Monday, January 25, 2010

Τάρτα με κιμά του Κωνσταντίνου

Εδώ και καιρό, ξεκινάει μπούρου-μπούρου στο τηλέφωνο με τον Κωνσταντίνο. Σας έχω πει, ε; Ο Κωνσταντίνος δεν μιλάει καθόλου στο τηλέφωνο. Στόμα έχει και μιλιά δεν έχει. Και στην πραγματικότητα έτσι είναι. Δεν μιλάει καθόλου. Αν καταφέρεις και προλάβεις να πεις μία κουβέντα κάποια στιγμή που θα παίρνει ανάσα για να συνεχίσει, τυχερή θα είσαι! Αρχίζει λοιπόν...

-Έφτιαξα μία τάρτα με κιμά...άλλο πράμα...
-Α πιάσαμε το κεφάλαιο μαγειρική. Εδώ παίζω μπάλα κι εγώ. Για πες λοιπόν..
-Έφαγα μία τάρτα....μα μία τάρτα...Μα τι τάρτα...Άλλο να σου λέω και άλλο να δοκιμάζεις...
-Ε για πες λοιπόν...Πώς την έκανες;
Εδώ αρχίζει το μπούρου μπούρου εκθειάζοντας την τάρτα.
-Παιδί μου θα μου πεις τα υλικά ή θα με σκάσεις πρώτα;
-Θα σου πω στο περίπου κι εσύ κάνε ό,τι καταλαβαίνεις.
-Ωχ κατάλαβα...Πάλι θα έχω το μάτι μου για μεζούρα...
-Σταμάτα και άκου...

Σταματάω, ακούω και σημειώνω...Χρειάστηκαν 2-3 email διευκρινιστικά, 1-2 τηλέφωνα για να σιγουρευτώ ότι έκανα ό,τι έκανε και ιδού η φοβερή τάρτα!

Τάρτα με κιμά του Κωνσταντίνου
Υλικά
για την τάρτα
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. καλαμποκάλευρο
100 ml γάλα
100 ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
1 κ. γ. μπέκιν
½ κ. γ. αλάτι
για τον κιμά
½ κιλό κιμάς (μοσχαρίσιο ή μισό-μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό)
άνηθο και μαϊντανό
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
προαιρετικά: ντομάτα
για επικάλυψη
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (και παραπάνω)
3 αυγά

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τον κιμά με το γνωστό τρόπο. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τον κιμά σε λίγο λάδι. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, πολύ άνηθο και μαϊντανό, (αν θέλουμε ντομάτα), νερό και αφήνουμε να βράσει 20-30 λεπτά σε χύτρα ή παραπάνω χρόνο σε κοινή κατσαρόλα.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη της τάρτας.
Ενώνουμε τα αλεύρια, το αλάτι και το μπέκιν.
Τρίβουμε με το λάδι να ψιχουλιάσει το μίγμα.
Προσθέτουμε το γάλα παγωμένο σιγά-σιγά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει τα χέρια.
Τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε το γιαουρτάκι για την κρούστα.
Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα 2 υλικά.

Μοντάρισμα
Σε βουτυρωμένο ταψί τάρτας στρώνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε να πάει παντού.
Από πάνω, ρίχνουμε τον κιμά.
Τέλος, ρίχνουμε το γιαούρτι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς μέχρι να κάνει χρώμα και κρούστα το μίγμα του γιαουρτιού. (περίπου 40 λεπτά)

Tips:
Επειδή όπως είδατε την έκανα κι εγώ, έχω να σας προτείνω τα εξής:
Θεωρώ ότι η ντομάτα στον κιμά, επιβάλλεται! Είναι πάρα πολύ ωραίο, να συναντάει η ξινίλα της ντομάτας τη δροσιά του γιαουρτιού. Όλα τα λεφτά!

Ο Κων/νος δεν θυμάται αν είχε βάλει άνηθο και μαϊντανό στο γιαούρτι. Εγώ έβαλα ΚΑΙ στο γιαούρτι και ήταν καταπληκτικό. Επίσης έβαλα και λίγο αλάτι. Έβαλα 1 κ. σ. ξερό μαϊντανό και 1 κ. σ. ξερό άνηθο στον κιμά και άλλο τόσο στο γιαούρτι. Η τάρτα του Κωνσταντίνου:

Τα γιαουρτάκια που έβαλα ήταν 3 κεσεδάκια στραγγιστά 0% των 170 γραμμαρίων. Έβαλα λάιτ γιατί απλά αυτά είχα.

Όταν κάνω κιμά, φροντίζω να κάνω πολύ και ο υπόλοιπος μπαίνει στην κατάψυξη για άλλη χρήση. Αυτή τη φορά, χρησιμοποίησα κιμά έτοιμο από την κατάψυξη. Γλυτώνεις έτσι το μισό μαγείρεμα.
Η τάρτα η δική μου:


Δοκιμάστε τη και είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει.

