Monday, August 30, 2010

Πέννες με πελτέ ντομάτας, κάπαρη και λιαστή ντομάτα

Τι έγινε; Μαζευόμαστε σιγά-σιγά; Άντε μπράβο να τα λέμε οι γείτονες. Και όσοι δεν πήγαμε διακοπές (ευτυχώς που ζούμε σε νησί), θα δούμε εικόνες από τα δικά σας ταξίδια.

Ταξίδια σε όμορφα μέρη μπορεί να μην πήγαμε, αλλά κάναμε μερικές γευστικές εξορμήσεις. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτά που έφαγα πριν λίγες μέρες. Ό,τι βλέπετε, ήρθε αποκλειστικά για μένα στην ταβέρνα Ξύγκια, μια και ο Σπύρος ξέρει την αδυναμία μου στα ψαρικά. Εγώ δεν ήξερα τι θα έτρωγα. Δεν μου έλεγε. Έφαγα όμως αυτά:

Επάνω αριστερά: αριστερά: σαλάτα με καβούρι, δεξιά: σαλάτα με σφυρίδα
Επάνω δεξιά: μαριναρισμένος ξιφίας και σολομός
Κάτω αριστερά: μύδια ψητά
Κάτω δεξιά: γαρίδα ψητή
Για τη νοστιμιά όλων, μάλλον είναι περιττό να μιλήσω...

Άντε τώρα μετά από αυτά, να βάλω συνταγή. Τι να βάλω τώρα; Χμ...Κάτι απλό. Κάτι πολύ απλό. Φαγητό του δεκάλεπτου!

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ και δεν θέλω αντίρρηση. Εξακολουθούμε λοιπόν να θέλουμε να μην περνάμε πολλές ώρες στην κουζίνα. Γι΄ αυτό το λόγο και λόγω έλλειψης χρόνου, πρόσφατα έφτιαξα ζυμαρικά και χρησιμοποίησα τον πελτέ ντομάτας που έφτιαξα (και που τελικά είναι υπέροχος). Υπάρχουν ακόμα ντομάτες στις λαϊκές. Αν δεν έχετε φτιάξει πελτέ ντομάτας, προλαβαίνετε.

Η συνταγή μου απλή. Πολύ απλή!

Πέννες με πελτέ ντομάτας, κάπαρη και λιαστή ντομάτα
Τι χρειαζόμαστε:
1/2 κιλό πέννες ή άλλο μικρό ζυμαρικό (βίδες, ριγκατόνι κλπ)
4 κ. σ. πελτέ ντομάτας
1 κ. σ. λάδι (χρησιμοποιήστε το λάδι που έχει μέσα το βαζάκι του πελτέ)
2 κ. σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη
προαιρετικά:
2 κ. σ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πέννες όπως επιθυμούμε ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν γίνουν, τις σουρώνουμε.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμαρικά, βάζουμε 4 κ. σ. πελτέ ντομάτας, 1 κ. σ. ελαιόλαδο και την κάπαρη που την έχουμε ξαλμυρίσει αν είναι πολύ αλμυρή και ξιδάτη. Αφήνουμε να ζεσταθούν 1-2 λεπτά τα υλικά, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και...έτοιμα!

Τη 2η φορά που το ξαναέφτιαξα, δεν πρόσθεσα λάδι, αλλά έβαλα 2 κ. σ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες με το λάδι τους. Ήταν ακόμα πιο νόστιμο. Με τις τρίχρωμες πέννες δε, ήταν και εξαιρετικά εμφανίσιμο.

Tips:
Όποια συνταγή κι αν κάνετε, ξαλμυρίστε την κάπαρη, αλλιώς θα εκτιμήσετε την αξία του νερού! Ειδικά, αν την κάπαρη την έχετε φτιάξει μόνοι σας, όπως έκανα φέτος εγώ.

Αν κάνετε τη 2η συνταγή, με τη λιαστή ντομάτα, ακόμα κι αν ξαλμυρίστε την κάπαρη, μην αλατίστε τα ζυμαρικά. Κάπαρη, πελτές και λιαστή ντομάτα, είναι ήδη αλμυρά, οπότε, εκεί κι αν θα εκτιμήσετε την αξία του νερού!

Όποια συνταγή κι αν κάνετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε σε 15 λεπτά έτοιμο φαγητό και μάλιστα light αφού έχει ελάχιστα λιπαρά. Αν δεν έχετε πελτέ ντομάτας, θα πρότεινα να βάλετε κάποιον έτοιμο πελτέ καλής ποιότητας, ή ακόμα καλύτερα, φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους.

Καλή εβδομάδα!

