Friday, February 12, 2010

Πατέ ελιάς με 3 διαφορετικά είδη ελιάς

Μετά από το χτεσινό βράδυ, που ήταν γεμάτο από παιδικές φωνές και χορούς, είπα να σας αφήσω ένα μεζεδάκι για την Καθαρή Δευτέρα (και όχι μόνο). Χτες βράδυ, τα παιδιά μας έπαιξαν ομιλία πολύ ωραία. Ο καιρός μας άφησε και κάναμε τη δουλειά μας. Σήμερα, έχει ξημερώσει μια μέρα με ήλιο για την ώρα και ελπίζουμε να το ξανακάνουμε στις 11.30. Το γλέντι συνεχίστηκε χτες στον Κόκκινο βράχο, με το χορό που διοργάνωσε το Φιόρο του Λεβάντε, το χορευτικό που συμμετέχω, μαζί με την καρναβαλική επιτροπή τουΔήμου Ζακυνθίων. Επειδή μέχρι τη Δευτέρα θα καρναβαλιζόμαστε, είπα να μη σας αφήσω χωρίς μεζέ για τη Δευτέρα. Η φωτό κακή, γιατί είναι από το παρελθόν που δεν έδινα και πολλή σημασία στις μαγειρικές φωτό. Θα ξαναφωτογραφηθεί και ξαναματαφαγωθεί!

Πατέ ελιάς με 3 διαφορετικά είδη ελιάς
Υλικά
1 φλυτζάνι ελιές μαύρες
1 φλυτζάνι ελιές πράσινες
1 φλυτζάνι ελιές Καλαμάτας
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες (προαιρετικά)
2-3 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1,5 κουταλιά ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ξεκουκουτσιάζουμε τις ελιές αν δεν είναι ξεκουκουτσιασμένες.
Βάζουμε στο μούλτι τα 3 είδη ελιάς και το σκόρδο. Αφού λιώσουν, προσθέτουμε το ξύδι και το λάδι και ξαναχτυπάμε να γίνει το μίγμα λείο.
Τοποθετούμε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα (ή αν μπορείτε και ολόκληρη νύχτα) πριν το σερβίρουμε.

Έχω κάνει το πατέ χωρίς σκόρδο και ήταν πολύ ωραία η γεύση του. Η συγκεκριμένη ποσότητα υλικών, βγάζει μια ικανοποιητική ποσότητα (ένα μπωλ).

TIP: Το κουκούτσι της ελιάς, βγαίνει πολύ εύκολα με το εργαλείο που καθαρίζουμε βύσσινο. Στο εμπόριο υπάρχουν κάποια είδη ελιάς ξεκουκουτσιασμένες αν δεν θέλετε να μπείτε σε κόπο.

Καλό τριήμερο!

22 comments:

  1. Ωραίο ντιπ! Και με εκείνα τα κριτσίνια με λιαστή ελιά...

    ReplyDelete
  2. Πολυ ωραιο!!!
    Θα το φτιαξω (Ελενα, μη μου πεις οτι ειναι κι αυτο δυσκολο χαχα)

    Καλο 3ημερο!!!

    ReplyDelete
  3. Deli,ωραίες οι ελίτσες,πατέ δεν έχω κάνει.Δεν είναι και δύσκολο,αν εξαιρέσουμε τα κουκούτσια.Αλήθεια το εργαλείο για το βύσσινο δουλεύει και με τις ελιές;
    Φιλιά!Να περάσετε καλά,να το γλεντήσετε!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραίο το πατέ ελιάς... κι εγώ βέβαια τα κουκούτσια σκέφτομαι, βαριέμαι λίγο το καθάρισμα...
    Καλό μεσημέρι!!!

    ReplyDelete
  5. Αγγελική για βούτες με κριτσίνια σπιτικά, είναι ό,τι πρέπει!

    Αντώνη, έτσι! Απάνω της! χαχα!