Οι Αποκριές ξεκίνησαν χτες. Αν θέλετε να δείτε τι έτρωγαν παλιότερα και τι τρώνε ακόμα και σήμερα οι ζακυνθινοί, ελάτε μια βόλτα εδώ.

Καλή εβδομάδα!

30 comments:

  1. Καλημέρα Κική! Μας άνοιξες την όρεξη πρωινιάτικα!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Ωραία την ξεκινήσαμε την εβδομάδα Κική μου με την ωραιότατη τάρτα!

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραία η τάρτα του Κωνσταντίνου και με λίγες θερμίδες!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Κικίτσα! Πολύ λαχταριστή φαίνεται η τάρτα! Μπράβο και σε σένα και στον Κωνσταντίνο! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  5. Πούντηνα να την τσακίσω;

    ReplyDelete
  6. This looks great (as always. I wrote you an email but I just wanted to let you know that my copy of your book arrived! It's really beautiful and looks to be full of excellent advice! Once more... many congratulations.

    ReplyDelete
  7. Deli,ωραία ιδέα!Λαχταριστή είναι όπως τη βλέπω-ξεφεύγουμε κι από τα τετριμμένα.
    Η ζύμη για την τάρτα θα είναι πολύ καλή να την χρησιμοποιήσουμε σ΄άλλες συνταγές.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Δικαιολογημένο το βρίσκω το μπούρου-μπούρου του Κωνσταντίνου, αφού όπως λες είναι πολύ νόστιμη.
    Στα αίματα με βάζεις και ....μου ανάβεις φωτιές Δευτεριάτικα...
    Εκείνη τη δίαιτα που λεγαμε ...πότε την αρχίζουμε;
    ;-))))

    Καλή σου εβδομάδα

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  9. Εμεινε κανένα κομματάκι και για μένα; Μάλλον δεν πρόλαβα!!! Καλή εβδομάδα να έχεις Κική!!

    ReplyDelete
  10. Εμένα μου άρεσε ιδιαίτερα η σκέψη για το καλαμποκάλευρο στην ζύμη. Του έχω μια αδυναμία και το χρησιμοποιώ ιδιαίτερα στα διάφορα ζυμώματα. Οπότε με εντυπωσιάσατε.

    Όσο για την επικάλυψη γιαουρτιού-αυγών συμφωνώ και επαυξάνω με τις προσθήκες σου Κική μου.

    ReplyDelete
  11. Η επικάλυψη γιαουρτιού είναι αυτό που μου άρεσε περισσότερο! Αντί να φτιάξουμε μπεσαμέλ δηλαδή, την αντικαθιστούμε με κάτι πιο υγιεινό! Και ενδεχομένως να δίνει και μια πιο "δροσερή" αίσθηση.
    Καλή εβδομάδα και καλό μεσημέρι σε όλους!

    ReplyDelete
  12. Santie and Athina, μα είναι να μη σου ανοίξει η όρεξη με αυτή τη νοστιμιά;

    Λίλα, καλή εβδομάδα! Ωραία δε λες τίποτα!

    Ξανθή, λίγες θερμίδες με κιμά, δεν μπορώ να το πω, αλλά τουλάχιστον δεμ τον πήξαμε στα βούτυρα! χαχα!

    ReplyDelete
  13. Big mama, ευχαριστούμε και οι δύο! Ο σταρ αργεί να ξυπνήσει και να φανεί! χαχα!

    Νένα, νάτηνα! χαχα!

    Liz, thanks! I'm glad you liked the book! I hope you'll find interesting recipes in there!

    ReplyDelete
  14. Ελένη, η ζύμη είναι πολύ ιδιαίτερη και δένει πολύ με το σύνολο των υλικών. Είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει!

    Γλαρένια, αχ...εκείνη η δίαιτα! Αχ!

    Πλεκτό εγκωμιο, για σένα δεν θα κράταγα; Μισόοοοοοοο! Στη φέρνω! χαχα!

    Πηνελόπη, το πιστεύεις ότι σε σκεφτόμουν με την τάρτα και το καλαμποκάλευρο; Θα σου αρέσει σίγουρα και θα αρέσει κα στο μικρό!

    Dark chef και είναι τόσο δροσερό το γιαουρτάκι και ταιριάζει τόσ με τον κιμά! Σούπερ! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  15. Εξαιρετικό το άρθρο συνολικά, μεστό, εκφραστικό, παραπέμπει σε ποιητικές συνειρμικές διαδικασίες, τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε νοηματικό επίπεδο, χωρίς να παραλείπει τις γευστικές προεκτάσεις που έντεχνα μας προτρέπουν να δυεισδύσουμε στον ευαίσθητο ψυχισμό της ταλαντούχου συγγραφέως, αλλά οφείλω να προσθέσω ότι στην πρώτη παράγραφο εμπεριέχει κάποιες έντεχνα δυσδιάκριτες υπερβολές!

