Ads 468x60px

Thursday, February 4, 2010

Χοιρινή τηγανιά

Τσικνοπέμπτη σήμερα, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κρεατικό από την κουζίνα μου.

Η χοιρινή τηγανιά γίνεται με χοιρινό κομμένο σε κυβάκια. Γυρίζουμε το κρέας χωρίς νερό και χωρίς λάδι να ασπρίσει από όλες τις μεριές. Αφού ασπρίσει, ρίχνουμε λάδι και το "τηγανίζουμε" να πάρει χρώμα. Το σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να πιει το ζουμί του και να μείνει πάλι με το λάδι του. Προσθέτουμε επίσης αλατοπίπερο και ρίγανη. Υποθέτω γι' αυτό λέγεται και τηγανιά: επειδή τηγανίζεται και σκοπός είναι να μείνει με το λάδι του. Αν προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο λένε, δεν είναι τηγανιά. Ε, και ποιος με εμποδίζει εμένα να κάνω κάτι άλλο με τηγανιά; Ουδείς!

Χοιρινή τηγανιά
Υλικά
1 κιλό χοιρινή τηγανιά
πιπεριές κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί (από μία ή από μισή αν σας φαίνεται πολλή η μία) μακρόστενα κομμένες.
1 ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο (και λίγο παραπάνω, καλό είναι)
1 κονσέρβα μανιτάρια κομμένα
1 λεμόνι
1 κουταλιά αλεύρι (προαιρετικά)
1 κύβο λαχανικών ή αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε όπως στην κανονική τηγανιά, δηλαδή, πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε, και το γυρίζουμε μέσα σε μεγάλο τηγάνι μέχρι να ασπρίσει από όλες τις πλευρές.
Αφού γίνει αυτό, προσθέτουμε λάδι και το γυρίζουμε πάλι για να "τηγανιστεί" από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, τον κύβο, το λεμόνι και νερό να το καλύπτει και αφήνουμε να βράσει. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά πρέπει να το άφησα να βράσει γύρω στη μισή ώρα. Όλη η διαδικασία πήρε περίπου μία ώρα.

Τι το θέλουμε το αλεύρι;
Για να τελειώσουμε το φαγητό μας μπορούμε να κάνουμε τα εξής:
1)Να αφήσουμε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει με όση σάλτσα μείνει.
2)Να βάλουμε μια κουταλιά αλεύρι μέσα σε μισό ποτήρι κρασιού νερό, να το ανακατέψουμε και να το ρίξουμε ενώ έχει ακόμα υγρά το φαγητό μας. Έτσι θα εξασφαλίσουμε μια πυκνή και αρκετή σάλτσα για όλους.

Tip: Αντί να αραιώσω το αλεύρι μέσα σε νερό έκανα το εξής:
Έχω βάλει μέσα σε έναν αχνορίχτη αλεύρι. Με βολεύει πολύ γιατί πασπαλίζω τις φόρμες για κέικ, το σαγανάκι κλπ. Πασπάλισα το φαγητό ενώ είχε ακόμα υγρά, ανακάτεψα και έτσι πύκνωσα τη σάλτσα. Όταν πέφτει το αλεύρι με αχνορίχτη (ή σουρωτηράκι αν δεν έχετε αχνορίχτη) δεν κάνει σβολάκια παρόλο που το φαγητό είναι ζεστό. Δοκιμάστε να βάλετε αλεύρι σε αχνορίχτη. Βολεύει σε πολλά στην κουζίνα.
Συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανητές, ρύζι κλπ.

Καλά να περάσετε!!!

32 comments:

Δέσποινα Κ. said...

Κική η χοιρινή τηγανιά σου πρέπει να είναι τέλεια! Θα τη φτιάξω σίγουρα, μου αρέσουν οι πιπεριές και τα μανιτάρια. Το κόλπο με τον αχνορήχτη πολύ καλό! Σ ’ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας αυτές τις πολύτιμες γνώσεις! Τις καταπληκτικές και νοστιμότατες συνταγές σου! Συγχαρητήρια και πάλι για το πολύ όμορφο και χρήσιμο βιβλίο σου!!! Να είσαι καλά και καλή συνέχεια.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

τέτοια μέρα δεν αντιστεκόμαστε στα κρεατικά

Maria B. said...

καλημέρα !!! καλή τσικνοπέμπτη, πάντα με υγεία και χαρά !!!

και του χρόνου Κικίτσα !!

mariak said...

....Κική μου ήδη παρήγγειλα και τηγανιά για το βράδυ και έτσι η συνταγή σου θα δοκιμαστεί σίγουρα...να κάνω μια απλή ερώτηση το νερό που προσθέτουμε πόσο είναι περίπου ?....Καλή Τσικνοπέμπτη να περάσετε...

Asteri said...

Έβαλα το μαγιό μου, έφερα και ένα καρβελάκι ψωμί ..... χεχεχεχεχε είμαι έτοιμη για βουτιές :P
Φιλιά & καλά τσικνίσματα

eleni said...

Deli,ωραία η εμπλουτισμένη τηγανιά σου!
Σήμερα όλοι κρέας,το θέλει η μέρα-θα βάλω κι εγώ τα συμπληρωματικά στο φαγητό,μοσχαράκι έχω.
Καλή Τσικνοπέμπτη-φιλιά!

thumbelina said...

Πολύ μου αρέσει η εκδοχή της δική σου υπέροχης τηγανιάς, μπορεί να μη τη φτιάξω σήμερα, μα θα τη φτιάξω σίγουρα!!
καλή Τσικνοπέμπτη, φιλιά!!!

