Εδώ και πολύ καιρό, είχαμε συνεργαστεί με τον Κώστα για να κάνει σουπιές με σπανάκι. Ο Κώστας είχε σπανάκι από τον κήπο του, αλλά μέχρι τότε, δεν το είχε κάνει με σουπιές ποτέ. Του πρότεινα μια συνταγή και τη δοκίμασε.
Γράφω τη συνταγή που είχα δώσει στον Κώστα, όπως ακριβώς την έκανε ο ίδιος, με τις παρεμβάσεις του. Η φωτό και η περιγραφή της εκτέλεσης, είναι επίσης δική του. Στο τέλος του ποστ, γράφω τη συνταγή, όπως ακριβώς του είχα προτείνει, σε ένα σχόλιο στο παλιό του μπλογκ. Διαλέγετε και παίρνετε.
Σουπιές με σπανάκι
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
Ενα μεγάλο ή δύο μικρά κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Μια κουταλιά πελτέ
Ενα ποτηράκι κρασί (χρησιμοποίησα το "Αρωμα Λήμνου" - λευκό ξηρό βιολογικής γεωργίας)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπρίκι νερό να ζεσταίνεται (μάλλον δεν θα χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, καλό θα είναι να έχουμε ζεστό νερό).
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις σουπιές.
Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα κρεμμύδια και σκόρδα.
Βάζουμε στη κατσαρόλα και τις σουπιές να κάνουν μια βόλτα με τα κρεμμυδοσκόρδα και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το πελτέ, ανακατεύουμε καλά, βάζουμε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι, 5-6 στροφές από το μύλο πιπέρι, ξανα-ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν καμιά ώρα (αν τυχόν χρειαστεί νερό, βάζουμε απ' αυτό που ζεστάναμε στο μπρίκι).
Οσο βράζουν οι σουπιές, καθαρίζουμε το σπανάκι και αν τα φύλλα του είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
Προσθέτουμε τα σπανάκια στη κατσαρόλα, τη ρίγανη και τ' αφήνουμε κανα δεκάλεπτο ακόμα.
Και η εκδοχή που του είχα προτείνει σε σχόλιο και η οποία διαφέρει μόνο στην απουσία ρίγανης και σκόρδου:
Θα πάρεις σουπιές ίση ποσότητα με σπανάκι. Λαδάκι, κρεμμύδι, λίγο κρασάκι. Θα σωτάρεις κρεμμύδι, θα προσθέσεις τις σουπιές κομμένες κομμάτια να κάνουν μια γύρα στο λάδι. Σβήνεις με κρασί. Σ΄αυτη τη φάση προσθέτεις και ντομάτα αν θες. Προσθέτεις νεράκι και αφήνεις να βράσουν. Όταν θα ειναι πια μαλακές θα βάλεις και το σπανάκι χοντροκομμένο. Θα βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αλατάκι, πιπεράκι κατά βούληση. Γίνονται πολύ νόστιμες.
Deli,δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος με τα θαλασσινά-εξαιρούνται τα ψάρια-αλλά παραδόξως όταν δοκίμασα κάποια φορά αυτό το φαγάκι,μου άρεσε.Τρελαίνομαι για σπανάκι έτσι το φτιάχνω σε περιόδους νηστείας,αρκεί να έχουν καθαρίσει άλλοι τις σουπιές.
ReplyDeleteΈνα μικρό προβληματάκι το έχω με το καθάρισμα.
Φιλιά!
Με τέτοιες συνταγές λέω να αρχίσω να νηστεύω...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΤο σπανάκι σε όλες τις εκδοχές είναι όνειρο. Αλλά τώρα με τη νηστεία θα τιμήσουμε και τις σουπιές.
ReplyDeleteΠάντα επικαιρη και εποχιακή!!
Καταγράφεται και αυτη η συνταγούλα.
Merci και καλή σου μέρα
Μου αρέσει πάρα πολύ και να φανταστείς ότι μικρή δε το έτρωγα με τίποτα! Πως αλλάζει ο άνθρωπος:))
ReplyDeleteκαι νόστιμο και διαίτης:) ταπεράκι πλιζ!
ReplyDeleteΔιάβασα πρόσφατα μια εκδοχή που συμπεριλαμβάνει και το μελάνι της σουπιάς δεν ξέρω πόσο του ταιριάζει;;(εγώ βέβαια δεν......με τίποτα) τις προτιμώ πάντα έτσι όπως τις παρουσιάζεις.
ReplyDeleteKiki, afto enai ena piato pou ftiaxno kathe xpono gia Sarakosti...nostimo kai eufkolo.
ReplyDeleteτις λατρευω τις σουπιες με σπανακι νομιζω πως αυτη η εκδοχη τους ταιριαζει τελεια...οσο για το μελανι ξερετε καμια συνταγη?