23 comments:

  1. Απλή και νόστιμη συνταγή, ειδικά όταν γυρνάς από πολυ- ή ολιγο-ήμερη απουσία, και στο ψυγείο δεν υπάρχει έτοιμο φαγητό.
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού (έχει ακόμη).
    Και...καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  2. Πωπωπω! Καταπληκτικό φαγητό μιλάμε! Καλά δεν το συζητώ με τις λιαστές θα είναι σούπερ!
    Καλή εβδομάδα:))

    ReplyDelete
  3. καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    ήρθα με τα σύνεργα (πιάτο-πιρούνι). που κάθομαι? :P

    ReplyDelete
  4. Τέτοιου είδους συνταγές το καλοκαίρι είναι ότι πρέπει. Γευστικές και κυρίως γρήγορες. Τα μακαρόνια είναι αγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας.

    ReplyDelete
  5. μπορουμε να βαλουμε και καμια μικρη καυτερη πιπεργια να το κανουμε ποιο πικαντικο?

    ReplyDelete
  6. Φοβερά τα θαλασσινά και η συνταγή!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Σήμερα θα εφαρμοσω τη συνταγή! Γρήγορα κ εύκολα!!!Ευχαριστούμε πολύ.

    ReplyDelete
  8. Πώς το έλεγε παλιότερα μια αλυσίδα fast food; Γρήγορα ναι-πρόχειρα όχι.
    Άσχετα από τι έδινάν αυτοί τελικά στον κόσμο, η συνταγή σου μου έφερε το σλόγκαν στο μυαλό.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Μπορεί να μην πήγαμε διακοπές αλλά περάσαμε υπέροχα! Τα ζυμαρικά έχουν την τιμητική τους τις ζεστές μέρες!!!

    ReplyDelete
  11. Δύσπιστε, καλωσήρθες πάλι. Καλό υπόλοιπο και σε σας!

    Μαγδούλι, καλή εβδομάδα! Γύρισες ε;

    Λιβύα, δίπλα μου φυσικά!!! χαχα!

    Κατερίνα, είναι must οι γρήγορες συνταγλες το καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  12. Ανώνυμε/η, αν σου αρέσει, γιατί όχι;

    Efi, μερσί!

    Μένια, περιμένω εντυπώσεις!

    ReplyDelete
  13. Vita, ωραίος ο συσχετισμός! :-)

    Λίλα, αυτό είναι πολύ ωραίο. Να έχεις περάσει καλά!

    ReplyDelete
  14. Salut!!!My name is bogdan from Romania!!!
    We can be friends ???
    http://bogdanstelistul.blogspot.com/
    I can put on your list of blogs?? thanks

    ReplyDelete
  15. Καλημέρα αγαπητή μου Κική.
    Πράγματι πολύ ωραίο φαγητό
    Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές και μου αρέσει
    Νάσαι καλά
    Και καλό χειμώνα
    Ντένης από 7/νησα

    ReplyDelete
  16. Κική η σύνθεση με τις φωτογραφίες από τα καλούδια που φάγατε με έχει κολάσει. Ειδικά τα μύδια ;)
    Θα φτιάξω τον πελτέ σου, σύντομα, όσο μπορώ να βρω ακόμα ντομάτες της προκοπής.
    Το πιάτο σου λαχταριστό και χρωματιστό!Τσιμπάω μια λιαστή ντομάτα...
    Μάγδα

    ReplyDelete
  17. ακούγεται πολύ καλή! Καμιά συμβουλή για το πώς ξαλμυρίζουμε το καππάρι (έτσι το λέμε στην Κύπρο) για εμάς τις αρχάριες του καππαρκού;
    :)

    ReplyDelete
  18. Bogdan, you are welcome.

    Κ. Ντένη, ευχαριστώ! Εγώ θα πω καλό φθινόπωρο! :-)

    Μάγδα, τα ίδια έπαθα κι εγώ με τα δικά σου μύδια! Καλή επιτυχία με τον πελτέ!

    Εόλικα, ή θα την ξαλμυρίσεις κάτω από τρεχούμενο νερό σε σουρωτηράκι, ή μέσα σε ποτηράκι με νερό για να ξελυσσάξει! χαχα!

    ReplyDelete
  19. Ωραία τα ζυμαρικά δε λέω, αλλά εγώ που σχεδόν δεν πήγα διακοπές, τα θαλασσινά στην ταβέρνα λιγουρεύτηκα πιο πολύ:Ρ

    ReplyDelete
  20. Αμάν !!! Θα μπορούσα να κατεβάσω την κατσαρόλα με τέτοιο φαγητό. Μου άνοιξες την όρεξη.

    ReplyDelete
  21. Big mama, αχ αυτά τα θαλασσινά! Μιαμ!

    Ελλάδα, ούτε εγω μπορώ να αντισταθώ σε ζυμαρικά!

    ReplyDelete
  22. πολύ καλή! απλή και παιχνιδιάριη γεύση!

    ReplyDelete
  23. Σαμπρίνα καλωσήρθες! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete