Παναγίας έρχεται και όλο και κάποιο γλυκάκι θα φτιάξουμε για τους εορτάζοντες. Σας γράφω τη συνταγή για αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή που έκανα και κάποιες τη θελήσατε. Η ποσότητα για τη σοκολάτα, είναι ενδεικτική, με την έννοια, ότι έβαλα μια πλάκα σοκολάτα που ήταν 125 γρ. Αν έχετε 100 γρ. ή 130, δεν χάλασε ο κόσμος.
Επίσης, στα πλαίσια του σχεδίου "δεν-πετάω-τίποτα, όλα-είναι χρήσιμα", να σας πω, ότι το αμύγδαλο που χρησιμοποίησα, ήταν αμύγδαλο που είχα ήδη χρησιμοποιήσει για να φτιάξω σουμάδα. Είχε χάσει τα πολύτιμα συστατικά του, αλλά για το γλυκό, ήταν μια χαρά. Αν φτιάξετε το γλυκό καλοκαίρι όπως τώρα, μια μπαλίτσα παγωτού επιβάλλεται. Το απογειώνει!
Σιροπιαστή αμυγδαλόπιτα με σοκολάτα
Υλικά
4 αυγά
125 γρ. μαργαρίνη soft (μισό μικρό κουτί)
1 κούπα ζάχαρη (240 γρ. περίπου)
2 βανίλιες
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό (400 γρ.)
1 κούπα αμύγδαλο τριμμένο με τη φλούδα (120 γρ)
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 σφηνάκι λικέρ καφέ ή άλλο λικέρ
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
χυμό 1/2 μικρού λεμονιού
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Χωρίζουμε τα αυγά από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή.
Χτυπάμε τους κρόκους, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη για λίγα λεπτά να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το μπέικιν, το λικέρ και ξαναχτυπάμε.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στη χαμηλή σκάλα του μίξερ.
Τέλος, βάζουμε τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα και τα ενσωματώνουμε κι αυτά.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ και ρίχνουμε το μίγμα μας.
Το ψήνουμε για 30 λεπτά στους 190 βαθμούς. Ελέγξτε αν βγαίνει το μαχαίρι καθαρό 5 λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου και αν χρειάζεται βγάλτε το νωρίτερα λίγο.
Βγάζουμε το γλυκό και μέχρι να γίνει χλιαρό φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Όταν γίνει το γλυκό χλιαρό, το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με αμύγδαλο από πάνω.
Αν θέλουμε επίσης, χαράζουμε το γλυκό πριν το σιροπιάσουμε για να σιροπιαστεί καλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση, ρίξτε το σιρόπι με προσοχή, σιγά-σιγά.
Tip: συγκρατηθείτε :-))))
Καλά να περάσετε το πσκ!
Εγώ είμαι ασυγκράτητη χιχιχιχιχι θα στο πάρα όοολο το γλυκό χαχαχαχα
ReplyDeleteΠολλά φιλάκιαααααααααααααα
Πολύ νόστιμο και με τη σοκολάτα που βάζεις δύσκολα θα μπορούσα να του αντισταθώ. Ευτυχώς δεν το έχω μπροστά μου αλλιώς η δίαιτα θα πήγαινε περίπατο.
ReplyDeleteαχ κικη μου οι διαιτες πανε περιπατο! ευχαριστουμε ομως που μας γλυκαινεις! κ απο το αααααλλο μακρινο νησι ευχομαι "καλη παναγιά" οπως λενε εδω! η συντοπιτισσα σου! φιλια απο κω!!!
ReplyDeleteΉμουν σίγουρα κι εγώ μέσα σ' αυτούς που λιμπίστικαν την αμυγδαλόπιτα! :)
ReplyDeleteΕυτυχώς, έβαλες τη συνταγή λίγο πριν φύγω! Προλαβαίνω να την τυπώσω, αλλά θα την φτιάξω πλέον στα πάτρια εδάφη... Κική σ' ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!
Θα σε μαλώσω! Με ξεσηκώνεις....
ReplyDeleteΣτον ύπνο μου θα την βλέπω (μέχρι να την φτιάξω...)
Με 40 βαθμους στην Αθήνα δεν λέει να βάλεις φούρνο, δεν έρχεται προς τα εδώ κανένα κομμάτι με άλλο τρόπο;;
ReplyDeleteΧρόνια Πολλά για την Μεγάλη γιορτή της Παναγίας.