Penelope said...

Κικίτσα, μου άρεσε ιδιαίτερα το tip με το κρασί και το αλεύρι. Εγώ πάντα βάζω λίγο από το ζουμί του φαγητού μαζί με νεράκι και δουλεύω το κορν φλάουρ, αλλά η σκέψη σου μου άρεσε και έχει και άλλες εφαρμογές σίγουρα.

big mama said...

Έτσι μου αρέσει και μένα η τηγανιά! Καλά τσικνίσματα και του χρόνου!

Rena said...

Αγαπημένο Κική. Καλή Τσικνοπέμπτη!

kiki said...

Δέσποινα, είναι χαρά μου να μοραζόμαστε τα μυστικά της κουζίνας! Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα!

Γαστεροπλήξ, συμφωνώ!

Μαρία επίσης! Να είσαι καλά!

Μαριακ, βάλε τόσο ώστε να το καλύπτει. Βάλε ένα ποτήρι σιγά-σιγά και βλέπεις. Καλή Τσικνοπέμπτη!

kiki said...

Αστέρι, εμπρός για βούτες! χαχα! Καλά να περάσεις!

Ελένη και πολύ καλά θα κάνεις με τα συμπληρωματικά σου! καλά να περάσετε!

thumbelina, ιδέες δίνουμε για οποιαδήποτε μέρα! Καλά να περάσεις!

kiki said...

Πηνελόπη, ο αχνορίχτης με το αλεύρι είναι σωτήριος σε πολλ΄ς περιπτώσεις! Καλή Τσικνοπέμπτη!

Big mama και του χρόνου! Να είμαστε καλά!

Ρένα ευχαριστώ! Καλά να περάσεις!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...

Και νόμιζα ότι εγώ ανακάλυψα το "μικροκοσκίνισμα" με το σουρωτηράκι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλέυρι, να το γυρνάς με το δάκτυλο.

Η μητέρα μου είχε κόσκινο ξύλινο, που το άλλαζε κάθε χρόνο, όταν περνούσε ο σχετικός γύφτος. Το παλιό το έκανα κατρακύλι.

Ετσι κάνουμε και εμείς την τηγανιά, χωρίς κύβο, αλλά με ρίγανη.

Καλά Τσικνίσματα, να μυρίσει η γειτονιά. Και του χρόνου!

ΕΛΕΝΑ said...

Xρόνια πολλά Κικίτσα, καλά τσικνίσματα!!

Pansofix said...

η τηγανια για σημερα ειναι επιβεβλημενη και ειναι και πεντανοστιμη!!!

eleni said...

Deli,απόψε μέσα και μόνη-έχει εφημερία ο άντρας μου.Τα καλά των γιατρών.

Ξανθή said...

Καλά τσικνίσματα!!ετοιμάζω τις πίτες σου!! και φτιάχνω και τα κεμπάπ της Βίκης.
Και του χρόνου!!!

Santie and Athina said...

Καλή Τσικνοπέμπτη Κική! Φοβερή η τηγανιά, αλλά εγώ έχω στο φούρνο το ψωμί με πέστο από το βιβλίο σου και περιμένω να δω τι κατάφερα σε λίγη ώρα!!!Θα το βάλω σε ποστ μόλις το κάνω!!
Αθηνά

Και λοιπόν;E allora? said...

πεινάααααω η έρμη!!!!!!

καλά τσικνίσματα
χχχχ

Betty's Cuisine said...

Τέλεια η τηγανιά!
Και του χρόνου...

Λίνα said...

Εξαιρετικό πιάτο. Και του χρόνου με υγεία.

kiki said...

Δύσπιστε! Νόμιζες ε; χαχα!

Έλενα, επίσης!

Πανσοφίξ, συμφωνώ!

kiki said...

Ελένη, τι να κάνεις; Δεν πειράζει! Του χρόνου!

Ξανθή, να μου πεις εντυπώσεις! Και του χρόνου!

Αθηνά καλή επιτυχία!

kiki said...

Και λοιπόν, έλααααααα! Και του χρόνου!

Μπέττυ, ευχαριστώ! Επίσης!

Λίνα ευχαριστώ! Επίσης!

Αριάδνη said...

Ο αχνορίχτης είναι ιδέα πραγματικά πολύ πρακτική.
Τα απλά και μικρά μυστικά είναι πολύ χρήσιμα.
Καλά να περνάς στην κουζίνα σου. Η κουζίνα είναι το πιο ζεστό μέρος του σπιτιού, και όχι μόνο γιατί ανάβει ο φούρνος.. Όλοι εκεί στριμώχνονται..

Πλεκτο Εγκωμιο said...

Αγαπημένος κρασομεζές!!! Πω πω και μου άνοιξες την όρεξη!!! Φιλάκια πολλά πολλά!!

kiki said...

Αριάδνη συμφωνώ. Η κουζίνα είναι ένα μέρος που τραβάει!

Πλεκτό εγκώμιο, καρναβαλιστήκατε με το μικρό σου "τηλεφωνάκι"; Χαχα!

creationsbyeve said...

λαχταριστη η τηγανιά και πολύ ωραίο το κόλπο με το αλεύρι!

kiki said...

Eve, είναι η άτιμη! Το κολπάκι είναι σωτήριο!

thanasis said...

σε κανα 10 λεπτο τελειώνει...για να δούμε τι έχει βγεί :d

kiki said...

Τι βγήκε τελικά;

Post a Comment