    Ελένη, το εργαλείο δουλεύει με τις ελιές! Επίσης!

    Painter και Ελένη, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και έτοιμες ξεκουκουτσιασμένες ελιές!

    ReplyDelete
  6. καλά να περνατε Κικίτσα !! ευχες για καλό τριήμερο !!!

    φιλια

    ReplyDelete
  7. Ωραιότατο, ότι πρέπει για το Σαρακοστιανό τραπέζι.

    ReplyDelete
  8. Νομίζω το κ α λ ύ τ ε ρ ο ντιπ που υπάρχει!!!!
    Φιλιά!
    Αθηνά
    ΥΓ:Ειδικά με τα ψωμάκια σου!!

    ReplyDelete
  9. πολυ νοστιμο το πατε ελιας με κρακερακια και κριτσινια...

    ReplyDelete
  10. Έχω φτιάξει πολλές ελιές φέτος κι επειδή δε βλέπω να τις καταναλώνουμε θα φτιάξω και πατέ. Πόσο κρατάει στο ψυγείο?

    ReplyDelete
  11. φτιάξε ένα πατέ ελιάς και με λίγο μπούκοβο μέσα...σε όποιον αρέσουν τα καυτερά θα τρελαθει!

    καλό βράδυ

    ReplyDelete
  12. Καλά να περνάτε! Καλό τριήμερο και καλά γλέντια!

    ReplyDelete
  13. Εγώ που έχω δοκιμάσει πατέ από τα χεράκια της Κικίτσας, λέω ότι είναι σούπερ!!!
    Καλό τριήμερο Κικίτσα!

    ReplyDelete
  14. Μαρια ευχαριστώ! Επίσης!

    Ρένα και για τη σαρακοστή!

    Santie and Athina, με τα ψωμάκια είναι κόλαση!

    Pansofix, πολύ σωστά τα λες!

    Λίλα, ένα μπωλ βγαίνει. Θα κρατήσει λες; Αν είναι σε βάζο που κλείνει, πιστευω ότι κρατάει αρκετά!

    Και λοιπον, με μπούκοβο ε; Μμμ...

    Big mama, ευχαριστούμε! Επίσης!

    Έλενα σου είχα φέρει; Δεν το θυμόμουν! :-)))

    ReplyDelete
  15. Δεν έχω φτιάξει ποτέ πατέ ελιάς. Μήπως ήρθε η ωρα να το κάνω;
    Καλή Σαρακοστή Κική μου και καλό υπόλοιπο καρναβάλι!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  16. Μάγδα, δοκίμασε! Θα σ' αρέσει! καλά να περάσετε!

    ReplyDelete
  17. Λατρευω την ελια οποτε και το πατε ειναι αγαπημενο. Τα κριτσινια σου (ειδικα με το καροτο) ειναι το καλυτερο εργαλειο για τις βουτες μας στο πατε!

    ReplyDelete
  18. kiki, τα κριτσινάκια είναι ιδανικά για βούτες. Το καλό δε, είναι ότι έχουν ελάχιστον λάδι!

    ReplyDelete
  19. Ωραιοτατο μεζεδακι για ολο το χρονο.Καλα Κουλουμα, καλα να περασεις.Και του χρονου.

    ReplyDelete
  20. ωραιο μεζεδάκι, μπορώ να φάω και γω λίγο. μμμ, ωραάι συνταγή Κικίτσα.

    ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.
    Να περάσετε υπέροχα.
    φιλιά

    ReplyDelete
  21. καθολου δε με ενοχλει στην απολαυση η φωτο σου , καλη διασκεδαση

    ReplyDelete
  22. Δημιουργία ευχαριστώ! Καλή Σαρακοστη!

    Κατερίνα, καλή σαρακοστή! Έλα να φας όσο θες! Να είσαι καλά!

    Άσπα, :-))) Καλά να περάσετε!

    ReplyDelete