ReplyDeleteΈχω μεγάλο πρόβλημα 2 μέρες, δεν μου ανοίγει ο blogger με τίποτα!
ReplyDeleteΠρόλαβα πιατάκι? Αγαπημένο μου φαγάκι!
Και σε ποιον καλοφαγά δεν αρέσουν οι σουπιές με το σπανάκι.... Έμεινε τίποτα και για μένα???
ReplyDeleteτο αγαπημενο μου φαγητο για σουπιες...
ReplyDeleteΚικιτσα έλαβα το βιβλιο σου!!
Δε μπορουσα να πιστεψω πως η δικη μας Κικη έχει κανει τετοια δουλεια!!...Αψογο,απο τις συνταγες έως τις θαυμασιες φωτο...Συγχαρητηρια!!
Το θεμα ειναι τι να πρωτοφτιαξω...το εχω εδω στη κουζίνα συνεχεια,κι ολο και αλλαζω γνωμη...
ευχαριστώ πολυ,ειπα?
:)
ε όχι! δεν το πιστεύω!
ReplyDeleteμα πόσες φορές έχουν συμπέσει οι ιδέες και οι αναρτήσεις μας!
σουπιές με σπανάκι ετοιμαζόμουν να βάλω κι εγώ σήμερα!
δεν πειράζει, άλλη μέρα...
νοστιμότατες όμως, ε;
φιλιά, καλό βράδυ
Το αγαπημένο νηστίσιμο πιάτο, που πια το κάνω συχνά και εκτός νηστείας, μιας και μας αρέσει πολύ!!
ReplyDeleteΕλένη, κι εγώ ένα θέμα το έχω με το καθάρισμα...
ReplyDeleteΑγγελική, δεν έχεις άδικο...
katrine, ευχαριστώ πολύ! Καλή σαρακοστή εύχομαι!
Big mama, κι εγώ μικρή δεν έτρωγα κάποια φαγητά που τώρα τα τσακίζω!
Χαρτ, να στο στείλω με ατάτσμεντ;
ReplyDeleteΞανθή, η πεθερά μου όταν φτιάχνει σουπιές με ρύζι αν θυμάμαι καλά, βάζει και το μελάνι μιας.
Πήτερ, μα είναι πεντανόστιμο! Καλά κάνεις και το τιμάς!
Πανσοφίξ, εγώ για το μελάνι δεν ξέρω τίποτα. Ομολογώ! χαχα! Άλλο από το ότι χρωματίζουν ζυμαρικά με αυτό, δεν κατέχω!
Λίλα, ωχ! Μακριά από μένα αυτό! Θα σκάσω! Πρόλαβες, πρόλαβες!
ReplyDeletepainter και για σένα έμεινε!
Κουκίτσα! Ήρθε; Α τι καλά! Καλέ τι όμορφα λόγια είναι αυτά που λες για μένα; Ευχαριστώ! Εγώ ευχαριστώ!
Μπέττυ, μία και δύο; Κι εγώ απορώ πολλές φορές!
Έλενα, εμένα εδώ δεν..Δεν είναι φανατικοί...
ατασέ σιλβουπλε:) και να ρωτήξω η αδαής, με την ίδια συνταγή μπορούμε να κάνουμε καλαμάρι ή χταπόδι;
ReplyDeleteΕίδες που σου λέω ν ασχοληθείς με ψάρια και θαλασσινά. Τσούκου τσούκου να δεις πως θα βγει.
ReplyDeleteΧαρτ, γιατί να μη μπορούμε;
ReplyDeleteΝένα, είδες; Ολο και κάτι κάνω. Με θαλασσινά πιο πολύ ασχολούμαι από ό,τι με ψάρια η αλήθεια είναι...
Μιαμ, μιαμ!
ReplyDeleteMrs Grouchy καλωσήρθες! Κάτσε να σε κεράσουμε κάτι!
ReplyDeleteΝοστιμοτατο φαγητο.Δοκιμασε και την εκδοχη με λεμονι, ολα τα υλικα που γραφεις εκτος απο ντοματα.Στο τελος του μαγειρεματος βαζεις λεμονι, μεσα στο οποιο εχεις διαλυσει στη μυτη του κουταλιου λιγο κορν φλαουρ.
ReplyDeleteΩραιο φαγητο αλλά θα αργησω να το ξανα μαγειρέψω....3 μερες το ετρωγα καλε!
ReplyDeleteΑπο την Καθαρα Δευτερα μεχρι και την τεταρτη ειχα ακομα.
Αυτα τα παιδια μου ανένδοτα να βαλουν μπουκιά στο στομα τους επιξαν στο μακαρόνι.
Δημιουργία, ευχαριστώ γιατην ιδέα!
ReplyDeleteΠουαντερί, μετά από τόσες μέρες, ούτε εγώ θα το ήθελα άλλο! χαχα! Κι εμένα τα παιδιά μου...δεν!