    ReplyDelete
  16. Χαχαχα! Υπερβολές;;;; ΕΓΩΩΩΩΩ;;;;; Μαριέλαααααααα! Έλα να με υποστηρίξεις!!!! Βοήθειαααα!

    ReplyDelete
  17. Εδώ είμαι.... τι είπατε??
    υπερβολές???? που τις είδατε τις υπερβολές?????
    ευτυχως που η φωτογράφιση δεν γίνεται από το τηλέφωνο.....

    Κωνσταντίνε, στην επόμενη φωτογράφιση (για το καλοκαιρινό άβαταρ...) θέλω πίτα με κιμά!!!!!!!

    φιλιάααααααααααααα!!!!!!!!

    ReplyDelete
  18. Έλα βρε Μαριέλα να με υποστηρίξεις, γιατί ευτούνος ευτού θα με βουρλίσει πως λέω υπερβολές!
    Έτσι! Έτσι! Βάζε τον να μαγειρέψει! Τι; τσάμπα θα σε βασανίζει με τα άβαταρ και τη φωτογράφηση; Άντε μπράβο!

    ReplyDelete
  19. Ωραιότατη τάρτα. Είδες ο Κωνσταντίνος, μπορεί να μιλάει πολύ αλλά είναι χρυσοχέρης.
    Γεια στα χεράκια σας λοιπόν.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  20. Αχ! παει η διαιτα!!!!
    Καταπληκτική η ταρτα!

    ReplyDelete
  21. Καλή βδομάδα Κικίτσα, με νοστιμιές μας την ξεκίνησες!

    ReplyDelete
  22. Kαλημέρα Κική συγχαρητήρια για το βιβλίο, έχεις εκδόσει και άλλα?
    η τάρτα φαίνεται πολύ νοστιμη και εύκολη, θα τη φτιάξω και εγώ...
    καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  23. Fainetai poly wraia i tarta sou Kiki. Den exw ksanadei tarta me kima!
    Tha prepei na tin dokimasw.
    Magda

    ReplyDelete
  24. Λίνα, ναι! Ναι! Μάγειρας πρώτος!

    cristal καλωσήρθες! Ε, δεν θα τη φάμε κι όλη! Χαχα!

    Έλενα, ταρτονοστιμιές!

    Thumbelina, ευχαριστώ πολύ! Όχι, είναι το πρώτο μου! Ν ατη φτιάξεις και να μου πεις αν σου άρεσε!

    Μάγδα, ούτε εγώ είχα φάει και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη!

    ReplyDelete
  25. Kiki, να σε ρωτήσω κάτι; έχεις πάντα έμπνευση για μαγείρεμα;

    Εγώ δεν έχω 9 στις 10. Θα μου πεις γι αυτό εσύ είσαι μάγειρας και εγώ σαν ακτινογραφία, χαχαχα. Για πες κανένα κόλπο να θέλω να μαγειρεύω

    ReplyDelete
  26. Κική μου πήρα το βιβλίο σου και είναι φανταστικό , σου έκανα ...μίνι ανάρτηση στο μπλοκ μου!Σου εύχομαο γρήγορα το 2ο!

    ReplyDelete
  27. Έμμυ, υπάρχουν φορές, που ούτε έμπνευση έχω, ούτε όρεξη να μαγειρέψω. Αυτές οι στιγμές όμως (ειδικά η δεύτερη) είναι σπάνιες!
    Κόλπο δεν υπάρχει. Ή το αγαπάς, ή όχι.

    Αχτίδα μου σ' ευχαριστώ πολύ για όλα!

    ReplyDelete
  28. καλημέρα!
    ένα μπράβο στον Κωνσταντίνο για την υπέροχη τάρτα του!
    τωρα για το "μπουρου-μπουρου"... μήπως την επόμενη φορά να του δώσεις να τρώει κανένα κομμάτι απο την ταρτα για να μην μπορεί να μιλήσει και να προλάβεις κι εσύ να πείς τίποτα? χεχεχε :-)

    ReplyDelete
  29. Φαίνεται τέλειο..και φαντάζομαι και σαν γεύση σκίζει!!!
    Μπράβο φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  30. Λιβύα, άστα! Είναι νον στοπ ο Κωνσταντίνος!

    Eva εμένα μου αρέσει πολύ. Ειδικά ο κιμάς με ντομάτα και από πάνω το δροσερό γιαουρτάκι!

    ReplyDelete