReplyDeleteΜας αρέσεινη τυροκαυτερή και συνήθως την κάνω με τις ωμές. Μπορείς ακόμα να τις διατηρήσεις μέσα σε πλαστικά μπουκάλια με άλμη και είναι τέλειες.
Έφτιαξα σουβλάκια λαχανικών σήμερα οπότε η τυροκαυτερή σου θα τα συνοδεύσει μια χαρά!
Φιλιά....
Ευχαριστώ! Φιλάκια!
DeleteΕχει χωρο κοντα στην Πηνελοπη και την Νενα; Αν οχι, βαλε με απεναντι! :)
ReplyDelete