αχχχχ τι ειναι αυτα πρωι-πρωι!!!! :Ρ
ReplyDeleteπαίρνω ενα κομματακι!!! (^_^)
Αμάν!!! Γιατί μας βάζεις τέτοιες συνταγές, τώρα ζηλεύω.
ReplyDeleteΚαλό δεκαπενταύγουστο.
θα τη φτιάξω για εορτάζοντες (να χαίρεστε τους δικούς σας:) όχι για μένα:) Εξεχάσατεν την σοκολά από την εκτέλεση κυρία, πότε να τη βάλω; λικέρ λέω να βάλω αμαρέτο, κι έχω κι ένα αιθέριο πικραμύγδαλο για πειραματισμό. να βάλω πιο πολύ μύγδαλο ή θα μου διαλυθεί;
ReplyDeleteΑστέρι, πάρε καλέ κυρία πάρεεεεε! χαχα!
ReplyDeleteΚατερίνα, εγώ που το ΄χω; Τι θα κάνω;;;
ζαζα συντοπίτισσα, άστα να πάνε! Να υπήρχε μια περίοδος του χρόνου που να μην παχαίνω! Δεν υπάρχει η άτιμη! Καλή Παναγιά και σε σας!
Dark chef, καλά να περάσεις! Φιλια!
ReplyDeleteΑγγελική, μάλωνε, μάλωνε μπας και μαζευτώ!
Ξανθη, να βάλω στο Κτελ; χαχα! Καλά να περάσετε!
Λιβύα, μόνο ένα; Χαχα!
ReplyDeleteΕλλάδα ευχαριστώ! Επίσης!
Χαρτουλινιους ειδες σοκολάτα και τσίμπησες; Το συμπλήρωσα ντιαρεστ! Θενκς! Βάλε αμαρέτο, βάλε και λίγο περισσότερο μύγδαλο. Εγώ που την έκανα σήμερα, έβαλα λικέρ κρέμα αμυγδάλου (δική μου ονομασία) και ξέχασα να βάλω μπέκιν. Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!
τσίμπησα, τσίμπησα:)
ReplyDeleteτο λικέρ κρέμα αμυγδάλου ακούγεται απίθανο. τυχαίο; ούτε εγώ νομίζω:Ρ
Μια λεξη μονο θα γραψω φιλεναδα
ReplyDeleteΕΛΕΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!
Χαρτ και είναι! Χαχα!
ReplyDeleteΚατερίνα, mercyyyyyyyyy! χαχα! Φιλιά!
Πεντανόστιμο γλυκάκι μαζί με παγωτάκι !!!! Έρχομαι Κική, προλαβαίνω.....
ReplyDeleteΕπέστρεψα χθες από διακοπές και άνοιξα απευθείας να δω τι έχω χάσει τόσες μέρες απουσίας. Το γλυκάκι το έφτιαξα σήμερα.. Απλά υπέροχο. Να είσαι καλά! Καλή εβδομάδα για αύριο
ReplyDeleteΚαι εμεις γιορτάζαμε...αλλά γλυκό δεν φτιάξαμε. Κρατάμε την όρεξή μας (και την συνταγή σου) για αργότερα, μιας και τώρα είμαστε σε φάση που δεν μπαίνουμε στην κουζίνα παρά μόνον για τα άκρως απαραίτητα!!
ReplyDeleteΜανουσίνα, ΑΚΟΜΑ προλαβαίνεις!
ReplyDeleteΜένια, αυτό θα πει ταχυτητα! Μα είναι πανεύκολο και γρήγορο! Χαιρομαι που σου άρεσε! Καλή εβδομάδα!
Πηνελόπη χρόνια πολλά! Από μια μεριά, εισαι τυχερή που δεν φτιάχνεις τίποτα τελευταία!
Κόλαση!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Τρελοτουρίστρια
Τρελοτουρίστρια, γυρίσατε ε; Καλωσήρθατε! Μερσί!
ReplyDeleteΠήραμε τη συνταγή από 'δω και φτιάξαμε αυτό το θεσπέσιο γλυκό για τις γιορτινές ημέρες! Είχε φοβερή επιτυχία... ακόμα μου τρέχουν τα σάλια!
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι που σας άρεσε!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά!